WILL EISNER (1917–2005) byl ve dvacátém století skutečným průkopníkem komiksu. Tento newyorský rodák má na kontě nejen legendární komiksový strip Duch, ale i zásadní dílo Smlouva s Bohem z roku 1978, jímž se začaly odvíjet dějiny grafického románu. Na jeho počest nesou každoročně udělovaná ocenění za nejlepší počiny ve světě komiksu právě jeho jméno. Spiknutí dokončil necelý měsíc před svou smrtí. Hluboce ho znepokojovalo, že Protokoly sionských mudrců, tento údajný plán židovských vůdců na ovládnutí světa, vycházejí v nových a nových vydáních a šíři se mezi milióny lidí po celém světě. Eisnerovo líčení této podivuhodné historie začíná v Paříži devatenáctého století, kde agent ruské tajné služby narazí na starší francouzský politický pamflet a na jeho základě vytvoří nový dokument, který má židovské vůdce a bankéře namočit do spiknutí na ovládnutí světa. Během následujících let se z této účelové lži stala mezinárodně uznávaná pravda. Ani ctihodné londýnské Timesy, které toto falzum roku 1921 odhalily, již nedokázaly zabránit lavinovitému šíření Protokolů, jež byly záhy publikovány v desítkách zemí. Přisvojily si je četné rasistické organizace, strany a náboženství, ať už jde o nacisty, Ku-klux-klan či islámské fundamentalisty. A ačkoli byly od té doby opakovaně vyvráceny, nadále vycházejí v arabských, asijských i evropských zemích.


Scénář
Will Eisner
Art
Will Eisner
Obálka
Will Eisner
Překlad
Viktor Janiš
Žánry
drama, historický
ISBN/ISSN
978-80-200-1603-4 (Academia)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
180 x 260 mm
Tisk
černobílý
Stran
150
Cena
250 Kč
  • Darth Raelchi
    Naprosto excelentní komiks. I když je to místy ukecané, asi by to jinak nešlo sdělit než takovouto formou - myšleno v komiksu. Je to správný mix mezi studií a dobrodružstvím. Za mě parádní labutí píseň Willa Eisnera, nic lepšího si ani nemohl přát. Tohle se vážně povedlo na výbornou. Skvělá práce na všech frontách.
  • Skot
    Poslední dílo velkého autora, kterým se chtěl vypořádat jedním z dnešního pohledu manipulace s fakty , častých podvodů . Na můj vkus příliš didaktické, o ději se hovořit příliš nedá. Kresba na hranici karikatury. Za největší přínos považuji citace z protokolů , to jak korespondují se současnou společností a politikou . S komiksem jako takovým to má ale málo společného .
  • p3tris
    Po Židu Faginovi je to má teprve druhá kniha klasika komiksu Willa Eisnera. Hlavní devizou je úžasná, lehce karikaturní, kresba. Tentokrát se autor snaží vypořádat s pamfletem "Protokol sionských mudrců". Ten vznikl na zakázku ruské tajné služby na začátku dvacátého století. Mnohokráte byl vyvrácen jako padělek, přesto ho antisemité dodnes zneužívají. Pokud na citace z něj někde na internetu narazíte, může vám v orientaci pomoct i tento grafický román.
  • Kapis
    Chápu Eisnerovu motivaci k vytvoření tohoto díla, ale vzal to trochu zkratkovitě a v zájmu přihřátí vlastní polívčičky i trochu lže a manipuluje. A samozřejmě se mocně operuje s tím populárním termínem antisemitismus, který je stále masivněji a hystericky nadužíván. Nuže, vezmu to ale popořadě, v této knize stojí obsah nad formou a kresba je zde upozaděna jen jako doplněk, který neruší. Jde vidět, že pan Eisner to měl v ruce.

    Kaluži, kamaráde, drobná technická - Jolyho Rozpravy z pekla nebyly kritikou carského režimu, ale francouzského režimu Napoleona III – nebo aspoň tak byly interpretovány. A mimochodem to není jediný předpokládaný zdroj, z kterého Protokoly čerpají. A sice píšeš velmi rozšafně, ale samotné Protokoly si přečíst odmítáš. A to je chyba, já si je přečetl a zůstal jsem naprosto zděšen. Zbytek komentu věnuji jim. Mé poznatky shrnu do dvou bodů:

    1) Je to samý syn Sionu, sémě Davidovo, král Izraelský apod., takhle by se židé – a ani žádná jiná spiknuvší se, rozumně uvažující skupina – nediskreditovala a neodhalovala – byť by podobný dokument považovala za sebetajnější. Ale to mě nezděsilo, akorát to bylo strašně až debilně průhledné a cíleně diskreditující.

    2) Co mě poděsilo, je to, že jednotlivé body v Protokolech, ať už je psal a sestavil kdokoliv, jsou z velké části ve světě zrealizovány a na těch co zatím nejsou, se usilovně globálně pracuje. Přiznám se, že jsem zůstal sedět vyvalený a nevěřícně jsem si to musel přečíst znova. No schválně, jen si to zkuste taky přečíst.

    Takže je to prokazatelně a cíleně vytvořený pamflet k očernění židů, s katastrofickým vlivem za nacismu, ale když se na to člověk podívá s nadhledem, odfiltruje všechny ty Siony, tak spatří takový hezký návod – plán, jak tento svět vyždímat a ovládat, což, jak víme, plémě Davidovo nečiní a ani se o to nesnaží.
  • Kaluž
    Židi stojí za vším zlem, které se dneska děje!“ (a já si říkal, kdo mi ukradl ty lyže ze sklepa)

    Kdyby se Maurice Joly v úvodu vyprávění neodprásknul (1878), vysoudil by na Golovinském balík. Golovinský totiž o dvacet let později sprostě opsal Jolyho původní kritiku carského režimu v Rusku (změna slovosledu, užití synonym, záměna slova 'lidé' za slovo 'gojímové', apod.) a na zakázku ruského samoděržaví, kterému teklo do bot, to zakamufloval jako antisemitský pamflet o nadvládě židů nad světem. Prostě takové to čtení, které vám rozproudí krev v žilách, když se vám něco nedaří a potřebujete se na něčem/někom vybít. Lidi to po vydání (1905) začali skupovat jak housky na krámě, později to ke své propagandě zneužil jistý nervní muž, který miloval Chaplinovy grotesky nebo vzdělaní chasníci z amerického jihu převlékající se za strašidla. A čte se to dodnes (každý správny Palestinec má jednu kopii pod polštářem).
    A o tom všem je tohle Eisnerovo pojednání. Kresba není žádné extra umění, ale vyprávěnému příběhu slouží důstojně. Podstatné jsou postavy, okolí je většinou decentně zahaleno nebo zcela potlačeno, aby zbytečně nenarušovalo tok dějinných událostí. Možná bych české vydání ořezal o ty bílé okraje, budí to dojem ilustrované knížky pro děti. 'Maus' formát by byl vhodnější. Velice mě pobavila přiblblost původních obálek k různým světovým vydáním Protokolů - španělské vydání s tlustým židem svírajícím zeměkouli, ze které kapou peníze, egyptská verze s chobotnicí propletenou Davidovou hvězdou nebo francouzská obálka, na níž je pavouk s jarmulkou majetnicky objímající Zemi.
    Jsem rád, že jsme se (zatím) nedočkali oficiálního vydání Protokolů v našich končinách a namísto toho se nám do rukou dostal právě počin komiksového velmistra (byť u nás skrze jeho díla známého jen okrajově). Na internetech údajně kolují počeštěné verze Protokolů, ale kdo by to četl. Tahleta "naučná" fantasy literatura (viz. Bible, Mein Kampf, Korán,...) je většinou tak nezáživná, že raději sáhnu po nějakém tom braku. Až si někdy říkám, co na tom ty lidi vidí, takové bestsellery. Asi otázka vkusu.
  • flipflop
    Komiksový dokument o snadné manipulovatelnosti mas a převracení faktů. Akrát trochu zdlouhavé.
  • choze
    Záslužný počin, který mě ale moc neoslovil.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 16:04Spiknutí: Tajný příběh protokolů sionských mudrců
    Vyloženě osvětové téma, které však Eisner podává velmi čtivou formou. Celá věc antisemitismu bude bohužel aktuální ještě hodně dlouho.
  • Dr_Bilo
    Tak tohle mi celkem vyrazilo dech. Eisner si nebere absolutně žádné servítky a není pro něj problém věnovat téměř 20 stran pouze porovnávání 2 historických textů. V rámci komiksu skutečně věc nevídaná. Asi to nebude pro každého, ale já mam historii rád, takže nemůžu hodnotit jinak...
  • Woffce
    I přes jistou deklamativnost objasňování všech souvislostí, která přesouvá "Spiknutí" spíš do police s naučnou literaturou, jde o knihu jedinečnou svým tématem i překvapivě čtivým zpracováním. A ačkoli je vše zásadní o protokolech řečeno hned v autorově předmluvě, bylo by chybou nezúčastnit se následné poutavé Eisnerovy exkurze po stopách jednoho z největších (a nejfatálnějších) bludů v dějinách homo sapiens sapiens (česky "člověk moudrý" - ???).
    Po nepříliš přínosném převyprávění "Olivera Twista" v "Židu Faginovi" tu vyšel komiks, který věci neznalým Čechům objasní aspoň z části pověst legendy Willa Eisnera; které vydavatelství nám ji potvrdí vydáním např. "Smlouvy s Bohem" ?
  • yogi
    Čtivé a přehledné zpracování historie jedné z nejvytrvalejších lží v novodobých dějinách.Moc se těším na mistrova zásadní díla .
  • willis
    Nebýt komiksu tak jsem nevzdělanej křupan :). K tomuhle bych se normálně nedostal, protože samotné židovské téma pro mě není zas tak atraktivní. Když jsem to ale viděl v knihovně, tak jsem si to přibalil k půjčeným věcem. Od Eisnera jsem četl jenom Fagina, takže perfektně vykreslená ruka autora a vizuální podoba komiksu mě nepřekvapila. Samotná historie Protokolů je zpracována v časových skocích, přehledně a jasně. Takže dobře. Zase jsem trochu chytřejší, kde to využiju to nevim, ale člověk nikdy neví třeba jednou v Milionáři :) ..........
  • brkowycz
    To už prostě člověk pozná, kdo je pan Autor... celý ten děj se mu i ke konci knihy podařilo vystupňovat, což určitě není lehké když se nejedná o nějakou bitvu z druhé světové, takže u mě spokojenost a rozhodně nelituji že bych si to pořídil. Nelze než doporučit.
  • Markyz de Sade
    Dost slušně zmapované téma, o kterém jsem doposud věděl jen málo. Eisner byl opravdu třída. MdS
  • Wiruss
    Opravdu zajímavé dílko s pěknou kresbou a nápadem, dle mého jen štěknutí do větru jelikož ti jenž by si to měli přečíst o to ani nezavadí a ostatní vědí jak to je nebo je jim to jedno. To nic nemění na tom, že je to kus dobře odvedené práce a stojí za to si to přečíst.
  • erik
    Som trošku na rozpakoch, ako to hodnotiť. Je to vynikajúcim spôsobom podaný kus histórie. Eisner tu podľa mňa pre židov urobil viac ako vo Faginovi. Stojí to zato. Dávam plný počet, lebo mi to sadlo. Hoci to možno nie je práve typický komiks a nemusí sadnúť každému, vrelo odporúčam.
131271
Četl/a (42)
123peta, 2scha, ben_bella, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, emanek, erik, fel68, flipflop, flynander, georg, hypermlok, J.Connor, James, jiskra, Joshua_T, Kaluž, Kapis, kaylin, Killingjoke, Lawer de Sanctis, Light, namdnas, NecRoman, Noci, p3tris, pechna, Petrisko911 , RaidcomH, robertsedmik, Shake, Skot, the.kasztan, trudoš, Ukko, Velkej šéf, VXP, yogi, zgrywus
(119)
2scha, afri, AlienDr, aphonia, ardath, Azbest, AZTeck, BadBoy, BeeSee, Behemoth, ben_bella, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bourgeois, Braindead, brkowycz, calviti, chobotnička, Corvus, DanQ, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, disclose, discovery, doophy, Draco nobilis, dre, emanek, erik, fel68, filemon, flynander, FrankieCZ, fubong, georg, Ghostt, goodspeed, grinder, Hamichal, hawkzn, horaczhlinska, hypermlok, invape, J.Connor, James, Jestrab2, jiskra, Jokerka, Joshua_T, Kapis, Kazumaki, KdG, Keenkeen, Keno, koniklec, krvinka56, Lawer de Sanctis, lemura, Lenny, Light, Lobok257, Markyz de Sade, Masinfira, mcleek, merhyx, mgeralt, mikina, mikki.maser, misa, Mononoke, monty.cl, moris.cz, Moyek, Mr. Terrible, Mr.Plysh, muflon, Murphy722, namdnas, NecRoman, Nightmare, Noci, nx, ohromno, p3tris, pavel, pechna, Petrisko911 , POLAKST, pršiplášť, RadimNemec, RaidcomH, robertsedmik, Saiffer, Saran, sawtooth, Shake, Skot, sleepless, songoku, strougy, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tombal, trudoš, Ukko, vasek, Velkej šéf, VXP, willis, Wiruss, xai, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, zgrywus
Chce (5)
ChaoticMan, GeorgeeW, Lachtanize, planika, Slaine
Shání (2)
GeorgeeW, gobers
Nabízí (1)
bourgeois