Mladá dívka Zlata se na tramvajové zastávce propadá do kanalizace. Po prvním šoku však zjišťuje to nejhorší - stoku obývají ohavní tvorové zvaní pižmouni, jimž slouží lidé coby dopravní prostředky. Po zajmutí je uvězněna a má se stát osbobním vozem pižmounské ministra. Jedinou nadějí se tak pro ni stává její milý Lukáš.

Vydal Klub balónového létání u příležitosti slavnostního vypuštění balónu.
Pižmouni vyhráli soutěž kreslených sci-fi seriálů BEMÍK 89.


Scénář
Jaroslav Michalička
Art
Dan Růžička
Žánry
dobrodružný, humorný, satirický, sci-fi
ISBN/ISSN
B-mont
Rumijáda (Agentura DR)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 300 mm
Tisk
černobílý
Stran
16
Originál
- (-)
  • choze
    choze29.4.2011 17:24Pižmouni
    Chudá kopírka Saudkova Arnala od dvojice Michalička/Růžička, majících na svědomí svého času pohodovou Záhadu hromového ptáka v Kometě. Růžičkův Saudkem až příliš inspirovaný styl a vůbec všechny tři jeho komiksy z Komety jsem měl rád, ale Pižmouny kurví slabý Michaličkův scénář. Sice je to pubertálně megahravé a občas se zadaří i nějaká ta hláška/fórek/hříčka, ale speleokanibalům pižmouni nesahají co do coolovosti a vtipnosti ani po vyzáblé kotníky. Unášení ženských z povrchu a rajtování na nich coby na koních (mluví se o nich ale jako o autech) je fajn nápad, ale to je tak vše, co je na pižmounském světě zajímavého. Neustále sexuálně obtěžovaná hrdinka je de facto zcela nedůležitá, nudná a zapomenutelná, děj a akční finále to samé, pointa bezradně ohraná, jako satira povrchní a jako ve všem se opičící po Saudkovi (de facto identické, ale vtipnější scény v Arnalovi). Bod za pěknou obálku. Jako bonus k vystřižení knižní záložka ve tvaru pižmouna zakusujícího se do knihy.
  • Slaine
    Slaine admin31.7.2006 17:21Pižmouni
    Přirovnání ke kouskům Káji Saudka je v tomhle případě samozřejmostí - spousty vtípků, slovních hříček, hravost... Příjemné počtení. Mimochodem, ikdyž oficiálně tuto věc vydal B-mont, na triku jí má fiktivní vydavatelství Rumijáda pánů tvůrců, kteří se v závěrečném textu zmiňují o tom, že Pižmouni jsou již jejich čtvrtým komiksem. Jenže hledal jsem po netu a o dalších výtvorech jsem nenašel zmínku... Neznáte někdo?
251