Publikace se zaměřuje na práci cizinců v České republice. Formou komiksů i investigativních reportáží se tak můžete seznámit, za jakých podmínek zde cizinci pracují. Sám název Czech Made s otazníkem poukazuje na to, že za českými výrobky se často skrývá úmorná a mnohahodinová práce migrujících pracovníků. Katalog obsahuje osm reportáží - komikových příběhů - přibližujících část života cizinců různých národností, kteří přišli do ČR za prací. V příbězích je zachycen každodenní život cizinců, reálné poměry u českého zaměstnavatele i konkrétní příklady porušování základních lidských práv i pracovních podmínek.
Žánry
propagační, ze života
ISBN/ISSN
978-80-904161-3-0 (Multikulturní centrum Praha)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
350 x 250 mm
Tisk
černobílý s doplňkovými barvami
Stran
52
Cena
130 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.5.2011 11:09CzechMade? Výstava komiksů o práci cizinců
    Další z komiksů, kde jde mnohem více o obsah a sdělení, než o formu, která zde slouží pouze jako zajímavý nástroj vyjádření problémů s přistěhovalectvím. To však neznamená, že se zde nenajdou i výtvarně zdařilé práce. Zajímavá publikace.
  • vasek
    mára: když už nic, mělo to aspoň bombastickou reklamní kampaň. :)
  • mára
    Líbí se mi komiks od Toy Box, jinak to ale narozdíl od Woffce jako KOMIKSOVOU PUBLIKACI doporučit nemůžu ani náhodou. Společenskou užitečnost publikace posoudit nedokážu.
  • Woffce
    Loni na podzim proběhla v Praze a Brně výstava komiksů Břetislava Kovaříka "Jak se žije uprchlíkům v ČR ?" - a já měl (bez ohledu z mýho nenadšení z komiksů samotných) skepsi ke způsobu, jak "těm Čechům nenásilnou formou priblížit útrapy neČechů". Podobně mi uniká smysl tak trochu čítankového předestření problému postavení cizinců pracujících v Česku formou výstavy a následně publikace "CzechMade ?". Úmysl je jasný - a jednoznačně ho lze jen chválit, jen mám pocit, že efekt přinese nulový, a že samotné zadání pro zúčastněné autory bylo už samo o sobě trochu slepou uličkou. Jak popadnout ve zkratce jednotlivé ty Naděje a Křivdy a Zklamání a vyhnout se popisnosti a moralizování - toho jsem se obával. Teď už vím, že částečně oprávněně, ale většinu mých pseudointošských pochyb nakonec zdárně rozprášil Jan Turnovec, Toy Box , Lucie Lomová a Anna Tejklová - to jsou 4 veledůvody si "CzechMade?" pořídit. Ani zbývajícím čtyřem autorům ale nemůžu podsouvat tu zmiňovanou tendenčnost, jen pojaly ty - mimochodem skutečné - příběhy trochu mimo můj záběr.
    Vážně nevím, jestli přinese tento počin nějaké změny ve vnímání problémů cizinců u nás (a jediný smysl by to mělo v případě soudů a zákonodárců - ti jediní s tím mohou, a dávno by i už MĚLI něco dělat), ale jako komiksovou publikaci musím "CzechMade?" jen pochválit - a doporučit.