Koupit
Svět má za to, že je Batman mrtvý, ale Darkseid ho poslal zpět v čase. Temný rytíř se vrací do současnosti a přitom se zúčastní prehistorických bojů o území, honu na čarodějnice, okusí pirátského života a zapojí se do vyšetřování smrti vlastní matky. Dokáže Batman uniknout Darkseidovým plánům a nestvůrnému Hyper-Adaptérovi, který ho napříč staletími pronásleduje? A dokážou ho Superman a Liga spravedlnosti vrátit do naší doby, aniž by zničili samotnou realitu?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 34. v pořadí.

Obsahuje sešity série Batman: The Return of Bruce Wayne #1-6 (květen 2010 - listopad 2010)


Scénář
Grant Morrison
Art
Lee Garbett, Frazer Irving, Georges Jeanty, Yanick Paquette, Pere Pérez, Ryan Sook, Chris Sprouse
Ink
Michael (Mick) Gray, Frazer Irving, Michael Lacombe, Pere Pérez, Alejandro Sicat (Alex Boy), Karl Story
Barvy
Tony Aviña, Nathan Fairbairn, Frazer Irving, Guy Major, José Villarrubia
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Martin Kužel
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 14 mm
Tisk
barevný
Váha
600 g
Stran
216
Cena
329 Kč
Originál
Batman: The Return of Bruce Wayne (DC Comics, 2010)
  • choze
    Z Morrisonových Batmanů mě žádný neuhranul a celkový přehled o jeho runu nemám. Nápad poslat Batmana do různých časových období Gothamu je fajn, stejně tak některé nápady (Waynův předek jako inkvizitor, odpočet poslední hodiny před tepelnou smrtí vesmíru) ale jednotlivé epizodky moc zajímavé nejsou (bavila mě asi jen ta noirová) a nudilo mě i kdykoliv se objevila na scéně JLA.
  • trudoš
    Podobně jako u titulu Čas a Batman, i v případě Návratu Bruce Waynea je dobré znát kontinuitu celého působení Granta Morrisona v Netopýrově univerzu. Jde o vyvrcholení dlouhodobého projektu, který když jej máte možnost sledovat od počátku, ohromí svou propracovaností a nápaditostí, nemluvě o tisíci odkazů na stará čísla Batmana. V opačném případě jste jednoduše... v pytli.
    Kromě toho, že jen máloco vám bude dávat smysl, jistě naštve i zkratkovitost jednotlivých kapitol, jež sice mají potenciál vlastních zápletek, ale než se z nich stihne rozvinout něco zajímavého, společně s hrdinou se ocitnete na jiném místě, v jiné době. A čím více se vyprávění blíží ke konci, tím důkladněji je třeba znát souvislosti s předchozími událostmi a to nejen v základní řadě, ale také v u nás dosud nevydané Final Crisis. Takže jako další dovětek super, třebaže to polopaticky nevysvětlí, jakým způsobem se Batman ocitl zpátky mezi živými, ale jako samostatné album jde pouze o střípek mnohem rozsáhlejší skládačky.
  • Ivan Kucera
    Po dlhom čase Batman od Morrisona, ktorý ma bavil. Nie je to síce zázrak, ale „poviedkovosť“ a pestrosť prostredia (piráti, hon na čarodejnice, noir) odviedli kus roboty, takže som sa konečne v Grantovej scenáristickej spoločnosti cítil komfortne. Návrat Bruce Wayna je príjemne (a hlavne nečakane) jednoduchý. Na konci sa to síce čiastočne zmení a sú tam prestrihy na Ligu spravodlivosti zo „súčasnosti“ (?), ale oproti iným morrisonovkám je to až šokujúco priamočiare. Paradoxne, tento diel nadchne práve skôr čitateľov ako ja, ktorí Grantovi napriek snahe nejak nedokázali prísť na chuť a naopak: fanúšikovia ostanú sklamaní z „naivnejšej“ reči, ktorú zvolil. Možno ale po všetkom tom guláši, ktorý v minulosti predviedol, bol takýto koniec jediný možný (nevyhnutný?). Ako napovedá názov, stávame sa svedkami dlho očakávaného návratu „mŕtvej“ postavy, u ktorej síce bolo jasné, že sa skôr alebo neskôr proste MUSÍ vrátiť, ale beztak sme zvedaví ako. Vtip je v tom, že k návratu došlo už v Batman a Robin musí zemřít a toto je paradoxne prequel. To sa čiastočne zmení až na konci, kedy sa ZNOVA odohrá onen comeback, lež z iného uhla. No nič, už sa zamotávam, veď uvidíte sami. Morrisonovi nech každopádne slúži ku cti, že kým iní scenáristi by mŕtvu komiksovú postavu oživili tak, že by sa ukázalo, že v minulosti nezomrela ona, ale dvojník/klon, on na to ide inak. To sa mi páčilo, hoc to pritom samo osebe paradoxne tiež nebol žiadny zázrak. Grant to ale vie napísať takým spôsobom, že to tak vyzerá. Návrat Bruce Wayna síce pôsobí poviedkovým dojmom, nebol by to ale samozrejme Morrison, aby to nebolo komplikovanejšie, aby všetko so všetkým nesúviselo. Každú „poviedku“ kreslil niekto iný, takže som si myslel, že to po výtvarnej stránke bude guláš (čo by mi nevadilo, mám rád rôznorodosť), komiks však prekvapivo pôsobí konzistentne, skôr ako keby ho kreslil jeden, maximálne dvaja ilustrátori. „Poteší“ drsnosť, ktorú by sme u Batmana (ako komerčnej postavy, ktorú čítajú aj deti) nečakali (mŕtvi psy, zastrelené deti). Na svoje si príde aj čitateľ vyhľadávajúci príbehy z temnej minulosti Gothamu (Soví tribunál, Brány Gothamu, Batman Mikea Mignoly). A možno príde aj kovboj. Za pestrosť (žánrovú i chronologickú) a za pocit istej definitívnosti s prižmúreným Barbatosom okom 4*.
  • Sagikkun
    Byť se nejedná o poslední knihu z Morrisonova runu, rozhodně se dá považovat za jeho velké finále, protože vše od začátku směřovalo právě sem (a je příhodné, že Morrison, který již od začátku vše zakládal na referencích z minulosti, zasadil finále právě do minulosti, a to ještě starší, než jsme kdy měli u Batmana možnost vidět). Kapitoly z různých období fungují nejen samostatně a Morrison si v nich krásně hraje s odlišnými žánry a nejrůznějšími prvky typické pro příběhy z daného prostředí; ale zároveň, a to hlavně, to funguje v onom větším celku, kde je všechno skvěle promyšlené, propojené, a finále funguje jako začátek/středobod, od kterého se následně odvíjelo vše, co se událo předtím a současně se zde vysvětlilo či uzavřelo. Jako bonus se Morrisonovi povedlo rozšířit a zanechat symboly napříč netopýří historií. Jak už je zvykem, tak je potřeba čtení věnovat větší pozornost, než obvykle, a mít znalosti z runu i mimo něj... upřímně mi ale třeba předešlý Čas a Batman přišel na pochopení náročnější. Abych to uzavřel, Návrat Bruce Wayna byla opravdu radost číst. A byť to byl někdy s Morrisonovou sérií porod, tak když to s ní čtenář nevzdá a zainvestuje do ní svůj čas a ochotu skládat si střípky i mimo ní, dokáže se mu nesmírně odvděčit. Jsem rád, že to konečně máme u nás jakž takž komplet, a rozhodně si to dám někdy znova a popořadě. Určitě je totiž ještě hromada věcí, které jsem v runu napoprvé přehlédl a které mi opět zacvaknou až při opětovném čtení.
  • hroubek
    Není to vůbec špatný komiks, ale pokud ho chcete plně docenit a pochopit, tak je potřeba přečíst run od Granta Morrisona několikrát tam a zpět. Morrison to čtenářův vůbec neusnadňuje. Tam, kde by mohly být normální dialogy a celé se to vysvětlit jednoduše, tak tam Morrison přidává další složité a zbytečné věci. A je to velká škoda, protože tenhle příběh má/měl obrovský potenciál, který se z mého pohledu podařilo využit jen z poloviny. Určitě to stojí za pozornost, ale v této sérii vyšly zajímavější lepší příběhy.
  • louza
    Oproti předchozí knize výrazné zlepšení. Batmanův průchod skrze různá časová období je skvělý nápad tím spíš, že Morrison se tady neomazuje jen na hrdinu, ale používá reference i na historické, nebo jiné literární milníky. Je to samozřejmě pořád Morrison, takže přístupnou vyprávěnku, tak jako jí předvedl třeba Gaiman u Marvelu nečekejte. Kniha je navíc pevnou součástí celého autorova cyklu. Ale i tak to krásně funguje skoro samostatně. Nádherný vizuál v režii různých tvůrců. Prostě paráda. Možná ne nejlepší, ale určitě nejzajímavější Morrisonova kniha. Dílo, které mi leželo v hlavě ještě několik dní po dočtení.
  • Spacecore
    Jako veliký Morrisonolog jsem dnes utíkal do trafiky pro "Návrat Bruce Wayna", stejně jako před dvěma týdny pro "Batman a čas". Konečně totiž po letech máme poslední dílky skládačky toho nejlepšího batmanovského runu všech dob. Je ostuda, že to vycházelo / vychází napříč různými edicemi a vydavatelstvími, totálně ve špatném pořadí a v různé doby, ale pomalu se mi v knihovně formuje celý run. Chybí ještě Batman Inc. a kdyby ještě vyšla Final Crisis, Seven Soldiers a Multiversity, měli bychom Morrisonovu Hyperkrizi v celku. Ale to asi za dalších deset let.

    Každopádně jsem Návrat četl 3x anglicky a patří k tomu nejsložitějšímu, co v celém runu je. Strašně se teda těším na přečtení v češtině, protože všechno, co Morrison v rámci Hyperkrize sepsal (pro zájemce: publikoval jsem o tom kdysi článek na jeden web a mám ho v pdf) je náročné a potřebuje to nejen víceropřečtení a správné pořadí knih, ale mít něco nastudováno z Batmana zlatého a stříbrného věku. Nicméně, když dáme dokupy Batmana a Syna, Černou Rukavici, Batman R.I.P., Čas a Batman a Batman a Robin 3 knihy a Návrat Bruce Wayna, měli bychom mít jakž takž ucelenou kolekci. Chybí teda ještě celkem zásadně Final Crisis, ale budiž. Apeluju teda na čtení v pořádném sledu, jinak nemáte šanci pochytit celkovou krásu Morrisonovy tapisérie. Ale i když něčemu nerozumíte, nevadí, i to je součástí celku.

    Každopádně Návrat je stylový, je to nejen sci-fi jízda napříč časoprostorem, ale i velká pocta Batmanovskému odkazu a faktu, že jeho symbol je tak nadčasový, že ho lze začlenit do jakýchkoliv kulis a bude fungovat.
577