Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Sborník s podtitulem "O Češích a komiksu."

Obsah:
Komiks o komiksu - Vhrsti
Strip I. - Jakub Němeček
Jak to bylo za komoušů - Jan Turnovec
Fin a ostatní - Jiří Husák
Kde končí hrdinové - Matěj Němeček
Honzíkova nová knížka - Václav Šlajch
Večer jako každý jiný - Youry
Oskar Ed - Branko Jelinek
Bermudský trojúhelník - Luděk Janda, Lukáš Urbánek
Pravý český komiks - Filip Novák, Jan Bažant
Proč někteří lidé kritizují komiks - Kamil Tatar
Babitchka - Petr Včelka
Mravenci nesou smrt - Jiří Pavlovský, David Hanzl
Vlaštovka - Pavel Čech
Strip II. - Jakub Němeček

Internetová stránka: http://zkrat.comx.cz

Scénář
Vhrsti, Youry, Pavel Čech, Jiří Husák, Luděk Janda, Branko Jelinek, Matěj Němeček, Jakub Němeček, Filip Novák, Jiří Pavlovský, Václav Šlajch, Kamil Tatar, Jan Turnovec, Petr Včelka
Art
Vhrsti, Youry, Jan Bažant (Hza), Pavel Čech, David Hanzl, Jiří Husák, Branko Jelinek, Matěj Němeček, Jakub Němeček, Václav Šlajch, Kamil Tatar, Jan Turnovec, Lukáš Urbánek, Petr Včelka
Obálka
Adolf Lachman
Redakce
Michal Opitz, Martin Přibyl, Tomáš Prokůpek
Žánry
akční, drama, historický, humorný
ISBN/ISSN
Dlouhé prsty
Martin Přibyl
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Stran
36
Cena
60 Kč
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.12.2010 11:02CZekomiks
    vasek: Četl jsem ho před místním hodnocením znovu a je pravdou, že mi nedošlo, že už přeci jen nějaký ten pátek existuje a rozhodně jsem se nechtěl nikoho dotknout. Slovy jsem nehodnotil kvalitu příspěvků, ale celkovou náladu, pokud to vyznělo, tak příkře, jak Ty píšeš (ubohý skuhrání), tak to jsem zas neměl v úmyslu, na druhou stranu ubrečenost v tomhle směru prostě nemám rád. Docela peču na to, kdy a kdo dal podnět, když budu mít doma v šuplíku 15 let CD svojí grunge kapely, který vydám v roce 2010, tak už to holt nebude taková bomba. Byť je dnes situace samozřejmě mnohem lepší, tenkrát to už rozhodně žádná mizérie nebyla, namátkou: Aargh, Crew, Bedeman, Pot, Zkrat, Sorrel, Inseminátor, O nemrtvých + miriáda zahraniční kvality (třeba skoro komplet zásadní díla od Moora) a spousta dalších věcí musela být nastartována. Přirovnání k filmařům jsem nepoužil náhodou, lkají podobně (finance, hloupá veřejnost, temná minulost), ale málo padá otázka, kolik zajímavých tvůrců tu opravdu máme, kolik děl opravdu stojí za vydání a kolik z nich snese srovnání se zahraničím. Aby nedošlo k mejlce, tím se jen otírám o to lkaní, jsem tradičním podporovatelem a pachatelem lokální kultury. Navíc já se čistě osobně cítím v undergroundu výborně, naprosto chápu, že si to v případě komiksu jako fanoušek narozdíl od autorů či vydavatelů můžu dovolit, ale tlačení se do mainstreamu štěstí nepřinese, krátkodobý efekt to má a umožní to pár lidem obživu, což je fajn, ale za chvíli už všichni znudění profesionálové jen vzpomínají, jaký to bylo krásný, když jsme se tenkrát museli poloamatérsky protloukat a chtěli by to zpět. Taky rozhodně nepotřebuju vedlejší efekt spočívající v tom, že si pak mou oblíbenou záležitost (v tomto případě komiks) bere do huby každej druhej jouda. Rozloučil bych se asi větou z Tvého profilu :)
  • vasek
    vasek9.12.2010 00:25CZekomiks
    J.Connor: Jakkoli považuju tvoje komentáře za rozumné, tak tvoje konkrétní 10:04:43 8.12.2010 je absolutně mimo mísu. Tahle publikace vznikla jako reakce na situaci v roce 2004 (ano, v roce 2004 byla nakreslena většina zde publikovaných komiksů a to na podnět Michala Opitze). Takže to, co z dnešního pohledu vidíš jako ubohý skuhrání sráčů, co dělaj komiksy, byla určitá reakce na situaci v určitý konkrétní době. Hodnotit Czekomiks z pohledu roku 2010, je jako kdyby ses tu začal divit na tím, proč v Bibli nepoužívaj mobilní telefony, když dneska ho má každej. :)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš8.12.2010 10:04CZekomiks
    Připomíná to ubrečenost českých filmařů, kteří nemohou pochopit, že 30 celovečeráků ročně je na naší zemičku až dost. Je pak taky rozpor mezi lkaním, jak většinová společnost komiks nebere a holedbáním tou naší androš kultůrou. A já osobně jsem v tomto ohledu spíš na to holedbání, už takhle se za poslední léta komiks nebývale zpopularizoval, vychází toho mraky a i původně českého. Kde jsou ty časy, kdy člověk mohl koupit vše co vyšlo, dnes by na to musel být buď psychopat nebo milionář. Regály s komiksy se v každém knihkupectví povážlivě zvětšují atp. Tolik asi k té náladě. Co se týče jednotlivých fragmentů publikace, vše podstatné zde již zaznělo u kolegů.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin2.9.2009 12:22CZekomiks
    Kdyby měla publikace větší rozsah, věci by to bylo jen ku prospěchu, scénáře jsou nápadité, kresba slušná ba často velice nadprůměrná, leč příběhy jsou příliš krátké, jsou to spíše medailonky. Ovšem Bobíka s jeho "Nevym pyčo" budu ochraňovat v srdci na čestném místě...
  • Woffce
    Woffce4.9.2008 09:35CZekomiks
    Nic mi neříkaly vlastně jen naivňoučká "Honzíkova nová knížka" a tendenční, až mravokárný "Proč někteří lidé kritizují komiks". Všechno ostatní jsem zbaštil s chutí - a s o to větší, že jsem si od toho subtilního sešitu, drcenýho v regálu místního bookonzumu z obou strav slavnějšími cizáckými hypermany v pevných vazbách (jak symbolické !) v podstatě moc nesliboval. Vůl jsem byl: Byl bych přišel o seznámení s výborným Janem Turnovcem ("Jak to bylo za komoušů"), nezjistil, jak vtipně "Mravenci nesou smrt" a neutvrdil se v jedinečnosti kresby Branko Jelinka. A zasněný Pavel Čech mě pohladil jako vždy. Resumé: Povedená (mini)kompilace s víc než povedenou obálkou Adolfa Lachmana.
  • Kapis
    Kapis mecenáš25.3.2008 22:19CZekomiks
    Zábavné, uvolněné, poutavé a pravdivé. Mě se to líbilo moc - ty dva stripy Jakuba Němečka jsou prostě geniální, směju se i týden po jejich přečtení - no tedy hlavně té jedničce. Snad kromě "Kde končí hrdinové" se všechny příspěvky drží v monotematické rovině a těch pár slabších kousků je výrazně přehlušeno výborným zbytkem. Takovýchhle minipotěšení by vůbec neublížilo houštěji;-)
  • choze
    choze8.2.2008 19:29CZekomiks
    Hibi ve své recenzi CZekomiksu na Komiks.cz píše: "Ve výsledku je příjemné, že si po všech bolestínských stížnostech dokáže komiksová scéna udržet nad vlastní situací nadhled." Ani bych neřekl, spíš mi tenhle sborník přijde jako další uplakaná stížnost na české popkulturní buranství na místo pořádného domácího comicsu respektive comicsů, které si tolik zasloužíme. Pobavil mě jen úvodní Strip I. (anketa proč není komiks v Čechách populární), následující comics o historii českého comicsu Jak to bylo za komoušů , který mohl být i delší a Pavlovského vtipní Mravenci nesou smrt . Zbytek je o hovně.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade3.1.2008 21:56CZekomiks
    Nic extra, ale potěší. MdS
  • Spacecore
    Spacecore15.12.2007 12:38CZekomiks
    Výtečné!
  • Neutrino
    Neutrino19.3.2007 21:36CZekomiks
    Povedený sborník se skvělým nápadem a se zajímavou konfrontací nejrůznějších autorů.
  • Slaine
    Slaine admin27.7.2006 15:25CZekomiks
    Kupka kratších povětšinou humorných comicsů - tedy nic co by mne mohlo víc zaujmout. S Inseminátorem se to srovnávat nedá, ale pobaví a hlavně nezatíží peněženku :).
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš28.5.2006 13:44CZekomiks
    Nápadíkov plná riť, mali by ste to kúpiť :) Ja proste tieto malé vypointované, originálne, vtipné minipríbehy žerem. A za tú cenu. Inak už len kvôli kresbe Jána Turnovca by ste si to mali vyskúšať.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš18.5.2006 14:31CZekomiks
    Kdyz jsem nekdy pred rokem o tomhle projektu slysel, tak jsem mel predstavu sborniku typu Inseminator a ona je to nakonec takova utla knizecka. Nevadi, v zadnem pripade nezklamala ba naopak, prijemne pocteni.
  • andre
    andre mecenáš11.5.2006 07:25CZekomiks
    Myslím, že po výtvarné stránce se většina kreslířů nemusí schovávat. U většiny je vidět vykreslená, klidná ruka, která ví co chce kreslit. Co se scénářů týká, tam je hodnocení složitější. Tvořit komiks na téma "komiks v ČR" je rozhodně pěkný nápad a větší část příběhů je buď vtipná, nebo má zajímavou myšlenku (úhel pohledu). Sice se objevují i takové u kterých jsem si řikal "to už jsem někde viděl", ale myslím, že to nejní podstatné. Konec konců, co by bylo umění bez vykrádání.......:) Vřele doporučuji každému, kdo se alespoň trochu zajímá o český komiks. A za cenu 2 piv s dýškem:)
4941