Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Persepolis je první íránský komiks všech dob… i když napsaný a nakreslený v Paříži. Marjane Satrapiová v něm popisuje svůj exotický život: popisuje dětství a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce a za války s Irákem. A protože je to příběh paličaté, silné osobnosti, která si vždycky vede svoje, ale která žije v tuhém ideologickém režimu nesnášejícím odlišný názor, je to samozřejmě i příběh o rebelanství a o svobodě.

Scénář
Marjane Satrapiová
Art
Marjane Satrapiová
Překlad
Richard Podaný
Žánry
autobiografie, historický, ze života
ISBN/ISSN
80-7341-944-0 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
černobílý
Váha
444 g
Stran
160
Cena
290 Kč
Originál
Persepolis (L'Association, 2000)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 16:47Persepolis 1
    Tady se mi stalo to, co se mi často nestává, a to že jsem viděl film předtím, než jsem si komiks přečetl. Film mě ale definitivně navnadil. Někdo pode mnou kritizuje kresbu, ale mě vyhovuje a líbí se mi. Jde tu však hlavně o obsahovou stránku, ve které je Marjane skutečně skvělá. Stejně jako Sacco, který nám podává poněkud vážnější komiksovou formou informace o Balkáně a Palestině, tak Satrapi nám dovoluje nahlédnout s vtipnými a ironickými brýlemi pod pokličku iránské teokracie.
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.1.2009 14:37Persepolis 1
    Byl jsem hodně skeptický k "prvnímu a hned nejlepšímu íránskému komiksu všech dob" a dlouho mi to leželo na nepřečtené hromadě, ale na každou svini se někde vaří voda a já se k Persepoli konečně dostal a musím říct, že nejsem zklamaný. Sice žila v lepší rodině, takže měla možnosti, které ostatní spoluvrstevníci asi neměli, ale nemám z ní pocit, že by to byl rozmazlený fracek bohatých fotrů. Před bombama Vás prachy nezachrání. Velmi pokrokoví rodiče ji vedli především ke svobodě ducha, který silně kontrastuje s terrorem náboženského státu. Je to celé o odvaze, které, pokud kreslila podle pravdy, má Marjane rozhodně dostatek. Tomu, že kreslila podle pravdy nahrává i to, že na sebe práskla i věci nehezké, např. udání nevinného člověka, jen aby ji nesebrali.

    MdS: v Íránu to prostě vyjít nemůže nebo aspoň ne za stávajícího režimu. Nevidím nic zbabělého na emigraci ani vydání něčeho podobného v zahraničí. Totalitní ideologie, ať mají kořeny v čemkoliv prostě nejsou stvořeny k pohodovému žití, projevům pravdy a zdravého rozumu.

    Jako autobiografie se mi to líbí moc, zkratkovité, svižné a rozhodně geopoliticky originální. Neměl jsem představu, co se v těch místech posledních 50 let přesně dělo a je příjemné si o tom přečíst z pohledu holky co tam žila. Kresba je vpravdě velejednoduchá, ale každý nějak začíná a hledá se, aspoň se to četlo rychle a nemusel jsem si kresbu užívat, vychutnávat, nedej bože v jasných schématech nic hledat, nehrozí žádné nejasnosti a děj se pěkně valí kupředu.

    btw. mám poslední roky vzrůstající chuť se ke Kaspickému moři podívat:-)
  • The Genius
    The Genius24.9.2008 13:33Persepolis 1
    Zajímavý pohled na život v Iránu, o kterém jsem, přiznám se, předtím nic moc nevěděl. Každopádně šlo o příjemné intimní čtení a ani ta jednoduchá kresba mi kupodivu nevadila.
  • Zack
    Zack admin29.8.2008 10:14Persepolis 1
    Nejsem a muzu se plest. Ale pokud to kreslila ona, tak pak nechapu tu mizernou uroven zbytku.
  • Neutrino
    Neutrino27.8.2008 20:25Persepolis 1
    Zack: Jsi si jist, že úvod ilustroval David B.? Já jsem si tu kresbu porovnával s Padoucnicí a řekl bych, že je to spíš ruka Satrapiové. Například oči kreslí David B. úplně jinak. (Dobře je to vidět třeba na té poslední ilustraci.)
  • Zack
    Zack admin27.8.2008 18:25Persepolis 1
    Asi budu trochu opakovat, co tu uz nakousl Vasek. Predne, vytvarna stranka je opravdu prostinka. Inspirace je jasna, ale David B. je vyzraly kreslir, ktery proste pouziva jednoduchou kresbu k cemu potrebuje a hlavne se neda rict, ze by mu chybela fantasie ci jeho stylu rozlet. U Satrapiove to je spis takova znouze a nemuze me opustit dojem, ze i kdyby se hodne snazila, lepsi to nebude. Navic se drzi hodne pri zemi. Rozdil mezi obema autory je natolik citelny uz i tim, ze David B. napsal a hlavne ilustroval uvod, kde i na tech nekolika obrazcich ukazal, ze fakt umi, vsechno potom je proste vyrazne horsi. Ale to se asi ani od Persepolis necekalo.

    Co jsem od Persepolis cekal, bude urcity vypraveni, ktery bude mit hlavu a patu a neco mi rekne o urcitem obdobi v historii Iranu, o Iracanech ci vubec o blizkem vychodu. A tady narazime na druhy problem. Co chce asi tak o tezke dobe rict holka, ktera byla sice obklopena valkou, smrti, muceni, buzeraci, fanatiky, nicmene nic z toho se ji vlastne takrka nedotklo. Cela knizka jakoby se nedokazala rozhodnout jestli je to denicek autorky nebo popis politicke situace. Navic obe casti jsou jen tak zlehka dotknuty, osobni zabery z zivota nejsou dost osobni (sorry, ale to jak rodice pasujou pro svyho rozmazlenyho smrada plakaty a jeany, to je fakt vilet do duse autorky smutny spis nechtene), politicke udalosti jsou stejne tak pojate jakoby zdalky. Cely to pak pada na zadek tim, ze i jako vypravecka Satrapiova selhava. Pripomina mi lidi, kteri do vas huci jednu vec pres druhou, nacnou vetu a v tu chvili si vzpomenou na neco jinyho, co vam taky nutne musi rict, po hodine jich mate plny zuby a mizite s pocitem, ze natoze ten clovek hodinu hubu nazavrel, tak vlastne nic nerekl.

    Na druhou stranu, neco malo se na Persepolis najit da. Neni to uplne spatny comics. Jen ten hype kolem je z meho pohledu strasne prehnany. Asi chapu, ze lidi, kteri podobny zanr v comicsu necetli, budou daleko nadsenejsi nez ja, protoze po vsem fantasknich hrdinech tu mame normalni holku, ktera jen mela tu smulu, ze se narodila do blbe doby v blbe zemi.

    Ani nevim proc mi to pripomnelo Pyongyang: A Journey in North Korea (od Guye Delisleho). Asi tim, ze i tady je autor vlastne jen pozorovatel, ale hlavne skvely vypravec, ktery i z naprosto civilnich momentu dokaze vytezit strasne moc. Jeho Pyongyang na me dopadl nekolikanasobne uderneji nez cele bombardovani Teheranu i s mrtvou kamaradkou v sutinach.
  • vasek
    vasek17.6.2008 11:49Persepolis 1
    Příznám se, že jsem ke knížce přistupoval s despektem. Spousta humbuku kolem, promo, ocenění... Tak nějak jsem tušil, že Satrapiová v komiksu říká "zápaďákům", co chtějí slyšet. Po přečtení konstatuju, že moje původní obavy se částečně naplnily. Paradoxně je to až v druhé polovině první knihy, která je zase oproti předchozímu obsahu výrazně lepší.

    A jsme u toho... Kámen úrazu je podle mě v úvodních částech...Až někam do poloviny je příběh o tom "jak malá holčička rozumí politice". Pro dospělého čternáře krystalická nuda. Děj se nevalí překotně dopředu, je to jen stagnace, případně oscilace kolem dvou základních prvků. Příznám se, že jsem si knížku ze začátku nosil na záchod, protože bych se jinak přes začátek vůbec neprotlouk. Začal jsem jí číst třikrát, průběžně jí odkládal a zase se k ní vracel s tím, že jí přečtu odzačátku. Úvodní pasáž nemá grády.

    Druhá půlka knihy je pak výrazně lepší. Připadá mi, že Satrapiová chytila slinu a už dokáže zajímavě vyprávět, předávat emoce a člověk se do příběhu líp ponoří. Nastupující islámská diktatura vzala lidi pěkně u huby, padesátý léta u nás byly proti tomu asi čajíček. Musela to bejt hodně hnusná doba a bohužel dneska to v Iránu asi nevypadá líp. Už jenom kvůli týhle výpovědi stojí knížka za přečtení.

    Navíc... Satrapi nevyrpáví příběh "obyčejných" lidí. Její rodina patřila ke společenské smetánce... rodiče i během války měli služku, mohli si dovolit poslat dceru na francouzské gymnázium ve Vídni. Běžní Iranci proti nim byli určitě v daleko větším srabu.

    Výtavrnou stránku se mi ani moc nechce hodnotit. Celkový dojem je výrazně schématický. Což by nebylo na škodu, kdyby se schémata neustále neopakovala. Z výtvarnýho hlediska to tedy opravdu nejsou vizuální hody. ... Ovšem sem tam se objeví ozvlášťující prvky... Který ale jakoby z (ehm) oka vypadly Davidovi B. No je složitý...takže asi tak :-)

    Celkově mám z knížky spíš dobrej pocit. Za přečtení stojí. Koupi bych ale zvažoval ... (kdybych jí už teda neměl koupenou...)
  • AdamOLIVe
    AdamOLIVe1.4.2008 20:50Persepolis 1
    Rozhodně zajímavé díky prostředí, ze kterého komiks je a tím, kolik se toho člověk dozví, ale zároveň mi příběh na spoustě připadal i poměrně emotivní. Když ten její stryček (jméno si nepamatuju) šel znova do vězení s tím, že jako jedinou povolenou návštěvu si vybral Marjane, dal ji kachničku vyrobenou z chleba a Marjane podotýká, že už ho nikdy neviděla nebo na konci celé knihy, když otec z letiště plačící matku musí odnést a Marjane na to kouká přes skleněnou stěnu - to byly krásné pasáže.
  • Spacecore
    Spacecore28.2.2008 16:29Persepolis 1
    Noooo....ooooo!
    Já nevím,nevím.Samo mi leze do hlavy přirovnání ke geniálním autobiografickým dílům jako Pod Dekou a Maus,přičemž Persepolis jim nesahá ani po kotníky.
    Autbiografické komiksy mám rád (teda,né že bych jich čet hodně) a to hlavně proto,že z těchto děl se na mě přímo vylejvá proud tepla a oranžové barvy (každý komiks na mě působí nějakou barvou,bůhví proč :)) Persepolis na mě působil studeně,syrově a prázdně.Sice syrový byl i Maus,ale úplně opačným způsobem,snad víte jak to myslím.Jinak řečeno jsem si k hlavní postavě (Marji Satrapiové) nevypěstoval žádnej vztah.I kdyby jí tam zabili,tak nehnu ani obočím.Myslím,že kdyby vyšla kniha s životem mé babičky,tak to bude poutavější čtení...
    Kresba mi přišla neoriginální a bez nápadu.
    Za plus považuju to,že jsem se dozvěděl spoustu fakt o Íránu a jeho novodobé i staré historii,byť to pro mne bylo místy chaotické.
    55% a druhej díl si pořizovat nebudu.
  • royan
    royan10.12.2007 10:17Persepolis 1
    No, když jsem to začal čist, chvilku jsem tápal co si o tom mám vlastně myslet ( celá rodina Satrapi komunisté oddaní revoluci a vládě proletariátu , malé Marjane se v snech zjevoval bůh podobný Marxovi a s dětmi si hrála na Fidela nebo Che Guevaru). Ale po úvodním šoku a odložení mé ideologické předpojatosti se z toho vyklubal celkem zajímavý příběh ze života dospívání ve světě obklopeném muslimským fanatismem.
  • Woffce
    Woffce18.10.2007 11:03Persepolis 1
    Složité (přinejmenším) peripetie dospívání v pro mě - naštěstí - neznámém prostředí, napsané s lehkou sebeironií a příjemným nadhledem. Po dočtení druhého dílu mě jen napadla kacířská myšlenka: děj zeštíhlit a vydat v jedné knize. To už jsem ale hnidopich - už teď se od M.S. těším na "Kuře na švestkách" (duben 2008) a "Šitíčko" (srpen 2008).
  • willis
    willis7.9.2007 09:12Persepolis 1
    Boj s režimem pro mě není tak zajímavý jako boj s nemocí. Politiky je tady na mě docela dost. Navíc Satrapiová pochází z vrstvy, která si asi nemohla moc stěžovat na chudobu, rodiče ji nechali vystudovat ve Vídni a navíc mohla poslouchat i Iron Maiden :). Tak 99 procent iránců na tom asi bylo hůř.
  • listr
    listr23.8.2007 21:35Persepolis 1
    Nadherné dílko, po dlouhé době ve mě komiks vyvolal neco víc než jen pocit nepromarněného času. Ano je to hodně podobné padoucnici, ale na mě to zapůsobylo mnohem více. Kresba není nikterak originálni, ale je právě tak akorát, protože u tohohle dílka hraje hlavní roli užasný příběh života. Přece se říka, že největší příběhy píše sám život. Zatím hodnotím jen tento první díl, na druhý si budu muset chvilku počkat, počkat až na mě v knihovně přijde řada. Ale hodně zvažuji koupi :)
  • Rorschach
    Rorschach28.2.2007 18:40Persepolis 1
    Teším sa na dvojku. Silný príbeh.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš7.2.2007 14:33Persepolis 1
    Srovnání s Padoucnicí je opravdu nevyhnutelný. David B. využívá víc možnosti komiksu - častěji se vyjadřuje obrazem než Satrapiová, ale co se týká příběhu - je to zhruba stejně kvalitní čtení. Těším se na druhou část.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš7.2.2007 12:44Persepolis 1
    No, pro me to "prvni" iransky comics je, takze na noticku si stezovat nebudu:). Vliv Davida B. na autorcin "rukopis" je vice nez patrny, ale i presto me Persepolis bavil vic nez Padoucnice. Cili prijemne prekvapeni, s minimalistickou kresbou (no jo, David B. ji ma promaklejsi) a silnym, autobiografickym pribehem. A pokud se nemylim, tak vyjde jeste druhy dil?
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade25.1.2007 21:57Persepolis 1
    První íránský comics??? Hahahaha. Kdyby vyšel v Íránu, tak neřeknu ani zblo. Kdyby jeho autorka dodnes žila v Íránu a tam jí za to popravili, tak bych to i uznal, ale ženská žijící ve Francii píšící o svém životě a již zmiňovaném Íránu, to nežeru. Kresba i vyprávění je každopádně o třídu níže než Padoucnice. Pro mě opravdové zklamání. MdS
  • vifi
    vifi17.12.2006 15:29Persepolis 1
    Doporucuju zejmena fandum Padoucnice, Pod dekou, Jimmy Corrigana, Nebela apod. Silny a poutavy pribeh napsany a nakresleny zenou, coz je precijnem porad rarita. Pribeh mne chytl a nepustil. Kresba dobra, ale prilis inspirovana hodne Davidem B., coz mi zabrabilo dat hodnoceni pres 80%. Nejsem si ale jisty, zda je tahle ma vytka objektvni v mainstreamu se kopiruje kresba taky hodne a neni to vetsinou duvodem kritiky. Pokud chcete vtahnout do sveta comicsu nejakou zenskou, neni lepsi volby nez darovar tohle.
  • mára
    mára mecenáš8.12.2006 16:37Persepolis 1
    Original vysel u L´Association, predmluvu napsal a nakreslil David B., PRY jse to prvni iransky komiks (coz mi zni hodne podivne, ale snad to neni jen promo kec..) a je to autobiograficka vypoved autorky = fakta z kterych se da vytvorit hodne dobra predstava o vzhledu tohodle komiksu. Coz znamena - je poznat, ze autorku do sveta komiksu zasvetil prave David B., jazyk Persepole je stejny jako jazyk padoucnice, jen Padoucnice je vytvarne o tridu vys. Takze, kdyz to ctete, je vam, jako byste se divali do Padoucnice, ale pribeh vypravi o dospivani mlade divenky v Iranu. Nevim. Skoro kazda stranka na me krici, ze to je kopie... Autorka mela zajimavy osud. A dohodnotim, az to doctu.
281451
Četl/a (49)
123peta, aza, ben_bella, binnmode, Blacksad, calvin10, cobe, Covenant, DanQ, davidek, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, flipflop, guseppe, Hanussen, HellWeber, house192, IndyP, invape, Jabba, Jestrab2, jindroush, jiskra, Kapis, kaylin, Knuckless, Kocour, Lawer de Sanctis, Moyek, Mr.Plysh, namdnas, Nekrokok, nfo, oleav, p3tris, PAK, pechna, radimisko, rajot, regressiv, seneke, Spacecore, start05, the.kasztan, trudoš, wege16, ZD3H, zgrywus
(147)
123peta, AdamOLIVe, afri, Ashek, aza, Azalin, bboorreekk, ben_bella, binnmode, blackJag, Blacksad, bodhi, bourgeois, Bozhi, Braindead, buscheer, calvin10, CarlinEtMoi, Černá Krysa, cobe, Corvus, CP, Cr4sh, DanQ, davidek, DAxik, DEmnoG, Don Carlos, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, fel68, felis, filemon, filippo, flipflop, Fréza, fubong, gongon44, goodspeed, grinder, guseppe, Hades, Hamichal, Hanussen, hawkzn, hellw10, HellWeber, hi_jacker, holubdema, imro, IndyP, invape, Jabba, jerom, Jestrab2, JimmyII, jiskra, Jokerka, Joshua_T, Kabukiman, Kapis, Kazumaki, KdG, kilt, KINIMODUS, Klatic, Knuckless, Kocour, krvinka56, Lawer de Sanctis, Lenny, Lobodlak, Lobok257, LukasX, Lysandra, Macatá Réza, Mankin, Martin Buchal, Marvin, MB, Meesha, merhyx, metalmaus, MIKER65, MikeZ, milgouse, misa, moiqpiom, monique, monty.cl, Moyek, Mr.Plysh, mrtvý muž, muf.lon, namathur, namdnas, naut77, Nekrokok, Netorack, Neutrino, nfo, Odrikani, ohromno, oleav, Olesh, p3tris, pavel, pechna, planika, POLAKST, Poseidon1978, Radiomir, RainDamage, rajot, Ricarderon, Rorschach, Saiffer, Samurai-Jack, san, Saran, Scarecrow, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, The Genius, the.kasztan, Tomek, trop, trudoš, vasek, Viking, wege16, willis, Wiruss, Woffce, Xeelee, xintax, yama, yogi, Zajo original, ZD3H, zebedee, zgrywus
Chce (10)
666, Bubsy, fusnix, keplik, kjghme, nick, Paf, sawtooth, Slaine, Tasemnice
Nabízí (2)
bourgeois, pavel