Voleman je částečně autobiografický příběh inspirovaný skutečnými událostmi.
Ne/všední hrdina zažívá situace na pokraji uvěřitelnosti v kulisách Hlavního města. Láska! Tajemství! Palička na maso!

Scénář
Jiří Grus
Art
Jiří Grus
Obálka
Jiří Grus
Žánry
akční, humorný, městská fantasy, ze života
ISBN/ISSN
80-903877-0-6 (Adéla Tlachačová)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
185 x 260 mm
Tisk
černobílý
Stran
48
Cena
150 Kč
Originál
- (-)
  • trudoš
    trudoš editor9.4.2016 12:59Voleman #01
    Nic proti ujeťárnám - mají své kouzlo, ale ve chvíli kdy ani při otočení poslední stránky nechápu souvislosti, se pro mě magie bláznivosti nějak vytrácí. A přestože výtvarně Jiří Grus ve Volemanovi v nápaditosti úhlů pohledů exceluje, nepobral jsem ani náhodou, co se mi skrz svůj scénář snažil sdělit. Navíc sled humorných scén nedrží pohromadě, především proto, že ze zpětného pohledu nemají často valného opodstatnění, přičemž základní dějová linka je jednoduše v nedohlednu. Jako by mi unikl jinde publikovaný úvod, který by mi nastínil co, kdo, kde, kdy a jak. A jestli to autor schválně nechal na čtenářově fantasii, tak bohužel patřím do té hanebně komerční podmnožiny, která pochopitelně nic nepochopila. Rád se orientuji v postavách a prostředí, což se mi v tomhle případě nepoštěstilo ani náhodou. Uvidíme co druhý díl, snad do událostí vnese trochu světla.
  • choze
    choze13.10.2013 12:07Voleman #01
    Konečně se mi k dílům 2-4 podařilo sehnat i jedničku. Ta mi přijde nejzábavnější, ještě nezabředla do moc velké podivnosti, líbí se mi dialogy i kresba, která má dynamiku i atmosféru, a příběh dobře kloubí civilní současnost s mysterióznem. Ale stripového Volemana mám radši.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš28.12.2012 03:18Voleman #01
    A par dobrých rozprávačskych komiksovych nápadov. Tie ma zaujali najviac.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš28.12.2012 03:16Voleman #01
    Príbeh priemerný - skôr také zoskupenie situácií. Kresba kvalitná. Zaujímavý rozbeh, uvidíme. Neviem prečo som cakal o čosi viac. Som zvedavý na ďalšie číslo.
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 01:13Voleman #01
    Prvního Volemana jsem hltal. Scénář i kresba výborná - co chtít víc.
  • karel
    karel mecenáš5.3.2010 08:27Voleman #01
    parádní díl. kamilova rozmluva s volemanem ve foyeru kina mi přijde jako náderný velice civilní a zcela konkrétní popis současnosti.
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 17:56Voleman #01
    první díl mě navnadil moc a těšil jsem se na další díly. Jako seznámení s hrdiny dokonalý.
  • Houbař
    Houbař mecenáš12.5.2009 18:17Voleman #01
    Mno .. Grus umí kreslit o tom žádná, ale ten scénář..
    Je vidět, že to není žádný americký mainstream, ale stejně to nedává žádný smysl. Ani jako kvalitně odvyprávěný příběh, ale ani jako magořina (Pixy, Exit, Oskar Ed). Scénaristicky je to někde na půl cesty a nevím, co si z toho mám vzít.
    Kresba je opravdu povedená, ale trochu nevyvážená, nesjednocená.

    Nechci glorifikovat tuto sérii, jenom protože je "naše" stejně jako neglorifikuju seriál Ulice, VKV a podobné věci, ale kvůli tomu, že to "naše" je, tak to budu podporovat (čti kupovat). Nebude to čistě ze samaritánského komplexu, protože opravdu zajímavé okamžiky, jak vizuální tak scénaristické, se tam najdou. A taky jsem zvědav jak se tato série rozjede a usadí. A samozřejmě, že nemůžu skončit někde v půlce -musím to dokončit :)
  • FrAnK
    FrAnK27.3.2009 16:43Voleman #01
    Jo pekna, ceska prdel(domovnice)
  • brkowycz
    brkowycz13.5.2008 17:54Voleman #01
    Nebudu hodnotit, protože to není co. Snad kresbu a ta je prostě skvělá, navíc vyprávění děje (NE KRESBA!) mi trošku připomíná Saudka, takové to "Voleman s Marií se právě nastěhovali" pak ta šipečka "SEMHLE" to mi Saudka dost připomíná. Celé to není po prvním čísle je dost zmatené, ale můžu říct že mě to na další čísla nalákalo.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade12.5.2008 11:47Voleman #01
    Po prvním díle nevím co si o tom mám myslet, každopádně kresba je luxusní a příběh se mi zamlouvá. MdS
  • Neutrino
    Neutrino20.4.2008 19:56Voleman #01
    Takto profesionálně pojatý komiks vidím v Česku snad vůbec poprvé. Nikdo z českých tvůrců podle mě nedokázal vytvořit takhle realistický obyčejný příběh ze života obyčejného chlápka, bez toho aby do něj komponoval honosnost, nadsázku či dětinskost (dost divně řečeno :). Kresba nemá takové hyperrealistické ambice jako v Nitru, ale i přesto na mě působí víc opravdově, a stejně tak i scénář. Příběh sám o sobě ale nic moc není - podivné nevyvážené příhody ze všech možných oblastí, a taky je podle mého úplně zbytečný fantastický speciál, bez kterého by se sešit úplně obešel a autor by si mohl více pohrát se spletitostí děje z "obyčejného" života. Každopádně, něco jako tohle se v Česku oběvuje vůbec poprvé, takže pokud to vydrží, bude to úžasné. Já si kupříkladu vůbec nevzpomínám na žádný původní český komiks, který by vycházel na pokračování v sešitové podobě a přečkal víc jak dvě čísla (no dobře, kdybych počítal Modrou rokli tak tři, ale u té byl každý sešit příběhem sám o sobě bez výraznějších návazností). Takže velký potlesk už jen za vydání samotné!
  • Davey
    Davey11.2.2008 20:49Voleman #01
    Hodnotit zatím nebudu, protože jsem to ještě nějak extra nepochytil :D ....kresba se mi líbí, ale celkem často jsem tam viděl zbytky tužky...nebo to byl otisk z druhé stránky? nevím, četl jsem to celkem při šeru :)...
  • Woffce
    Woffce2.11.2007 09:25Voleman #01
    Je brzo hodnotit, ale další díly (snad jich má být 6) si koupím na 100 %. Pan Grus umí.
  • yogi
    yogi21.9.2007 20:19Voleman #01
    Tohle mi přišlo jako dost velké zklamání.Nic proti ujetosti, my odkojení Lynchem a Monty Pythonem snesem ledacos. Je prostě vidět že Grus není scénárista. Čekal jsem větší úlet,tohle je zmatenost odnikud nikam.Jistě že to své fandy najde, ale 100%,toje hodně silné kafe.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.6.2007 11:41Voleman #01
    Zajimavy projekt, na ktery jsem se tesil uz od prvnich par nahozenech pribehu v Aarghu! a Voleman je dobrej. Obcas az znepokojive lidske, obcas totalne fantasmagoricke... uvidime, uvidime, copak Gruss snad v dalsich cislech prihodi.
  • krvinka56
    krvinka5615.5.2007 07:41Voleman #01
    Tak tohle je fajn záležitost české komisy prakticky nekupuji ale tohle je fakt super záležitost .Kresba je perfektní někde až podivná má spousty detailů fakt super.No příběh se rozvíjí a kdo ví co z toho vznikne je to dosti zajímavý a sosobitý titul.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš14.5.2007 09:15Voleman #01
    Ať už pokračování vyjde či ne, mám na tenhle komiks už celkem jasný názor. Je to prostě originál. Kresba je výborná, byl bych dokonce vděčný, kdyby Grus ujížděl ještě víc... Ale hlavní je tu děj. Slovy klasika: myslím si, že Voleman nemilosrdně nastavuje zrcadlo :) Dokonce bych řekl, že jsem ještě neviděl tak upřímný (a přitom s velkým nadhledem odvyprávěný) příběh ze současnosti. Váhám s absolutním hodnocením, ale přece jen - tohle ve mě bude rezonovat dlouho.
  • vifi
    vifi30.4.2007 15:30Voleman #01
    Koupil, precetl. Zatim nehodnotim. Musim precist jeste jednou a ujasnit si to. Je tam vice linii a vubec. Ale uz ted semi libi, ze do pribehu vstupujeme "tak nejak uprostred deje". Tuhle hru s tajemstvim mam moc rad. A urcite si to kupte! Jinak u nas ceske autorske comicsy vychazet nebudou:-)
  • andre
    andre mecenáš11.4.2007 08:20Voleman #01
    Musím začít takto: Jsem moc zvědavý na další pokračování, neb si zatím nejsem zcela jist, jak celý sešit chápat, uchopit. Nevím zda příběh směřuje za jasně daným cílem, nebo zda to má být takový "deníček", kde hrdina prožívá různé (více méně) uzavřené příhody. Nechám se překvapit a uvidíme, jak pan autor rozehraje dál nadhozené (min. 3) příběhové linie. .... Zatím mi první sešit připadá takový "nevyvážený", jak dějově, tak kresebně. Ale věřím, že pan Grus postupem času chytne jak rytmus dějové linie, tak si více "uhladí" styl kresby (chvilku exaktní linka, chvilku fotostyl tužka, chvilku skica,...... to nemám rád. Jako "experimentální" dílo to nevypadá, spíš mi to občas připadá až trošku odfláklé). .... Ale čtivé to je, to nemohu říct:) Takže tak.
1012722
Četl/a (40)
bananzluty, ben_bella, chcita, Dalistar, davidek, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, emanek, farnhajt, filemon, flipflop, flyboj, Fox01, Houbař, J.Connor, James, Jestrab2, jiskra, Kerbellos, Le Porello, lukascus, majer, monty.cl, NecRoman, PAK, Petr, Poseidon1978, RadimNemec, robert.hladil, robertsedmik, spekktrum, tacmud, tankgirl, the.kasztan, Thurin, trudoš, Vojtěch 393, yogi, ZD3H
(112)
adam.ra, afri, ardath, Avian, Azbest, AZTeck, bananzluty, BeeSee, ben_bella, Bhesserg, Black Bro, yo, blackJag, Bob, Braindead, brkowycz, calviti, Cassidy, Černá Krysa, chcita, choze, CSE_AC/DC, Dalistar, davidek, DEmnoG, DevCageR, DevCageR, doophy, Draco nobilis, dre, emanek, Erich, farnhajt, fel68, filemon, flipflop, flyboj, FrAnK, Fréza, goodspeed, grinder, Hamichal, hawkzn, hi_jacker, holubdema, horaczhlinska, Houbař, invape, J.Connor, James, Jestrab2, jiskra, Jokerka, karel, Kazumaki, kerb, kilt, krvinka56, Le Porello, Lenny, leny_v, Lobok257, Lojza, lokeren7777, m.jedle, M@P, Macatá Réza, macomix, Markyz de Sade, Marvin, merhyx, Michal Opitz, mikina, mikki.maser, monty.cl, Mr.Plysh, NecRoman, Neutrino, Nightmare, pavel, pechna, Petr, Plumm, POLAKST, Poseidon1978, RadimNemec, RainDamage, robert.hladil, robertsedmik, Saiffer, Saran, Skot, Slaine, sleepless, spekktrum, tacmud, tankgirl, the.kasztan, Thurin, Toe, Tombal, Tominos, Trimbuon, trudoš, vasek, Velkej šéf, Vojtěch 393, willis, Wiruss, xintax, yama, Zajo original, ZD3H
Chce (13)
ComicBookGuy, deefha, Duff.man, fusnix, Grrr, Kapis, kjghme, lostkokots, Netorack, normsko, Radkos, Salien, Zelvak
Shání (4)
8602, deefha, normsko, suricattaontheway
Nabízí (1)
Slaine