Čtvrtý svazek souborného vydání komiksových dobrodružství galského hrdiny Asterixe a jeho mohutného přítele Obelixe obsahuje chronologicky další čtyři alba.

Čtenáři v něm najdou tyto příběhy:
Asterix a kotlík
Asterix v Hispánii
Nesvár
Asterix v Helvetii


Scénář
René Goscinny
Art
Alberto Uderzo
Obálka
Alberto Uderzo
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Stanislav Kadlec
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
80-252-0513-4 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 290 mm
Tisk
barevný
Stran
192
Cena
399 Kč
Originál
Astérix (Dargaud)
Varianty
Asterix XIII-XVI (2. vydání) (2013)
Asterix XIII-XVI (varianta B) (2006)
Asterix XIII-XVI (varianta A) (2006)
  • Sagikkun
    Sagikkun12.6.2022 15:05Asterix XIII-XVI (2. vydání)
    Další skvělý Asterix. Poněkud méně mě snad bavil pouze Asterix v Hispánii, kde mi prostě nesedl ten drzý fracek a ani zbytek (vtípky, zápletka) mě moc neposadil na zadek, nicméně to bylo minimálně fajn. Ostatní příběhy však byly klasicky dokonalé.
    Kotlík byl hodně nápaditý a vtipný, a bavilo mě pozorovat, s jakými všemožnými způsoby vydělání peněz Goscinny přijde, byla to až taková ekonomická, smutně pravdivá sonda do života.
    Nesvár měl parádní a originální myšlenku i ponaučení. Možná jsem se jen neubránil menšímu pocitu, že zápletka nebyla tak silná, aby sama utáhla celých 50 stran a přišlo mi, že se to tak občas trochu natahovalo. Uvidím při druhém čtení, tak jako tak to bylo super.
    Asterix v Helvétii byl pak absolutní strop. Mělo to všechno, co na Asterixovi naprosto zbožňuju - trefné národní narážky (které jsou univerzální a budou trefné ještě hodně dlouho), povedené vtipy a slovní obraty, skvělou výpravu a celkově chytře vyeskalované situace.
    Seřadit to dle oblíbenosti, tak s prvním místem bych váhal mezi Helvétií a Kotlíkem, poté Nesvár a až na posledním místě pro mě trochu slabší Hispánie.
  • sedw
    sedw13.11.2020 21:46Asterix XIII-XVI (varianta B)
    Asterix a kotlík (3,5*) – Obecně mi vtipnější přijdou díly, kde se autoři strefují do národních stereotypů a opět se mi to potvrdilo. Ač příběhově to nebylo vůbec špatné a nápad se mi líbil, nebyl tento díl tak vtipný, jak jsem čekal. Ale bavil jsem se u něj moc dobře.
    Asterix v Hispánii (4*) – Ač nejde o nejlepší z „národních“ dílů, autorům se krásně podařilo vystihnout Španělsko. Zápletka byla mírně nadprůměrná, ale humor zde byl výborný.
    Nesvár (5*) – Tak na tomto příběhu mě bavilo vše – zápletka, spád, nápady a humor. Velmi originální Asterix, u kterého jsem otáčel stranu a stranou abych viděl, co autoři vymysleli dále. Nejsilnější příběh této knihy.
    Asterix v Helvétii (4,5*) – Švýcarsko mám velmi rád, a proto mě potěšilo, že Asterix zavítal i sem. Opět zde nalezneme velmi dobré vtipy, které narážejí na národní stereotypy a vtip s trezorem, s fondue nebo narážky na švýcarské hodinky mi utkví v paměti ještě dlouho.

  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.1.2020 11:58Asterix XIII-XVI (varianta B)
    Asterix prostě jede a já s ním. Kotlík byl hodně, hodně vtipný a peníze vonící po cibulačce mě vždycky dokážou rozesmát a do toho ten výběrčí, který dává na výběr odpovědi formou dotazníku, no paráda. Hispánie byla přímočará, za to ale krásně španělská a zase ty reálie. Nesvár byl příjemně politický a poučný, hodně pobavil. No a Švýcarsko bylo boží, nevím, jestli záměrně, ale některé vtípky fakt přežívají - kukačka, trezor, sýr s dírama. Hlavně památné pasáže typu, zase mi tam spadl kousek chleba. No luxus. Musím dát zase 5.
  • kaylin
    kaylin17.11.2016 05:48Asterix XIII-XVI (2. vydání)
    Jeden slabší sešit, jeden hodně silný a dva velmi dobré. To je celkem příznivá bilance. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/11/1309-asterix-xiii-xvi-85.html
  • erik
    Asterix je jednoducho klasika klasík.
169