Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
V letech 1992–1995 se v Bosně, ne víc než 1200 kilometrů od nás, odehrávala velmi surová a špinavá válka, která si vyžádala na dvě stě tisíc životů. Zatímco my jsme ji sledovali z pohodlí domovů v třicetivteřinových klipech, Joe Sacco v Bosně strávil čtyři měsíce – z toho měsíc v Goražde, jedné z „bezpečných“ zón vyhlášených OSN, když tam ještě netekla voda, nešel proud a z města by neproklouzla ani myš (pokud zrovna nepatřila k mezinárodnímu tisku či personálu OSN). Své zážitky Sacco posléze zpracoval formou komiksové reportáže, v níž vylíčil každodenní život v Srby obleženém městě, které málem potkal osud Srebrenice.

Ocenění:
Cena magazínu Time za nejlepší comics roku 2000
Eisner Award za nejlepší grafickou novelu v roce 2001


Scénář
Joe Sacco
Art
Joe Sacco
Obálka
Joe Sacco
Lettering
Jan Kozák
Překlad
Viktor Janiš
Žánry
drama, válečný
ISBN/ISSN
80-7381-145-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
černobílý
Váha
775 g
Stran
232
Cena
599 Kč
Originál
Safe Area Goražde (Fantagraphics, 2000)
  • sedw
    sedw4.6.2020 00:06Bezpečná zóna Goražde
    Velmi, ale opravdu velmi silný zážitek. Čekal jsem smršť již od začátku, takže jsem byl překvapený klidným rozjezdem, ale i díky němu byl celý komiks o to působivější. Těším se na další díla od Sacca.
  • puml
    puml11.12.2019 17:10Bezpečná zóna Goražde
    Je to opravdu dobrý dokumentární komiks. O válce v bývalé Jugoslávii jsem již něco četl, takže mi téma nebylo neznámé. Myslím, že je t odobrý úvod do toho, co tento konflikt znamenal (a stále ještě znamená). Množství příběhů a rozhovorů skládá portrét konfliktu, který se vzpírá rozumovému chápání. Specifičnost války v Jugoslávii je ta, že je velmi snadné ukázat prstem na toho a toho, ale velmi obtížné určit, kdo je vítěz a kdo poražený, kdo viník a kdo oběť... Někdy mi připadá, že tahle válka neměla vítěze ale jen poražené, jen množství obětí. Tento komiks dává nahlédnout i takříkajíc za frontu, do života běžných lidí. Je to sice občas trochu schematické, ale to je možná i problém samotného komiksu, který staví vždy, i přes veškerou autenticitu výpovědí, na subjektivním záznamu a pohledu kreslíře.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 13:59Bezpečná zóna Goražde
    Dobře udělaná sonda do kontroverzní moderní historie. Kresba je slušná a působí realisticky - o to asi šlo, že... Příběh je pěkný a naprosto subjektivní. Tady mi to ale nevadí, aspoň to člověka lépe vtáhne do děje. Otázkou je, jak to skutečně bylo. Nicméně a i toto lze považovat za pramen při pátrání. Doporučuji.
  • zd
    zd24.3.2017 13:38Bezpečná zóna Goražde
    Výborná kresba a drsnej obsah, stejně jako Fax ze Sarajeva.
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.6.2016 12:28Bezpečná zóna Goražde
    Je k neuvěření a moc smutné, co si jsou lidi, sousedi, kteří se znají celý život, schopni udělat za masakry. Hluboké křivdy, které se na Balkáně, nazývaném správně "Sud se střelným prachem", staly za ta dlouhá staletí - ten ostrý břit - neotupí žádný čas, jak by zazpíval Jirka Zmožek. Ta nenávist tam je tak silně zakořeněná, pochybuju, že to může být kdy jinak, stačí si po Balkáně trochu pocestovat a člověk to slyší i cítí na vlastní kůži.

    Nemyslím si ale, že veškerá vina leží na Srbech, jsou zdokumentovány stejná zvěrstva ze všech stran a krev na rukách tam má každý z národů. Některá je třeba už víc zaschlá, ale je tam. Sám Sacco na konci píše, že si kniha neklade ambici být zcela vyčerpávajícím způsobem objektivní. Nicméně celý tenhle cirkus nakonec odneslo především Srbsko a jsem přesvědčen, že bombardování a vytvoření mafiánského Kosova byla historická chyba, které ještě budeme v Evropě litovat. Je jistě jen shodou náhod, že Albrightová na Kosovu zprivatizovala Telecom, Wesley Clark - generál, který vedl útoky NATO - zprivatizoval na Kosovu největší lignitový důl v Evropě a staví tam dálnice za miliardy, či že tam stojí největší Americká vojenská základna v Evropě. Při mých cestách jsem zjistil, že Kosovce nemá rád (možná slabé slovo) žádný okolní národ, ani v Albánii žádné nadšení nebudili. Také jsem se teď dočetl, že v mešitách, kolem ulice Billa Clintona, se za Saúdské peníze šíří wahábismus a k IS se přidal, na počet obyvatel, zcela rekordní počet lidí v Evropě.

    Velice silný komiksový příběh a musím Saccovi poděkovat za osobní odvahu a všechnu tu práci, kterou s tím měl. Jen tak dál.
  • guseppe
    guseppe24.3.2016 21:21Bezpečná zóna Goražde
    Docela dlouho ležel mezi ostatníma v knihovně po přečtení 30 stran jsem pořídil Palestinu. Nečekal jsem že mne něco donutí napsat hodnocení. Goražde doporučuji jako četbu pro základní školy.
  • spagr
    spagr24.2.2016 17:25Bezpečná zóna Goražde
    Unikatni komiks ukazujici pohled obycejnych lidi na valku v Bosne, pribehy z vypraveni i nadhled na politicke zalezitosti. Mne osobne knizka nekolikanasobne rozsirila znalosti o konfliktu v bosne. A diky emotivnimu vypraveni se na hodne dlouhou dobu zaryla do mozku.

    Zadni superhrdinove, zadni nesmrtelni bojovnici, ale realita. Nekdy kruta, nekdy stastna, ale extremne dobre a objektivne popsana bez naklonnosti k jakekoliv strane.

    Pet hvezd, bez debat.
  • kaylin
    kaylin21.8.2015 09:35Bezpečná zóna Goražde
    Kniha "Bezpečná zóna Goražde" mě snadno přesvědčila o tom, jak skvělý je Joe Sacco dokumentarista, ale stejně tak, jak dobrý je umělec, protože dokáže podat pravdu tak, jak ji chápe, ale také tak, jak ji můžete uvěřit, že se skutečně stala. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/08/985-bezpecna-zona-gorazde-100.html
  • brkowycz
    brkowycz3.6.2015 10:50Bezpečná zóna Goražde
    Vždycky je trochu problém hodnotit tyhle typy komiksů. U ostatních hodnotím příběh, postavy, zábavu, zpracování konce a tak. Co hodnotit u komiksů, které se zakládají na reálných a dosti hrůzných událostech? Určitě můžeme zhodnotit kresbu, která je velice solidní. Sacův styl se mi líbí - hlavně to jak sám sebe karikuje. Ke kresbě samotné toho moc dalšího říct nemůžu, protože výtvarnému umění nerozumím a tedy vše hodnotím pouze podle soukromého líbí/nelíbí.
    Pak určitě můžeme hodnotit, jakým způsobem je o událostech podáno. I tohle se mi zdá zvládnuté. Stejně jako autor i čtenář přijíždí do Goradže jen s letmým povědomím toho, co se během války dělo, ale nezná konkrétní příběhy. Ty nám pak Saco skrze vyprávění postupně otevírá. Stejně jako se on (asi) setkával postupně s různými lidmi, kteří různým způsobem vyprávěli o válce, stejně tak se s nimi postupně setkává čtenář a postupně se mu z mozaiky příběhů skládá určitý obraz války na Balkáně. Takže i v tomhle směru autor uspěl. Zbývá tedy otázka, jak je možné, že po tomto konfilktu - jehož stopy jsou dodnes v Bosně zřetelně viditelné (dosud nevyčištěná minová pole, roztřílené baráky, vzájemné posprejované cedule a urážky) - se stále najdou lidé, kteří všude rozhlašují věci jako "Oni nás chtějí všechny zabít, jen to nepřiznají, proto se jim musíme postavit my první!!!"
  • Kukajz
    Kukajz7.12.2010 14:09Bezpečná zóna Goražde
    myslím, že k Joe Saccovi není co dodat...všechna jeho díla jsou výborná
  • BlackDragon
    BlackDragon27.2.2010 13:28Bezpečná zóna Goražde
    fajn dokument
  • denny
    denny16.2.2010 21:18Bezpečná zóna Goražde
    Vše bylo řečeno. Historii v komiksu není nikdy dost. Tohle je za sto.
  • massilia
    massilia28.1.2010 14:17Bezpečná zóna Goražde
    Jedna z nočních můr dnešního světa převedená do obrázků a bublinek. Tohle, že se dělo v "civilizované" Evropě 90. let?
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 16:36Bezpečná zóna Goražde
    Opět nesmírně kvalitní komiks... stejně jako Palestinu bych ho doporučil všem, kteří si myslí, že komiks je jenom o Supermanech a kačerovi Donaldovi.
  • Kabukiman
    Kabukiman8.11.2009 18:36Bezpečná zóna Goražde
    Komiks jsem koupil s 50% slevou, za plnou se mi do něj nechtělo jít. Název a obal prostě dle mého většina komiksáků přehlédne a raději ty prašule vyplázne za nějakýho Hitmana nebo Sandmana. To je asi taky jedináslabina tohoto komiksu. Za poloviční cenu jsem mu dal šanci už proto,že slevám na komiksy nikdy neodolám a koupim i to, co bych normálně nechal ladem. Bezpečná zona Goražde je pecka! Provedení je perfektní, textu je tam docela dost,takže to není čtivo na půl hodiny a hlavně je to čtivo velmi kvalitní ! Jako asi většina z vás, ani já moc o této válce netušil. Joe Sacco překvapil a velmi potěšil! Je to velmi silné čtení a člověk absolutně nechápe, proč se můžou sousedi najednou začít nelidsky vraždit...
  • PHM
    PHM9.10.2009 13:13Bezpečná zóna Goražde
    Na začátku četby rozladění, na konci bezbřehé nadšení. Precizně odvedená kresba. Rekonstrukce událostí, které nevycházejí z přímé Saccovy zkušenosti patří, dle mého, k vrcholům knihy (zvláště pak boje v Goražde a pochod pro potraviny). Saccova kniha však není nestranná (i když se snaží zařazovat pohledy na přátelské Srby, nebo vnést pohled Srbů ze Sarajeva), ukazuje totiž prstem zvláště na Srby, naopak zmínka po podobných (nikoliv však srovnatelných) excesech Bosňáků zůstává nezmíněna (pravda, to už by patřilo do jiného comicsu, vždyť Sacco si na konci vyhrazuje právo na skutečnost, že kniha není věrným zobrazením celého bosenského problému). Dle mého osbního soudu je tak možné postavit comics vedle kontroverzního (avšak skvěle natočeného) filmu Hezké vesnice hezky hoří, který však ukazuje realitu z druhé strany barikády.
  • Dr_Bilo
    Dr_Bilo28.3.2009 15:24Bezpečná zóna Goražde
    Je děsivé, jak snadno a rychle se lidé dokážou proměnit ve zvířata.
  • BeeSee
    BeeSee17.9.2008 15:39Bezpečná zóna Goražde
    hodně už bylo řečeno, takže bych jen opakoval, velice dobrá věc!
  • willis
    willis14.4.2008 14:06Bezpečná zóna Goražde
    Asi bych si "normální" knížku o válce v Jugoslávii nepřečetl, takhle jsem se k ní tedy dostal díky tomuhle komiksu. Nemůžu říct, že by mě něco co z těch hrůz co se popisují vyloženě překvapilo, ale líčení osudů od konkrétních lidí zapůsobí samozřejmě jinak než anonymní zpravodajství. Inu jak praví Ivan Brunetti ve Schizu: "Vy lidi jste zatraceně špatný! Ostatně, kterej mongoloidní idiot bůh by zplodil takovou chamraď?"
  • krvinka56
    krvinka5630.3.2008 11:33Bezpečná zóna Goražde
    Tak tohle opravdu dobrý poučný komiks který podá mnohem víc informacíotom co se stalo než to co sem vyděl ve zprávách nebo v dokumentárních snímcích.Je to dobře psané ale člověk si to musí dávkovat po částech s většíma odstupama.Tohle se totiž nedá číst delší dobu.Kresba mne sice zezačátku nijak neuchvátila.Ale tohle je komiks kde je kresba až nadruhém místě tohle o hutném příběhu a dost kvalitních informacích.Na kresbu sem si časem navykl a zjistil že má spoustu perfektních detajlů ve kterých zvládá zachycovat pocity a výrazy v obličejích zůčastněných osob.Je tedy po určité stránce vysoce kvalitní a perfektně zachycuje dění a vše kolem.Tenhle komiks není prokaždého.Je hlavně proty co mají potřebu zjistit co a zjakých důvodů se to zde událo.Ač černobílý(v tomto případě je to dobře batrevnost by to hned srážela)Stojí tento komiks opravdu zato.Rád se ktomu po čase vrátím a zjistím co sem u toho přehlédl hlavně u kresby je tu opravdu spousta detajlů.

    VŠEM CO CHTĚJÍ OD KOMIKSU NĚCO VÍC NEBBO SI MYSLÍ ŽE KOMIKS JE PRO DĚCKA VŘELE DOPORUČUJI.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade18.2.2008 15:18Bezpečná zóna Goražde
    Před přečtením této knihy mi nebyly zcela jasné všechny věci kolem téhle války. Teď už jsou. Nejvíc mi dokázala nasrat neschopnost a zbytečná zdrženlivost jakéhokoliv zákroku ze strany OSN. V případě USA se tomu nedivím, nebyla tam přeci žádná ropa. Viditelně jsme jako lidstvo naprosto nepoučitelní a to co se dělo pro nás v dávné minulosti (1939-1945) se před patnácti lety dělo zase. Zemi to nevyšlo s dinosaury a viditelně jí to nevychází ani s námi. Doufám, že do třetice bude mít víc štěstí. MdS
  • andre
    andre mecenáš11.2.2008 13:39Bezpečná zóna Goražde
    Silné téma, při kterém člověka mrazí jak z lidské hlouposti a z ní plynoucích válek "kvůli" náboženství či rasám. Tak také z přílišné korektnosti (posranosti) a politikaření ze strany EU, USA, NATO, OSN, Ruska, ..... Člověka hned napadne, že se za 50-60let, kdy byla ČR velkými mocnostmi obětována Hitlerovým choutkám, aby se jim v zápětí Hitler vysmál a pěkně jim nakopal prdel, nic nezměnilo a nikdo neponaučil. .... Lidstvo je hloupé..... Samotný komiks je poměrně čtivý, ale dle mého názoru trochu chaotický, docela často jsem nevěděl kdy, kdo a co říká. Naštěstí se vše stále opakuje a mluví o stejném tématu, takže to v konečné fázi není takový problém. Člověk je z toho všeho roztrpčen a zároveň posmutnělý. Kresba odpovídající a naturalistická.
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo8.2.2008 18:39Bezpečná zóna Goražde
    Tak to byl nářez, podle mě jeden z nejlepších komiksů roku 2007, naprosto skvěle převedení Bosenského konfliktu kolem Goražde do komiksové reportáže. Není to jenom o něm, ale hlavně o lidech, kteří si ho museli vytrpět. Je syrový a citlivý zároveň, sice se pomalinku rozjíždí, o to víc v některých brutálních pasáží brutálně smete (na scény u řeky Driny jen tak nezapomenu), bylo neuvěřitelný, jak stokrát v komiksech viděná scéna zastřelení nakresleného člověka na mě působila mrazivě. Na ty lidi (zdůrazňuji lidi), co vedle Sacca vystupovali, jsem si ke konci tak zvykl, že se mi je těžce opouštělo, což se mi stalo asi poprvé. A když se spojí výborná kresba (Sacco je mnohem vykreslenější než v Palestině) a civilně poutavé vypravěčství, plus podle skutečné události, tak musím dát 100%.
  • vifi
    vifi28.1.2008 12:14Bezpečná zóna Goražde
    Silene hruznost obacanske valky na pozadi osudu obycejnych lidi. Tenhle pribeh vas chytne a mistystahne pod hladinu a necha malem utopit v pocitu zloby a bezmoci. Pritom je v pribehu i nekolik vtipnych pasazi a v zadnem pripade nejde o lacine hrani na city. Na kresbu jsem si chvil zvykal a je myslim docela znat, jak se Sacco postupne rozkreslil.
  • namathur
    namathur17.10.2007 16:32Bezpečná zóna Goražde
    Palestina uz v listopadu? Slava! Dlouho jsem ji necetl a stihl jsem navnadit tak osm lidi.
  • Woffce
    Woffce17.10.2007 13:41Bezpečná zóna Goražde
    Neholduju příliš superhrdinům (můj idol vypadá spíš jako Alois N. Corrigan z Donžonu v Persepolis, s padoucnicí pod dekou) - proto jsem se na avizovaný "reportážní komiks" hodně těšil. Nezklamal mě: Četl jsem "Goražde" poměrně dlouho, a někdy i nerad. Tak silně (a pravdivě) tohle vyprávění "pozorovatele války" - aspoň na mě - působilo. Skvělá kresba (včetně sebeironické karikatury autora) a zdařilá snaha Joe Sacca o objektivitu (pokud je vůbec možná) nastartovaly moje další netrpělivé čekání, tentokrát na listopadové vydání "Palestiny".
628
Četl/a (74)
2Hitman3, 2scha, ben_bella, charvos, chcita, cobe, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Davispear , DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, fanae, farnhajt, filemon, Filios dVekerec, flipflop, Fox01, guseppe, holubdema, hypermlok, invape, jankie, Jestrab2, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kapis, kaylin, Keno, Khagrael, Kocour, Lawer de Sanctis, Le Porello, libcenko, Light, Lobok257, mgeralt, Moyek, Mr.Plysh, mywiel, NecRoman, Nexis, nfo, oleav, Paldini, pechna, Petrisko911 , Plechy, rajot, regressiv, robertsedmik, rooty, sedw, severak, spagr, start05, stik, tacmud, terrordemon, the.kasztan, tricky, trudoš, VasaX, Velkej šéf, VXP, wege16, Zbysek2410, zd, ZD3H, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(156)
123peta, 2scha, AdamOLIVe, Alfi, aphonia, awfula, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, ben_bella, Black Bro, yo, blackJag, bobo666_2005, bodhi, bourgeois, Braindead, BreakingAway, Cabal, calviti, charvos, chcita, cobe, Corvus, CP, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, davidek, Davispear , DAxik, DEmnoG, denny, discovery, Doctorow, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dracula, dre, farnhajt, fel68, filemon, Filios dVekerec, Fry, goodspeed, grinder, guseppe, Hamichal, hawkzn, herbert, holubdema, Hulik, hypermlok, imro, invape, jankie, Jestrab2, jiskra, Jokerka, Kabukiman, Kapis, Kazumaki, Keno, keplik, kerb, Kocour, krvinka56, Kukajz, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lenny, libcenko, Light, listr, Lobok257, Lojza, LukasX, maara, mangan, Mankin, Markyz de Sade, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, MB, merhyx, mgeralt, mikado, Mikei, MikeZ, mikki.maser, misa, Mitak, monty.cl, Moyek, Mr.Plysh, mywiel, NecRoman, Netorack, Nexis, noMster, nx, Odrikani, oleav, Paldini, pavel, pechna, Petrisko911 , pilchowski, Plumm, Poseidon1978, q, raimi, rajot, regressiv, robertsedmik, rooty, Rorschach, Saiffer, sedw, sercial, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, spagr, Spideyy, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tombal, tracheotomia, Trevelyan, trudoš, tukak, VasaX, Velkej šéf, vishnar, VXP, Wasseg10, wege16, willis, Wiruss, Woffce, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zd, ZD3H, zebedee, zgrywus, zlejzmrd
Chce (35)
Abstinent, AlienDr, BadBoy, Bart, barthez, Betelguese, calvin10, ChaoticMan, Davey, delsemela, fanae, filosh, fusnix, Henry108, Houbař, husakpetr93, Jabba, Jenna De Vinne, Jezura, Kel, Lodnik11, Mamut12, marshalx, Matthew, nick, Nightmare, Olesh, RadimNemec, sala, sawtooth, skepsi, tankgirl, vranakx, vteco, Xeelee
Shání (8)
Černá Krysa, fanae, gobers, Kel, Marran, Nightmare, Olesh, RadimNemec
Nabízí (1)
nx