Každý jeden den - obálka pod přebalem
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Seznamte se s Brásem de Olivou Domingosem. Tento zázračný syn světoznámého brazilského spisovatele tráví dny sepisováním nekrologů jiných lidí a po nocích sní, že se sám stane slavným autorem – že zaznamená příběhy jiných lidí až do konce, i když ten jeho sotva začal.

Jenže až ten život začne, všimne si toho vůbec? Stane se to ve věku 21 let, kdy potká dívku svých snů? Nebo v jedenácti, kdy poprvé nějakou dívku políbí? Nebo mnohem později, když se mu narodí první syn? Nebo o něco dříve, kdy najde jako spisovatel svůj hlas?

Každý den v jeho životě je jako stránka v knize. Odhaluje lidi a věci, díky kterým je Brás tím, kým je: jeho matka a otec, jeho dítě a nejlepší přítel, jeho první láska a jeho životní láska. A jak už to v každém skvělém příběhu bývá, každý den přináší zvraty, které Brás naprosto nečeká...

Obsahuje sešity série Daytripper #1-10 (prosinec 2009 - září 2010)

Scénář
Gabriel Bá, Fábio Moon
Art
Gabriel Bá, Fábio Moon
Ink
Gabriel Bá, Fábio Moon
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Gabriel Bá
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Filip Gotfrid, Jolana Tichá
Žánry
drama, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7679-310-1 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 x 20 mm
Tisk
barevný
Váha
940 g
Stran
272
Cena
849 Kč
Originál
Daytripper (Vertigo (DC Comics), 2011)
  • MEGA
    MEGA16.3. 01:04Každý jeden den
    Úžasný komiks, který je plný krátkých zajímavých momentů života, a po dočtení působí jako sbírka básní. Jednotlivé kapitoly jsou nápadité, obohacující, dojemné a k zamyšlení. Kniha je postavena tak důmyslně, že je člověk unášen nejen jednotlivými kapitolami, které se dají číst samostatně, ale nutí ho to přemýšlet nad spojitostmi a nacházet hromadu nových vrstev skrývajících se v meziprostoru. Kresba a barvy dodávají atmosféru a ve zdánlivě jednoduchém znázornění postav se skrývá mnoho emocí. Parádní věc, ke které se budu při správné náladě vracet.
  • hroubek
    hroubek22.2. 13:06Každý jeden den
    Moc nádherný komiks, který umí silně zasáhnout a dostat se velmi snadno pod kůži. Největší síla tohoto komiksu spočívá v tom, že je velmi civilní a dějí se zde věci, které se mohou dít i nám v běžných životech. Čím více podobných a styčných bodů v komiksu najdete, tím je to pro vás osobnější, dojemnější a silnější. Autorská dvojice Fábio Moon a Gabriel Bá odvedli výbornou práci a jejich komiks se čte jedním dechem a má velkou hloubku. Dané scény a dialogy nejsou prázdné. Mnoho věcí se v komiksu říká mezi řádky, ale stačí malinko pozorněji číst a vnímat kresbu, a spoustu věci vypluje na povrch. Scénář je velmi povedený a příjemně mě překvapilo, jak si mě Moon vodí a hraje si s mým očekáváním, co bude v dalších kapitolách a jakým směrem se bude příběh ubírat. Kresba od Bá je moc pěkná a příjemná na pohled. Opravdu moc mi sedla a cítil jsem z ní takový krásný klid a jisté smíření s osudem a nevyhnutelností některých momentů, které v lidském životě přicházejí. Velkou radost mi udělaly obálky k jednotlivým číslům, protože jsou nádherné. Celkově mi tento komiks hodně sedl, a jak říkám, čím více máte v životě prožito, čím více máte zkušeností, tak tím více vám to sedne. Samozřejmě komiks není úplně bezchybný, a pár drobností by se našlo, ale i tak mi to nezkazilo celkové dojmy z tohoto komiksu. Každý jeden den je moc hezký a povedený komiks o tom, co se nám děje v našich životech.
  • brkowycz
    brkowycz20.12.2023 11:45Každý jeden den
    Obrovské zklamání. Comics je plytký a nijaký. Všechny myšlenky a "momenty" v knize jsou povrchní, unylé a tisíckrát zopakované jinde a lépe. Dílo na sebe masivně vrší jedno klišé za druhým, bez jakékoliv snahy je nějak napadnout, podívat se na ně novýma očima. Například scéna, ve které se hlavní hrdina rozschází s přítelkyní, jsou to jen povrchní plky, scéna je absolutně bez charakterového nebo dějového kontextu, prostě říkají věci, které lidé obvykle říkají, když se rozchází. "Opouštím tě, to s tebou to nebyl doopravdy život!"
    Tenhle typ knihy by měl podněcovat uvažování, měli byste po jeho zavření chvilku přemítat. Tady nejsou žádné hluboké myšlenky, jen konstatování, žádný zajímavý zvrat v ději, mnohé vztahy vyzní úplně na prázdno nebo nemají smysluplné rozuzlení (třeba ten s jeho nejlepším kamarádem, wtf?) Je to jako kdyby to někdo nechal vygenerovat AI.
    Pokud toužíte po úvahách nad existencí, doporučují spíše Klece, Smrt: vysoká cena za život, celý run Sandmana, Tři stíny nebo Sochaře.
  • perak
    perak15.11.2023 14:08Každý jeden den
    Tak za toto Crwi velký dík, že opustili svou standardní produkci a vydali tento kousek. Málokterého čtenáře nechají jednotlivé příběhy, které jsou provázané a ústí do krásného finále, chladnými. Kniha se dá určitě číst vícekrát a asi vždy si z ní odnesete nový pohled na to, co chtěli autoři říct. Nebudu se moc rozpisovat, přečtěte si a utvořte si vlastní emoce z knihy, litovat nebudete:).
  • Fort
    Fort14.10.2023 16:29Každý jeden den
    Jako fanda mangy jsem se nechal zlákat vysokým hodnocením a šel směle do toho i když jsem se v minulosti už párkrát nechal napálit názorem komunity komiksů. První věc co se mi nelíbila byla malá velikost písma v některých panelech. Kapitoly byly krátké a končili dost stejně. Do čtení jsem se musel vyloženě nutit. Pobavil mě názor faster86, který tohle považuje za nejlepší komiks roku 2023, jestli je to opravdu tak, to už snad žádný komiks letos číst nebudu.
  • nejakdivne
    nejakdivne mecenáš15.9.2023 10:22Každý jeden den
    Tenhle rok už v češtině nic lepšího nevyjde. Jsem si tím jist - zatím totiž vyšlo jen málo knih srovnatelných s touhle (schválne nepíšu komiksů, ale knih obecně).

    Mám sice dávno "absolute" vydání, těší mě ale, že českou verzí budu moct pár lidem darovat. Skvělý vydavatelský počin.
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle4.9.2023 21:05Každý jeden den
    Tak tohle jsem nečekal. Celá atmosféra tohoto díla, je taková hřejivá a v některých momentech ukrutně chladná, stejně tak jako život. Celá kniha je protkána obyčejnými lidskými situacemi, zakončené osudným okamžikem smrti a upřímně jsem si říkal, jaká bude pointa a jestli to nakonec dá smysl. A ono to nakonec sepne, navíc poslední příběh před finálním vyústěním, nádherně pracuje s panely a onou událost upřímným lidským způsobem oddaluje. Finále se pak dá shrnout, jako upřímné, dojemné, hřejivé, ale hlavně lidské. Navíc narozdíl od jiných existencionálních knih, zde autor nejde za takovou tu meta hranici. A soustředí se spíše na daný lidkský život. Kresba je pak úplně boží, autor ví kdy vykreslit určitě panely do detailu, kdy dát prostor určitým osudovým momentům, které se natáhnou na 2 strany, například kdy 2 postavy na sebe jenom hledí.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.9.2023 00:09Každý jeden den
    Tak tohle fakt ne. Další žvásty a plky. Směr žádný, cíl žádný, jen zase další hokusy pokusy, aby to jako bylo zajímavé. Kresba docela fajn, ale já to prostě nedávám, takový ty rádoby oduševnělý komiksy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.8.2023 23:40Každý jeden den
    Nádherná dojemná narativní hříčka s jednoduchým, leč významově silným motivačním poselstvím, která v zněžnělém latinskoamerickém prostředí rozvíjí magické příběhy zamotané a smotané do jednoho. Kronika života a smrti, nebo snad smrti a života, která se v síti mezilidských, rodinných i kariérních vztahů nenápadně ptá na smysl našich životů, které nám utíkají mezi prsty podobně jako sny v nich obsažené. Z mého pohledu mohu vytknout snad jen místy na sílu stvořené jakoby "nahodilé" smrti hlavního hrdiny, stejně jako se nemohu ubránit neodbytnému pocitu, že komiks občas sklouzává do oblasti emočního kýče.

    Celkový dojem: 80%
  • Norri
    Norri mecenáš9.8.2023 08:23Každý jeden den
    Každý jeden den je jeden z komiksů, které nikdy nebudu číst na veřejnosti. Připadal bych si hloupě, kdyby mě při čtení viděl někdo cizí brečet. Vy to tak nejspíš budete mít také. Zároveň je to ale komiks, který není úplně jednoduchý na pochopení. I když jsem ho četl už několikrát, nyní dokonce v češtině, Crwi díky, tak mám přesto pocit, že mi některé drobnosti stále unikají. Abych nebyl pochopený špatně - ten komiks je úžasný a krásný, a považuji ho za jeden z nejlepších komiksů všech dob. Ale jeho sdělení a pointa jsou těžko uchopitelné a vzdorují pokusům o přesný výklad. Hodně z jeho myšlenek se dá vyložit mnoha způsoby a vy až po nějaké době můžete přijít na to, že to mohlo být myšleno jinak, než jste to pochopili napoprvé. Každá kapitola vytváří specifickou směs emocí a dojmů, které se postupně ukládají a skládají ve čtenářově hlavě, aby potom na konci knihy vytvořili jeden dokonalý a komplexní obraz toho, o čem vlastně život je.

    “Život je jako knížka, synku. A každá knížka má konec. Bez ohledu na to, jak moc se ti ta knížka líbí, dostaneš se na poslední stránku a knížka skončí. Žádná knížka není bez konce úplná. A když se tam dostaneš, když si přečteš poslední slova, teprve pak poznáš, jak byla dobrá. Bude ti připadat skutečná.”

    Není tajemstvím, že hlavní hrdina Brás de Oliva Domingos na konci každé kapitoly zemře. Co to znamená? Snaží se tím autoři říct, že každý den stojí za to žít, protože nikdy nevíš, jestli není tvůj poslední? To jistě ano. Nestačí totiž jen snít, že bude líp, ale lepší je se za svými sny vydat. Stačí se jen rozhodnout a otevřít oči.
    Tento komiks je plný hlubokých myšlenek a životních mouder. Možná to zní jako klišé, ale až to budete číst, tak vás to dostane. Zazní tam také, že "Smrt nám dává úplně jinou perspektivu na život a všechno ostatní". Možná že právě to je ten důvod, proč Brás musí na konci každé kapitoly zemřít. Všechny kapitoly ukazují takové ty důležité dny, které se vám jednou provždy vryjí do paměti a možná vás i navždy změní. No a Brásova smrt nám umožní podívat se na takové chvíle i z jiné perspektivy a celé to zintenzivní.

    Tento komiks ale nemá geniální pouze příběh, ale také kresbu. Výtvarná stránka této knihy je naprosto úžasná! Miluji kresbu obou bratrů a tady je navíc doplněná o úžasné barvy Dava Stewarta. Atmosféra kresby a barev skvěle podtrhuje atmosféru a nálady ve vyprávění. Jak je uvedeno v bonusovém materiálu knihy – Fábio Moon a Gabriel Bá se nesnažili, aby svět v komiku vypadal reálně. Oni se snažili, aby emoce toho světa působily reálně. Myslím, že se jim to podařilo.
  • Good Games
    Good Games mecenáš12.6.2023 20:33Každý jeden den
    No konečne to tu vyšlo! Pred 11 rokmi ma tento príbeh zasiahol viac a vtedy som si vravel, že je to snáď najsilnejší komiks aký som kedy čítal. Môže to byť však aj kvôli tomu, že som ho vtedy čítal prvýkrát a už teraz to pre mňa nebol tak prekvapivý emotívny zážitok. Stále je to však skvelé čítanie, ktoré má takú zvláštnu smutno-nostalgickú atmosféru, pekné myšlienky a príjemnú kresbu. Podľa mňa by si to mal prečítať úplne každý. =►Celá recenzia◄=
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.6.2023 00:11Každý jeden den
    „Tohle jednou musí vyjít v českém překladu.“ ❤️

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2013/03/daytripper.html
  • rajot
    rajot1.6.2023 12:20Každý jeden den
    Nikdy se nedozvíme, kolikrát jsme už mohli v životě umřít, kdyby ... (chom se třeba v jednu chvíli rozhodli udělat něco jinýho, než jsme udělali). A u těch, který svět opustili předčasně, se nikdy nedozvíme, jakým směrem se jejich každodenní život mohl ubírat dál. Skvělá věc.
  • erik
    erik30.5.2023 06:12Každý jeden den
    Vydavateľstvo Crew práve vydalo českú verziu komiksu Daytripper - Každý jeden den od brazílskej dvojice Fábio Moon a Gabriel Bá. Ak by ste si mali prečítať jediný komiks určený pre dospelých, je to tento!

    Wau!

    Ešte nikdy som nečítal takýto majstrovský ľudský príbeh o zmysle života. Viete, čo je v živote dôležité? Čo nás definuje, aký má zmysel naše konanie a akú má hodnotu? Je to prvý bozk, rodina, láska, úspech v práci, sláva, vzťah s rodičmi, kamarátstvo? Môže aj najotravnejšia robota pomôcť ľuďom? Hlavný hrdina Brás prežije v desiatich kapitolách tohto komiksu svoj každodenný život a pritom je každá chvíľa jeho posledná. Na konci každej kapitoly zomrie. Čo by sa stalo, keby sme o chvíľku zomreli? Čo z toho má zmysel? Má ho smrť?

    Toto komiksové dielo si zaslúži všetky ceny, ktoré dostalo (Eisner Award) a úprimne, neviem, či som niekedy čítal komiksové alebo literárne dielo, ktoré by vo mne vyvolalo toľko emócií a úvah nad životom. Ohromná kniha, pre všetkých čitateľov so sklonom k premýšľaniu. Život je krehký, trpký, ale i úžasný.
  • faster86
    faster8629.5.2023 08:28Každý jeden den
    Je to takové "co by kdyby". 10 na první pohled samostatných příběhů, které na sebe ale navazují. Každý příběh jako jedinec je výborný, jak příběhem, vyprávěním tak koncem. Louzům komentář s Lemirem, jenom potvrzuju. Crew by to měla mnohem víc promovat (zaslouží si to promoci, minimálně tak velkou, jakou měla ta blbost o bytostech v mrtvé holčičce v lese). Nevím co ještě crew na letošek plánuje, ale ať je to cokoliv, tak tohle prostě je jejich nejlepší komiks pro rok 2023.
  • louza
    louza17.5.2023 15:23Každý jeden den
    Asi jediná kniha, s níž jsem měl tu čest, která se může rovnat těm nejlepším Lemierovým autorským pracem. Nádherně napsaný příběh o člověku, plný ryzí lidštiny a života se vším co kněmu patří. Včetně smrti. Skvělá kresba, skvělý scénář, který chytne za srdce. I ta slzička občas ukápne. Minimálně ta nostalgická mi ukápla hned při pohledu na obálku nesoucí loga Vertiga.
48913
  • louza
    louza7.6.2023 16:15Každý jeden den
    Tuhle knihu jsem koupil někdy kolem roku 13 v antiku Jirky Pavlovského a okamžitě po přečtení bylo jasný, že je to v hajzlu. Protože pokud se toho on zbavil, není šance na vydání. Několikrát jsem to v průběhu let zkoušel pičovat na crewním fóru, ale naprosto bez reakce. Nikdo tam nejevil známky, že by vůbec věděl o co jde. Proto mě česká verze dost překvapila a neskutečně mě hřeje, že jí zatím všichni hodnotí takhle dobře. Tahle kniha za to fakt stála. Na rozdíl od Lemira je to navíc ještě krásně kreslené. Za dobu od vydání to stačilo nasírat dost cen. A fakt ne omylem.
  • Toe
    Toe admin2.6.2023 07:44Každý jeden den
    Spíš se tu objevil po letech Kaluž aby přidal svůj komentář, takže vydat tuto knížku opravdu stálo za to!!! :D
    Na mě jinak vykoukly reklamy všude možně, včetně jisté nejmenované databáze ;) Já reklamy neblokuju, užívám si je :)
  • mcleek
    mcleek29.5.2023 16:22Každý jeden den
    Hodnocení deseti lidí během necelých dvou týdnů a všichni dáváme plný počet! A to ta knížka fakt vyšla v úplné tichosti bez jakéhokoliv proma... Hustý!
Četl/a (74)
123peta, 2scha, BadBoy, ben_bella, Black Bro, yo, brkowycz, calvin10, Darker, Darth Raelchi, Davispear , Dezodoo, Draco nobilis, erik, farnhajt, faster86, flipflop, Fort, Fox01, George Walker Bush, Gmork, Good Games, Grrr, house192, hroubek, IndyP, invape, jakubcik666, Jonathan Arbuckle, Kaluž, Kil-Khal, Killingjoke, Lachvos, Laik, Le Porello, Light, listr, Lord Baltimore, majer, malylada, Matthew, me, MEGA, MP, MP81, mstefl, NecRoman, nejakdivne, Nexis, Nezbi, Norri, opytz, pechna, perak, petrSF, Poniczech, porculan, Poseidon1978, rajot, rooty, Saint of Killers, sercial, Skot, Spike, Stara.kryta, start05, SteveCZ, taidana, the.kasztan, Unerr, vranakx, xflori01, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
(106)
123peta, 2scha, Alfi, BadBoy, bboorreekk, ben_bella, blackJag, Bob, burzum, calvin10, cobe, Dali, Darker, Davispear , Deckard, delsemela, Dezodoo, Draco nobilis, dre, farnhajt, faster86, filosh, flipflop, Fox01, Fry, Grrr, hellblazer, herbert, house192, hroubek, hypermlok, IndyP, invape, Jay-jay, jeanbaklajean, Jonathan Arbuckle, Kerbellos, Killingjoke, Kouzelnik7, krupan, Lachvos, Laik, Le Porello, Light, listr, maara, majer, malylada, Mamut12, Marvin, Matthew, mcleek, me, Mikei, Mitak, MP, MP81, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nexis, Norri, Onkel 1928, opytz, Paldini, pechna, perak, Petr, petrSF, porculan, Poseidon1978, puolpm, rajot, regressiv, RicHard. , rooty, Saint of Killers, Saran, schefik, sercial, Skot, Spike, Stara.kryta, start05, SteveCZ, t0mas, tacmud, taidana, the.kasztan, Tialster, Tony TwoDee, trudoš, Valdaufinka, VanTom, Velkej šéf, vishnar, vranakx, Vrenn, xflori01, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zdoog, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (16)
Berry669, davidek, deefha, Fida, Glumal, gumidekmedvidek, Himlik, Infarkt, James, Keno, Mariohurbanek, Maty48, monty.cl, Sikk, tom173, TZcomics
Shání (5)
D.K.Logic, deefha, marduk, spagr, suricattaontheway