Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje: dílo animátora cestovatele. Guy Delisle pracuje na „dislokovaném pracovišti“ v pchjongjangském studiu. Vypráví s humorem a sarkastickou nadsázkou o každodennosti komunistické Koreje. Vtipně podané pocity nudy, nepatřičnosti, pracovní beznaděje a ztížené možnosti komunikace, která by beztak i bez jazykové bariéry byla nutně absurdní, ale také snaha dozvědět se víc, prozkoumat zakázaný svět a překročit hranice jsou nosnými tématy Delislova díla o práci na animovaném filmu v zahraničí (první: Šen-čen – Cestovní deník z Číny). Odhaluje se zde před námi opravdový život v metropoli země ovládané stínem Velkého a postavou Milovaného vůdce, tedy ztělesněními unikátního komunistického teroru.

Scénář
Guy Delisle
Art
Guy Delisle
Obálka
Guy Delisle
Překlad
Kateřina Reinischová
Redakce
Richard Podaný
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-456-4 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 235 mm
Tisk
černobílý
Stran
184
Cena
399 Kč
  • james89
    Tahle kniha se mi z ostatních vydaných asi nejlíp četla a byla zde země dobře popsaná včetně různých zvyklostí. Moc se mi líbil výlet do muzea :D
  • kaylin
    Tohle je nahlédnutí, které je vedeno schopným autorem. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/08/976-pchjongjang-vylet-do-severni-koreje.html
  • Černá Krysa
    Černá Krysa18.4.2014 08:02Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
    Čtivý cestopis s příjemnou kresbou. Pŕi popisu absurdních situací, které jsou v KLDR denním chlebem se člověk pochechtává a nevěřícně kroutí hlavou, ale skutečnost přitom není vtipná ani trochu. Přesto je kniha napsaná lehkou formou, nepouští se do moralizování ani soudů. Zároveň se člověk leccos dozví. KLDR je jako vystřiženo z knihy 1984, kterážto kniha i v tomto příběhu hraje svoji roli.
    V hlavě mi zní otázka: Je fakt možné v tom režimu žít a zachovat si zdravý rozum? Odpověď se nabízí...přežít se dá, žít moc ne. A zachovat si rozum taky ne. Si myslím já. A otázka nejpalčivější....jak už psal Kabukiman: Skutečně tomu věří, nebo to jen předstírají? zůstane nezodpovězena. Do jaké míry se dá zmanipulovat lidská mysl....?
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš2.10.2013 16:29Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
    Ihned jsem si vybavil Singapurský speciál Aarghu. Líbí se mi ten zápaďácký nadhled dočasného návštěvníka, který na vše shlíží jen jako na bizarní skanzen uvědomujíc si však jeho mimořádně temná zákoutí, ale bez vůle je přespříliš vymetat a hodnotit.
  • Kabukiman
    Díky hrozící válce jsem se teď k tomuhle komiksu vrátil, abych se do KLDR podíval alespoň prostřednictvím Delisleho vyprávění. Po přečtení jsem dostal strašnou chuť se tam taky podívat a vidět na vlastní oči Kimovo muzeum, střelnice kde si trénují jak zabít amíka, všechny ty dobrovolníky malující kameny kolem pomníků a děti radostně zalévající trávníky... Něco tak šíleného jako severokorejský režim si totiž neumím ani představit. A chtěl bych taky znát odpověď na otázku, kterou si položí každý, kdo do KLDR přicestuje: "Skutečně tomu věří nebo to jen předstírají?".
  • Azalin
    Azalin mecenáš15.11.2010 12:51Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
    Podobně jako autorovo vyprávění o Číně je i tento komiks fascinujícím dokumentem o návštěvě a pobytu v totalitní komunistické zemi. Velmi čtivý příběh doprovázený solidní kresbou. Neměl by chybět v žádné komiksové sbírce.
  • flipflop
    pořád jsem sice čekal nějakou zápletku, která nepřišla, ale celkově se mi to líbilo. Příběh prostě plyne a hlavní hrdina není žádnej velkej hrdina -ono to v týhle zemi ani nejde. Pro toho, kdo se zajímá o dění v Severní Korei to bude slabej čajík.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 17:00Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
    Já jsem tento komiks četl naopak těsně poté, co jsem spatřil v kině dokument Vítekte v KLDR!. Jak Delisle, tak Jablonská se nám snaží ukázat absurditu a hrůzostrašnost celého režimu, přesto se to nemůže ani jednomu povést stoprocentně. Můžeme si ze zdejších obyvatel a pak obzvlášt z loajálních tlumočníků a průvodců dělat tak trochu šprýmy, čemu to oni vlastně věří nebo alespoň deklamují, že tomu věří (jinak mohou skončit někde v pracovním táboře na severovýchodě), ale je to spíše trochu děsivé. Ti lidé za to nemohou, semlel je onen režim. Sám si zdejší život neumím vůbec představit, sám Orwell by se asi divil. Teror, lidští roboti, beton a všudypřítomná šeď bez budoucnosti občas narušená patetickou a monstrózní oslavou režimu. Delisle se to také snaží ukázat, situace bere někdy s humorem, ale při pohledu na to, co tam autor vlastně dělá (sám využívá levné pracovní síly korejských animátorů), má člověk prazvláštní náladu...
  • Kapis
    Kapis mecenáš16.9.2009 21:53Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
    Zašel jsem se i na Jablonské Vítejte v KLDR a při čtení mě tak napadlo, že víc tam člověk za plotem neuvidí a hned mi Guy empaticky odpověděl v jiné rovině na str. 140, ale musí to být stejně silný zážitek - taky bych si tam dovedl představit výlet, dokud to stojí/nestojí;-) Pěkná věcička tenhle komiks.
  • denny
    Vyprávění je chytlavé. Pozvolné plynutí času v komiksu je nadočekávání zajímavé a absentující děj není problémem. Autor se soustředí na popisy všech událostí, které se mu staly, bez ohledu nato jak absurdní či "normální" se zdají jšemu či čtenářům. Kresebně se mi komiks líbí a styl se k tomuto vyprávění velmi hodí. Jeden z dalších ukázek, že komikse pro dospělé je běžná věc.
  • willis
    Absurdní země, tam se asi na stáž nejezdí za odměnu tam musel Delisle jet snad dobrovolně :). Jinak napsáno s lehkým nadhledem, původně jsem se obával nějaké agitky. Po přečtení se ale řadím taky k těm, co jsou tímhle kouskem potěšeni.
    U tohohle typu komiksu to sice není tak důležité, ale tisk je nějaký vybledlý, co jsem viděl ukázky na netu tak by to mělo mít víc kontrastu.... a koukám, že autor napsal více komiksů o svých zážitcích v podobně exotických zemích.
  • Jokerka
    Ano! Vyborny "pribeh" o pobytu v tyhle zvlastni zemi. On to ani snad neni pribeh ale spis vypraveni ktere plyne a plyne a plyne az nakonec doplyne do konce. Nicmene me styl vypraveni a i ztvarneni (je mi to tim stylem tak nejak blizke) naprosto vtahlo. Guy Delisle na me pusobil v tomhle dile jako naprosta hracicka a tak trochu detina (cimz u me ziskava 100 bodu ze 100). Jeho "preziti" v tomhle rezimu, mu to myslim hodne usnadnilo.
    Je zvlastni cist o dvou "svetech" v tyhle zemi. Na jedne strane cizinec, ktery zde ma pracovat a je vlacen po pychach zeme a na druhe mistni obcan, ktery zde zije naporad a pracuje pro velkeho vudce, do doby kdy se nejakym cinem zproneveri a je zavren do tabora. Doporucuju precist knihu o niz se autor zminuje: Pchojngjangska akvaria. Skutecny pribeh muze, ktery byl i s rodinou umisten do pracovniho tabora v Jodoku, kde prozil 10 let. Tahle kniha me po dlouhe dobe naprosto dostala.
  • Woffce
    Zack mi ušetřil čas: Doplňte si do komentáře pode mnou diakritiku - a líp bych to nenapsal :---)
  • Zack
    Po precteni tohoto comicsu jsem mel az uchylnou potrebu se do te zeme podivat. Cekal jsem od nej primocarou kritiku severokorejskeho rezimu a misto toho se mi dostal takrka dokumentarni popis od cloveka, ktery tam musel nejaky cas zit. Po stavebni strance se neda rict, ze by mel pribeh nejakou strukturu, gradaci ci pointu by ctenar hledal marne, ale popis zeme, ktera je neuveritelne chuda a presto neustale vynaklada neuveritelne usili vypadat "dobre", je uzasne. Narazky na totalitni rezim jsou prokladany vetsinou daleko humornejsimi minipribehy z bezneho zivota odkojence zapadni civilizace, ktery vetsinu casu vubec nema poneti, co se kolem nej deje. Autor obcas polozi nejake ty otazky, ale nastesti se nesnazi zodpovedet, s pokorou prijima roli pozorovatele, ktery nema sanci tomu svetu porozumet.
    Neubranim se lehkemu srovnani s jinym autorem vypravejicim podobnym stylem, jimz je Joe Sacco. Pokud vam sedi on, tento comics by nemel jit mimo vas. Rozdilu je jen par. Delisle je jasny animator, jeho usporna, popisna, ale naprosto dostacujici kresba a predevsim fakt, ze je v Pchjongjangu vlastne jen jako prosty civilista, ktery tam pobyl nejaky cas z pracovnich duvodu, takze je ten pohled precejen trochu civilnejsi nez ten Saccuv, u ktereho se proste novinar nezapre.
  • andre
    andre mecenáš27.4.2009 15:31Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
    Musím uznat, že je to velice čtivé. Bohužel mi ty situace nepřipadaly tak absurdní, jak by si autor představoval. Asi to bude tím, že když člověk v něčem podobném (i když né tak "promakaném") vyrůstal, tak mu to tak divné nepřijde. ... Jsem velice potěšen, že se autor, více méně, vyhybá předkládání svých názorů, ale pouze popisuje co zažil a je na každém z nás, abychom si udělali obrázek sami. ... Co mě trochu mrzí (nevím zda je to chyba, nebo jestli se jedná o umělecký záměr) je, že se tu , mimo textu, neobjevuje žádná 100% černá, a tak stránky vypadají "vyblitě" i když je zde barvy dost. ... škoda. ..... Vřele doporučuji..... Takže tak.
  • krvinka56
    Povedená záležitost s perfektním vyprávěním a vcelku zajímavou kresbou která má jisté kouzlo pokud jí člověk přijde na chuť .Zajimavé informace(o kterých vým z první ruky) které se mi přímo potvrdily.
361511
Četl/a (56)
2scha, ben_bella, calvin10, Černá Krysa, chcita, Covenant, D.K.Logic, davidek, Davispear , DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, filemon, flipflop, flyboj, Fox01, gezic, house192, hypermlok, invape, J.Connor, James, Jestrab2, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kapis, kaylin, Keno, Kokuun, Le Porello, Librarian, Light, Lobok257, mywiel, namdnas, Nexis, nfo, Obstik, oleav, pechna, robertsedmik, rooty, RR, RudyRod, sala, ShadowJuice, spagr, start05, suricattaontheway, the.kasztan, tricky, Ukko, Velkej šéf, yogi, zgrywus
(106)
2scha, Azalin, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, blackJag, bourgeois, Braindead, BreakingAway, burzum, calvin10, calviti, Černá Krysa, chcita, cobe, CP, Cr4sh, CSE_AC/DC, Davispear , DAxik, DEmnoG, discovery, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Dyler, farnhajt, felis, filemon, flyboj, Fox01, goodspeed, grinder, Hamichal, Hash, holubdema, Hulik, hypermlok, invape, J.Connor, James, jendavondra, Jestrab2, jiskra, Jokerka, Joshua_T, Kabukiman, Kapis, Kazumaki, Keno, Kokuun, krvinka56, Le Porello, Lenny, Librarian, Light, listr, Lobok257, marshalx, Martin Buchal, Marvin, merhyx, Mikei, monty.cl, Mr. Terrible, Mr.Plysh, mrtvý muž, namdnas, nepěkná perspektiva, Nexis, nfo, pechna, Poseidon1978, powermac, RainDamage, regressiv, Ricarderon, robertsedmik, rooty, RR, RudyRod, Saiffer, sawtooth, ShadowJuice, skepsi, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Toe, tomastrejbal, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vishnar, willis, Wiruss, Woffce, xai, Xeelee, xintax, yama, yogi, Zajo original, zgrywus
Chce (20)
Abstinent, barthez, Betelguese, Const.ex, delsemela, Druid, fusnix, hahahoho, jakouback, Jezura, Keenkeen, mára, mikki.maser, Nightmare, nx, Olesh, podzimator, quardok, Slaine, tankgirl
Shání (3)
ben_bella, Nightmare, Olesh
Nabízí (1)
bourgeois