Koupit
Malý Ťin Wang nechce nic jiného než zapadnout a najít si přátele. Když se jeho rodina přestěhuje na novou adresu, k nemalému překvapení a nelibosti zjistí, že je široko daleko jediný etnický Číňan, byť je Američan stejně jako ostatní spolužáci. Stává se terčem posměchu, urážek a šikany. Nemá skoro žádné kamarády, a co hůř, zamiluje se do dívky, která je Američanka skrz naskrz…
Báje o Opičákovi, králi všech opic, je jedním z nejstarších a nejhezčích čínských mýtů. Opičí král je milován poddanými, vyniká v bojových uměních a je nejmocnější opicí na zemi. Má to ale háček: nechce být opičák. Touží být uctíván jako bůh…
Švejžužu je negativní stereotyp Číňana jako vystřižený. Tyranizuje příbuzného Dannyho, oblíbeného a šikovného basketbalisty. Kdykoli Švejžužu přijede na návštěvu, Danny musí změnit školu, protože má z ostudy kabát. Jenomže situace je rok od roku horší…

Scénář
Gene Luen Yang
Art
Gene Luen Yang
Obálka
Gene Luen Yang
Překlad
Petra Andělová
Redakce
Richard Podaný
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-433-5 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
155 x 155 mm
Tisk
barevný
Váha
469 g
Stran
240
Cena
399 Kč
Originál
American Born Chinese (First Second Books, 2006)
  • Skot
    Skot mecenáš1.3.2021 18:57Američan čínského původu
    Humoristický komiks pro dospívající. 3 dějové linky , které se v závěru mají protnout, což se ve scénáři úplně nepodařilo. Kresba odpovídá žánru a místy se pohybuje na hranici karikatury. Kdyby se trochu více propracoval závěr byl by to komiks nadprůměrný.
  • baatcha
    baatcha10.10.2020 18:06Američan čínského původu
    Velice příjemné překvapení. Tím víc, že komiks zahrnuje i příběh Opičího krále, kterého jsem coby malý miloval v tv seriálu a pak i v knížce od Wu Čcheng-ena. Autor má kresbu skvěle v ruce a navíc je to celé zřejmě autobiografe (Gene Yang = Ťin Wang), a pro ty mám slabost. Jen mi přijde, jak píšou i další čtenáři v komentářích, že trojice příběhů skončí velice náhle a řada příběhových linií, které si zasloužily dořešit, zůstane otevřená.
  • kaylin
    kaylin20.9.2013 09:11Američan čínského původu
    okud máte zájem se pobavit, dovědět se něco zajímavého, ale rozhodně se nenudit, myslím si, že "Američan čínského původu" je velmi zajímavou alternativou. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/290-american-cinskeho-puvodu-85.html
  • hypermlok
    hypermlok12.12.2009 14:19Američan čínského původu
    Tak tento komiks mě nenadchnul, ale ani nijak nezklamal. Kresba se k příběhu krásně hodí a vychutnal jsem si jí asi víc než scénář. Ze třech příběhů, které vlastně tvoří jeden se mi nejvíc líbil ten s opičím králem a nevadilo by mi, kdyby to bylo jen o něm.
  • massilia
    massilia30.11.2009 14:06Američan čínského původu
    Příjemně civilní komiks o tom, jaké to je být "cizincem v cizí zemi". Nejvíce se mi líbilo začlenění mýtického Opičího krále do příběhu dospívajícího chlapce. Kresba vhodně koresponduje s tím, co se na stránkách komiksu děje. Milá jednohubka:)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš17.8.2009 22:57Američan čínského původu
    ... a mozna ma i vliv, ze kdyz jsem byl maly kluk a nosil jsem sip a luk, tak v telce davali kung-fu serial Opici Kral, ktery jsem mel fakt rad:).
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš17.8.2009 22:54Američan čínského původu
    Priznam se, ze tenhle comics jsem si jeste koupil za plnou cenu, jen mi uz nejaky patek lezi v knihovnice a dokonce jsem jej nominoval do Fabuly Rasa:).

    Je to velmi ctiva, zabavna, mila a vtipna knizecka s bajecnou hravou kresbou, ktera me neskutecne potesila a predala pozitvni naboj.
  • vasek
    V podstatě taková malá milá knížka (milá nejen obsahem, ale i celkovým provedením), jejíž smysl může mít hned několik výkladů. Závěr už je trochu v křeči, ale není to nic, nad čím by se nedalo přimhouřit oko. Příjemné, konzumovatelné, nenudící a velmi...žluté. Ehm. :)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin31.7.2009 22:17Američan čínského původu
    Náhodný kup ve slevě na pouhých sto korun,za ty peníze nepřekvapí,ani nezklame,není tu žádný dějový zvrat,ale chytne na hodinu za oči a dokud neotočíte poslední stránku,neskončíte.Jako jsou rodinné filmy,tohle by si zasloužilo nálepku rodinný komiks.
  • Woffce
    Woffce5.3.2009 11:25Američan čínského původu
    Američan čínského původu Gene Yang vytvořil zase trochu něco jiného, než co si běžný Čech jakéhokoli původu pod slovem komiks představí: Čtivé, s humorem a nadsázkou vyprávěné tři příběhy, ve kterých kromě odlehčené dávky asijské mystiky člověk najde - a nenaštve ho - takové to "něco k zamyšlení". Pravda o propojení všech tří linií jest tu už prozrazena, tak já už jen dodám, že pointa mě nezklamala - ba naopak: Krásně střízlivě dotáhla tohle příjemné vyprávění ke smírnému spokojenému zaklapnutí žlutého přebalu, doprovázenému lehkým úsměvem. Jen jedna - snad prkotinka - mi stojí za výtku: Překlad obecně považuji za zdařilý, jen mně vždy vadí, když v okamžiku, kdy např. Američan čte americký humorný žurnál, překladatel mi chce bez optání pomoci a polopaticky donutí toho zámořského hrdinu číst "Dikobraz" - abych jako věděl... V tomhle případě mě zarazilo, když si Švejžužu prozpěvuje v dobrém rozmaru píseň skupiny Olympic "Má drahá, dej mi víc". Co mi tím má být osvětleno ? Že jde o pra-píseň, že zpívá o lásce nebo prostě jen, že "překladatel snídává vtipnou kaši" ? Vážně jde jen o maličkost - proč ji tu ale nezmínit. K úplnému pochopení dám na závěr ještě jeden příklad: "Simpsonovi: Čarodějnický speciál - Nervy v kýblu bublin", na str. 66 se Homer ptá, co to hraje za "příšerně pitomou muziku" - a Líza na to "To je chladná až nadlidská hudba Karla Gotta, otče...". A já nevím proč... :---)
  • Lenny
    Lenny mecenáš26.1.2009 00:09Američan čínského původu
    Tohle jsem popadl z police s tím, že si přečtu před spaním pár stránek a zhltnul jsem to celé. Čtivo je to opravdu poutavé a kresba příjemná. Jednotlivé linky drží solidně pohromadě (i když za srdce chytila snad jen ta první) a celé je to takové milé. Problém je, že jakmile se nad tíím člověk zamyslí, ze všeho docela vyčuhuje poselství "Nestyď se za to, kdo jsi." Dal bych víc, ale konec mi zkazil dojem z celé knihy - fantasmagorie, kde jsem nepochopil, co tím chce autor říci.
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš21.1.2009 10:58Američan čínského původu
    U tohodle komixu jsem až tolik neočekával, jsem zvyklý kupovat vše co se vydá, už jen tak ze zvyku...A ejhle, bavilo mě to, bavilo tak, že jsem odmítl jít spát a dočetl to jedním dechem.. úsměv na rtu nezmizel po celou dobu... :) Lidsky teplý srdečný úsměvný a moudrý příběh:) Málokterý komix mě přiměje abych udělal někam registraci a napsal první příspěvek..:) takže 95% a těch pět procent nedávám protože doufám že se objeví další pokračování a bude ještě lepší - tedy pokud to vůbec jde..:)
  • Wiruss
    Wiruss28.12.2008 19:09Američan čínského původu
    Tak nemohu zcela souhlasit s andreho názor. Mě to osobně dost potěšilo a splnilo to moje očekávání. Kresba je super příběh je příjemný, jen by to mohlo být trošku delší (v druhé půlce), pointa je dle mého zdařilá, neočekával jsem, že se příběhy zamotají zrovna takto. Co je trochu škoda, je vyšší cena vzhledem k formátu, ale zase je to suprově udělané. Tedy doporučuji.
  • andre
    andre mecenáš28.11.2008 10:23Američan čínského původu
    Jsem na rozpacích. Kresba moc příjemná a první asi dvě třetiny, kdy si autor dělá srandu z různých předsudků a lidské malosti jsou moc zábavné a povedené. Ale bohužel na mě nezafungovalo (pozor možný spoiler!!!) to spojení jednotlivých liniíí příběhu. V tu chvíli začal příběh ztrácet své kouzlo. Podpořeno rychlím ukončením a nezdařilou pointou. ....... Ale je vcelku možné, že člověk, který vnímá svět (život?) jinak než já, bude potěšen(možná i nadšen) a nebude vůbec chápat co plácám. .... více zde nechci prozrazovat a rozebírat, ať si každý udělá obrázek sám. Minimálně už kvůli kresbě stojí za koupi.
12218
Četl/a (45)
2scha, 81splinter, autokineton, aza, AZTeck, ben_bella, bierce, calvin10, Černá Krysa, chcita, davidek, DEmnoG, Doctorow, Doppelganger, Draco nobilis, flipflop, guseppe, Hanussen, holubdema, hypermlok, J.Connor, James, jindroush, jiskra, Joshua_T, kaylin, Keno, Le Porello, Light, Lobok257, Masinfira, monty.cl, NecRoman, oleav, PAK, pechna, punisher, RaptoR, RR, seneke, Skot, trudoš, vita, VXP, zgrywus
(129)
00sedm, 2scha, 81splinter, adam.ra, afri, Agent24, aza, Azbest, AZTeck, barthez, bboorreekk, BeeSee, ben_bella, bierce, blackJag, Bob, bobo666_2005, Braindead, calvin10, calviti, chcita, cobe, CP, Cr4sh, Crazyliquid, CSE_AC/DC, daniel.cermak, DanQ, davidek, DEmnoG, Doctorow, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, fel68, felis, filemon, FrAnK, Fréza, goodspeed, grellenort, grinder, guseppe, Hanussen, hawkzn, holubdema, horaczhlinska, hypermlok, imro, invape, J.Connor, James, jerom, Jestrab2, jett, jiskra, Jokerka, K-Os, Kabukiman, Kapis, Kareru, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, kindanerd, Kjon, krvinka56, Le Porello, Lenny, Light, listr, Lobok257, lostkokots, Lysandra, Majkl, Mankin, Martin Buchal, Marv, Marv8, Marvin, Masinfira, matrosh, merhyx, mikado, mikki.maser, misa, monty.cl, morbn, Mr. Terrible, Mr.Plysh, NecRoman, Netorack, Neutrino, Nightmare, Nyxxie, pavel, pechna, Poseidon1978, punisher, RaptoR, regressiv, RR, Saiffer, Samurai-Jack, Skot, sleepless, Sorel, Stara.kryta, tacmud, the.kasztan, tomastrejbal, Tombal, Tomek, trudoš, vasek, vita, Vítek, VXP, Wiruss, Woffce, Xeelee, xintax, yama, yogi, yojimbo, zebedee, zgrywus
Chce (5)
fusnix, nepěkná perspektiva, RadimNemec, Slaine, Zajo original
Shání (1)
Černá Krysa
Nabízí (3)
Fox01, Lobok257, MindReader