Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Souborné vydání prvních, nejstarších příhod Ferdy Mravence, které vycházely na pokračování v Dětském koutku Lidových novin v letech 1933/1934.

Původní verše (Ondřej Sekora) byly nahrazeny novou verzí z tvorby Josefa Bruknera.
Doslov: Svatopluk Hrnčíř

První vydání: Dětský koutek Lidových novin 1933/1934, 33 částí, odlišná grafická úprava.


Art
Ondřej Sekora
Obálka
Ondřej Sekora
Publicistika
Svatopluk Hrnčíř
Žánry
dětský
ISBN/ISSN
Kruh
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
235 x 205 mm
Tisk
černobílý
Stran
64
Cena
20 Kčs
Varianty
Ferda Mravenec (2. vydání) (1970)
Ferda Mravenec (1969)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš19.5.2012 16:59Ferda Mravenec
    Nejlepší historku tu vasek zcela vypíchl. Vůbec je Ferda tady nějak podvratnej, sóluje, do práce se mu moc nechce, páchá přečiny a dělá sviňárny ostatním. Asi se tu odrazil revoluční rok či co, kde je jen Ferdovo budovatelství? Já už si ovšem zpětně k Sekorovi hledám cestu poměrně těžko...byť nesporné kvality Ferdovi, ale i ostatním postavám typu Napipi či Animuk neupřu.
  • vasek
    vasek4.12.2009 17:44Ferda Mravenec
    Nejvtipnější mi přišel příběh, v němž se zatčený Ferda s patrolou škvořích strážníků zlijou do němoty… a po cestě z hospody rozmlátí šnekovi okna. Tomu říkám "opsáno ze života" :o)

    Ačkoli Ferda mravenec vycházel "jen" v dětském koutku Lidových novin, jsou pro mě jeho příběhy dokonalou ukázkou pokročilé autorské tvorby. Jednoduchostí a srozumitelností jsou mravenčí stripy přístupné dětem a přesahem a výběrem témat zaujmou i dospělého čtenáře. Je vidět, že Sekora uměl používat univerzální jazyk, kterému (imho) rozumí všechny věkové kategorie, ale skutečně docenit ho dokáže jen dospělec. Navíc u Sekory funguje tahleta dospělácká nadstavba úplně dokonale. Nemůžu si pomoct, ale jako malýmu mi "dospělácký pohádky" byly poněkud protivný (nechci-li tedy být vulgární a neakademicky říci, že mě vyloženě sraly). Kdežto Ferdu jsem měl opravdu rád i jako malej a není to materiál, kterej bych jako starej jezevec zahodil do koše s tím, že se nedá číst.

    Ano…Přiznávám, že mě Ferda po létech znovu dobře pobavil (a teď jenom doufám, že už se u mě neprojevuje stařecká demence).

221