Měli jste pocit, že vaše puberta (akné, trapné první sexuální zážitky, úděsné mejdany, odporná chuť laciného alkoholu) byla něco příšerného? Charles Burns vám ve svém zásadním grafickém románu vysvětlí, že to byl ještě čajíček.
Střední škola na americkém maloměstě – to je podle mnoha hororových i jiných autorů (v čele se Stephenem Kingem) pozemská obdoba pekla. Charles Burns tuto představu dovedl do dokonalosti.

Jsme na okraji Seattlu v polovině 70. let 20. století. V době, kdy středoškoláci jsou už rovnýma nohama v sexuální revoluci a kouří marjánku, být hipíkem už sice vyšlo z módy, ale David Bowie je se svými kostýmy přeci jen ještě „trochu moc divnej“.
Do života protagonistů drtivě dopadne nová pohlavně přenosná nemoc, která postihuje jen teenagery a která jim způsobuje různé bizarní mutace: druhá ústa na hrudi, maličké růžky, svlékající se hadí kůže… A bude hůř. Lidé se začnou měnit i uvnitř. A začnou i umírat…

Charles Burns své hypnoticky, děsivě krásné veledílo vytvářel deset let. To zní hrozně, když si ale pozorněji prohlédnete jeho černobílou dokonalost, rafinované symetrie dvoustran, působivá opakování motivů a nevídaně zdařilé zachycení početných postav, spíš se podivíte, jaktože mu to netrvalo let dvacet.

Scénář
Charles Burns
Art
Charles Burns
Obálka
Charles Burns
Překlad
Richard Podaný
Žánry
drama
ISBN/ISSN
978-80-7381-371-0 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
892 g
Stran
368
Cena
499 Kč
Originál
Black Hole ()
  • MEGA
    MEGA14.7.2023 14:12Černá díra
    Nechutně skvělá kniha. S každým špatným rozhodnutím, co postavy dělaly, jsem byl do Černé díry vtažen víc a víc. Z hlediska hororu je tento komiks velmi účinný, z mnoha momentů mi bylo nepříjemně. To by se nestalo, nebýt osobité kresby, která je precizní, plná malých detailů, ale komiks se přesto čte plynule. Toto je jeden z komiksů, který se mi zaryl do hlavy a jen tak na něj nezapomenu.
  • james89
    james8916.11.2021 11:19Černá díra
    Konečně jsem došel i na tohle. Opět paráda. Jinej směr než Na oko nebo El Borbah.Trochu jako Naposled, jen zde bylo o něco míň různých haluzáren. Děj bezva, tajemný, místy smutný. Zajímavé je rozkreslování různých detailů a přesun úplně jinam
  • Skot
    Skot mecenáš13.1.2019 20:45Černá díra
    Pro mě jeden z nejlepších komiksů , který jsem kdy četl. Vynikající černobílá kresba, řazení panelů. Scénář výborný s postupnou gradací děje a zároveň ponecháním prostoru k úvahám jak to vlastně dopadlo. Psychologický komiks pro dospělé , o tom jak je těžké dospět bez ohledu zda jste v Americe nebo kdekoli jinde. Obrazové podobenství dávající zároveň naději alespoň některým. Dal bych 6 hvězd, kdyby to šlo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 04:56Černá díra
    Konečně jsem si přečetl TOHO Burnse. Nebavilo mě to, bylo to roztahané a nezáživné, ale nakonec to do sebe zaklaplo a je mi jasné, proč je to v té škatulce "best of". Ona je to vlastně úplně civilní existenciální báchorka o hledání vlastní identity a tematicky je to prakticky téměř totožné s Ghost Worldem Daniela Clowese. Jenomže tam, kde Clowes použil humor a nadhled, přičemž dokázal chytit i za srdíčko, tam se Burns plácá v temnotách, mlží hororovými motivy a vůbec se mu to celé nějak rozpadá pod rukama. Obzvlášť v první půli, jakoby si sám nebyl jistý, kterým směrem ten příběh táhnout... stejně jako ty jeho bezprizorní potácející se postavy. U Ghost Worldu jsem se často řehtal na celé kolo a v závěru pak musel zamáčknout slzu dojetí, kdežto tady s poslední stránkou zaznělo jen cynické 'meh'. A to je málo.
  • JimmyII
    JimmyII15.3.2016 09:51Černá díra
    Neskutečně sugestivní a atmosférická alegorie jedné americké generace, která však nese stále platné myšlenky a poselství. Netřeba vyprávět, tohle se musí přečíst a hlavně prožít. Jeden z nej komiksů vůbec.
  • sedw
    sedw8.12.2015 23:15Černá díra
    Za mě velmi působivý komiks, který, ač rozhodně není veselý, mě velmi bavil. Jedná se o čtení, na které musí být vyloženě nálada (není to žádná oddechovka), ale pak se dokáže štědře odměnit. Nejlíp se mi komiks četl večer, jen při lampičce. Kresba je opravdu výborná a velmi k celému dílu sedla. Rozhodně tedy tento komiks můžu doporučit všem, kteří mají chuť na něco netradičního a poněkud temnějšího.
  • Lobok257
    Lobok2575.6.2015 09:56Černá díra
    Člověk si opravdu po přečtení odnese určitý schizofrenní pocit, že něco není v pořádku ani v "normálním světě" :D A to se nestává tak často, velice originální.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš12.6.2012 22:18Černá díra
    stárnutí je mor...byť nereálně bizarní, nepříjemně civilní a povědomé
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš2.5.2012 08:58Černá díra
    Atmosféra hustá jak když Kebule vařil mlhu a žral u toho tripy po hrstech. K tomu psychoidní kresba snad s jen jednou relativně hezkou postavou a brutálním pozadím a střihy na šílenosti. Teď skoro lituju, že jsem to nečetl za temného zimního večera. Slušné...
  • mart.in
    mart.in mecenáš29.12.2011 15:57Černá díra
    Často dočtu comics, nebo i knihu, a více méně pro mě přestane existovat. Tohle rozhodně není ten případ, Černá díra mi udělala v hlavně divně na docela dlouhou dobu, ještě pár dní po dočtení sem si občas na něco vzpomněl a hned se mi zase udělalo tak nějak úzko…jo, možná sem zrovna měl přecitlivělý období, nevim, ale prostě to zafungovalo:o).
  • matrosh
    matrosh19.2.2011 10:51Černá díra
    masakrální podivná zaležitost, ale asi ne pro každého.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.9.2010 15:12Černá díra
    Wau, tak tohle je jako dostat obrovskou palicí po hlavě. Totální nářez. Naprosto věrohodné postavy, dialogy a hlavně drogové rauše a pocity. Když jsem knihu dočetl a odložil, musel jsem si chvíli zvykat na realitu. Kresba mě moc nebaví, ale ta atmosféra to všechno přebije.
  • flipflop
    flipflop20.6.2010 21:16Černá díra
    pěkné to bylo
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.6.2010 18:10Černá díra
    Mám z toho takové rozpoluplné pocity.
    - Je to děsně natáhlé. + Postavy jsou vykresleny opravdu parádně a jednají věrohodně. Člověk se tam najde =).
    Je to takový ten komiks o dospívání, prvních láskách a tak... Zakové jsme tu už měli. Tenhl do toho míchá sex, drogy a chlast
    (Proč ne, takhle teenages žijí) a MOR. A v tomhle je dle mě kámen úrazu. Celá tato idea s morem co se u každého projeví jinak a věci s tím spojené mi do tohoto příběhu prostě nesedla. Kdyby se to všechno odehrávalo více reálně (hlavní záporák byl mrzáj, hrdinka dostala třeba HIV...), líbilo by se mi to víc. Každopádně zajímavý komiks co zůstane v hlavě

  • choze
    choze23.1.2010 13:58Černá díra
    Na underground mě moc neužije, ale tohle znělo zajímavě, tak jsem do toho šel. Melancholicky i hororově atmosférické jako prase, krása.
  • mára
    mára mecenáš9.8.2009 20:26Černá díra
    Zklamání: Z místy absolutní nudy a nezajímavosti . Z precizně provedené kresby nepřesně a velikostně podezřele tvarovaných figur (pahýly a kusy hadrů místo rukou a prstů (ne jakou součást příběhu)).

    Nadšení: Z hlavní myšlenky příběhu o jiném popisu hororů dospívání, fakt dobrý nápad (škoda, že nepromyšlený řádně a do zajímavějších důsledků, o centimetr hlubší pohled do ducha postav by bodnul). Z geometrických nápadů uspořádání panelů. Z prolínání textů s obrazy a souvislostí.

    Nezařazený pocit: Z absence opravdu se smějícího obličeje v místech, kde se postava opravdu směje.
  • vasek
    vasek18.5.2009 17:44Černá díra
    Myslím, že skoro vše už bylo řečeno a proto bych asi už jen mlátil pantem naprázdno. Velmi atmosférické počtení, někde na rozmezí alegorie, psycholigického románu a hororu. Několikrát se mi stalo, že jsem do komiksu doslova "zapadnul" a to pak člověk chytne do zad takový mrazení, až je mu z toho ouzko. Zhruba do čtvrty jsem měl pocit, že "cosi" velkého visí ve vzduchu a stačí málo, aby to "prasklo". Postupem času jsem si uvědomil, že zřejmě nic "praskat" nebude, protože tenhle komiks není o panice v ulicích, dokonce není ani o mutantech (ne, dokonce ani o vraždících mutantech), ani o zkažené mládeži, která zaslouží trest. Je to čtení o lidech.

    Několik poznámek na závěr:
    - Příběh sice postrádá humor a nadsázku, o to víc je konzistentnější a srozumitelnější. Burns prostě , co chce říct.
    - Výtvarno je fajn, ale při čtení na jeden zátah možná trošku sterilní. Je sice hezký, že autor za proklamovaných deset let práce udržel jednotnou formu, ale na druhou stranu to znamená, že se ve svém autorském vývoji neposunul lautr nikam. V takové určité "dokoláčnosti" těžkých šrafur a hutných černí vidím snad jedinou větší chybičku. Jinak je to skutečně mistrovská věc.

    Fuj, to jsem toho zas namlel. Bijte mě svými odpadlými končetinami, bando :-)
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 17:53Černá díra
    Hodně dobrý příběh o apuberťácích z "paralelního" světa, který se postupně vyvyne ve slušný thriller...některé obličeje se občas pletly, ale časem jsem si zvyknul.
  • mikki.maser
    mikki.maser19.3.2009 21:23Černá díra
    tahle uplně do puntíku přesná kresba dokaže bejt dost nechutná...
  • aza
    aza4.2.2009 19:42Černá díra
    vskutku černá díra, která vás se vší děsivostí pohltí... a nakonec rozklepané vyplivne do sychravýho bezčasí neexistujících odpovědí....
  • The Genius
    The Genius20.1.2009 22:22Černá díra
    Kresba, která podporuje už tak dost hustou atmosféru, a příběh, který vám nedovolí se odtrhnout. Tohle mě nadchlo jako v poslední době máloco.
  • Slaine
    Slaine admin23.9.2008 15:34Černá díra
    Na doporučení dona DEmnoGa jsem po celkem delší comicsové pauze (kdy jsem vychutnával maximálně staré kusy) zakoupil tuhle věc a rozhodne nelituju. Černá díra ve mě rezonuje, což je nejlepší možná vlastnost jakéhokoliv díla. Atmosféra je obzvlášť tíživá, podstatně hutnější než u Sametové rukavice. Dost možná proto, že obsahuje podstatně míň podivností (a téměř žádné nevysvětlitelné záhady) a tak je reálnější. Jak už tu zaznělo je zde naprostá absence humoru nebo nadhledu, díky čemuž bych dal asi menší hodnocení. Nebýt konce a celkového vyznění knihy... to je prostě krásný.
  • satupeka
    satupeka16.8.2008 19:54Černá díra
    Parádní atmosférický kousek!
  • Woffce
    Woffce31.7.2008 15:21Černá díra
    Jsem trochu na rozpacích: Sci-fi nemusím, horrory můžu, brodění se v duševních blatech je mý druhý jméno. "Černá díra" to na mě vyvalila všechno - a to je jednak její úskalí, a jednak ji to činí zajímavou a výjimečnou. Měl jsem sice z počátku trochu problém se ukotvit a zjistit, co nám to tu ten Burns chce vyprávět, ale brzy jsem zjistil, že pan autor dobře věděl, co dělá. Atmosféru má tohle dílo jedinečnou - nenapadá mě jinej komiks, vyvolávající ve mně (!) podobnej (!) pocit bezvýchodnosti. Jen snad: Doporučuju přečíst na jeden zátah - pak to funguje bezchybně. Já tomu věnoval 3 večery, a pokaždý chvíli trvalo, než jsem se ponořil a zorientoval. K dokonalosti sta procent by knize taky pomohlo, kdyby víc odsejpala v přítomným čase. Ty reminiscence a až přečastý vyprávění v duchu "To bylo tak:..." à la Jára Cimrman už mi přišly ke konci trochu komický. Přesto: Díky BB/Arte - líbilo mi. A až si to "sedne" (ještě se tak úplně nestalo), zmizej, myslím, i ty rozpaky.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade14.7.2008 10:31Černá díra
    Celkem fajn depresivní příběh ze 70. let, ale chybí mi tam trochu humor nebo nějaké vysvětlení vedlejších dějových linií. Každopádně ze všech těch pseudosraček co BBart poslední dobou vydává je to to nejlepší. MdS
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo21.6.2008 13:02Černá díra
    Čekal jsem opravdu nějakou extrémní a zvrácenou úchylnost (něco ve stylu Jako Sametová Rukavice Odlitá ze Železa od Clowese), ale nakonec se z toho vyklubal smutný a nostalgický příběh ze 70.let. Občas to sice je dost psycho, ale Burns tlačí na pilu dost umírněně s velkým zaměřením na postavy a na jejich problémy a vztahy, téměř bez náznaku humoru či nadsázky a když už tam nějaká veselejší situace je, tak né nadlouho. Hlavně to působí dost přirozeně a ani pomalé tempo mi vůbec nevadilo, právě naopak. Děj často skáče v časech, ale nic, v čem bych se ztrácel. Škoda jen, že mi ten menší „zvrat“ v druhé polovině přišel trošku navíc a docela nevěrohodně podaný a taky se tam rozjede spoustu témat, ale vlastně se moc toho nevyřeší, ale ono je to možná i dobře. Kresba je výborná a tak nějak dotváří k příběhu tu celkovou depresi, kterou jsem při čtení cítil (možná je to tím, že jsem to četl pěkně za tmy na jeden zátah) a bbart opět nezklamal. Takže spokojených 85% s náběhem na 90%.
  • Kabukiman
    Kabukiman16.6.2008 18:07Černá díra
    Tak to jsem zvědav,co kdo k tomuhle napíše:) Koupit či nekoupit,toť komiksová otázka:) Druhá ústa na hrudi,maličké růžky,svlékání se z hadí kůže.... Připadá mi to jako nějakej heráckej sen Willa Burroughse:) Už se těšim na to,až to někdo přečte a blinkne sem svůj názor:)
502411
  • james89
    james8921.11.2020 21:53Černá díra
    Jediná věc, co jsem od Burnse nečetl. Musím to už někde sehnat! :)
Četl/a (79)
123peta, 2scha, Ashek, aza, ben_bella, bierce, binnmode, Cabal, choze, cobe, cybern, dajik, davidek, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, filemon, filosh, flipflop, flynander, Fox01, house192, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james89, jeanbaklajean, jindroush, jiskra, Kaaos, Kaluž, Keno, Khagrael, Killingjoke, Kocour, lantan1, Lawer de Sanctis, Le Porello, Light, Lobok257, LookAss, Mariohurbanek, mart.in, MEGA, mgeralt, Moyek, MurinWolf, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, pearlxjam, pechna, RadimNemec, robertsedmik, rockyt, Ruw, sedw, Sir_Pete, Skot, Slaine, spagr, start05, the.kasztan, tricky, trudoš, tuzexchrist, Ukko, Velkej šéf, vranakx, VXP, Wasseg10, wolfgang, ZD3H, zgrywus
(164)
123peta, 2scha, 625, 8602, adam.butch.kubik, Agiru, amazing_k, antiimini, Azbest, batoo, beanek, BeeSee, ben_bella, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bourgeois, Braindead, BreakingAway, bronxik, burzum, Cabal, calviti, choze, cobe, Corvus, CP, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, DAN478, davidek, DAxik, deefha, DEmnoG, disclose, domo9321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, Dzoglik, farnhajt, fel68, filemon, filosh, flipflop, Fréza, gonzales, goodspeed, grinder, Hamichal, Hanyou, hawkzn, Hawwwran, hellw10, herrman, hi_jacker, holubdema, Hulik, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, James, jerom, jett, JimmyII, jindroush, jiskra, Joshua_T, K-Os, Kaluž, Kapis, Katareena, Kazumaki, Keno, Kocour, krvinka56, kubosos, Kukajz, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lenny, Light, Lobok257, LookAss, lutrix, maara, Mamba, mangan, Mariohurbanek, Markyz de Sade, mart.in, Martin Buchal, Marvin, matrosh, mclusky, merhyx, mgeralt, mikki.maser, mirror, misa, mokkun, Moyek, MP81, Mr. Terrible, Mr.Plysh, MurinWolf, namdnas, NecRoman, Neuro, Neutrino, Nightmare, noMster, oletadelku, Paldini, patras, pearlxjam, pechna, Plumm, POLAKST, Poseidon1978, RadimNemec, regressiv, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, Ruw, Saran, sawtooth, sedw, Sir_Pete, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, spagr, start05, suricattaontheway, tacmud, tamtu, the.kasztan, Tomek, trudoš, tuzexchrist, Ukko, vasek, Velkej šéf, Viking, Vrenn, Wiruss, wolfgang, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, ZD3H, zebedee, zgrywus
Chce (18)
AlienDr, andik007, Ashek, Benny, besikv, Betelguese, Bubsy, Černá Krysa, delsemela, Druid, fusnix, jankie, lokeren7777, monty.cl, nepěkná perspektiva, okbook, Olesh, Suši
Shání (9)
AlienDr, Ashek, Benji, besikv, Betelguese, Černá Krysa, M@P, Marran, Olesh
Nabízí (1)
bourgeois