Ukázka
Ukázka
Ukázka
Tahle knížka je vlastně záznam důvěrných rozhovorů íránských žen, příbuzných i známých autorky, které upřímně i vtipně probírají intimní, rodinné i širší záležitosti.
Název odkazuje žertovným tónem na jistou praktiku: ženy v Íránu si někdy před svatbou, aby jejich ženich neměl pocit, že byl ukrácen na svých patriarchálních právech a ošizen na zboží, nechávají chirurgicky sešít porušenou panenskou blánu. Devět dam, včetně Marjaniny babičky a matky, bez přítomnosti mužů probírá vše možné od volby (či nemožnosti volby) ženicha přes kvality mužů na Západě až po plastickou chirurgii.

Velmi komorní, ale působivé dílko, ve kterém autorka znovu prokázala, že je mistryní psychologické drobnokresby a vykreslování povah – a navíc že k tomu, aby vytvořila zásadní grafický román, nepotřebuje dějinné a převratné události jako ve svém nejslavnějším díle, Persepoli.

Identický dotisk v květnu 2010

Scénář
Marjane Satrapiová
Art
Marjane Satrapiová
Obálka
Marjane Satrapiová
Překlad
Richard Podaný
Žánry
autobiografie, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-350-5 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
140 x 195 mm
Tisk
černobílý
Stran
136
Cena
249 Kč
Originál
Broderies (L'Association, 2003)
Varianty
Šitíčko (2. vydání) (2019)
Šitíčko (2008)
  • Netorack
    Netorack5.2.2020 10:06Šitíčko
    My jsme si s touto knihou úplně nesedli. Přečetl jsem to tedy na jeden zátah, ale pořád jsem měl nějaký pocit, že něco nehraje... možná se tak ale má cítit muž, který zaslechne důvěrné rozhovory iránských žen. Každopádně zajímavá sonda do jiné kultury a myšlení, přestože tyto dámy jsou z, řekněme, vyšší íránské společnosti a jejich problémy se blíží těm evropským.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš10.11.2019 22:55Šitíčko (2. vydání)
    Není to tak silné a procítěné jako Persepolis nebo Kuře na švestkách, ale pořád je to velmi vydařený román. Je to prostě odlehčená tématika s hodně nadsázky. Přidanou hodnotu vidím v sondě do kultury íránských žen, resp. milostného života. Spoustu věcí člověk bere za samozřejmost a tady je vidět, jak je to odlišná kultura, ale která se zase v určitých věcech neliší od té evropské. Za mě je to opravdu povedený kus poctivé práce a Satrapi opravdu umí. Tohle mi do sbírky chybělo. Jsem rád za dotisk, díky BBart.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa13.8.2015 18:23Šitíčko
    Příjemně vtipný počin, který mě mile překvapil a vážně velmi pobavil. Rozhodně je to spíš pro ženy, a jedna z mála knížek, které si přečtu určitě ještě několikrát.
  • kaylin
    kaylin19.5.2014 08:45Šitíčko
    Intimní zpovědi žen, které by muž neměl slyšet, ale o kterých stejně ví. Jen si nemyslete, že vás ta vaše za zády trochu nepomlouvá. Každý chlap si to zaslouží a Marjane to vystihla výborně. Jen je to taková jednohubka, která se rychle slupne a zůstane po ní ještě hlad. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/631-siticko-75.html
  • andre
    andre mecenáš15.8.2012 13:51Šitíčko
    S komiksem to, podle mě, má málo společného. Velice jsem se pobavil, to nepopírám, ale to u Rudy Pivrnce taky. ..... Zajímavé je nahlédnutí za zdi arabského světa, zajímalo by mě, zda takové hovory vedou i "obyčejné" ženy tamního světa a ne pouze "lepší společnost". ..... Čtení opravdu zábavné, body srážím za (ne)komiksovost, když už jsme na tý comicsdb:)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin31.7.2009 22:52Šitíčko
    Podle mě to nejlepší,co Satrapiová napsala.Ucelené,sevřené,její kresba téměř zcela převzatá od Davida B.,mě na tak malém prostoru neruší a nadhozená témata mají potenciál zaujmout ženy i muže...
  • Jokerka
    Jokerka7.6.2009 21:07Šitíčko
    Co si tady budu nalhavat, prvni co me napadlo, kdyz jsem videla obalku , tak jsem si rekla: "aha, duverne rozhovory iranskych zen, jo? Hmmm...a proc se to jmenuje siticko? Proc ta zdrobnelina? Nekdo si hold povida pri varenicku, nekdo pri myti nadobicka a nekdo u siticka..."...Ovsem az precteni me naprosto vyvedlo z omylu co to vlastne to siticko je a proc je vyvedeny rudou barvou na obalce. :) Tak trochu mi mistama prislo ze ony iranske zeny se chovaly jako pubertacky. (asi to neni ten spravnej vyraz ale jinej vyraz este nikdo nevymyslel zatim pro TO co mam tedka na mysli) Kazdopadne se mi libila takova nejaka uprimnost, ktera prostupuje celou knihou. Takze neni co resit :)
  • yogi
    yogi5.4.2009 17:25Šitíčko
    Jasně že je to spíš pro ženy , ty v mém okolí však vytrvale dávají přednost vékávéčkům ,růžovkáma podobným zhovadilostem.Já jsem se pobavil a rád se k Satrapiové vrátím .
  • aza
    aza4.2.2009 19:46Šitíčko
    skvělá forma vyprávění ...jen ten obsah mi nějak nesedl
  • The Genius
    The Genius20.1.2009 22:44Šitíčko
    I když jsem si to asi neužil tak, jako kdybych byl žena, Satrapiová si mě získala už s Persepolis a definitivně pak s Kuřetem na švestkách. Tohle je sice trošku slabší, ale čte se to pořád stejně dobře :)
  • Woffce
    Woffce15.12.2008 11:21Šitíčko
    "Důvěrné rozhovory íránských žen" nejsou sice tak nosné jako pohádka o taru nebo dospívání v teokratické muslimské zemi, ale Marjane "moje slabost" Satrapiová mě opět za použití svých osvědčených zbraní ráže Humor a Vlídná jízlivost donutila nelitovat koupě.
  • Dr_Bilo
    Dr_Bilo10.12.2008 20:21Šitíčko
    Velmi zajímavá sonda do íránského (a zároveň ženského) života. Pro muže to může být velmi poučné :-).
  • krvinka56
    krvinka5610.12.2008 11:34Šitíčko
    No páni tak nevym jak začít ale todle fakt stojí zato.Satrapiová umí fakt perfektně vyprávět i zachytit výrazy v obličeji vypravěček.Čtení je to poutavé a zajímavé.Zas se něco dovíme o cizí kultůře.Osobně sem to přečetl na jeden zátah.Nevím zdali by to bylo stejně čtivé od jiného autora.Po kuřeti na švestkách druhá kniha co se mi od Satrapiové líbila.Dokonce sem se i párkrát zasmál.
  • Kabukiman
    Kabukiman12.10.2008 13:52Šitíčko
    Já dám devadesát,protože jsem k Satrapi nekritickej:D Jinak by to šlo asi hodně dolu,protože Šitíčko je čtení pouze pro ženský a je podstatně slabší než Persepolis a Kuře na švestkách.... Pro ženský myslim dobrej komiks,pro mužský ani náhodou...:) I když já to přečetl:D Dávám 90 s vědomím,že to ostatní potáhnou s hodnocením dolu...:)
14224