Kresba Jaromíra Plachého má blízko k minimalismu Lewise Trondheima, Jasona nebo Nicolase Mahlera - a při tom zůstává srozumitelně svá. Za jeho příběhy se skrývá absurdita, mnohá nezasloužená postižení osudem, úlety a osamění - skoro jako by příběhy tančily pod taktovkou Gatóova Psylohuby. Ale ona morbidnost je jen zástěrkou - pod černohumornou slupkou se skrývá vnímavá (sebe)ironie, pochopení pro klikaté události života a neřkuli snad i optimismus. Z Plachého kreseb se do depresí neupadá - právě naopak. A to s nenucenou grácií, která neděsí, ale těší.

Scénář
Jaromír Plachý
Art
Jaromír Plachý
Obálka
Jaromír Plachý
Žánry
underground, ze života
ISBN/ISSN
978-80-903988-0-1 (SEQENCE o.s.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 210 mm
Tisk
černobílý
Stran
32
Cena
69 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.6.2015 12:21Kmen a jiné příběhy
    S Koulí a Krychlí už jsem se seznámil a opět nezklamaly(i?), Kmen mě zaujal stejně tak. Jediná škoda, že je to tak krátké a útlé...

    Celkový dojem: 80%
  • Černá Krysa
    Černá Krysa10.1.2014 15:35Kmen a jiné příběhy
    Milej počin, příjemně překvapil. Nic jsem od toho nečekala, koupila jsem to na svým prvním komiksfestu jako povinnej příspěvek do svý sbírky - neměla jsem peníze a tohle bylo to nejlevnější, co tam měli. Teď ho považuju za takovej malej pokládek...A Jaromír Plachý se stal jedním z mých oblíbených domorodých autorů (nejen co se komiksu týče)
  • flipflop
    flipflop12.5.2010 19:21Kmen a jiné příběhy
    Pěkně jsem se pobavil
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin31.7.2009 22:23Kmen a jiné příběhy
    Kmen mě zklamal,krychle a koule zabodovaly jako vždy-i když taková teta Jelítko...Takže za kmen 50%,za ostatek 100% a ať žije vajgl,jdu sníst medvídka!Inspirace Lewisem Trondheimem zjevná,ale nevadí-u jiných jeho komiksů to zdaleka tak neprosakuje,jak u Kmene.A má hezký stránky.
  • meredith
    meredith6.5.2009 13:33Kmen a jiné příběhy
    jsem velkou obdivovatelkou plachého, miluji jeho krychli a kouli, miluji jeho svět na tatrance... miluji - ale to už nepatří sem...:)
  • BeeSee
    BeeSee17.9.2008 15:51Kmen a jiné příběhy
    koule a krychle jsou milé, prostě pohodové :-)) minimalistická kresba se místy dá vstřebat, místy ne, ale každopádně víc takových tuzemských věcí!!
  • vasek
    vasek22.5.2008 21:26Kmen a jiné příběhy
    Koule, krychle, ... dost dobré, ovšem zabírají minimální část mini-knížečky. Pokud se vám líbí tenhle Plachého fenomén, garantuju vám, že jste těch pár stránek o krychli stejně už někde viděli. Zatímco trochu roztáhlý kmen si nezaslouženě uzmul většinový podíl. Nemůžu si pomoct, ale Kmen je podle mě malinko vykrádačka Země tří úsměvů a Carpet People. Není to špatný, ale už to tady prostě bylo (dokonce několikrát).

    Za tu cenu stojí knížka rozhodně za koupi.
  • Zack
    Zack admin10.4.2008 09:21Kmen a jiné příběhy
    Ja sem takovej rozpolcenej, coz je asi u takovyhle jednohubky dobre. Na jednu stranu zacinam mit plny zuby tehle prostinkych pribehu postavenych na hlubokych myslenkach typu "ted bude fakt vtipny, kdyz nebudou lovit mamuty, ale obri veverky", protoze co si budeme nalhavat, je to takovy zdanlive nenapadny zastirani holeho faktu, ze nemam co rict. Ale abych nebyl vylozene nespravedlivy, Plachy neni zadny pitomec a nekde je ta prace s banalnim textem fakt uctyhodna.

    Co me ale vcelku vzalo, je visualni stranka, jak mi bylo uplne ukradeny, co se v pribehu deje, kazdy obrazek jsem si vylozene vychutnal a tesil se na dalsi. Takze tak nejak doufam, ze toho od Placheho uvidim vic.
  • Woffce
    Woffce25.3.2008 09:54Kmen a jiné příběhy
    Minimalismus Jaromíra Plachého mě těšil především prvních 7 stran - života běh v paralelním světě Koule, Krychle a spol. a jejich vzájemné (leckdy lehce problematické) vztahy mají opravdu svoje nezaměnitelné kouzlo. Příběh "Kmen" samotný mě ale už trochu odradil víc krkolomnou než vtipnou zápletkou, o předvídatelné (a ne zcela původní) pointě nemluvě. Nicméně - za zakoupení tohle suše úsměvný dílko, na českých komiksových luzích příliš nevídané, určitě stojí.
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.3.2008 08:31Kmen a jiné příběhy
    Tak mě se líbily ty kraťásky, především Krychle a Koule I s vajglem, chleupem a hovínkem :-D Samotný Kmen sice dobrý, ale z postele mě to neshodilo. Myslím, že je to ale móóóóc dobrý počin, celkově jsem spokojený. Myslím, že z českých autorů nikdo nic podobného nekreslí, takže originalita sama. Moje přítelkyně se u toho taky nasmála. Jen tak dále!!!!!
  • Neutrino
    Neutrino26.1.2008 10:58Kmen a jiné příběhy
    Tohle je docela sranda... Všechny příběhy se mi líbily a i kresba je celkem zajímavá. Sice se to přečte během pěti minut, ale za těch pár korun to stojí. A taky mě potěšilo, že se zjevil nový český autor.
2111