Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Malý princ patří po léta k nejpůsobivějším knížkám a ke skvostům literatury pro děti i dospělé. Autor Saint-Exupéry si knížku sám nádherně ilustroval, a přesto výtvarníky a malíře stále láká vyrovnat se po svém s touto knihou a ztvárnit ji dle své fantazie. Této nelehké výzvě nakonec neodolal jeden z mistrů frankofonního komiksu Joann Sfar (nar. 1971), známý i u nás svou sérií Donžon či komiksem Rabínův kocour, v němž reflektuje svůj židovský původ.

Sfarův Malý princ je působivou poctou dílu i jeho autorovi a potěší milovníky této knihy i náročného komiksu. Sfar tu nezapře svou úctu k Marku Chagallovi i ke klasikům francouzského komiksu Fredovi a Hugovi Prattovi. Komiks vychází 66 let po prvním francouzském vydání slavné knihy, vzbudil ve světě oprávněnou pozornost a letos získal cenu pro nejlepší dětský komiks na komiksovém festivalu ve francouzském Angouleme.

Autor předlohy: Antoine de Saint-Exupéry

Scénář
Joann Sfar
Art
Joann Sfar
Obálka
Joann Sfar
Překlad
Richard Podaný, Zdeňka Stavinohová
Žánry
dětský
ISBN/ISSN
978-80-00-02319-9 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 245 mm
Tisk
barevný
Stran
112
Cena
229 Kč
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš11.11.2015 00:45Malý princ
    Malého prince zná asi většina čtenářů. Těm neznalým by komiks mohl dopomoci k originálu, o němž si myslím, že ho Sfar s citem uchopil, nesnadně převedl do obrázků a pak zase uložil nazpět; a my si můžeme vybrat, kterou verzi si přečteme. Já jsem pro obojí. Těžko si představím, že by prince zkomiksoval někdo jiný.
    Škoda jen těch barev - představoval bych si spíš akvarel, který podle mě Sfarovi sedí víc. Rozhodně však v této podobě není zbytečný.
    Zbytečný je tu další komiksový seriál, jenž nese titul Malého prince a je mi záhadou, že se u nás drží.
    Kdepak, Sfar je jiný, Sfar umí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.3.2014 17:34Malý princ
    Před několika týdny jsem si konečně přečetl Malého prince, takže jsem mohl v duchu své zásady sáhnout i po komiksovém zpracování. Sfarovská adaptace je prostě sfarovská a k námětu se vlastně velmi hodí. Ale zároveň má pravdu i Woffce, že je to kniha trochu zbytečná. S předělávkami slavných děl je prostě potíž, ale o tom jsem psal již několikrát. Tohle je zrovna relativně příjemná předělávka nesmírně dojemného a kársného příběhu. Nekazí originál a ani neurazí...

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    kaylin4.9.2013 14:59Malý princ
    Joann Sfar ke knize, co se týká textu, příběhu, vyznění, nic zásadního nepřidal. V podstatě se dá říct, že udělal knihu velmi bohatě ilustrovanou. Už na začátku bylo jasné, že si vzal hodně velké sousto. "Malý princ" by se dal nesprávným zacházením zničit. Jeho kouzlo je v tom, že je přístupný dětem, ale i dospělým. Tohle je však i doména Sfarovy tvorby. A tak nakonec dokázal to, že vzal milovaný příběh a převedl ho do komiksu s láskou, aniž by ho zdevastoval. A aniž by ho měnil. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/266-maly-princ-95.html
  • andre
    andre mecenáš26.7.2010 10:41Malý princ
    Nic chytřejšího než napsal kolega Woffce mě nenapadá. Souhlasím do puntíku.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin2.9.2009 17:45Malý princ
    Přijde mi to tak dlouho, co jsem malého prince četla... Přesto komiks nedosahuje kvalit původního díla, začátek a děj po příběh s liškou je strhující, ale pak tomu podle mě chybí ten...no, hm, jaksi...eh.. le Esprit? Nedaří se udržet ducha předlohy. Sfarova kresba je jako obvykle skvělá, jen ty modré oči, ta obrovská dojemná kukadla se mi hnusí.
  • willis
    willis26.8.2009 14:18Malý princ
    Předloha je svým malým rozsahem ideální pro převod. Sfar to tak měl lehčí v tom, že prakticky nepotřeboval scénář. Dovolím si tvrdit, že čtením knížky nestrávíte víc času než čtením (prohlížením) komiksu. Neměnných šest okének na stránku, žádné velké experimenty, důležitější ale je, že všechny Exupéryho myšlenky zůstaly zachovány, převedeny a vyznívají stejně jako v předloze. Pak už záleží jenom na tom , jak se vám líbí Sfar a jeho kresba.


  • Woffce
    Woffce23.7.2009 16:24Malý princ
    Já především nepovažuju Sfarův nápad "udělat si "Malého prince"" za příliš invenční. Po přečtení jeho - výtvarně jednoznačně úchvatného - dílka už vím, že budu-li mít pnutí připomenout si s "malým ufounem" ty krásně jednoduché pravdy, sáhnu do police s beletrií pro originál. Sfarův "Malý princ" je bez chyby, dokonalý vlastně - ale tak nějak zbytečný... Co takhle nějakého dalšího "Pascina", mistře ?
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš21.7.2009 08:54Malý princ
    Sfar je skvely komiksovy tvurce, na co sahne, to se mu povede.
  • royan
    royan3.7.2009 16:13Malý princ
    Tak toto se Sfarovi moc povedlo. Velmi působivé zpracování. Vřele doporučuji.
11911