Alternativní obálka
První část trilogie o chlapeckém klubu Saturn a jeho výpravách do zatopeného lomu a tajemného podzemí.

Prvních 500 kusů omylem vytištěno s negativně provedeným šedým podtiskem. Náklad 1000 kusů
Vydala Česká speleogická společnost jako 4. zvláštní sešit u příležitosti zasedání komise pro výchovu UIS (Mezinárodní speleogická unie), které se konalo ve dnech 4. až 8. dubna v Javoří u Maletína a ke 25. výročí zpřístupnění Koněpruských jeskyní na Zlatém koni.


Scénář
Jaroslav Foglar
Art
Kája Saudek
Obálka
Kája Saudek
Žánry
dobrodružný, klubácký
ISBN/ISSN
Zlatý Kůň
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
205 x 290 mm
Tisk
černobílý
Stran
24
Varianty
Modrá rokle (2. vydání) (1988)
Modrá rokle (1984)
  • louza
    louza3.1.2018 17:15Modrá rokle (2. vydání)
    Dnešním pohledem příběh party dětinských kluků zákeřně sledujících a rozplétávající tajemství mladistvých, leč řádně houževnatých a tvrdých režimem utlačovaných podnikatelů a jejich trochu bezohledného subdodavatele. Foglarův scenář jde v podstatě ruku v ruce s dobovou ideologií přímo proti soudobému pohledu na kapitalismus. Pracovití a podnikaví jsou odsuzováni zatímco autorem velebená zevlující partička pochybných existencí a sportovních zkrachovalců šmejdí kolem, zjišťuje informace, kuje své nekalé pikle a bůh ví co ještě v dřevěné boudě na dvorku a dokonce se neštítí trestného činu vloupání. Východiskem příběhu je, že se v budoucnu jak hipíci budou válet u jezera.

    Saudkovo zpracování je nicméně fajn a z jiného pohledu jde o příjemný retro vhled do dávno zmizelého světa dětí, kde reálná hodnota sounáležitosti a přátelství ještě nebyla nahrazena posledním modelem iPhone.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš10.7.2011 11:16Modrá rokle (2. vydání)
    Jedno z mých první setkání se Saudkem, který mi jako dítěti snad i trochu vadil (too dark park). Kolorovaná verze v Kometě je asi lepší, ale tohle je zas kousek, který každého fanouška musí v knihovničce těšit.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš2.12.2010 18:55Modrá rokle (2. vydání)
    Sehnal sem to po letech a dýchlo na mě dětství. Přesto si nejsem jist, kolikrát za život si to ještě přečtu, ale mít jsem to musel .o) Nimcéně rozhodně nejlepší díl z trilogie...
  • willis
    willis21.1.2008 14:33Modrá rokle (2. vydání)
    Tak Foglar šel tak trochu mimo mě. Tyhle věci od Jeskyňářů proto nějak nepovažuji za kult a příběh o nalezišti modré hlíny na mně, i přes Saudka, nepůsobí tak tajemně jako třeba Chata v jezerní roklině.
  • choze
    choze18.11.2007 13:42Modrá rokle
    P.S.: V roce 1994 vyšla beletrizovaná verze všech tří dílů spojených do jednoho příběhu, ale je to jen naprosto zbytečný přepis, který navíc předloze nepříjemně obrušuje hrany. SPOJLER: Vždycky mě sralo, že jsem se v comicsu nedozvěděl, jestli se Elvi opravdu utopil nebo ne, ale když v knize saturňáci Elviho v pohodě našli zdravého a živého a pak všichni šťastně odfrčeli na letní tábor, tak to bylo ještě mnohem horší než ta nejistota.
  • choze
    choze18.11.2007 13:31Modrá rokle
    Bizarnímu tandemu výchovný Foglar/dekadentní Saudek se podařil v žoldu České speleologické společnosti (která dopomohla na svět i Arnalovi, Lipsi Tullianovi a dalším) skvělý comics a to přesto, že se (v celé trilogii) Foglar přímo ďábelsky vykrádá. Typický foglarovský hrdina - pohledný, ušlechtilý, všemi obdivovaný chlapec-sportovec (krasobruslař!) se - stejně jako v Přístav volá - vydává do cizí, rovněž přístavní čtvrti, kde nachází kamarády, klubaře (přitom je dočasně zmrzačen - charakteristická foglarovská brutalita), ale i nepřátele nápadně podobné Bratrstvu kočičí pracky - dva výrostky a menšího zrádného chlapce. A pak, jak velí objednávka jeskyňářů, prožívají dobrodružství v podzemí, když ne přímo v lomech a jeskyních, tak aspoň na dvoře hluboko pod úrovní země. Čím Modrá rokle válcuje všechny předchozí comicsy podle Foglara je Saudkova hravá, živelná kresba v detailu (zejména industriálním) oživující atmosféru 50. let, ve kterých se seriál odehrává, utvářející (často velmi temné) nálady jednotlivých scén a odlehčující děj svým specifickým vizuálním a slovním humorem. Nejdůvtipněji se vypořádává s  přehnanou dokonalostí Foglarových hrdinů, když je zobrazuje stejně kýčovitě krásné i navenek. Comics se dočkal dalších dvou volných pokračování Ztracený kamarád (ještě lepší než díl první) a Jeskyně Saturn (velmi slabý) a první dva příběhy se objevily v Kometě.
  • Woffce
    Woffce5.11.2007 11:13Modrá rokle
    Panu Saudkovi - dle mého - sluší spíš akčnější příběhy, ve kterých úmyslně (a bravurně) balancuje na hranici kýče a chytré nadsázky. A i když spojení Foglar-Saudek považuju za poněkud křečovité, nikdy nepřestanu před každým jedním z Mistrů smekat.
  • Kapis
    Kapis mecenáš25.6.2007 13:26Modrá rokle (2. vydání)
    No klasika, jako Kája celkově, žral jsem ty jeho comicsy - a vždy si je rád přečtu znowa - no Foglara už ne........
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade6.2.2006 13:07Modrá rokle
    Saturňáci jsou skvělý a je škoda, že nevzniklo více věcí ve spolupráci Foglar-Saudek. MdS
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade6.2.2006 13:07Modrá rokle (2. vydání)
    Saturňáci jsou skvělý a je škoda, že nevzniklo více věcí ve spolupráci Foglar-Saudek. MdS
  • Kapis
    Kapis mecenáš9.1.2006 15:04Modrá rokle
    No klasika, jako Kája celkově, žral jsem ty jeho comicsy - a vždy si je rád přečtu znowa - no Foglara už ne........
10141