Co se doma uvaří, to se doma sní.
Obyvatelé hornického městečka v poušti Nového Mexika dostali ultimátum: musí se odstěhovat, protože celé území zabírá armáda jako vojenské pásmo. Někteří uposlechli, jiní své domovy opustit odmítli a ukryli se ve starých důlních šachtách. Netušili však, že armáda bude na jejich území zkoušet jaderné zbraně. Hluboké štoly dokázaly původní obyvatele před následky výbuchů ochránit, radiace se však v oblasti držela i dlouho poté, co pokusy skončily, a pod jejím vlivem se začaly rodit zmutované děti. Při boji o přežití v nehostinné poušti nebylo možné brát na nikoho ohledy.

Scénář
Justin Gray
Art
John Higgins
Barvy
James Palmiotti (Jimmy)
Obálka
Greg Staples
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, horor
ISBN/ISSN
978-80-7381-464-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
366 g
Stran
112
Cena
299 Kč
Originál
The Hills Have Eyes: The Beginning (Fox Atomic Comics, 2007)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš2.1.2022 12:50Hory mají oči: Počátek
    Četl jsem kdysi, teď mi knihu připomněl můj predpisatel Ivan Kučerů. Když koukám na tým, co stvořil tuhle knihu, tak vidím průměr, avšak kniha byla podprůměrná. Někdy se jim zadari a jsou s prihmourenim oka lehce nadprůměrní (Jonah Hex obcas), někdy ne (hory maj voči). Z knihy si pamatuju, že na konci mela jednu pěknou bonus obálku a v příběhu je nějaká baba, co ukazuje kozy, jednou? To je vše... Za každou kozu dávám 1 hvězdu.

    Btw. Filmy jsou brutální. Komiks oproti nim těžká slabota.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš2.1.2022 09:02Hory mají oči: Počátek
    Nepoznám zákulisie tohto projektu, ale objavil sa na trhu v roku 2007 a keďže v rovnakom roku šiel do kín horor Hory majú oči 2, tak tipujem, že šlo o špecifickú súčasť reklamnej kampane. Síce je to na výsledku čiastočne poznať v zmysle, že je to len taká jednohubka, ale na druhej strane je zvládnutá tak dobre, že by mi nevadilo, ak by sa takých „len jednohubiek“ do roka objavovalo viac. Dejovo je to čosi medzi prequelom Ajaovho hitu Hory majú oči z roku 2006 (ktorý bol remakom kultového hixploitationu Wesa Cravena zo 70. rokov) a jeho sequelom a vlastne je to zároveň aj (čiastočný) sequel dvojky a zároveň „remake“ jednotky aj dvojky, ale tentokrát nie z pohľadu hrdinov, ale kanibalov. Znie to asi komplikovane, ale prelína sa to zaujímavo a nemyslím si, že je potrebné poznať filmy. Dokonca by možno bolo lepšie, ak by ste ich nepoznali. Nakreslené je to Johnom Higginsom (John Constantine, Hellblazer: Syn člověka) parádne. Justin Gray (Jonah Hex: Tvář plná násilí, Punisher MAX: Vánoce na odstřel) poskytol scenár, ktorý ilustrátorovi umožnil naplno sa odtrhnúť z reťaze, čo sa týka násilia a iných nechutností. Určite to nie je komiks určený pre deti a ľudí s citlivou povahou. Spomenúť musím aj temné farby Jimmyho Palmiottiho (Daredevil: Ďábel strážny, Xena od Barlow Comics). Trocha mi vadila od istej miery prehnanosť zápletky, kedy to pripomína vojnový príbeh s tankami a nie niečo, čo sa odohráva v reálnej, súčasnej Amerike. Ako to už v živote chodí, všetko odštartovala ľudská hlúposť. A potom sa to už len na seba nabaľovalo. Ako lavína. Záverečné bonusy sú kuriózne. Ešte u skíc (a textu) Johna Higginsa si poviete „fajn, jasnačka cesnačka“. Ale nechápem, čo mala znamenať „reklamní tvorba“, kde nájdete medailóniky a ukážky z tvorby Grega Staplesa, Billa Sienkiewicza a Tima Bradstreeta, ktorí ak mi niečo neuniklo, nemali s týmto komiksom nič spoločné. Súčasťou (vnútorného) obalu sú medailóniky autorov. Za mňa fajnová jednorázovka, nebudem sa na nič hrať, nemám problém dať jej 4*.
  • tom173
    tom1736.6.2021 19:07Hory mají oči: Počátek
    Docela v pohodě odvyprávěný a napsaný "horror", nic víc, nic míň. Nějaké pokračování nebo rereading ale pro mě nepřipadá v úvahu :D..
  • karl173
    karl173 mecenáš23.7.2018 18:40Hory mají oči: Počátek
    Svižná akční jednohubka v hororovém kabátku plná násilí. Kresba dopomáhá svižnému čtení a líbila se mi. Bohužel víc než akci a klasický příběh plný klišé tento komiks nenabízí tudíž dávám lehce nadprůměrných 60%
  • Skot
    Skot mecenáš4.2.2018 19:14Hory mají oči: Počátek
    Bohužel jsem neviděl filmy , kterým děj předchází. Standardní hororově akční komiks s lehce předvídatelným dějem, velmi dobrou kresbou a barvami.. V druhé polovině lehce ztrácí scénář dech a zjednodušuje se. Dobrý průměr ve svém žánru,
  • Hulik
    Hulik6.3.2011 23:14Hory mají oči: Počátek
    Jako jednomu z impulsů k návratu ke komiksům,nemůžu dát mín.Navíc první díl(remake) patří mezi mé top horrory.U slabé dvojky byl zase zajímavý dokument o vzniku tohoto komiksu.Kresba sedí a béčkový příběh funguje.Ke čtení doporučuji jako kulisu Soundtrack z filmu:-).
  • flipflop
    flipflop18.2.2011 22:13Hory mají oči: Počátek
    Čekal jsem nějakou bezduchou vyvražďovačku jako ve filmu, ale zklamání se naštěstí nekonalo. Příběh má dobrou myšlenku, rychlé tempo a hlavně parádní kresbu! Jsem fakt spokojen.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin30.10.2010 18:26Hory mají oči: Počátek
    Jednoduchý průměr, ale dobré a tak akorát krátké...
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš29.10.2010 12:58Hory mají oči: Počátek
    Nejsem sice fanoušek filmů (jak původních tak remaků), ale tohle se mi líbilo. Dobrej prequel. jasně, nic světobornýho, ale taková pěkná béčková jednohubka.
  • Lenny
    Lenny mecenáš13.1.2010 22:05Hory mají oči: Počátek
    Naprosto průměrná kniha, která spíše slouží k rozvinutí filmů (které jsem neviděl). Začátek působí vcelku slibně, pak to sklouzává (pokud jsem to dobře pochopil) k části "viděli jste ve filmu, tak to vemem stručně". Kresba je slušná, jen násilí a brutality mohlo být víc
  • choze
    choze2.11.2009 15:58Hory mají oči: Počátek
    Filmy jsem viděl, moc se mi nelíbily a tenhle doplňkový materiál k nim bych doporučil jen jejich hardcore fanouškům. Slabota.
  • denny
    denny8.9.2009 21:59Hory mají oči: Počátek
    Souhlasím s tím, že první část je super i s tím, že druhá část je slabší. Také jsem neviděl filmy a také mě to nijak zvlášť nenalákalo.
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo12.4.2009 14:09Hory mají oči: Počátek
    První polovina je výborná, v té druhé už se hodně rychle skáče v ději (a jj, jsou tam narážky, jak na první díl, tak i na druhý), takže o nějakém napětí se nedá mluvit, ale pořád nadprůměrný, jen si myslím, že kdyby to bylo o něco delší s větším důrazem na hlavní postavy a některé momenty v příběhu, tak by to možná bylo i lepší, ale jen možná.
  • willis
    willis20.2.2009 11:18Hory mají oči: Počátek
    Dobrý, sice jednoduchý ale úderný... Nejsem přiznivec slasherů typu Texaský masakr, v hororu mám raději něco jako tajemnou atmosféru než nesmyslné vyvražďování degenerovanými kanibaly. Tady se ale scénář, který je napsán z pohledu mutantů, naštěstí přidržel především motivu zrodu kolonie a pomsty. Potěší slušná kresba i narážka na první film (jestli jsem to teda dobře všechno pochopil). Hororová oddychovka, žádná bomba, ale tu od toho snad ani nikdo nečeká
  • erik
    erik6.2.2009 20:56Hory mají oči: Počátek
    Filmy som nevidel, knihu som chcel skúsiť, stalo sa a konštatujem, že je to taká bezproblémová jednohubka. Na film ma to nenavnadilo. Je to krátke a tomu vcelku zodpovedá aj cena.
21628111
Četl/a (51)
2scha, 81splinter, adevr, Aldo26, calvin10, charvos, dajik, DEmnoG, Dezodoo, Doctorow, emanek, erik, fel68, fifas, flipflop, gezic, guseppe, hellblazer, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, jankie, Joshua_T, kadas97, karl173, Librarian, Lobok257, Mr.Plysh, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, Paldini, pechna, PH79, raimi, rajot, RaptoR, Raul, seneke, Skot, Spike, terrordemon, tom173, trudoš, Ukko, Velkej šéf, VskPrzk, Zbysek2410, zlejzmrd
(144)
2scha, 81splinter, adam.ra, adevr, afri, Aldo26, Azbest, AZTeck, BadBoy, bboorreekk, beanek, Beng.D, Bezvliv, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bobo666_2005, Braindead, calvin10, calviti, charvos, CP, Crics, CSE_AC/DC, DAN478, DEmnoG, Dezodoo, Dinik, disclose, Doctorow, doophy, Dosis_Venenum, dvoracekpetr1, emanek, erik, fanik, fel68, felis, fifas, Fréza, goodspeed, GORERATED, grinder, guseppe, Hamichal, hellblazer, ho.mof, holubdema, horaczhlinska, Houbař, hugosnowden, Hulik, Hurvy, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, JamesRamone, jankie, Kabukiman, Kačer Donald, kadas97, kamil, Kazumaki, KdG, KINIMODUS, krvinka56, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, Lojza, Lookass33, m.abrams, Majkl, Mankin, Marthy76, Martin Buchal, Masinfira, Mauzr, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, mikado, MIKER65, mikina, misa, monty.cl, morbn, moris.cz, Mr.Plysh, NecRoman, Neuro, NguyenTom, Nightmare, noMster, obitus, Odal , Olesh, opytz, OwerLord, pacient, Paldini, pavel, pechna, PH79, POLAKST, Poseidon1978, Radowan, Raikou, raimi, RainDamage, rajot, RaptoR, Rumburaq, Saiffer, Salien, Saran, Satyricon, seneke, Skot, sleepless, Spike, stanleystar, tacmud, terrordemon, Toe, Tombal, Tominos, TomNguyen, trudoš, tulipstros, Ukko, VasaX, Velkej šéf, Vítek, Wiruss, xai, xintax, yojimbo, Zbysek2410, zdennanek, Zíďas, zlejzmrd
Chce (7)
Agent24, Azik2586, Badgu.y1902, delsemela, DracoAn, fusnix, Zod
Nabízí (2)
Fox01, Ivan Kucera