Ukázka
Ukázka
Ukázka
Série doplňující hellboyovský vesmír je naprostou nutností pro fanoušky rudého bojovníka Hellboye.

Zkratka Ú. P. V. O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany, ke kterému patřil i Hellboy, ale ten z něj před časem odešel. V této knize se setkáte s ostatními členy týmu: Abe Sapienem, Liz Shermanovou, Rogerem Homunkulem a doktory Manningem a Corriganovou. A dozvíte se jaké případy řeší, když tam není Hellboy.

Pod hladinou zrádných jižních moří a v podzemí zpustošeného kláštera Abe Sapien a další podivní agenti Ú. P. V. O. odhalují tajemství šílených vědců, kostlivců, toužících se vrátit domů, a dokonce i vrakoviště ve středu Země.

Obsahuje sešity série B.P.R.D. Hollow Earth and Other Stories #1-3 (leden 2002 - červen 2002), Hellboy: Box Full of Evil #1-2 (srpen 1999 - září 1999) a Abe Sapien: Drums of the Dead (březen 1998)

Scénář
Christopher Golden, Brian McDonald, Mike Mignola, Thomas Sniegoski (Tom Sniegoski)
Art
Mike Mignola, Matt Smith, Ryan Sook, Derek Thompson
Překlad
Jan Kantůrek
Žánry
akční, dobrodružný, horor
ISBN/ISSN
978-80-86839-20-2 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 15 mm
Tisk
barevný
Váha
460 g
Stran
128
Cena
599 Kč
Originál
B.P.R.D. #01: Hollow Earth and Other Stories (Dark Horse Comics, 2003)
Varianty
Ú.P.V.O. #01: Dutozem a další povídky (2. vydání) (2017)
Ú.P.V.O. #01: Dutozem a další povídky (pevná vazba) (2008)
Ú.P.V.O. #01: Dutozem a další povídky (paperback) (2008)
  • Spike
    Pamatuju že když tu před lety tahle kniha poprvé vyšla, byl to risk jak pro vydavatele tak pro čtenáře. Hellboy byl sice populární, ale trh ještě nebyl tak velký a vydat něco z toho světa kde sám Hellboy v hlavní roli není rozhodně nebyla sázka na jistotu. Dnes se to zdá divné, když už tu vychází pomalu kniha o každé postavě o které se někdo někde v jednom panelu zmíní… ale Ú.P.V.O. prostě nemělo snadné začátky. Já jsem si to samozřejmě koupil takřka hned (bohužel tehdy v paperbacku který se za chvíli začal rozpadat - ne, brožované výtisky od Comics Centra opravdu za moc nestály) a zklamaný jsem rozhodně nebyl a nejsem ani teď. Koho baví povídkový Hellboy, toho by měla bavit i tahle kniha. Red je sice sympaťák, ale nijak mi tu nechyběl, jelikož jsem rád že tu konečně pořádný prostor dostávají postavy které jsem měl v oblibě už předtím, ale byly spíše v pozadí (logicky) na úkor právě Hellboye. Takže už jen ten fakt že dostanu příběhy v hlavní roli s Liz, Abem, Rogerem či Kate, mě sám o sobě lákal. A to ještě k tomu dostaneme skvělou novou postavu ektoplasmatického média Johanna Krausse.
    První, nejdelší i nejlepší příběh je titulní Dutozem. Ta se nám odehrává krátce po Hellboyově odchodu z Úřadu, takže lze číst hned po Červu dobyvateli. Je to klasický, povedený, akorát tak dlouhý příběh přesně v Mignolově stylu. Jak už jsem psal, hlavní tahák na tom jsou hlavně postavy které si zaslouženě užívají hlavní role, přičemž pořád vzpomínají na Hellboye (i v pár flashbacích, takže rohatce se tu krátce přeci jen dočkáme). I samotná zápletka je dostatečně poutavá, tady si nemám na co stěžovat. Pochválit musím i kresbu - méně zkušený čtenář by skoro řekl že kouká na samotného Mignolu. Ryan Sook se ukázal jako více než schopný učeň a obstojná 'náhrada'. Někdo by mohl namítnout že jen kopíruje, ale na rozdíl od mnoha jiných alespoň dobře. Korunu tomu dává coloring Davea Stewarta, což automaticky znamená že vizuálně je komiks parádní.
    Následují dvě krátké jednohubky Vrah v mý hlavě a Abe Sapien versus věda. Oba příběhy jsou zmíněny v Červu dobyvateli, takže se jedná o hezké doplnění. V tom prvním se podíváme na jeden bizarní případ Humra Johnsona, v druhém na Abea kterak probral z kómatu Rogera. Jsou to opravdu jen kraťasy, ale pro doplnění proč ne. O kresbu se dělí Ryan Sook a Matt Smith, a vizuálně to pěkně zapadá do Mignolova světa.
    Což se úplně nedá říct o posledním příběhu Bubny mrtvých. To je taková Abeova sólovka kdy vyšetřuje případ na moři. Ne že by kresba byla ošklivá, ale když po příbězích co se snaží respektovat Mignolův styl přijde tohle, je to jako pěst na oko. Ta odlišná kresba z toho prostě vytrhává a já se moc necítil že čtu něco z Hellboyova světa. Samozřejmě, v budoucnu nás čeká více kreslířů kteří si prostě pojedou to svoje a budou kašlat na napodobování Mignoly, ale takhle napoprvé je to šok. Jinak příběh jako takový spadá do kategorie neurazí-nenadchne.

    Celkově jako první sólová ochutnávka Ú.P.V.O. je to povedená sbírka. Táhne to sice především titulní Dutozem která zabírá většinu knihy, ale ani kratší příběhy neurazí. Krátký origin Johanna Krausse a skicář na závěr jsou příjemné bonusy. Kdo má rád Hellboye, neměl by váhat ani s tímhle. 7,5/10
  • Norri
    Fajn krátká povídková knížka. Takový zárodek celé série. Ač mám rád delší příběhy, tak tohle mi docela sedlo. Ty týmovky mají něco do sebe. V úvodní a nejdelší Dutozemi je pěkně vidět, jakým stmelujícím prvkem Hellboy v Ú.P.V.O. byl a jak všem “vyjímečným” zaměstnancům chybí. Zbytek jsou už jenom krátké příběhy, které se tu a tam objevily.
  • Lord Baltimore
    Dutozem byla skvělá, pak ta povídka s Humrem a potom s Abem je takovém průměr a to poslední se žraloky je strašná slátanina.
  • Moon
    Tak první ú.p.v.o mě mile překvapilo. Povídky jsou super, až na tu se žraloky, která je nudná a kresba je nic moc. Z celé knihy je nejlepší Dutozem. Je fajn vidět vedlejší postavy jak fungují i bez Hellboye.
  • karl173
    Tak jsem si po mém skoku do Hellboy universa přečetl tuto knihu znovu, a jelikož jsem prvně knihu četl s předstihem jak jsem již kdysi psal ( a to poněkud nesrozumitelně ), tak tentokrát se k této knize dostávám až po 5. dílu Hellboye, tak jak by to mělo být správně. Díky tomu jsem už plně chápal o čem se postavy baví a mnohem lépe jsem chápal jejich chování. Nicméně i tak se hodnocení po roce v zásadě téměř nemění. To co se mi líbilo nejvíce je stále pravdou, a stejně tak i to co se mi líbilo nejméně. Dutozem je stále tím nejlepším, byť teď jsem si ji užil o něco více a největší změny jsem si všiml u krátkých povídek. Už jsem si totiž nějak nepamatoval výskyt Humra Johnsona a ani se nedivím proč, jeho povídka se dá zkrátka zapomenout snadno, jelikož se tam toho moc nestane. Naopak o to více mě bavila povídka s Abem Sapienem a Rogerem. Z té jsem si odnesl více než třeba z mnohem delší povídky se žraloky, která znovu moc nenadchla, a to jak příběhem, tak kresbou. Za mě tedy fajn rozjezd a já jdu pokračovat ve zběsilé jízdě Hellboy universem.
  • karl173
    Tuto knihu jsem přečetl, jak jsem zjistil dost v předstihu. Vzhledem k tomu že čekám až Comics Centrum do-vydá druhý díl, tak jsem ještě nečetl jak zmíněný 2,3,4 a ani 5. díl. Naštěstí ale tato kniha dokazuje že Mignola má v každé své knize vlastní atmosféru a dobré vztahy mezi postavami, takže jsem si i přes zatím nenačteného Hellboye mohl užít první Ú.P.V.O. i tak.První příběh Dutozem je to hlavní co kniha nabízí a určitě se jedná i o to nejlepší. Atmosféra je opět skvělá a po celou dobu mne zajímalo jak to dopadne. Bohužel jedná se jen o kratší povídku, tudíž to skončí tak trochu narychlo. Další dvě krátké povídky včetně mini povídky jsou celkem fajn. Dobře doplňují informace o celém Hellboy universu. Poslední povídka se žraloky se mi ale už moc nelíbila. Nelíbila se mi moc kresba a ani příběh za moc nestál. Jako celek tedy kniha působí zatím, jako pozvolný ale dobrý začátek série. Já dávám 75% a teď si budu muset ale ještě počkat než se vrhnu do druhého dílu.
  • 3DD!3
    Obrovské překvapení, Hellboye mám moc rád, ale většina příběhů končí rubanicí rudého s monstrem. Tady se víc myslí, utíká a taktizuje, což mi je rozhodně po chuti. Týmová dynamika je výborná a vzpomínky na rohatce mají ten správný nostalgický účinek.
  • sedw
    Za mě lepší čistý průměr. Kniha byla zábavná, žádná povídka mě vyloženě nezklamala, ale žádná mě ani nenadchla. Střídání kreslířů komiksy příjemně oživilo, ale průměrný děj to nezachránilo. Oproti Hellboyovi méně atmosférické (snad s výjimkou poslední povídky). Rozhodně však celá kniha neurazila a já se bavil.
  • Kapis
    Jelikož jsem si na Černý pátek dokoupil zbytek série + později Černý Plamen, řekl jsem si, že dozrál čas si přečíst všech pět dílů v kuse a je třeba si dat repeté prvního dílu. A jsem stále spokojen, první tři povídky jsou kresleny fantasticky a jako seznámení se do docela dobře funguje. Bavilo mne to, zůstávám na původním hodnocení. Tak a jdeme na Duši Benátek.
  • luky.kuky10
    U.P.V.O. je velmi prijemnym prekvapnim. Se svetem kolem Hellboye se teprve seznamuju, a vlastne jsem si tuhle knizku precetl driv, nez nejaky comics s nim. Vechny povidky se mi libily. Co se tyce kresby, tak zde spokojenost. Kresliri se drzi Mignolova rukopisu, a krasne se na to kouka:) Na rozjezd urcite super, a jdu do dalsiho pokracovani.
  • Drekorian
    Není to špatné čtení, jen k uzoufání nudné. Hellboyova parta bojuje s bandou ninja opic a přitom vzpomíná a adoruje Hellboye. Kež by tady byl Hellboy. Hellboy je můj nejlepší kamarád. S Hellboyem jsem si jednou dal šunkový chlebíček a bylo to príma! Možná, že o budování frančízy nic nevím, ale tohle podle mě nebyl krok správným směrem. Pak nějaké krátké příběhy a podobné smetí a na závěr jeden aspoň trochu zajímavý příběh. Kresba všech tří autorů táhne hodnocení hodně nahoru, byť mi i ten Mignola připadal tentokrát nějaký... unavený.
  • Fry
    "Ú.P.V.O. #01: Dutozem a další povídky" - Konečně jsem se dostal k oné vyprodané jedničce... i když by rozhodně bylo lepší, kdybych měl první načteno prvních pět dílů "Hellboye" (doma mám pouze dvojku, kterou jsem ještě ani nečetl), ale i tak jsem se rychle zahryzl do děje a vychutnával si prožitek z kresby. A jo, líbilo se mi to. V prvním a hlavním příběhu "Dutozem" se cestuje do podzemí na záchranou misi. Pak je tu upoutávka na tenhle příběh, dva kraťasy a na závěr "Bubny mrtvých" ohledně pátrání na moři (a jenom s Abem) ... já se na první díl těšil a dostal jsem to co jsem chtěl! Plný počet asi ne, ale... Za mě 4*!
  • Schramm
    Úvodní Dutozem je hodně dobrá věc, zbytek jsou takové střípky,ale vyloženě špatná věc mezi nima není. Chybí tomu vlastně jen jedno - větší sevřenost, což snad přijde s tím, jak se budou skládat další a další střípky. Takže Ú.P.V.O. potěší - ale Hellboy to není :)
  • kaylin
    O překladu ani na chvíli nezapochybujete, i když já třeba neuznávám překládání jmen postav, proto bych se klidně spokojil s Lobsterem Johnsonem. Kniha je ještě doplněna skicářem, který vás vtáhne hlouběji do tvorby. Jediný problém ve sbírce vidím v tom, že je to prostě jenom spojení několika příběhů, které na sobě nejsou nijak závislé, a tak je sbírka rozháraná. Jako seznámení se s hrdiny však stačí, i když je nutná znalost hellboyovského světa, alespoň ta základní ano. Doufejme, že se dočkáme ještě nějaké knihy z této série, abychom se s jednotlivými postavami ještě více sžili. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/21-upvo-dutozem-dalsi-povidky-70.html
  • Drakeus
    Mě se to prostě líbí a že tam není červenáček to mi nevadí...je tam dost jiných zajímavých postav a kresba je parádní. http://www.komiks.cz/clanek.php?id=1911
  • Azalin
    Jasně, je potřeba to mít spočítaný přesně na procenta, ještě lépe na promile.. ;-)
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš4.8.2012 19:46Ú.P.V.O. #01: Dutozem a další povídky (paperback)
    Hodně dobrý a lepší než poslední dva Hellboyové kde je trošku vidět, že ačkoliv má Mignola ještě dobrý nápady, moc se s tim nesere .o) Plusem jsou výborné vedlejší (v Hellboyově světě) postavy. Hellboy vůbec nechybí. 88procent. V hvězdách 5-systém na hovno .o)
  • Awakener
    predem musim rict ze tohle bylo moje prvni rande s Hellboyem (ikdyz vlastne bez Hellboye .) ) a nebyt toho ze jsem videl vsechny filmy tak bych se v tom krute ztracel, i takhle to byl obcas boj, hlavne s postavou homunkula Rogera

    zacnu minusama, i kdyz je asi jen jeden, trosku me mrzi ze Abe vypada v povidce Bubny Mrtvych jinak nez ve zbytku knihy a nejak mi nesedl

    jinak musim rict ze jsem dostal to co jsem cekal a i kdyz to asi neni nejlepsi book na zacatek me si ziskal a presvedcil o tom ze Hellboyova rada se zaradi do me knihovny

    Povidka Zabijak v me lebce byla pro me zklamanim, nejak jsem nedokazal udret kamenou tvar a nerehtat se u toho jak malej, utok mozku ala futurama je proste parodie jako prase .)

    takze 85%
  • DancinPuppet
    Už to není původní originální hellboy a kresba poslední povídky mě úplně rozladila (negativně), noirpovídku o mozku jsem nějak nepobral, Dutozem a Abe sapien vs věda mile připomínají rudého přítele, který odešel.
  • Galupus
    Náckové, démoni, média, duchové a homunuklové. To vše nám Mike Mignola přináší už delší dobu v Hellboyovi, ale Ú.P.V.O. dokáže přidat ještě mnohem víc!

    Kniha je zasazena do doby těsně potom, co se Hellboy rozhodne opustit Úřad paranormálního výzkumu a obrany ( dále už jen Ú.P.V.O.) a jeho vedení zjistí velice nepříjemnou skutečnost, a to že červený démon nebyl jen pouhopouhá hrouda svalů s beranidlem místo pravé ruky, ale taky vůdce a síla která držela celý tým paranormálních vyšetřovatelů pohromadě a s jeho absencí vzniká problém. Zvykne si Abe Sapien na novou velitelskou roli, nebo bude Hellboyův odchod jen prvním z dlouhé řady dalších, které předznamenají krach a rozpad úřadu? Nejen na tyhle , ale i na mnoho dalších otázek najdete odpovědi právě v knize Ú.P.V.O. – Dutozem a další povídky.
    Klasicky silné příběhy na které jsme si stihli zvyknout z pera tohoto autora jsou zde doplněny o nezanedbatelný prvek a to mnohem hlubší rozbory postav jako takových, jejich motivy a charakteristiky. O samotném Hellboyovi se tak na několika málo stránkách dozvídáme takřka více, než ze všech předchozích dílů jeho série. Ale kdo si myslí, že tato kniha je o něm je (a nutno dodat “díky Bohu“) na omylu. Do centra dění se přesouvají další postavy, které mohly být bohužel přehlíženy. Nastiňuje nám i v širších souvislostech historie aktérů a vztahy mezi nimi. Dozvídáme se tak více o Abeu Sapienovi a Homunuklovi Rogerovi a jejich ne nepodobnému vstupu do služeb U.P.V.O. o nepříjemných vnitřních pocitech a obavách Liz Shermanové, ale i o poněkud opomíjené „ ředitelce terénních operací“ Kate Corigannové a v neposlední řadě se v povídce Zabiják v mé lebce vrátíme do roku 1938 a podíváme se na minulost Humra Johnsona, který se také objevuje v knize Hellboy 5: Červ dobyvatel. V nejdelší povídce knihy hraje pak jednu z hlavních rolí ektoplazmatický chlapík Johann Kraus (objevil se i ve filmu Hellboy 2 : zlatá armáda).
    Mike Mignola je sice tvůrce hlavních námětů a „ mozkem“ celé Ú.P.V.O. ale spojil zde síly i s dalšími autory jemnovitě josu to C. Golden a T. Sniegoski (povídka Dutozem) a B. McDonald (povídka Bubny Mrtvých). V kreslířích se pak kupodivu neobjevuje jeho jméno skoro vůbec, postaral se pouze o kresbu tuší v příběhu Abe Sapien versus věda a podílel se na návrzích a skicách, ale samotná kresba pak padla na R. Sooka, M. Smithe, D. Thompsona a C. Arnolda. Tato spolupráce pak dala vzniknout vynikajícímu dílu, které překonává všechny představy. Kresba není nepříjemná nebo nemístná a příběhy jsou nápadité atmosférické a rozhodně ne samoúčelné.
    Avšak jedné výtce se kniha Dutozem a další povídky nevyhne. Pomyslné minus dostává za fakt, že plné, uchvacující vychutnání se neobejde bez znalosti samotné série Hellboy, ale i přesto pokud jste z brusu novými Mignolovými čtenáři, nebo jste viděli pouze filmy bude pro vás Ú.P.V.O. nezapomenutelným a silně nadprůměrným zážitkem.
    Poslední slova pak patří pochvale českému vydání, které, jak je u Comics Centra zvykem, vychází vázané i brožované v barvě a překladu vynikajícího Jana Kantůrka. Celkově se jedná o skvělý kus do vaší komiksové sbírky a zaslouží si nejvyšší hodnocení.


  • andre
    Nepostrádá nic z toho co by měl "hellboy" mít a ani mi tam nechyběl. ... "Nové" charaktery jsou zábavné. Těším se na dlaší knihy.
  • Kapis
    Moc pěkné dokreslení Mignolova universa. Líbí se mi mít všechny krátké povídečky a ústřižky v pěkné knize pohromadě (to platí tak celkově i o Hellboyových dobrodružstvích, vyšlých u nás). Dutozem rozhodně nejlepší, graficky je mimo akorát poslední povídka, jinak kreslíři dobře drží styl "Mastera." Uvažoval jsem, že to koupím jen v brožované vazbě, ale nějaxe mi dostala do pařátu pevná za cenu brože a proč tedy ne? Nakonec jsem rád, že to mám v pevné vazbě.
  • brkowycz
    Je to dost půl napůl, ale rozhodně to neobsahuje nějakou povídku, která by mě "dostala". Dutozem je celkem fajn. Ostatní? Buď akorát rozvíjejí Hellboyův svět, a maj tedy stěží nějakou silnější pointu (viz. Abe Sapien vs. věda) nebo jsou to prostě hloupé příběhy. Nevim jestli ta povídka s Humrem má být brána vážně, ale hláška: "Pozor šéfe...MÍCHA" jakýkoliv možný dojem vážného detektivního příběhu z 30tých let kazí. Nemluvě a poslední povídce. Nejen že vás její kresba vyloženě praští pěstí do ksichtu (protože všichni ostatní dodržují Mignolův styl a tahle je naopak zničeho nic něco úplně opačného), ale "souboj s monstrem" je opravdu hrubě originální a konec toho všeho?
    Celkově spíš zklamání, Dutozem byla zajímavá, ale zbytek je takovej... nijakej.
  • goldschmidchen
    Musím říct, že nízká cena je VELKÝM plusem. Příběhy se mi zdají takové nemastné neslané (i celkově nedodělané - např. poslední povídka se žraloky). Kdyby se do toho vce položili, mělo by to lepší šťávu. Jsem zvědavej, kdy vyjdou další díly Ú.P.V.O.
  • The Genius
    Nižší cena je rozhodně plus, to zaprvé. Další plus je, že se kreslíři snažili držet Mignolova stylu kresby (až na poslední povdíku) a tím se zachovala hellboyovská atmosféra. Další plus je, že povídky rozvíjejí hellboyův svět a osudy jednotlivých postav. Obrovským plusem je pak nástup postavy Johanna Krause. Za mínus považuji kvalitativní nevyváženost celého booku, ale to se dá u sbírky povídek očekávat (jednoznačně nejlepší je úvodní Dutozem - alespoň je vidět, kde bral mimo jiné Del Toro inspiraci k druhému hellboyovskému snímku). Největším mínusem je samozřejmě absence Hellboye (což se ale taky dalo očekávat). Vzhledem k tomu, že jsem od toho moc nečekal, jsem byl příjemně překvapen. Do pevné vazby bych asi neinvestoval, ale do dalšího dílu půjdu určitě rád.
  • krvinka56
    Tak tohohle sem se zpočátku poněkub bál že to nebude ono bez Mignolovy kresby a jen s jeho spoluůčastí.Hlavní povídka DUTOZEM: byla jednoznačně nejlepší s hodně podobnou kresbou k té Mignolově.Zalíbyla se mi nová postava Johana podána perfektně, příběh má i perfekní konec který je dobře zvládnutý.Taky je super že se v této povídce dovíme něco o pár nejznámnějíších postavách.
    krátká dvoustrana o Johannu Krausovi je perfektní sice krátké ale dobré zajímavé je natom i způsob postavení tohoto příběhu.
    ZABIJÁK V MÉ LEBCE: Zajimavé ale nechytlo mne to kresba mne taky nijak nebrala a ani nová postava Humra.
    ABE SAPIEN VERSUS VĚDA: Povedený příběh s fajn kresbou a taky stojí k zamyšlení.
    BUBNY MRTVÝCH:Tohle je fakt supr příběh s perfektní kresbou.Taky si mně líbila kresba Abeho vypadal mnohem lépe než od Mignoly.
    Takže dobrá kniha která je perfektně zpracovaná a pobaví těším se na další díly.

  • erik
    Našťastie to vyšlo aj v mäkkej väzbe. Bez Hellboya je to prekvapivo slušné, ale aj tak, niečo tomu chýba. To však neznamená, že Ú.P.V.O nestojí za pokus. Kresba je dosť podobná Mignolovi.
  • willis
    Jde to i bez Hellboye (ten se tady sice objevuje, ale jenom ve retrospektivách), jeho úlohu tady převážně přebírá Abe. Ú.P.V.O. pak jak dějem tak stylem příběhů navazuje na předchozí Hellboyovské komiksy a někteří malíři se i snaží držet mignolovského stylu. Takže návrat se vším co jsme očekávali. Mýtická božstva, paranormální jevy, tajemné sekty.....
29901813
Četl/a (63)
123peta, 2scha, Alikkk, anka, BadBoy, Baffman55, ben_bella, binnmode, Bronn, charvos, DEmnoG, Dezodoo, Don_Canagliume, Fry, Garp, house192, Infarkt, James, jardoom, jindroush, Joshua_T, kallenved, Kapis, Khagrael, Killingjoke, Kocour, L4MIOzZ, Lachvos, lantan1, Librarian, Light, Lord Baltimore, mart.in, mywiel, NecRoman, Nekrokok, Noci, Norri, Paldini, perak, Petrisko911 , PH79, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, RaptoR, regressiv, RudyRod, Schramm, sedw, syon, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, VXP, Walome, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(151)
123peta, 2scha, 665+1, adam.ra, Alfi, Alikkk, andik007, anka, Ashek, AZTeck, BadBoy, Baffman55, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, bronxik, calviti, Cassidy, charvos, Corvus, CSE_AC/DC, Cubert, D.K.Logic, DAN478, DEmnoG, Dezodoo, discovery, DoctorWho, Don_Canagliume, doophy, Drekorian, dvoracekpetr1, Einstain666 , faster86, fel68, filemon, Filip123, FrAnK, Fry, gongon44, goodspeed, grinder, gumidekmedvidek, Hamichal, herbert, herrman, HevyEli, Holmwood, holubdema, house192, Hulik, Indy, Infarkt, isildur heir, James, jardoom, jindroush, jirin, jjjirik, Joshua_T, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kazumaki, Kocour, koniklec, krvinka56, kucik, lantan1, Light, Loks19, mainman, Mankin, mart.in, Marthy76, Masinfira, merhyx, mgeralt, mikado, MIKER65, mikina, mirec, Miriyak, moiqpiom, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Nekrokok, NellUl, Netorack, Neuro, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, Norri, okbook, padre_negro, Paldini, pechna, peposek, Petrisko911 , PH79, Piros0013, plema, Poseidon1978, puolpm, Qee, Quintana, RadimNemec, raenius, RaptoR, Ricarderon, RudyRod, Samurai-Jack, Saran, Satyricon, Schramm, Šedo, sedw, shyANDROID, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, SmoothNCool, songoku, suricattaontheway, syon, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Velkej šéf, Vítek, VXP, willis, Wiruss, wwwKupKOMIKScz, Xeelee, xintax, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (12)
123, Braindead, Drbo Jebo, lucmartincova, Maty48, plaštěnkář, razielus, Remi LeBo, rockyt, Tabasco, Tomzany, xxaannddeerr
Shání (4)
DegiCZ, lucmartincova, Remi LeBo, Tabasco
Nabízí (1)
Faxim