Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
V New Yorku existují čtvrti, obsazené nejrůznějšími komunitami – od Číňanů až po Italy. O všech se ví. Ovšem jedna čtvrť je přece jen trochu jiná. Bydlí v ní Mýty. Emigranti z okupovaného pohádkového světa. Bytosti, které známe jen z dětských knížek, žijí inkognito mezi normálními lidmi a mají jeden velmi nepohádkový problém. Vraždu.

Vraždu, která může zničit celou mýtickou komunitu.
Vraždu Šípkové Růženky, která... v rozporu s pohádkami... nežila šťastně až na věky.

V knize Mýty: Legendy v exilu najdete pět prvních sešitů jedné z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších komiksových řad současnosti a zjistíte, že i pohádkové bytosti jsou postavy z masa a krve... případně dřeva a barvy.

Obsahuje sešity série Fables #1-5 (květen 2002 - září 2002)

Scénář
Bill Willingham
Art
Lan Medina
Ink
Craig Hamilton, Steve Leialoha
Barvy
Zylonol Studios, Sherilyn Van Valkenburgh
Obálka
James Jean, Alex Maleev
Lettering
Karel Petřík
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-87044-14-8 (Netopejr)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
382 g
Stran
128
Cena
389 Kč
Originál
Fables #01: Legends in Exile (Vertigo (DC Comics), 2003)
Varianty
Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání) (2014)
Mýty #01: Legendy v exilu (2008)
  • tom173
    Moje další budoucí nedotčená série? Nečekal jsem, že mě to bude až tak bavit. I když je hlavní postava - Vlk, takovou noire klišé postavou, což nesnáším, zároveň je to tak trochu John Constantine, kterýho zbožňuju.
    První díl splnil účel a seznámí čtenáře se světem mýtů a jeho zánitostmi. Scénář je chytrý jak nám postupně autor rozkrývá další důkazy a nápovědy, ale pěkně odsýpá, přesto že textu je tu hodně. Budu číst a kupovat dál, tenhle příběh mě zajímá.
  • faster86
    faster862.12.2021 23:38Mýty #01: Legendy v exilu
    Jak je řečeno... je to Colombo. Ten hlavní příběh mi tak nepřijde ani důležitý, spíš to vidím jako ukázání světa, postav a hierarchie, takže mně ta jednoduchost příběhu nevadí. Kresba je taková pohádková což je ok. Random prase na jedné stránce každého sešitu u mě vyvolává otázku jestli je to výplň, nebo něco hlubšího.
  • Spacecore
    Geniální. To je ONO! Přesně tohle se mi trefuje do vkusu jako máloco. Pustil jsem se do Mýtů, i přes strach z toho, že se nebudu chytat ve vší tý spleti pohádkových postav (já v dětství místo pohádek hltal spíš anime, superhrdinské animáče a komiksy, než klasický folklór), ale v první knize jsou víceméně notoricky známé postavy a zbytek se dá krásně dogooglit. Mimoto je celej námět naprosto luxusní, už tam cítím i tu zápletku do budoucna a postavy jsou fantastické!
    Humor zde funguje na jedničku, dialogy jsou skvělé a kresba, ta mě zaujala ihned - přesně můj šálek čaje. Jakože tento typ kresby si u dospělých Vertigovských řad vždy rád vychutnám. Zkrátka jsem nadšený a i když jsme na začátku, tak nečekám, že tohle půjde kvalitou dolů, spíš naopak!
  • mearez
    Mýty patří do mojich komiksových restů. Také patří mezi velice vychvalované a originální série. Ovšem, je všechna chvála na místě?
    Hned řeknu, že se mi kniha fakt líbila. Komiks má v celku originální námět, příběh už trošku té originality postrádá, ale o tom až později. Velice se mi líbila postva Wolfiho a Sněhurky a obecně chemie mezi nimi, protože se jedná o fakt sympatické duo, jejichž dialogy jsou svižné a svěží, tak za to palec nahoru. Taky se mi líbil výběr pohadkových postav a líbilo se mi, že se Willingham zaměřil právě na ty postavy, na které se zaměřil. Zpracování pohádkové komunity bylo taky super.
    Snad nebudu spoilerovat moc když řeknu, že navzdory slibované vraždě, která zničí pohádkovou komunitu, byl vrah celkem zklamáním a přišlo mi, zle se jen kniha snaží zapůsobit na čtenáře velice laciným trikem.
    Velice se mi líbí náměf i zpracování, ale konec příběhu a příběh jako takový nejsou zas až tak originální. Rozhodně ale budu pokračovat dál a těším se na další díly, ale pořád se nemohu přenést přes zklamání z vyvrcholení první pětice sešitů. Za mě 4*.
  • karl173
    karl173 mecenáš26.6.2018 22:38Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Příběh v této knize sice není kdoví jak originální a svým způsobem se toho zase tolik v knize nestalo. Ale to zpracování je tak bravurní, že jsem si to zkrátka užil. Převedení pohádkových postav do dospělého světa vyšlo na jedničku a navíc vztahy či rozhovory mezi nimi jsou parádní. Autorovi se zkrátka výkop do této série velmi povedl a mě si tahle série ihned získala. Zkrátka se mi autor trefil do noty. Co se týče kresby, ta se mi zprvu moc nezdála, ale po přečtení několika stránek se mi postupně začala dostávat pod kůži a ve výsledku jsem s ní velmi spokojený. Jediné co má tahle kniha špatně je bohužel její krátkost a zkrátka i po příběhové stránce se jedná jen o takovou jednohubku, ale zato setsakramensky povedenou jednohubku. A proto nakonec musím hodnotit za 5 hvězd převedených z 85%.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš29.12.2017 01:23Mýty #01: Legendy v exilu
    Sklamanie. K čítaniu ma dohnala pc hra The Wolf Among Us, ktorá vychádza z komiksu Fables. Veľmi ma bavila, čo sa o komiksu až tak povedať nedá. Kresba mi nesedí a síce nevypadá zle, vyfarbenie sa mi nepáči. Postavy sú na prvý pohľad zaujímavé, ale nerozvinuté a okrem Bigbyho a Snow nedostávajú veľký priestor. Rieši sa tu stále len ten jeden prípad a celý komiks je o tom, čo k tomu záhadnému prípadu postavy hovoria. Nie je to vymyslené zle, ale tak nejak tomu chýba po pár stranách väčšia pútavosť a viac zaujímavých scén.

    Je to detektívka na štýl Poarota, čiže pomalé, neustále sa niekto vypočúva a skúma sa miesto činu. Čakal som od toho viac.
  • Michael Jarkovský
    Michael Jarkovský23.7.2016 01:27Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Čteno po roce podruhé, tentokrát se záměrem v sérii pokračovat, paradoxně ale jsem šel s hodnocením lehce dolů. Možná je to faktem, že už z tohoto nápadu nejsem tak paf, jako když jsem se s prvními Mýty seznamoval. Nicméně, ten nápad je vskutku zajímavý a série je ze všech stran chválená, avšak celý ten koncept je vzhledem k jeho vysokému potenciálu využit až moc komorně. Celý ten příběh a místy i chování postav je docela (až pohádkově) naivní. Nutno ale dodat, že jestliže je to seznamovačka, tak funguje pořád velice dobře. Svět, postavy i celý nápad je nám tu představen vyhovujícím způsobem, knížka se hezky čte (některé scénky a paradoxy postav opravdu potěší), kresba také drží krok, prostě když Willingham popustí uzdu představivosti a dá tomuto nápadu pořádný rozměr, umím si představit, že další díly budou něco. Takhle ale slabší čtyři.
  • Grim
    Bylo mi zasláno z eshopu určitě druhé vydání, takže zhodnotím tady, u druhého vydání.

    Jak začít....čekal jsem bombu, nestalo se tak. Nevím co na tom všichni vidí. Příběh mi přišel skoro až stupidní, normální detektivní zápletka. Nedozvěděl jsem se skoro nic o pozadí světa. Nejpřínosnější bylo vyprávění o vzpomínkový den. Sprostší mluva a sem tam zobrazení sexu ve mě vzbuzuje dojem učelnosti, aby se tahle série zařadila a prodávala jako pro dospělé. Vůbec nevím jestli pokračovat dál. Pokud najdu dobrou cenu zkusím ještě jednu dvě knihy.

    4* jen za sympatickou kresbu a rozkošné prasátko :-) jinak by to bylo za 3
  • S4TW
    S4TW4.3.2016 06:45Mýty #01: Legendy v exilu
    Já jsem spokojený. Kresba opravdu nepatří mezi ty top, ale rozhodně neurazí. Tohoto komiksu si především cením díky nápadu (v podstatě se jedná o několik ohraných věcí, které když se spojí dohromady, vytvářejí něco zcela originálního a zábavného). Opravdu velice povedená fantasy s pohádkovými postavami, které jsou skvěle napsané a propojuje se zde ta pohádkovost s realitou. A co bych především chtěl pochválit je to, že jsem se při každé kapitole minimálně jednou velmi zasmál, není to vyloženě čtení, při kterém padá jeden vtip za druhým, ale najde se tu opravdu dost úsměvných okamžiků (především scénka s Pinnochiem je top!). Zápletka je super, svět se pomalu rozjíždí, postavy jsou skvěle napsané a vše je doprovázeno dávkou syrovosti, nadpozemskosti, fantasy a krimi, plus humoru. Jsem spokojen a přesně něco takového jsem hledal... a našel jsem.
  • gwen666
    gwen666 mecenáš17.2.2016 16:37Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Tomuhle dílku nemůžu vytknout vůbec nic . Už je to nějaký pátek co u nás tyto Mýty vyšli , ale dostal jsem se k nim až nyní a nelituju . Líbí se mi sice víc kresba J. Boltona ( např . Hodina šermu - CREW2 - 22 . ) , ale rozhodně nechci zůstat jen u tohoto příběhu ze Mýtů .
  • luky.kuky10
    Dlooouho jsem se odhodlaval na porizeni tohoto svazku. Az jednou, bylo nebylo, se vyskytl jako priloha v magazinu pevnost. Pustil jsem se tedy do cteni, a ono je to vazne fajn pocteni. Mozna nekdo bude srovnavat se serialem once upon a time, ktery je ale dle meho nazoru originalneji pojaty. Vratim se ale k hodnoceni comicsu. Hodne se mi libila detektivni zapletka a vtip, ktery comics nabizi. Kazda postava ma neco do sebe, a kazdy si najde sve oblibence. Pokud vahate stejne jako jsem vahal ja, tak urcite jdete do toho. Nakonec jsem se bavil opravdu dobre!
  • ConanVJ
    Za mě plný počet. Dlouho jsem nečetl tak originální komiks, s parádně napsanými postavami. Spojení pohádkových bytostí s dnešním světem je hodně zajímavé. Taky se mi líbila ukončující povídka. Za mě 100% :)
  • karel
    karel mecenáš9.11.2015 08:38Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Spokojenost předčila mé očekávání. Asi se vyplatila v tomto případě politika k objednávce ročníku Crwe první číslo serie zdarma a naskočím do vlaku.
  • jh666
    S Mýty jsem dlouho váhal a teď nechápu proč. Po první díle jsem naprosto nadšený. Willinghamovi se povedlo stvořit naprosto perfektní a výborně fungující svět. Jeho postavy jsou skvěle napsané a celé je to perfektně čtivé. Wolfi a Sněhurka jsou pak skvělá dvojka. Všechno podtrženo výbornou kresbou. ´´Pohádka´´ přidaná na konec potěšila. S přehledem 100 %
  • P.G.
    P.G. mecenáš17.5.2015 20:59Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Nápad s převedením pohádkových a mýtických postav do reálného světa je výborný. Nejvíc oceňuji jejich "lidské" podání - věčně nakrknutá Sněhu (no aby z toho úřadování nebyla), pohodář Wolfi (prostě někoho do basy strčí), krásný princ (alias obchodník s deštěm)... U takového příběhu se prostě nejde nesmát, i když se jedná o detektivku. Úplný závěr mě naprosto dostal, čekala jsem něco v pohádkovém duchu, ale že to Sněhu vyřeší jako protřelá úřednice, to ne :-)
    Vzhledem k tomu, že v komiksu je pro mě na prvním místě kresba, tak za kresbu příběhu 5*, výborná (připomíná mi to staré dobré časy). Nápad, podání příběhu a jazyk postav, taky za 5*. Co mě trochu mrzí je to, že ne vše jsou nám známé pohádkové postavy a ne všechno jsou postavy přímo pohádkové. Naštěstí máme internet a díky tomu se i čtenář dozví něco navíc :-) Za co ale dávám mínus, jsou ty celostránkové obrázky (úvod, předěly kapitol). Už se těším na další díly.
  • louza
    louza7.5.2015 10:30Mýty #01: Legendy v exilu
    První kniha mýtického Willinghamova díla je zatím "jen" úvod do poměrně extrémní myšlenky přivedení pohádkových postav do naší reality. Grafické zpracování je tu ještě vcelku konzervativní, ale i tak v detektivním příběhu o zmizelé růžence už dobře prosvítá potenciál celé práce, její humorný nadhled a hlavně zábavnost s níž je celá sága podána. Je celkem jisté, že na konci knihy zůstane zaháčkovaný čtenář, který bude napjatě čekat co bude dál...
  • Flash
    Flash mecenáš5.4.2015 22:12Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Nápad je to dobrej. Hodně mě bavila ta část ze světa mýtů, odkud byli vyhnáni. Z komiksu sem nebyl, tak natěšenej jako z jinejch booků a taky nevím jestli bych volil na začátek série deketivní případ. Překvapení na konci bylo, to sem netušil(kdo byl vrah) vysvětleno taky(motivy). Jediné co u Mýtu může nás čechy mrzet, že nezname všechny pohádky, tudíž nemusíme znát všechny postavy.
  • jirin
    Bavilo mě to a to hodně. Mám rád, jiný, ozvláštnění pohled na známé příběhy či mýty. Ostatně mám rád i seriál Once upon a time, který má obdobný námět - pohádkové postavy v reálném světě. U Zlého vlka a prasátka se nejde nesmát:-)
  • choze
    choze12.10.2014 15:37Mýty #01: Legendy v exilu
    Bohužel jsem od začátku nesouzněl s ústředním nápadem, na kterém tahle série stojí, a nedokázal to celé brát vážně, natož abych si z toho cvrkal do kalhot. Napsané to není nejhůř, ale věčně nakrknutá Sněhurka peskující Vlka, který to má na háku, moje sympatie neurvali (a ani mě nebavilo odhadovat kdo je kdo u zakuklených postav), Růženčina "vražda" byla z dálky průhledná a mainstreamová kresba neurazí nenadchne.
  • prokop.prcik
    prokop.prcik13.8.2014 15:33Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Ohledně Mýtů 1 mám rozporuplné pocity. První stránky komiksu nás hezky seznámí se situací, která se v komiksu odehrává. Seznámí nás s problematikou, systémem a správou nové mýtické komunity. Při čtení jsem se několikrát přistihl, jak se hlasitě směju. Čekal jsem možná něco víc podle toho, jak je tahle série oblíbená a vychvalovaná. Váhal jsem, jestli hodnotit 5* nebo 4*, nakonec jsem se ale přiklonil k pěti s tím, že pokud druhý díl nepředvede něco lepšího, takové hodnocení už mu nedám. Ale ano, koupě ani času při čtení nelituju, a všem Mýty doporučuji.
  • kaylin
    kaylin11.2.2014 09:12Mýty #01: Legendy v exilu
    Bill Willingham teprve rozjíždí svou hru, jen nám lehce představuje, co jeho svět mýtů může obsahovat. Detektivní příběh je zde podán podle tradičních zákonitostí žánru, navíc je podpořen úžasnou mytologií, která je už v tomto díle neskutečně rozsáhlá a dovíme se základní pravidla. To je ještě podtrženo prozaickým příběhem, který je na konci knihy. Propojení našeho světa s tím pohádkovým bude ještě silnější, jak nám ukázaly další díly. Už ale tenhle začátek je skvělou ukázkou toho, co bylo a bude vytvořeno. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/02/493-myty-1-legendy-v-exilu-90.html
  • sedw
    sedw15.12.2013 00:28Mýty #01: Legendy v exilu
    Parádní záležitost a pro mě začátek série, jak má být. Představí se hlavní postavy, načrtne se fungování světa a to vše je podepřeno velmi kvalitním příběhem a kresbou, která mi náramně sedla.
  • J.T.honza
    J.T.honza26.11.2013 12:49Mýty #01: Legendy v exilu
    Naprosto geniální, asi vůbec nejlepší kniha, kterou ve své padesátičlenné komiksové knihovničce mám. Doporučuju všem bez rozdílu.
  • Walome
    Walome mecenáš9.7.2013 15:58Mýty #01: Legendy v exilu
    Docela fajn, ale nic geniálního. V dnešní době je pohádka převedená do reálného světa vlastně klišé, v době vydání tomu tak ovšem nebylo. Postavy jsou očekávatelně archetypální a očekával bych trošku víc fantazie v představě reálných pohádkových bytostí. Finále snad nikoho nemohlo překvapit - z logiky věci to takhle dopadnout muselo.

    Jsem zvědavý na další díly, tohle byla taková seznamovačka, příště se to snad rozjede.
  • Fry
    Fry admin2.6.2013 16:45Mýty #01: Legendy v exilu
    Díky ohlasům, které slýchávám na sérii Fables (Mýty), jsem se rozhodl risknout to a zkusit další sérii. A rozhodně to nebyla chyba, protože Mýty jsou opravdu mistrovský počin, který si slávu a vše kolem ní rozhodně zaslouží! Doufám, že nyní díky Crwi se dočkáme všech dílů!

    No a teď k obsahu první knihy: Mýty, bájné bytosti, které známe z pohádek byly vyhnány do světa lidí, kde se musí naučit žít. Podle mě skvělé téma pro komiks, které si můžou vychutnat snad všichni komiksoví labužníci. No, ale my se setkáváme s Mýty, když mají opravdu velký problém: Zdá se, že někdo zabil Růženku, která očividně nežila šťastně až do smrti. No a v téhle chvíli se do akce vkládá vlk s pohádek zvaný "Wolfi", který se bude snažit případ rozlousknout. K němu se přidá zástupkyně starosty, která ale není jen zástupkyní, ale dalo by se říct, že to vede z povzdálí "Sněhurka", která je navíc ještě sestra Růženky. To ale není vše. Je tu postav až až, že ze začátku vám s toho půjde hlava kolem. Ale nebojte, tuhle sérii si zamilujete. A samozřejmě zde najdete také plno překvapivých zvratů, které sérii jen přidávají!

    Takže moje slovo na závěr: Tahle série je skvost, kterou musíte vlastnit ve svojí knihovničce! Rozhodně si ji nenechte ujít!
  • PP
    PP27.12.2011 22:09Mýty #01: Legendy v exilu
    Dlho som to obchádzal v kníhkupectve. Potom dlho v knižnici. Druhý diel som už prečítal okamžite po prvom. Jedna z najlepších seríí aké sa v ČR vydávajú. Snáď to nezakape pre nezáujem čitateľov.
  • Ruw
    Ruw19.10.2011 13:15Mýty #01: Legendy v exilu
    Kapis : Slaměnec bude nejspíš Strášák z Čaroděje ze země OZ a Micholap by měl být princ Žabák. Osatní mi nic neříkají.
  • Zack
    Zack admin1.4.2011 16:42Mýty #01: Legendy v exilu
    felis: Z tech hlavni postav neni vymyslena zadna, na tom je to cele postavene, kazda z postav je mocna natolik, nakolik ji znaji lide, vypravi si o ni pribehy apod., takze to logicky musi byt pohadkove bytosti, ktere lidi znaji. Ze zacatku jsem se taky ztracel, ale jak tech narazek pribyva, tak si casem clovek zaradi i postavy, ktere podle jmena nebo vzhledu nepoznal, ale bude mu povedomy minimalne jeho pribeh. Frau Totenkinder (sorry, netusim, jak je to prelozeny do cestiny, doufam, ze neni) mi nic nerekne, ale ve chvili, kdy vidis pernikovou chaloupku a poznamku o upalenych a sezranych detech, tak ti svitne :)
  • felis
    felis mecenáš1.4.2011 09:22Mýty #01: Legendy v exilu
    Strašně zábavná a pohodová záležitost, originální námět který v sobě má veliký potenciál a příjemná kresba. Párkrát jsem se přistihl že se u toho křením jnak sluníčko. Jediné co mi to malinko komplikuje jsou angoamerické pohádkové reálie, takže jsem v některých situacích nevěděl jestli si je Willingham úplně vymýšlí, nebo naráží na nějakou pohádku kterou neznám. Každopádně ale rozhodně doporučuji, je to sranda, je to zábava.
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.3.2011 15:34Mýty #01: Legendy v exilu
    Určitě to není špatný komiks, ale čekal jsem od tohoto "nástupce Sandmana", jak jsem někde četl, poněkud víc. Možná se série rozjíždí pomaleji, no uvidíme. Ambiciozní kniha, ale do mistrů žánru jakými jsou Alan Moore nebo Neil Gaiman má Willingham pořádně daleko.
  • matrosh
    matrosh18.12.2010 23:28Mýty #01: Legendy v exilu
    naprosta bomba, která mě uplně okouzlila a řadím do své osobní top 5. tohle jsem opravdu nečekal, detektivní příběh míchající prvky christiové a chandlera zasazen do komunitý pohádkových bytostí žijích v dnešním new yorku ma neskutečnej říz a vybíra si to nejlepší s tak neskutečných věci jako jsou dva zmiňovaný autoři detektivek, shreka, pána prstenů (hlavně pokud jde o tu retrospektivu) a výborné dialogy a la warren ellis nebo alan moore (osobně nejvíc mě dostal pinocchio). a ačkoliv tady zminuju různé vlivy, willingham je nekopíruje ale přetvořuje v nový čistě postmoderní celek podobně jako Nail Gaiman, ale díky bohu narozdíl od něj, není emo. :P
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.9.2010 15:11Mýty #01: Legendy v exilu
    Celkem fajn počtení...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.1.2010 18:09Mýty #01: Legendy v exilu
    Co vám budu povídat. Willingham je prostě borec. Chystám se na dvojku a už pokukuji po dalších. Doporučuji karkulkovský speciál The Last Castle.
  • yojimbo
    yojimbo4.12.2009 12:05Mýty #01: Legendy v exilu
    Nesouhlasím s nevyužitým potenciálem, který je tolikrát zmiňován v komentářích - tenhle komiks zkrátka kašle na naše očekávání a jde si svou cestou, kterou shledávám jako velice příjemnou a čtivou. Děj je oddychový, vtipný a občas i napínavý, ale slouží především jako úvod do světa pohádkových postav v našem moderním světě. Jako pevné základy pro komiksovou sérii to funguje skvěle.
  • Big G
    Big G20.11.2008 18:19Mýty #01: Legendy v exilu
    Pohádkové figurky jsou fajn, ale nejsou, bohužel, pořádně využity, což je velká škoda... A po příběhové stránce Mýty taky nemají čím zaujmout. Průměr.
  • Dr_Bilo
    Dr_Bilo15.11.2008 11:06Mýty #01: Legendy v exilu
    Příjemná oddechovka.
  • Zack
    Zack admin29.9.2008 18:38Mýty #01: Legendy v exilu
    The Genius: Vsak ja taky nerozporuju jestli se ti to libi nebo nelibi, jen ze se podcenil tu serii, coz je sice pochopitelny, ale mel jsem holt potrebu to trochu vysvetlit.
  • The Genius
    The Genius29.9.2008 17:57Mýty #01: Legendy v exilu
    Zack: dyť já neříkám, že se mi to nelíbilo. A jako celek tuhle sérii opravdu neznám, proto se na další díly těším a doufám, že to bude ještě lepší, protože námět je to výbornej :) Ale když mám tenhle book hodnotit samostatně, což teda, jak říkáš, není úplně nejlepší nápad (ale jinak to udělat nemůžu, když neznám pokračování), tak mi ta zápletka moc originální nepřijde. Ale jako představovačka je to výborný, těším se co bude dál :)
  • Zack
    Zack admin29.9.2008 13:08Mýty #01: Legendy v exilu
    The Genius: tos trochu podcenil tu serii, ber to jako jednoduchou zaplatku slouzici jako predstavovacka postav, ta vrazda nema v sirsim kontextu absolutne zadny vyznam. Neda se to brat jako prvni dil, je to proste sbirka prvnich par sesitu ze serie. Fables jsou na tom podobne jako 100 bullets, i kdyz tam jsou pribehy, ktere se daji vypravet oddelene, dulezity je celek, kde kazdy sesit ma sve misto.
  • BeeSee
    BeeSee28.9.2008 12:16Mýty #01: Legendy v exilu
    mi to přišlo príma, pan vlk to vyčuchal s grácií, sněhurka je pod slupkou rajdy nakonec citlivá, ale emancipovaná žena, jack už ty fazole prostě memá, ale rozjel ty fazole na internetu (nebo to nebyl on?), šípkové růžence se říká růžo jak poslední flundře a podle toho se taky tak chová, krásný princ kromě svého narcismu nemá nic jiného hmotného, ale zase šuká jak bůh, modrovous je vlastně ota klempíř, který se naučil šermovat, no a ponokio by rád rád smočil kládičku,ale není asociál, tak si to ve svém věku 500 let (nebo kolika) ještě nemůže dovolit... jak říkám fajn čtení
  • The Genius
    The Genius24.9.2008 13:29Mýty #01: Legendy v exilu
    Tak tu máme po Watchmen a Vycházejících hvězdách další komiks, kde se v komunitě osob odlišných od obyčejných lidí stane vražda (i když ne tak docela:). Nápad tedy nijak originální, pokud by se tato komunita neskládala z pohádkových postav. Nakonec to bylo fajn čtení, i když se z potenciálu toho námětu určitě dalo vymáčknout víc. Snad se to povede v pokračování.
  • Mononoke
    Mononoke25.7.2008 11:19Mýty #01: Legendy v exilu
    Oddechovka na deštivé letní odpoledne. Pravda je, že jsem čekala trochu víc (doufám, že ostatní knihy budou ještě lepší a tohle je jen takový "rozjezd"). Prvotní nápad je super, poskytuje v podstatě neomezenou svobodu tvůrci, ale díky tomu jsem myslela, že to bude větší odvaz. Ale nevadí, svůj účel - pobavit, splnila kniha dobře, 80%
    Jo a obálka je výborná a titulní strany ke každé kapitole taky (celkově má dílko hodně příjemný kolorit).
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.7.2008 11:18Mýty #01: Legendy v exilu
    Zasadit pohádkové bytosti do dnešního světa a problémů je vskutku originální nápad. Mám rád napětí až do poseldní chvíle, kdy všechno vyvrcholí rozuzlením, zde ten "peak" byl už ve 4/5 a paxe jen dovysvětlovalo, ať to do sebe zapadne. No na druhou stranu tento "Christio-salónovo-nasalónový-Poáretovský" způsob má taky něco do sebe a nebyl na škodu, protože to člověk nezavře dokud nezví vše jak bylo. Graficky krystalicky mainstream, což není úplně můj hrnek kafe, ale nebylo to nejhorší - obzvlášť mě zaujala dvoustrana "když začla invaze." Moc se mí líbil i několikastránkový epilog. Celé to beru jako rozjezd velké série, kde určitě přijdou i lepší díly, ale celkově obrovská spokojenost. I má milá to s velkým zaujetím zlouskala na jedno posezení. +10% za geniální obálky, nádherné, hlavně paní jak lije ten čaj;-) Po otřesných "Bájích a odlescích" příjemné osvěžení. A když už tu máme tu specialistku přes pohádky;-) unikly mi tyto postavy:
    Modrák
    Mucholap
    Slaměnec
    a s tím mečem a Žvahlavem - není to z Monty Pythonů? Ti natočili film o Žvahlavovi. Ale už aspoň tři století jsem ho neviděl;-)

    Jo a dovolím si ještě k tomu Modrovousovi - taky se mohu mýlit, ale ty zabité ženy v ložnici byly jeho manželky, které ale zabíjel vždycky až v den svatby - proto se Růža bránila zuby nehty té svatbě.

    No ufff to jsem se zas rozjiráskoval :-)
  • andre
    andre mecenáš10.6.2008 07:38Mýty #01: Legendy v exilu
    Nic velkého jsem sice neočekával, ale i tak jsem lehce zklamaný. Předpokládal jsem, že si autor víc pohraje s pohádkovými možnostmi a psychologií jednotlivých postav. Neříkám, že se tam nic takového neobjevuje, ale je toho (dle mého názoru) málo. Ovšem hned druhým dechem dodávám, že potenciál to má, a že je klidně možné (a doufám), že nás autor zatím šetří, a že serii docením až tak u 3-4 booku. Příjemné mi přišly povídky ke konci, kde je nám představována (nejen) vlkova minulost. I když pointa poslední povídky a její servírovaní mi nepřipadají jako nejpovedenější. Takže tak.
  • brkowycz
    brkowycz8.6.2008 12:00Mýty #01: Legendy v exilu
    Je to dobrej nápad, párkrát (hlavně u scény s Pinociem) jsem se docelal smál při odkazu na nějakou tu pohádku. Celkově to vypadá jak našláplá dějová linie, ale za tím se skrývá opravdu super tuctová kriminálka, s možná trochu originálním, nicméně ne čtenářsky-uspokojitelným vyvrcholením, tenhle první book spíš vypadá jako by se někdo snažil parazitovat na dobrém námětu, tak ještě uvidíme jak se to bude vyvíjet dál. Kresba zcela průměrná a obálky moc hezký. Takže osmdesát, za to že to je rozjezd a že čekám něco víc od příští knihy.
  • willis
    willis26.5.2008 09:47Mýty #01: Legendy v exilu
    Čekal jsem něco trochu víc promyšlenýho, ale Moore je holt jenom jeden. Tím ale nechci říct, že bych byl nějak vyloženě zpruzený, jenom mám pocit, že z nápadu šlo vymáčknout ještě trochu víc. Chybí mně tam nějaká větší hravost, víc narážek a detailů. No i tak jsem zvědavý co předvedou v dalších dílech.
  • erik
    erik25.5.2008 09:00Mýty #01: Legendy v exilu
    Rozhodne príjemná záležitosť. Nič moc som od toho neočakával, a tak nie som sklamaný. Najlepšie to vystihuje slovo pohodové.
  • krvinka56
    krvinka5623.5.2008 08:18Mýty #01: Legendy v exilu
    Jokerka fakt super moc ti děkuji.Až zas vyjde něco kde bude nějaká pohádková postava kterou neznám tak vým na koho se obrátit.Na Velkou vypravěčku Jokerku.
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo22.5.2008 14:59Mýty #01: Legendy v exilu
    Už nápad, vložit klasické pohádkové postavy do našeho světa je tak geniální, že mi ani moc nevadilo, že pod tím vším se skrývá tuctová kriminálka, ale je dobře napsaná (s citem pro postavy) a zamaskuje i to, že mě celkové rozuzlení trošku zklamalo. Wolfi a Sněhurka jsou parádní a ze stránek je cítit, jak to mezi nima jiskří, takže poctivých 85% a další díl si nenechám ujít.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš22.5.2008 12:33Mýty #01: Legendy v exilu
    to Jokerka: AMEN... a diky za upravu, vystihla jsi to presne:). Nechces zacit psat nejaky pohadky? Neco ve stylu "Pohadky teticky Jokerky":).
  • Jokerka
    Jokerka22.5.2008 12:08Mýty #01: Legendy v exilu
    DemnoG: aha tedka jsem si to precetla znova a oprava zni: Zenska byla zvedava jako veverka a MUSELA otevrit ty dvere, protoze v tu chvili to pro ni byl stredobod vesmiru a taky proto ze kdyby je neotevrela, tak uz by V ZIVOTE nikdy neusnula. Takze asi tak. Spatnej obrat :)
    Jinak pohadka o homosexualnim Modrovousovi, teda nevim jak by se uchytila...ale je to docela k zamysleni. Teda nevim co by jako byla pointa. Modrovous by si vzal sveho vysneneho prince a zil snim stastne az do smrti v nepretrzitych radovankach, jako je napriklad loveni panen a jejich nasledne mordovani a mozna pozirani v zatuchle komnate...
  • blackJag
    blackJag admin22.5.2008 10:32Mýty #01: Legendy v exilu
    I přes pokročilou hodinu a popracovní únavu jsem to dal na jeden zátah, což samo o sobě o něčem svědčí. Prvotní nápad to má perfektní a samotný příběh je také dobrý ( jeho samotný princip ale není ničím objevný a patrně bude u každého čitatele figurovat mezi pravděpodobnými odhady ), ikdyž jsem tak trochu doufal, že Sněhurka ( výstavní poprsí snad už příště odhalí ) nakonec Vlkovi dá. Přál jsem mu to... Všechno tady pěkně funguje, některé dataily jsou opravdu hodně zábavné, kresba je pěkně mainstreamová ( tak to mám nejradši ), takže chybí jen pevná vazba a přebal :-) Tradiční to výtka.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš22.5.2008 10:18Mýty #01: Legendy v exilu
    to Jokerka: Modrovouse jsem take neznal, takze diky za pohadku... a rovnou rikam, ze zencky jsou pekny svine. Chudak modrovous, ze radis nebyl na kluky. BTW jen me prekvapil obrat "zenu hlodalo svedomi":). Jaky svedomi kurnaa? To je prachsprosta zenska zvedavost:).
  • Jokerka
    Jokerka21.5.2008 19:00Mýty #01: Legendy v exilu
    Proc kdyz jsem byla mala mi vsichni vypravely pohadky, kde princezny po spatreni prince umdlevaly vzplanuvsi laskou k princum a kde se princove zamilovavali do princezen s takovou vervou ze byli schopni podstupovat jakoukoli zkousku?
    Toto je edukativni priklad toho jak by to chodilo (jak to chodi) doopravdy. Pohadkove postavy v nasem svete jsou...opravdu pohadkove. :) Uz se tesim na dalsi!
    Pro krvinku: Modrovous je "seredny muz s modrym vousem" (prekvapive) :D ktery ma ohromne jmeni ale jelikoz je sereda nema zenu. V sousedstvi zila nejak selka ktera mela tri dcery, a on ji uprosil aby ji jednu dasl za zenu. Selka ze jo pac je bohatej (klasika) ale dcera nechtela. Ovsem po tydnu stravenym s Modrovousem se ji zalibil (predpokladam ze dusevne, takze prehlidla fyzickou podobu) a svolila ke svatbe. Mela se kralovsky, muz ji zahrnoval bohatsvim a laskou, kdyz prisel den, kdy ji oznamil ze musi odcestovat na par tydnu. Dal ji ke vsem komnatam klice plus este jeden malinkej a rek ji (jak to v pohadkach bejva) "Toto je klic od tech zaprasenejch dveri tam v rohu toho zaprasenyho pokoje, ty za zadnou cenu NESMIS otevrit." Odjel a zena zustala doma sama. Pozvala pritelkyne, bavily se obdivovaly zlatem prekypujici majetek az doslo na zaprasene dvere v zaprasenem pokoji. Zena se cukala a neotevrela je. Pritelkyne odesly (a jak to v pohadkach bejva) zenu hlodalo svedomi. Vzala klic a otevrela dvere. Vsude byla krev a zensky tela prikovany ke stenam. Vylekana zavrela komnatu ale ejhle klic byl od krve.Nesla ani umejt ani odrit. Muz prijel domu a chte po zene klice. Ta mu dala vsechny ale byla desne vydesena a ten posledni zapirala a simulovala ze na nej zapomela. Kdyz se to Modrovous dozvedel ze otevrela komnatu tak ji rek ze ji zabije. No a pak (jak uz to v pohadkach bejva) na posledni chvili, kdyz uz uz zvedla kudlu k poslenni rane do hradu vtrhli jezdci, ktery (jak uz to v pohadkach bejva) byli upozorneny sluzkou, kterazto byla u toho kdyz se tedle prusvih stal. Takze Modrovous skoncil propichlej a jeho jmeni pripadlo jeho zene, pac nemel dedice.
    Takle nejak to znam. Pripadne odchylky jsou mozne :D
  • krvinka56
    krvinka5616.5.2008 07:55Mýty #01: Legendy v exilu
    Tak toto sem zbaštil jako malinu.Přečteno na jeden zátah.Příběh i postavy sou povedené pointa a její vyprávění je tu dobrá.Je to defakto detektivka s tím že tam přidali pohádkové bytosti.Barvy sou dobré.Kresba mne chytla hned od začátku je dost dobře odvedená a sou tam fajn detajly.A perfektní výrazivo v obličejích.Jediné co mne nezaujalo sou obálky ty sou opavdu hrozné teda až natu hlavní ta je fajn.Některé posta stojí opravdu zato kupříkladu Krásný Princ.Některé postavy vůbec neznám.Kupříkladu Modrovous kdo to ksakruje.Prosě fajn oddychovka kterou vcelku rychle přečtete a v tom se přitom perfektně odreagujet a trochu i pobavíte.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade15.5.2008 22:37Mýty #01: Legendy v exilu
    První komentář je vždycky nejtěžší. Kolik dát, abychom nepřecenili nebo nedocenili a nestali se tak terčem místní sběratelské lůzy s opukami v rukou. Tahle knížka se mi na místní poměry líbila dost. Mám rád nevšední a originální věci a tohle je jedna z nich. Willinghamovi se nenásilnou formou povedlo vložit pohádkové postavy do dnešní doby a přidat k nim klasické situace všedního života. Kresba je líbivá, nevtíravá a k příběhu mi skvěle pasuje. Po dlouhé době mohu zatleskat. MdS
116912721
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš30.12.2017 23:37Mýty #01: Legendy v exilu
    Fimi - No jo, ešte tomu dám určite minimálne jednu šancu a pak se uvidí :)
  • Darker
    Darker mecenáš29.12.2017 23:04Mýty #01: Legendy v exilu
    Že bych taky zkusil další díl? První mě taky nijak neoslovil, ale mají to u nás v knihovně komplet, tak uvidím.
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.12.2017 11:28Mýty #01: Legendy v exilu
    BadoXXII: jen klid, první kniha je celkem slabota, ale i tak má úroven...další díly jsou mnohem lepší a každým dalším se to stupnuje...věř mi a pokud to opravdu nezaujme, nedá se nic dělat
Četl/a (134)
adevr, aza, Baffman55, bananzluty, Becko, Bedou, ben_bella, bierce, binnmode, blackJag, Blockholm, Bonpar, Bronn, buscheer, calvin10, Cemino, chcita, Const.ex, cyboy, Darker, davidek, Davidos402, Deckard, DEmnoG, Doly, Doncek4321, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, emanek, erik, farnhajt, faster86, filemon, Final, flipflop, Fox01, Fry, Garp, Giskard, Glumal, Grrr, Houbař, hugosnowden, hypermlok, invape, Jabba, James, jankie, japes, jeanbaklajean, Jimbeam90, jiskra, kadas97, Kaluž, kapicka, Kapis, kaylin, Keno, kinak, koudy, Lachvos, Lawer de Sanctis, Le Porello, Light, Lobok257, lukascus, Madmax, marek zigmund stanko, mart.in, Martinb, Matthew, mgeralt, Michal, michelangelo, mineralk, moris.cz, motycond, NecRoman, Norri, oleav, ondra kenway, Ozymandias, PAK, parado, pavlosson, pechna, Petr, Petrisko911 , petrSF, PrastenejCitron, Qvestor, radimisko, raenius, raimi, Rezet, robcornick, rockyt, rooty, RudyRod, Ruw, S4TW, saja, samuelo12, Schramm, sedw, Shin, SHORTY, SickNail, Sir_Pete, Skot, smazenapikantniskeble, start05, t0mas, tankgirl, the.kasztan, Thurin, Toe, Tomket.Tom, Tony TwoDee, tricky, trudoš, TZcomics, Ukko, Vajper, VanTom, VXP, Walome, xflori01, Yefery, yogi, Zbysek2410, Zeebonk, zgrywus
(317)
7eleven, adam.ra, adevr, Afrodoman, Alfi, arsan, Awakener, Azbest, AZTeck, Baffman, Baffman55, bananzluty, bboorreekk, Becko, Bedou, BeeSee, Behemoth, Bellatrix, Benji, ben_bella, bierce, binnmode, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, Blacksad, Blair, Blockholm, Bob, bobo666_2005, bourgeois, Braindead, brkowycz, bronxik, Bubsy, burzum, buscheer, Cabal, Caiiiczech, calvin10, calviti, carolos, Cassidy, Cemino, charvos, chcita, comicsland, Const.ex, Corvus, Cr4sh, Crics, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, Davedd168, Davidos402, DAxik, Deckard, DEmnoG, Dexir, dirty_sanchez, disclose, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Druid, dvoracekpetr1, dvory, ebbe_voe, Einstain666 , emanek, erik, farb, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, Filip123, filipes, filosh, Final, flipflop, flynander, Fox01, Fréza, Fry, Garp, Glumal, gongon44, goodspeed, Grebenda, Greyman, grinder, Grrr, gruno, gumidekmedvidek, hahahoho, Hamichal, hawkzn, hedgehog, holubdema, horaczhlinska, Houbař, hugosnowden, Hulik, hypermlok, illy, imro, Infarkt, J.T.honza, Jabba, James, Jáňa, jankie, japes, jeanbaklajean, jeffoun, Jestrab2, jett, Jimbeam90, jindroush, jiskra, Jokerka, jones1240, Joshua_T, kadas97, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, KarlosJB, kaylin, Kazumaki, KdG, kendor007, Keno, kinak, KINIMODUS, Kjon, Knize_Ignor, koniklec, kosmik, krvinka56, Kunden, Lawer de Sanctis, Le Porello, Leland, lemon_zobak, listr, Lobok257, Luigi, lukascus, lutrix, Lysandra, maara, Madmax, mangan, Mankin, markic, martas, Martin Buchal, Martinb, Marvin, Maryl, Matej-29, Matio, matrosh, Matthew, Matyeos, MB, mcleek, merhyx, mgeralt, michelangelo, mikado, mikki.maser, Mikko, mineralk, mirec, Miriyak, mirror, moiqpiom, Mononoke, monty.cl, moris.cz, MP, Mr. Terrible, mrkirby, myroslav, NecRoman, Negan, Netorack, Niaz, noMster, Norri, OldaB, oleav, padre_negro, PAK, Paldini, Papa Wu, parado, pavel, pavlosson, pavouk, pearlxjam, pechna, pennywise, peposek, Petr, Petrisko911 , petrSF, PH79, Pjenkus, pk123x, podzimator, POLAKST, porculan, PP, pršiplášť, q, Qee, radiohead99, Radowan, raenius, Ragnarog, Raijin, raimi, RainDamage, rasasak, Redlum, Rety, Rezet, Ricarderon, Rich, robcornick, rockyt, RodRoder, rooty, Rowan, RudyRod, Ruw, Saiffer, samuelo12, SantinoV, Saran, Schramm, sedw, seeker666, segy, Shin, SHORTY, Sir_Pete, Skot, skřetman29, Slaine, sleepless, smazenapikantniskeble, Sorel, Spideyy, StanleyHu, Stara.kryta, start05, Stlucius, suricattaontheway, t0mas, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, TBB, The Genius, the.kasztan, Thurin, Tialster, Till, Tillion, timek, Tombal, Tomek, Tominos, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trop, trudoš, tulipstros, TZcomics, Ukko, Vajper, Valis, vallyslayer, VanTom, vertilyn, Viking, Vítek, Vojtěch 393, VXP, Wakker, willis, Wiruss, xai, xintax, xspeed, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, ZD3H, zebedee, Zeebonk, zgrywus, Zíďas, Zod
Chce (23)
AlienDr, arnecht, Badgu.y1902, ComicBookGuy, daniel.cermak, deefha, delsemela, fusnix, isildur heir, jajsemviktor, Maty48, mozzu, nx, octobersa, paveln, Samurai-Jack, sawtooth, skepsi, tkorvas, vlasy, vrazdinek, XGMan!ak, xxaannddeerr
Shání (1)
deefha
Nabízí (5)
Grynca, hedgehog, MB, www.foxbazar.cz, xspeed