Chybějící kapitola ságy Batman R.I.P. vrhá nové světlo na konec doktora Simona Hurta a na „mezeru do všeho", která hrozí, že s sebou stáhne i Batmana. Batman se snaží dokázat, že Hurt je definitivně vyřízený, přitom je ale vtažen do světa přeludů a bolesti. Síly ďábelského Nového boha Darkseida mu přepiší celou minulost a tím ho oslabí. Tajemné cestování časem nakonec zavede Batmana do minulosti, přítomnosti i budoucnosti, čímž se dokáže, že Temný rytíř pokaždé povstane, všude a vždy, kdy je ho třeba.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 33. v pořadí.

Obsahuje sešity série Batman #682-683 (listopad 2008 - prosinec 2008), #700-702 (červen 2010 - srpen 2010)


Scénář
Grant Morrison
Art
Tony S. Daniel, David Finch, Lee Garbett, Scott Kolins, Andy Kubert, Frank Quitely
Ink
Tony S. Daniel, Richard Friend, Scott Kolins, Andy Kubert, Frank Quitely, Trevor Scott
Barvy
Guy Major
Obálka
David Finch
Lettering
Pavel Mařata, Petr Suchý
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Boris Hokr, Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 10 mm
Tisk
barevný
Váha
440 g
Stran
144
Cena
329 Kč
Originál
Batman: Time and the Batman (DC Comics, 2008, 2010)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.9.2023 06:49DC Comics - Legenda o Batmanovi #046: Čas a Batman
    „Jsme tím, čím jsme, a nemůžeme změnit, co už se stalo.“ Do netopiera! To čo bolo? Toto bol taký experiment s Batmanovým svetom, že už to ani nebol experiment. Morrison je pre mňa dlhodobo ak nie najkomplikovanejší, tak určite jeden z najkomplikovanejších batmanovských scenáristov v histórii. Zrejme najkomplikovanejší. Jeho scenáre pre mňa predstavujú tvrdý oriešok, cez ktorý sa neviem dostať silou svojich myšlienok, ale ani búračským kladivom, vŕtačkou a dokonca ani buldozérom. Občas sa chytám, miestami sa veľmi dobre bavím a o sekundu nato sa prepadám do absolútnej jamy chaosu a nepochopenia. Čas a Batman je komiks, oproti ktorému sú R.I.P. a Černá rukavice naivné rozprávky na dobrú noc, ktoré pochopí aj šesťročné dieťa. Na toto naozaj potrebujete Vysokú školu Batmanovskú. Znova raz (uznávam, je to otravné) musím zopakovať, že vydávanie Batmanových rôznych eventov a priľahlých záležitostí je u nás nesmierne chaotické. Niečo vyjde v takom vydavateľstve, dačo v onom, iné zošity sa nech je sranda vydajú rovno dva razy a iné vôbec, kvôli čomu samozrejme vznikajú medzery. Pozoruhodné je i nelineárne vydávanie jednotlivých dobrodružstiev, takže paradoxne nejeden raz si musíte prečítať ako prvý komiks X a to napriek tomu, že vyšiel až po predchádzajúcej batmanovke. Najviac si to odskákal pravdepodobne práve Morrison. Vinou toho mnohí hodnotíme jeho diela horšie, než by sme ich zrejme hodnotili v prípade, ak by sa nám raz naskytla možnosť čítať to komplet a chronologicky, postupne, v správnom (a jedinom možnom... a logickom) poradí.
  • Sagikkun
    Komiks, který mě na několik měsíců naprosto odradil od jakéhokoliv čtení s Batmanem. Když jsem to četl poprvé, opravdu mi to přišla jako hrozná sra*ka, u které jsem jakž takž chápal poselství, ale přeplácaná cesta k němu mě vůbec nebavila a jak píše louza, přišla mi "jenom" jako slepenec Batmanovy minulosti. Závěrečný sešit mě už dorazil úplně a řekl jsem si, že fakt potřebuju pauzu a vrátit se nejen k tomuhle, ale Batmanovi celkově až později.

    Nevím, co se za tu dobu stalo. Jakých výparů jsem se kde nadýchal nebo jaké drogy mi kdo hodil do jídla. Ale Morrison tímhle u mě opět zabodoval. Původně jsem měl v plánu tomu dát 2*, avšak před tím věnovat opětovnému čtení mnohem větší čas i pozornost, abych si byl jistý, že mi nic neuniklo a hodnocení je oprávněné. A napodruhé mi to celé zacvaklo. Namísto pouhého slepence střípků a referencí jsem to začal vnímat jako skvělého průvodce napříč Batmanovými dějinami. Průvodce, který ale dokáže i odbočit a nabídnout vlastní a zajímavý pohled "co kdyby se to tenkrát stalo jinak". Průvodce s alternativním pohledem, který je celý zabalený do Morrisonova klasického psycho kabátu, a během této výpravy napříč časem zároveň sledujeme souboj v Bruceovy mysli. Psycho průvodce s alternativním pohledem, který na úplný závěr funguje jako předehra k další výpravě napříč časem, Návratu Bruce Waynea. Tohle vše dokázal Morrison do nijak dlouhé hlavní dějové linie zakomponovat, aniž by se mu to rozpadlo. Neznamená to, že se v tom nedá ztratit, což se mi i během prvního čtení stalo, napodruhé mi ale vše přišlo bez problému pochopitelné a především zábavné.

    K motivu času se Morrison vrací v posledním sešitě, který mi už přišel mnohem komplikovanější. Opět se však jedná o něco, co se při opětovném pozornějším čtení dá rozlousknout a k tomu si užít všechno to kreativní šílenství, kterým navíc skládá Morrison Batmanovi poctu. Na "pouhých" 144 stránkách se tak v Čase a Batmanovi děje skutečně mnoho a chápu kohokoliv, komu to nesedne a namísto, aby si komiks užil, ho bude chtít akorát tak zahodit. Protože tyhle pocity jsem měl taky. Když se však tomu věnuje (příhodně) čas, opětovné čtení a především souvislosti (tohle v žádném případě nefunguje samostatně mimo Morrisonův run a aniž by měl už člověk s Batmanem celkově něco načteno), tak se komiks dokáže čtenáři velice odměnit. Morrisonova obliba v hrátkách s referencemi, časem, a hrdinovou i čtenářovou myslí se totiž naplno zúročuje právě zde.
  • Spacecore
    Morrisonův styl buď milujete, nebo nenávidíte. Vzhledem k jeho vlivu na celý komiksový průmysl můžeme být rádi, že převládá to první. Jak jsem psal v komentáři na "Návrat Bruce Wayna", tak je dobře, že nám pomalu vychází Morrisonův run, ovšem je to páté přes deváté a zrovna u tohohle runu je to naprosto stěžejní, číst v pořadí a i tak to může být těžce pochopitelné / vstřebatelné. Batmanův run to jsou stovky stránek, teoreticky tisíce, když se to zahrne do celé Morrisonovy "Hyperkrize" a tak je opravdu nesmysl tohle číst samostatně. Cokoliv z Morrisonova Batmana nelze vytrhnout z konextu, naopak i k tomu celku je třeba načíst nějaké věci z minulosti.

    Samostatně vytrhnuté z kontextu je to tedy k ničemu, to je chyba obecně všech, co tu vydávali na přeskáčku Batmana, ale postupně se ta série dovydává, akorát přeházeně. Dejte si to v tomto pořadí: Batman a Syn, Černá Rukavice, Batman R.I.P., Čas a Batman, Batman a Robin a Návrat Bruce Wayna. Mezitím to chce ještě vstěsnat aspoň Final Crisis a Batman Inc. na konec, ale to zatím v češtině nemáme.

    Jinak jde o naprostý klenot a to nejlepší, co kdo kdy s Batmanem provedl v jakémkoliv médiu, pokud jde o celý run.
  • louza
    Neskutečně zhulená kniha. Jestli jsem měl v posledních Morissonových dílech, pocit, že jeho motivace chápu a předestřenému ději už skoro rozumím, tak tohle mě tedy vyvedlo z omylu. Základní premisa je jednoduchá. Batman se tu stává vězněm a je mu manipulováno s myšlenkami. Morrison vždycky používal reference do minulosti a někdy i docela do hloubky historie postavy. Ale tady je jich tolik! Tohle v podstatě je JEN sled scén z Batmanovy minulosti. Od té úplně nedávné až po velmi dávnou. Kadence referencí je neuvěřitelná. Ve čtyřech sešitech je to sem tam stránka, sem tam půl, dost často i okénko po okénku. Dešifrovat co je iluze a co reálný děj není triviální. A aby se v tom prase náhodou nevyznalo, když už si čtenář myslí, že nemůže být hůř, přichází poslední sešit, kde ho autor dokonale utopí. Tam se časová osa vyrve z pantů a k možným variantám toho co vidíte se přidá i potenciální budoucnost? A její alternativy? A alternativy minulostí? A budoucností? Bordel na kvadrát. Zajímalo by mě, kolik lidí na světě tohle opravdu dá v plné šířce, hloubce i výšce, případně dalších rozměrech. Morrison se svou genialitu nebezpečně přiblížil k branám šílenství. Ač v úžasu, tedy rozhodně nejsem hodnen.
  • hroubek
    Co se týče objektivní kvality, tak je to na tři hvězdy, ale já je dát nemohu, protože mě to nebavilo číst. Chápu, co tímhle vším Morrison říká, ale já nemám Batmana komplet načteno, takže mě z příběhu vypadávají určité střípky a ztrácím se a nedává mi to smysl. Jsou čtenáři, kteří ocení důmyslnost Morrisonova scénáře, ale já to určitě nejsem. Je to svým způsobem zajímavé, nicméně já nejsem cílovka. Radši si dám něco přímočařejšího, co nebude honipéřina.
  • SomeOne
    Doppelganger: Já jsem zjistil, že Pány času mám už nějakou dobu, ale pořád je mám zabalené v igelitu, tak si jen zjišťuju, kdy to mám vybalit:) přečtu to po knížkách, dík:)
  • Doppelganger
    SomeOne: Přečti si nejdřív Návrat BW a Pány času až pak …anebo vůbec :))
    Pokud chceš číst po sešitech na střídačku, tak nejdřív vyšly první tři sešity Návratu a až pak začali vycházet Páni času, myslím
  • SomeOne
    Doppelganger: Díky. Je jedno, v jakém pořadí tedy přečtu Pány času a Návrat Bruce Wayna, nebo jedno spoileruje druhé..?:)
  • Doppelganger
    SomeOne: Páni času se odehrávají zároveň s Návratem Bruce Waynea
  • SomeOne
    Kam by se do toho chronologického pořadí Morrisonova runu dali zařadit Páni času: Na konci času
  • Spacecore
    No on Čas a Batman fungoval spíše jako výplň mezitím, co Morrison psal Batmanovu "skutečnou smrt" ve Final Crisis. Je fakt, že Gaimanova část je spíš takovou okrasou, každopádně Čas a Batman je spíše doplnění Final Crisis, než samotnýho Batman R.I.P. Já je mám dokonce i v souhrném vydání Final Crisis, takže je fakt, že ty události nedávají smysl, pokud nečtete zároveň FC.
  • louza
    Jen pro doplnění komentu. Četl jsem knihy v pořadí, které zmiňuje Spacecore. Ale stejně mi tahle přišla docela dost ustřelená. Na rozdíl třeba od Návratu Bruce.
  • Spike
    baatcha: Gaiman je skvělý, ale taky to s ním mám napřeskáčku - něco geniálního mě nadchne, vrhnu se na další věci které už tak perfektní nejsou, pak si dám od něj pauzu, a po čase se k němu zase vrátím a připomenu si proč jsem ho měl tak rád...

    WHTTCC jistě má své rezervy ale v porovnání s Mooreovým WHTTMOT selhává především v jedné věci. Mooreova rozlučka byla opravdu rozlučkou s takřka 50ti lety této postavy, poté přišel restart od nuly od Johna Byrneho což byla nová a dost jiná verze postavy, tedy jako loučení se s postavou to opravdu mělo svou váhu. Gaimanova rozlučka přišla v době kdy stejně všichni věděli že Batman/Bruce Wayne se vrátí a tedy to "loučení" je pouze chvilkové. Tedy ten dopad je samozřejmě menší. Ale když od toho člověk neočekává nic zásadního, pořád je to hodně fajn. Hledat v té kresbě odkazy a reference takřka na všechna období a celou historii postavy, ať už jde o comics, film či TV, to je radost. Lze tento příběh koupit samostatně v Deluxe edici, já ho však mám v deluxce The DC Universe by Neil Gaiman kde je spolu s dalšími kratšími věcmi co Gaiman pro DC dělal. Kdyby sis už tedy chtěl tenhle komiks přímo koupit a mít ho doma, doporučuji toto vydání.
  • baatcha
    Spike: To je pravda, já od Gaimana automaticky čekal topovku a tou optikou jsem k Whatever Happened to the Caped Crusader přistupoval. A ačkoliv mě tím, jak je prostředek příběhu pojatý, spíš rozladil (že dal prostor k proslovu nad rakví velmi vedlejším postavám a ne Robinovi, Gordonovi nebo Jokerovi, kteří byli s Batmanem vpravdě od jeho prvních příběhů, čímž podle mě vyprávění ubral sílu, respektive Joker i Robin tam jsou, ale dostali jen pár okýnek), tak konec mě dojal velice. Ale já u sebe dlouhodobě pozoruju dost ambivalentní postoj ke Gaimanovi, kterým jsem po počátečním nadšení pár let dost opovrhoval, než mě (audio)kniha Američtí bohové vrátila mezi jeho nekritické obdivovatele. :) Hm, možná by to chtělo si WHTTCC přečíst znovu, teď jsem to prosvištěl online a ono je minimálně to výtvarno pecka, a už jen lovit v té kresbě ty různé verze Jokerů a Riddlerů (včetně Franka Gorshina) je lahoda.
  • Spike
    baatcha: není za co, v tom vydávání Morrisonova runu je tu takový nepořádek že jsem si to sám musel zapisovat :D Osobně čekám na to až to tu v cz vyjde celé komplet a pak se do toho pustím od začátku do konce a konečně toho Morrisona třeba docením. Toho Batmana a Robina už jsem četl pár let zpátky a ty další díly si šetřím až tu celý Morrison bude kompletní takže ti zatím neřeknu zda si to polepšilo...
    Whatever happened to the caped crusader? dle mě vůbec zlé není, ale trpí to na 2 věci - za prvé že od Gaimana se čeká automaticky pecka a tohle je "jen" příjemná jednohubka. Za druhé, ten název, jak píšeš vybízí ke srovnání Moorovy rozlučky se Supermanem, a v tomto srovnání neobstojí. Nebýt toho očekávání okolo, je ten příběh vlastně dost fajn (a ta kresba je 10/10)
  • baatcha
    Spike: Díky! Přiznám se, že Čas a Batmana si dám rád, ale jinak jsem ten Morrisonův run přestal sledovat díky booku Batman znovuzrozený, který měl skvělou první polovinu, ale druhá polovina mě neskutečně nudila, jako by ji ani nepsal Morrison. Whatever Happened to the Caped Crusader jsem si užil v angličtině a ačkoliv mě konec velice dojal, tak mě tenhle Gaiman spíš zklamal. Už názvem se to odkazuje na Moorovo geniální Co se stalo s mužem zítřka, ale nesahá mu to ani po kotníky. Silný začátek a konec, ale ten prostředek, kdy jeho přátelé a nepřátelé předkládají během tryzny u rakve různé verze Batmanova skonu, mi paradoxně přišel slabý a jako jaksi odtažitá vata.
  • Spike
    baatcha: ve vydávání Morrisonova runu je speciálně u nás hrozný bordel, ale mělo by to být cca v tomto pořadí:
    Batman a syn
    Černá rukavice
    R.I.P.
    Čas a Batman
    Batman znovuzrozený
    Batman vs Robin
    Návrat Bruce Wayna
    Batman a Robin musí zemřít
    A potom na to navazuje Batman Incorporated, což by později v kompletu mělo taky vyjít. Někde mezi tím se ještě odehrává Resurrection of Ra's Al Ghul, to by v kompletu taky mělo vyjít, ale to se prý může v klidu vynechat. A Whatever happened to the caped crusader? tu zjevně nevyjde, ale co se příběhu týká tak o nic nepřijdeš, to je taková Gaimanova rozlučka s Batmanem kde vzdává hold jeho minulosti a fabuluje nad X možnostmi jak se stalo že Batman zemřel... Zajímavý příběh, krásně kreslený, leč pro Morrisonův run naprosto postradatelný.
  • baatcha
  • Fry
    baatcha: pokud se nemýlím, tak doposud nic mezi Batman: R.I.P. a Batman: Time and the Batman u nás nevyšlo...
  • baatcha
    Koukám, že v sérii bylo R.I.P., po něm v batmanovském runu Whatever Happened to the Caped Crusader? a tohle pak (s pauzou těch několika čísel, která nevím, jestli u nás někde vyšla) následovalo.