Koupit
Komiks vychází z tragédie řeckého dramatika Sofokla Král Oidipus, která zpracovává starou báji o krutém životním údělu muže – nevědomky zabije otce a ožení se s vlastní matkou, aby se naplnila strašná předpověď delfské věštírny.

Scénář
Karel Jerie
Art
Karel Jerie
Obálka
Karel Jerie
Žánry
historický, mytologický
ISBN/ISSN
80-86955-66-7 (Garamond (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 300 mm
Tisk
barevný
Váha
300 g
Stran
72
Cena
199 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.3. 14:01Oidipus Rex
    Snad jen se nabizi vytknout delka, dovedl bych si to predstavit i delsi, aby ta básnická epicka linka lepe vynikla. Obcas mi vadila ona zkratkovitost a rychle preskakovani mezi panely. Kresba mi sedla, Jerie ji ma takovou skromnou a nepreplacanou, spis setri barvami a jde mu spis o kontrast. Font bohu me take rusil, asi bych zvolil citelnejsi, ale to je drobnost. Tohle obstoji a funguje.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš17.6.2011 07:58Oidipus Rex
    Kresbu Karla Jerieho můžu, sice se mi zde pár panelů nepozdávalo, ale to se stává. Dalo by se vytknout ještě pár drobností (např. chápu zvolení pseudořeckého fontu pro řeč bohů, ale v četbě působil rušivě), ale nebudu hnidopich, tenhle (emancipovaný) book se povedl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.3.2011 14:00Oidipus Rex
    Jerieho silná stránka (co se týče kresby) je v historických námětech, zejména v antických, středověkých či orientálních válečnících, což se na Sofoklově příběhu skvěle uplatní. Slavný námět převzatý, ale celkem slušně přepracovaný, se mi celkově docela líbil. Rozhodně lepší než např. ta kravina jménem Šifra mistra Hanky, kde však za samotný scénář Jerie nemohl.
  • pažout
    pažout24.11.2009 21:58Oidipus Rex
    Nejpovedenější z celé knihy je rozhodně Sfinga. Scénář mne tedy opravdu nenadchnul, ten mne totiž totálně zklamal...
  • Woffce
    Woffce21.11.2008 12:17Oidipus Rex
    Kapis: No, když už jsme tady, já bych se nebál - být Karlem Jerie - volně navázat na Oidipova utrpení komiksem "Ostravus Rex", jehož scénář je v podstatě ob příspěvek pode mnou hotov.
    P.S. Ty musíš mít J.A.R. hodně rád, udatný výletníku... :----) (A pokud ty narozky byly tvé - ZDRAVÍ A ZDAR MĚJ !)
  • vasek
    vasek18.11.2008 21:57Oidipus Rex
    Kapis: hodnocení se mi smazalo, to bylo zapříčiněno bugem při opakovaném psaní komentářů...takže ještě jednou, pro nespokojence :-)
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.11.2008 20:57Oidipus Rex
    W:Co bys čekal od takeho dylyňáka;-) Navíc dnešní den je docela brutálek;-) Po včerejších narozeninových J.A.R.ech jsem potřeboval být v práci na osmou ranní, rozhodl jsem se, že využiju služeb českých drah a nasednu do půlnočního vlaku, který přece nemůže být moc narvaný – každý logicky pojede buď už odpoledne, aby se mohl vyspat než půjde do práce nebo naopak pojede až brzo ráno přímo do práce, ne? říkal jsem si. Na nástupišti jsem zjistil, že zrovna právě skončil taky koncert Slayeru a obrovský dav halasících přijebaných sřepoukroutičů (nic proti Slayeru, taky jsem se ho naposlouchal;-)) se rval do vlaku i oknama. Zrovna přistavili další vagóny, ale vůbec to nepomohlo. Můj sen o zabrání si klidného místečka, otevření si plechovky pivka vychlazeného na 6 stupňů a pomalého upadnutí do kómatu s probuzením na Svinově se rozplynul podstatně rychleji než modrošedý dým z cigaret, kterého byla plná chodbička, kde se mi povedlo narvat a jemuž se nepovedlo přerazit ani smrad ze zechcaného hajzlu, u něhož se mi povedlo najít své neklidné místečko:/ Vlak byl narvaný tak, že lidi stáli ve spojích, na hajzlech, v umývárkách. Vzal jsem to jako další zkoušku moji odolnosti a snažil jsem se přesvědčit sám sebe, že se stávají mnohem horší věci. V Kolíně vystoupilo pár lidí a konečně se dalo si sednout aspoň na zem. Přeskupil jsme věci v batohu, abych na něm mohl sedět, opřel jsem si hlavu o ruku, opřenou o koleno a apaticky jsem se snažil přehlížet sem tam vylité pivo a popel který se odklepával a vlakem lítal podle toho jak sebou vlajkový vůz vozového parku ČSD "rok výroby 1964" házel. Ve tři ráno v Olmiku se trochu vylidnilo a mě se povedlo dostat se do kupéčka. Sláva, to bys nevěřil jak příjemné je si natáhnout nohy v teple s jistotou, že přes tebe nebude nikdo chodit a rozlívat ti na hlavu pivo. Obava, abych se neprobral v Žilině mě nenechala vyspat, ale trochu jsem zdříml a v 4:30 jsem byl doma. Na dvě hoďky jsem skočil do postýlky a jak zombie-mummy-terror s krvákama místo očí jsem vyrazil o půl osmé do práce. No uffff, to byla noc, ale už to je dneska všechno za mnou a pomalu se kácím;-) UFF.

    Sorry, vím, že to tu nepatří, ale, když už jsem se tak rozepsal................
  • Woffce
    Woffce18.11.2008 15:12Oidipus Rex
    Kapis: No, chlapče, asi takhle: Naprostá absence takřka nepoužívaných cizích výrazů, o přechodník aby člověk škemral, žádné zavádějící odkazy ani citace - celkově prostě PŘÍLIŠ SROZUMITELNÉ... Pro tentokrát ale budiž: Vcelku je (vy)chytr(al)ý Woffce spokojen, příští tvůj komentář bude již jistě zas o něco chytřejší. :----)))
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.11.2008 14:42Oidipus Rex
    No nevím co chytrého k tomu napsat (abych nezklamal Woffceho;-)) ale nějak mě nic nenapadá. Uznání komiks rozhodně zaslouží minimálně za ty roky, co na něm autor pracoval. Rozhodně ale některé pasáže byly smáznuty příliš "šupem." Rychle popsat důležité momenty příběhu je jistě třeba, ale chtělo by to plynulejší přechody a nějakou "meziomáčku," protože to působí pak trochu křečovitě. Nebo to už chtěl mít KJ rychle z krku. Celkově se mi to ale líbilo, rudo-hnědý koloring přidává dost na atmosféře Sofoklovy tragédie. Pár bodíků navíc jako podpora české tvorby;-)

    vasek: píšeš, že dáváš 90, ale hodnocení tu nemáš;-)
  • vasek
    vasek12.11.2008 20:43Oidipus Rex
    brkowycz: taková malá poznámka, ztráta barevnosti ke konci příběhu tam není "bez zejvných příčin". Tím, jak příběh postupuje a stává se čím dál tragičtější, ztrácejí se i veselé barvy. Tohle právě považuju za vynikající výtvarný řešení.
    Kresba podle mého nijak výrazně nehapruje, i když je znát, že na tom Karel dělal delší dobu - s postupným odkládáním. Ale historie nás naučila, že pokud výtvarník pracuje X let na stejné věci, je vždycky poznat určitý posun. To ani jinak nejde. :)
  • brkowycz
    brkowycz12.11.2008 18:04Oidipus Rex
    Nejdřív chvála. Opravdu mne zaujala kresba, ne tedy veškerá, hlavně tak kolem pasáže se Sfingou mi sedla asi nejvíc. Trochu se v tomto ohledu stotožňuji s názorem "listra" o kousek níže. Ne že by místy byla teda vyloženě hnusná, ale tak nějak mimo mé gusto. Ale to je tak jediná chvála.
    Příběh je převzatý, takže příběh samotný hodnotit nebudu. Vypravávění ovšem tohoto příběhu nedopadlo dobře. Autor nesmyslně skáče v ději aniž by příběh nějak provázal (nečím jako "druhého dne" nebo "mezitím v thébách" - ze začátku autor tyhle spojky mezi panely používal, ale nakonec je úplně vypustil). Také mi vadí jak postupně ubývá barev, a z relativně slušně barevných pasážích comics vybledne jako působením slunce až do jakési červeno-černo-bílé, a to bez zejvných příčin. Scénář také není nějak geniální, místy spíš hloupý, uprostřed děje se z ničeho nic vynořují malé "vtipné" (jak pro koho) vložky. Jenže opět ne nijak pravidelně, úplně náhodně se takhle v příběhu objeví dvakrát jakési parodování nejdřív práce bohů a pak věštění, které do příběhu, který je jinak úplně vážný (kdyby byl aspoň cynický, tak neřeknu) pasují asi jako dva kůli do oka, kterými se nakonec Oidipus připraví o zrak. Grafické vyjádření jeho slepoty je opravdu dobré a závěr celou, jinak vážnou knihu úplně zesměšní, což je naprosto zbytečné a vůbec to tam neni k věci.
    Na závěr bych tedy shrnul. Oidipus je především střídání. Dobrou kresbu střídá špatná (evidentně autorova, takže odfláklá) kresba, autor nevěděl, jestli to chce pojmout s nadsázkou, nebo vážně, což se projevuje hlavně tím, že po tragickém konci a celkem vážném díle to celé hloupě zesměšní. Pro mě osobně obrovské zklamání.
  • Woffce
    Woffce4.9.2008 10:04Oidipus Rex
    "Oidipus Rex" nepostrádá atmosféru, dobře promyšlené rozvrstvění děje ani důležitý nadhled. To vše ve spojení se specifickou "vciťující se" kresbou Karla Jerieho, která mi tak nějak staromilsky (nevím proč - náznak Trnky snad) dělá dobře, to vše mě nutí napsat: Kvalitní komiksová kniha, která by - dle mého - obstála i v konkurenci "bublinovatějších" zemí matičky Evropy.
  • listr
    listr31.7.2008 11:07Oidipus Rex
    Krasba se mi místy líbila a místy totálně hnusila- z extrému do extrému. Na kresbě je vidět že vznikala po kouskách a hodně dlouho. Co se přžíběhu týče skoro mě nezasáhl, přišel mi nudný a místy rádoby vtipný. Prostě průměr.
  • vasek
    vasek22.5.2008 21:31Oidipus Rex
    Dávám devadesát, při čtení komiksu se mi opravdu poprvé stalo, že mě dvakrát zamrazilo. Takže Oidipus na mě prostě "zaválel" správně. Tohle je asi hodně subjektivní věc, která se těžko vysvětluje.... :-) takže asi tak...
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade24.1.2008 14:47Oidipus Rex
    Příběh mi přišel dost krátký, ale kresba se mi líbila. MdS
  • willis
    willis5.9.2007 10:01Oidipus Rex
    Mně to přišlo takový nějaký nepřekvapivý. Kresba je zajímavá, ale do zpracování se nějak nedostalo to drama a tragédie Oidipa, nějaká nezapomenutelná monumentální scéna, kresba nebo tak něco. Přece mýty a legendy jsou právě o tom. Tady prostě zabije otce ve dvou okýnkách jakoby nic a jde se dál. Chtělo by to ještě trocho rozpracovat. Taky si mi moc nelíbil font kterým "mluví" bohové, při čtení mě rušil. Celkově je to sice dobrý komiks, ale čekal jsem, že bude ještě o něco víc než dobrý.
  • yogi
    yogi3.9.2007 16:33Oidipus Rex
    Vcelku příjemná věc .Nedostatek kvalitních českých scénářů vyřešil Jerie adaptováním řecké klasiky. V Řecku a okolí čeká spousta dalších kvalitních námětů. Je to rozhodně nadprůměrná věc,ale když vím od začátku jak to dopadne...
  • blackJag
    blackJag admin11.7.2007 18:14Oidipus Rex
    Velmi příjemné překvapení. Zajímavá kresba a citlivě a čtivě převyprávěná klasická látka. Navíc perfektní vydání v tvrdých deskách alá francouzské alba od BBartu, takže z mého pohledu není co řešit. Doufám, že tento komiks bude slavit úspěch a autor bude mít šanci se znovu podobně prezentovat.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.6.2007 08:58Oidipus Rex
    Prekvapeni... ani jsem o tom, ze si Jerie chysta vydat bocik nezaslechl sluvko. Dokonale me prekvapil knihkupec, kdyz mi s obyvklou, ocekavanou, hromadkou comicsu prihodil Oidipuse. A podle poctu hodnoceni asi nebudu sam:) A popravde Jerie prijemne prekvapil, protoze s vtipnou nadsazkou prevypravene-prekreslene recke drama se mi libilo. Klidne bych si dokazale Jerieho Oidipuse predstavit v Heavy Metal:). Co k tomu vice? Koukejte si to koupit:).
  • Neutrino
    Neutrino10.5.2007 19:17Oidipus Rex
    Velice povedené zpracování řecké pověsti. Jerieho neobvyklý styl kresby mám prostě rád a v téhle knize se mi zatím líbil nejvíc. Příběh dobře zvolený, zajímavě zpracováno prolínání božského a pozemského světa. Jeden z mých nejoblíbenějších českých komiksů.
5147