Koupit
Komiksová série DONŽON představuje čtenářům tři historické epochy fantastického světa. Řada Úsvit vypráví o vzniku Donžonu a Košile noci je její první část. Hyacinta Kavalíra, mladého venkovského šlechtice a budoucího Strážce Donžonu, vyšle jeho otec do města, aby se naučil žít v "nové době". V Antipoli právě vrcholí přípravy na karneval. Na závěr oslav má být upálena pohanská bytost Arbolesa. Hyacint dostojí svému jménu a vrhne se do "vykonávání spravedlnosti"...

Scénář
Joann Sfar, Lewis Trondheim
Art
Christophe Blain
Barvy
Walter
Obálka
Christophe Blain
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Tereza Horváthová
Redakce
Drahoslava Janderová
Žánry
fantasy, humorný
ISBN/ISSN
978-80-257-0085-3 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 300 mm
Tisk
barevný
Váha
482 g
Stran
48
Cena
298 Kč
Originál
Donjon Potron-Minet #-99: La chemise de la nuit (Delcourt, 1999)
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš15.1.2018 16:47Donžon - Úsvit #01 (#-99): Košile noci
    Ako prvý diel som čítal Kačerovo srdce a to bol po humornej stránke jeden z najvtipnejších komiksov, čo som čítal. Košile noci nie je zlý diel, ale vtipných scén je menej, kresba sa trochu zmenila a viac ukazuje veľkolepejšie scény (veľké mesto atď.). Príjemné čítanie, ale nie je to tentokrát nič extra.
  • choze
    Donžonovské série mají celkově moc fajn postavy, dialogy, humor a kresbu a příběhy s mladým Hyacintem a Alexandrou mám nejradši.
  • kaylin
    "Donžon - Úsvit (-99): Košile noci" je další skvělou ukázkou toho, jak je možné napsat komiks, který je možné dát číst i dětem, více méně, ale má význam i pro dospělé a pro ně především. Jasně, že někoho odradí styl kresby, ale to jsou prostě jenom předsudky. Příběh, který sledujeme, je v tomto případě trochu ekologický, což také každému nesedne, a ty morální a moralizující myšlenky jsou tady podávány na zlatém podnose, stejně je to fantasy, které jen tak číst nebudete. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/281-donzon-usvit-99-kosile-noci-85.html
  • massilia
    Moc příjemné překvapení. Úsvit se od Zenitu značně liší. Je vážnější, je v něm kladen menší důraz na vtip, liší se i kresba, která je oproti Zenitu značně strohá, bez všech těch zábavných detailů. Hlavní hrdina je totální ňouma, ale dobračisko, takže čtenář mu musí při všech jeho eskapádách držet palce.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš5.9.2011 22:08Donžon - Úsvit #01 (#-99): Košile noci
    Méně zábavnější než zenit série, ale přesto fajn. Zatim sem si úplně nenašel cestu k hlavnímu hrdinovi, ale i tak mě baví kresba a příběh. Taková fajn pohádka .o)
  • flipflop
    Příjemná záležitost s dětskou kresbou a někdy s dost krutými událostmi. Celkově spokojenost. Parádní díl.
  • Le Porello
    Tak tenhle Donžon mě dostal zatim nejvíc, má slušný děj a spád, neni za každou cenu vtipný jako první díly zenitu, charaktery jsou mi sympatičtější a hlavně výborná Blainova kresba + dokonalý coloring
  • Kapis
    Kapis mecenáš1.6.2009 09:35Donžon - Úsvit #01 (#-99): Košile noci
    Myslím si, že hravou atmosféru Donžon-světa se povedlo kvalitně uchovat, Blainova kresba se hodně blíží nadupané kresbě Trondheimově a i když Košile noci není tak vtipná jako první booky Zenitu, jedná se stále o nadprůměrnou záležitost s notnou dávkou nadhledu, který ve fantasy světě není až zas tak běžný. Podle mne je to důstojný "start" celého Donžon-universa;-) Jsem velice spokojen, že Donžon nebyl pohřben s Motem a že v tom našem kocourkově jsou se lidé schopni na něčem ještě dohodnout. Díky Argo. Ve mně máte jistotu podpory formou jisté koupě každého dalšího dílu, takže se s náma moc nemazlete a vydávejte jak o život!!!!!
  • Sepp Jörgen
    Skvělý a vtipný příběh, výborná kresba (mnohem víc 'Sfarovská' než 'Trondheimovská', díky bohu ale hlavně originální, tedy 'Blainovská':) a spousta zvědavosti, jak se Úsvit bude propojovat se Zenitem... Další díl Donžonu očekávám opravdu netrpělivě. Možná přišel čas začít se učit francouzsky:)
  • kosmik
    jako první soumrak i tenhle díl mě příde slabší než zenit. slušně se rozbíhající začátek postupně vyšumí.
  • Neutrino
    Opět skvělý díl, který (jak už bylo řečeno) více připomíná Zénit, a to větší přímočarostí příběhu a charakteristickou vtipností. Příchází ovšem s vlastní novou atmosférou, která opravdu působí "jako z dávných dob" - ať už je to chování postav, prostředí ve kterém se pohybují nebo samotný Blainův kresebný styl. Příběh se mi líbil, některé vtípky taky a sedla mi například postavy profesora Hippolyta.
    Blainova kresba s sebou přináší spoustu nového a nijak výrazně nekopčí předchozí donžonovské kreslíře. Myslím, že mu opravdu sedí městské přostředí (a civilizace obecně), tedy že pro tento díl se opravdu hodí nejvíce. Líbily se například stránky 15, 21 nebo 31 - některé věci na mě ale zase působí daleko hůř. Každopádně je to kvalitní výtvarník a dodal Donžonu novou dimenzi. Pokud se budou různorodí kreslíři takto střídat i nadále, mohla by to být opravdu paráda...
  • krvinka56
    Sice to už není tak zábavné jako předešlé knihy ale příběh to má tedy fakt bytelnej postavy sou správně zvláštní.Včetně poněkud oprsklého hlavního hrdiny.Na rozjezd o vzniku Donžonu rozhodně perfektní.Opravdu perfektní sérije je dobře že u nás opět vychází.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš12.1.2009 07:54Donžon - Úsvit #01 (#-99): Košile noci
    Tenhle díl mě mile překvapil kresbou (ze scénáře je poznat stejný duch zenitových Donžonů). Opravdu nejlepší série, která tu dnes vychází - tak doufám, že vycházet nepřestane.
  • willis
    Tak,tak. Nová řada, nový kreslíř, jiný čas. Jinak starý starý dobrý Donžon. Pro mě je tohle v současnosti nejoblíbenější série, takže hodnotím skoro nekriticky :). Go Argo Go!!!
  • vasek
    Vynikající věc, vtipná a výtvarně skoro úžasná. Blainovo pojetí neztrácí nic z předchozích dílů, dokonce bych řekl, že sérii výrazně obohacuje. Jeho styl bych zašoupnul někam mezi Sfara a Šalamouna (např. viz "ryze šalamounovsý" panel 4 na str 20). Jednotlivé panely místy připomínají grafický list.
    Dějově zábavné a čtivé jako první díly Zenitu. Celkově mi knížka přišla o dost vymazlenější než Dračí Hřbitov.

    Závěr: Ačkoli mě trošku štve "rozmělňování" série, musím dát skoro stovku. Zupr!
251131
Četl/a (43)
aza, buscheer, Cabal, calvin10, choze, DanQ, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, filemon, flipflop, flyboj, gongon44, Hanussen, J.Connor, James, jankie, japes, jiskra, Joshua_T, Kapis, kaylin, Kerbellos, kubosos, Le Porello, Light, Mariohurbanek, mgeralt, NecRoman, Noci, Paldini, Qvestor, robertsedmik, SickNail, Sir_Pete, SNUFKIN, start05, tacmud, the.kasztan, tomaseek, trudoš, VXP
(153)
adam.ra, ardath, arnecht, arsan, Avian, Awakener, aza, Azalin, Azbest, AZTeck, bboorreekk, Benji, Black Bro, yo, blackJag, Blacksad, bmc75, bourgeois, Braindead, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, Cassidy, Černá Krysa, chcita, CSE_AC/DC, DanQ, DAxik, DEmnoG, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, felis, fifas, filemon, filippo, flipflop, flyboj, Fréza, gongon44, goodspeed, Greyman, grinder, Hamichal, Hanussen, hawkzn, hedgehog, herbert, holubdema, horaczhlinska, Hulik, hypermlok, invape, J.Connor, James, jankie, japes, jiskra, Johnny Sasaki, Joshua_T, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Klatic, komik.sx, kosmik, krvinka56, kubosos, Le Porello, lemon_zobak, Lenny, Light, listr, Lobok257, maara, macomix, mainman, Mankin, Mariohurbanek, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, mcleek, melmoth, merhyx, mgeralt, mikado, mikina, mikki.maser, Mitak, Mr. Terrible, Mr.Plysh, namathur, naut77, NecRoman, Netorack, Neutrino, Noci, noMster, Olesh, Paldini, palo, pavel, pechna, POLAKST, Poseidon1978, q, RadimNemec, RainDamage, Redlum, renhoek, robertsedmik, RR, Ruw, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, sercial, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, songoku, Stara.kryta, start05, tacmud, tertr556, the.kasztan, Tialster, tomaseek, Tombal, trudoš, tulipstros, vasek, Velkej šéf, Viking, vishnar, vranakx, VXP, willis, Wiruss, Woffce, xai, xintax, yama, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original
Chce (9)
Ajit, choze, fusnix, Jezbo, kjghme, muflon, nepěkná perspektiva, sawtooth, Xeelee
Shání (2)
gobers, Houbař