Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Druhé album série poetických komiksů o rabínovu kocourovi nás opět zavádí do meziválečného Alžírska a setkáme se v něm vedle starého známého „židovského“ kocoura, rabína a jeho dcery i s dalšími postavami – objeví se tu rabínův bratranec Malka, neohrožený svůdce žen, se svým ochočeným lvem, arabský šejk Mohamed Sfar s oslem, co umí zpívat zhudebněné básně svého pána, či mladý a pohledný rabín z Paříže, který zřejmě přijíždí našeho rabína vystřídat… Vtipný, chytrý a originální grafický román významného francouzského kreslíře čtenářům poodhaluje málo známý svět sefardských Židů a s neodolatelným humorem vykresluje atmosféru magického, sluncem zalitého Orientu.

Scénář
Joann Sfar
Art
Joann Sfar
Barvy
Brigitte Findakly
Obálka
Joann Sfar
Překlad
Magdalena Křížová
Žánry
humorný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7407-039-6 (G plus G)
978-80-7407-039-6 (Garamond (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 296 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
249 Kč
Originál
Le Chat du Rabbin #02: Le Malka des Lions (Dargaud, 2002)
  • Kapis
    Kapis mecenáš24.9.2015 08:15Rabínův kocour #02: Malka, král lvů
    Nelíbí se mi Sfarova kresba, ale tenhle kocour je docela vtipný a četlo se to za těch 49 Kč z LK dobře;) Zajímavá je skoro totožnost salám alejkum a shalom aleichem, jsou ti židi i arabi holt Semité - a to ví málokdo. A je zvláštní, že žádný novinář současnou xenofobní hysterickou a nenávistnou atmosféru proti uprchlíkům nenazývá antisemitismem. Asi ještě nezkousli to, že se děti budou muset od příštího roku už od 1.třídy učit arabské číslice;)
    Když někde uvidím levně 1.díl, tak si ho koupím, škoda, že zbytek už nevyjde, ale vydávat Evropu v tomto formátu je po zkušenostech trochu nerozum.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.2.2011 18:43Rabínův kocour #02: Malka, král lvů
    Bavil jsem se jako u jedničky, ale už o chloupek méně:)
  • Kocour
    Druhý díl není tak provokativní, momentů, kdy dojde ke střetu názorů či vyznání, je málo, ale když už, tak to stojí za to. Mám rád takové ty drobnosti, jako: "Když Aškenázové jedí maso, čekají pět hodin, než se napijí mléka. Sefardové tři...", nebo "Vnuk řekne, že se má vylít voda ze všech nádob (...) protože tu obchází Anděl smrti a mohl by v té vodě smočit svůj meč." "Tohle ale není pravá víra, víš, to jsou pověry." Škoda, že podobných momentů není víc. Ale je mi jasné, že tohle není žádný náboženský pamflet, jde především o zábavu. A bavil jsem se dost. Na přinejmenším zvláštní kresbu jsem si už zvyknul a také tu naštěstí ubylo políček, které jsou bez bublin.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin3.9.2009 20:08Rabínův kocour #02: Malka, král lvů
    Uf, kocour mi odpadl ze žaludku. Měl by zhubnout. No ale ke komiksu-první díl se mi líbil více, i když zde je děj bohatší... Ale když kocour mluvil, filozofoval a i ubližoval svou pravdou, bylo to tak nějak zajímavější, možná, žë jen proto, kolik nových věcí jsem se mohla dozvědět. Tento díl však rozhodně chytne a navnadí na další pokračování série... Díky ti Francouzský institute za podporu!
  • Woffce
    Jsem rád, že rabín Sfar zůstává rabínem. Jsem rád, že rabínův kocour zůstává žárlivým neotesancem, kterej když mluví, ví co mluví ("...Abys vedl modlitbu v hebrejštině před Židy, co mluví arabsky, chtějí po tobě, abys psal francouzsky. Podle mě jsou cvoci."). Proto velice rád kdykoli znovu Sfárám do hlubin Joannovy zadumané fantazie.
  • willis
    Platí co u jedničky chytré, zábavné a navíc téhle sérii začínám přicházet na chuť.
  • Sepp Jörgen
    Sepp Jörgen28.2.2009 14:18Rabínův kocour #02: Malka, král lvů
    Sfarova kresba je opět precizní, originální a výborná. Stejně jako v prvním díle je i ve dvojce spousta vtipných postřehů o judaismu. Kocourovy dialogy s rabínem tady vážně chybí, ale co dělat, kocour porušil zákaz a vyslovil Boží jméno dokonce sedmkrát:) Skvělý, inteligentní komiks!
  • andre
    andre mecenáš21.2.2009 10:59Rabínův kocour #02: Malka, král lvů
    Oproti prvnímu dílu lehké zklamání, které je asi zapříčiněno příliš velkým očekáváním.Trošku to na mě působí nedokončeně (neuzavřeně), což je v našich zeměpisných délkách a šířkách škoda, neboť čekání na další díl déle jak rok je docela dost nepříjemné. Teda za předpokladu, že je má teorie (první části) správná. ..... Bohužel se tu tentokrát nesetkáváme s popichující kočkou, která tak zajímavě a vtipně polemizuje o židovství. Děj se odehrává kolem ní a ona pouze občas zahostuje. Většina myšlenek je zde pouze naznačena, ale nedotažena (soužití židů a arabů, atd.). .... Takže je to stále příjemné a chytré počtení, které mě tentokrát moc neobohatilo. Takže tak.
81051