Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koralína objevila ty dveře krátce potom, co se nastěhovali do domu.
Netušila, že tyhle dveře vedou do jiného světa, který je skoro stejný jako ten náš, jenže na první pohled lepší. Její tadruhá matka a tendruhý otec na ni mají čas a i sousedé jsou daleko zábavnější. Jenomže není všechno zlato, co se třpytí a Koralína nakonec zjistí, že některé dveře by měly zůstat navždy zavřené.
Napínavou knihu Neila Gaimana zadaptoval do comicsové podoby výtvarník P. Craig Russell, který je velmi populární díky práci na gaimanově sérii Sandman a comicsovému zpracování klasických operních děl Salome, Prsten Neibelungu a Kouzelná flétna.
Gaiman se v jednom rozhovoru svěřil, že ho při psaní Koralíny velmi inspiroval film Jana Švankmajera Něco z Alenky. Koralína vznikala původně jeko scénář přímo pro režiséra Henryho Selicka (Nightmare before Christmas / Ukradené Vánoce Tima Burtona), později byl Gaimanem přepracován do knihy.

Scénář
Philip Craig Russell
Art
Philip Craig Russell
Obálka
Philip Craig Russell
Překlad
Jan Kantůrek
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-86839-29-5 (Comics Centrum)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 235 mm
Tisk
barevný
Váha
485 g
Stran
192
Cena
299 Kč
Varianty
Koralína (pevná vazba) (2009)
Koralína (paperback) (2009)
  • deefha
    deefha mecenáš19.9.2022 09:16Koralína (paperback)
    Pohádková jednohubka o zahánění nudy překonáváním strachu :-) Je tam kočka, takže za mě dobrý. Knižní předlohu jsem nečetl a film neviděl (a teď už to asi dohánět nebudu).
  • Skot
    Skot mecenáš1.3.2021 17:58Koralína (paperback)
    Komiks je určený primárně pro děti a spíše se jedná o ilustrovanou povídku, která byla do komiksu adaptována. Typická Russelova realistická kresba odpovídá rázu vyprávění, děj je předvídatelný a dospělý čtenář už má pocit , že něco podobného četl již několikrát. Určitě to není nejlepší Gaimanovo dílo.
  • Spike
    Spike3.3.2018 23:13Koralína (pevná vazba)
    Ale jo, můžu hrdě prohlásit že mám za sebou další povedenou 'gaimanovku'. Knihu jsem zatím nečetl takže můžu srovnat max. tak s filmem, a komiks u mě vítězí. Na můj vkus by to mohlo být v určitých pasážích drsnější, ale pořád je to kniha taky pro děti, takže to tak beru. Určité hororové momenty i tak ale stály za to. Příjemně realistická kresba tomu seděla, vychutnával jsem si ji. Jen sem tam to trochu skřípalo v tom, že bylo vidět, že skutečně nejde o vlastní komiks ale přepis do jiného média. Příběh jako takový je jednoduchý, ale, i když se budu opakovat, tak jako jiné 'prostší' Gaimanovy příběhy tu jde spíš o atmosféru, a jakmile jsem se do toho dostal, užil jsem si Koralínu až do konce. Nejsou to úplně čisté čtyři hvězdy, ale za to že jde o něco co si užije čtenář v podstatě jakéhokoli věku, za povedené české vydání, a za to že jsem tento dávno rozprodaný kousek nakonec přeci jen sehnal, nemůžu jinak. Jen potvrzuji co bylo psáno už několikrát přede mnou, že si tato knížka zasloužila hezčí obálku, zde ale platí ono staré známé 'nesuď knihu podle obalu'. Ten obsah totiž stojí za to.
  • Kapis
    Kapis mecenáš10.1.2014 12:59Koralína (paperback)
    Krásná pohádka, zhltl jsem to, bez většího spěchu, v rámci rýmičkového domácího polehávání a odpočívání, za jedno odpoledne. U Russellovy kresby mi nejdřív chyběla hrubší obrysová linka, ale to by už celé vyznělo tak nějak moderněji a pečlivost s kterou je to nakresleno vše vynahradila. Je to snad jediná kniha, kde je překladatel napsán na obálce, ale od Comicscentra jsem se už dočkal větších šíleností, takže se nedivím ničemu. Předlohu jsem nečetl, film jsem viděl dřív, ale tohle se mi líbilo více.
  • kaylin
    kaylin8.5.2013 07:04Koralína (paperback)
    "Koralína" si neodpustí nějaká ta klišé. Zase je zde dítě, kterému nikdo nevěří, nikdo Koralínu vlastně ani neposlouchá. Ale právě v tomhle vidím sílu příběhu. Dívka je podaná skutečně jako dítě, některé její myšlenky, stejně jako její komentáře, jsou prostě dětské a člověk si uvědomí, že takových myšlenek, naivních, ale pravdivých, už není schopen, že doby dětské už jsou dávno za ním. Obdivuji pány Gaimana a Russella, že i ve svém věku jsou schopni psát o dětech a o tom, jak děti chápou svět kolem sebe. Příběh je pak mnohem uvěřitelnější. A "Koralína" je skutečně krásným vyprávěním, kterému z pohádky nechybí vůbec nic. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/49-koralina-85.html
  • morbn
    morbn14.6.2012 00:58Koralína (paperback)
    Fu, animák bol oveľa lepší, knihu som nečítal. Komiks je prúser, nuda...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2012 20:29Koralína (pevná vazba)
    Jeden dům, praštění rodiče (kteří svou dceru pojmenují Koralína a pak s ní chodí na procházky po skládkách odpadu), malá zvědavá dívka, dvě staré lesby s tlupou psů a jeden senila s myším cirkusem. Na druhé straně sviňská čarodějnice s knoflíky namísto očí. Duel na život a na smrt. Děti z toho budou srát strachy, my starší spíše doceníme Gaimanovu poetiku ve své původní podobě, tedy románové předloze tohoto komiksu. Ne, že by Phillip Craig Russell odvedl špatnou práci, to ne, jeho obrázky jsou čisté, přehledné a vskutku líbivé. Ale jaksi navíc je tam ta doslovná popisnost v textu, když vše podstatné vidíme již na ilustraci - např. 'vypravěč' pronese „Kočka na ni zamrkala.“ a vidíme mrkající kočku nebo „Pak pomalu scházela ze schodů.“, když jde Koralína ze schodů, atd.. Jedná se tedy "pouze" o ilustrovanou verzi Gaimanovy předlohy, nikoliv vlastní komiksovou interpretaci.
    Přesto se zde pár velice působivých kousků najde. Třeba poslední panel na straně 106, kdy se Tadruhá matka ptá Koralíny co jí chce nabídnout v případě, že prohraje v nadcházející hře a Koralína odvětí, že sebe a celé to vidíme v mrazivém záběru z nadhledu. Nebo když se monotónní poklepávání nehtem na oční knoflíky změní v kapání vodovodního kohoutku (str. 111). To vše vyvolává ve čtenáři (podobně jako v Koralíně samotné) tíseň a v jistých mezích tak zintenzivňuje psanou formu. Přesto raději znovu sáhnu po originálu. Tohle je jen takový milý bonus.
    Čemu ale opravdu nerozumím, je ta odpudivá obálka. Uvnitř spousta krásných obrázků a na coveru takový nevýrazný humus.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.10.2010 10:36Koralína (pevná vazba)
    Sympatický horůrek.
  • royan
    royan3.8.2010 00:12Koralína (paperback)
    Příjemně mrazivá pohádka pro všechny věkové generace.
  • Sirius
    Sirius3.7.2010 20:50Koralína (paperback)
    S tím komiksem bych neměl žádný problém, kdyby už neexistovala kniha, jejíž děj prakticky kopíruje a nepřináší tak nic nového. Jasně, atmosféra je mrazivá, Koralina je sympatická, a kresba ujde. Ovšem, na druhé straně jinak to bude brát zase člověk, který je zatím knihou nepolíbený a zakopl o komiks náhodou. Ale to je bohužel problém každého komiksu vytvořeného podle knihy.
  • vasek
    vasek9.5.2010 20:41Koralína (paperback)
    Komiksová Koralína je imho takovej malej poklad, co leží všem na očích, ale chodí se kolem něj bez povšimnutí. Kresba mi přišla příjemná a atmosférická. Na první pohled zase působí takovým tím americkým limonádovým dojmem, ale díky Russellově schopnosti zachytit pohyb, gesta a emoce do toho člověk zapadne neuvěřitelně rychle. Líbí se mi jeho způsob "nedokončených subtilních linií", který místy nabývá až dekorativní kvality.

    Navíc adaptace je to velmi zdařilá a inteligentně zpracovaná - zabývá se hlavním motivem, nerozmělňuje se a nerozpatlává se v tisících zbytečností jako stejnojmenný animák (u kterýho jsem teda mírně trpěl)... A příběh má takové grády, že musíte číst, dokud nedočtete. Je mi v podstatě jedno, čeho všeho je to vykrádačka. Jde zkrátka o ten pocit přítomného zla, svižné podání a zároveň perfektně budované napětí, takže člověk se nadechne až s poslední stránkou.

    Osobně fandím všem autorským projektům - Russell zvládnul nejen kresbu, ale i samotný scénář na výbornou a to mě obzvlášť těší. Jedině snad obálka není zrovna povedená a knížce by asi slušela o krysí fous lepší typografická úprava. Jinak spokojenost.
  • flipflop
    flipflop6.5.2010 23:38Koralína (pevná vazba)
    Pěkně propracovanej pohádkovej příběh s parádní čistou kresbou
  • Pafnuc
    Pafnuc18.2.2010 21:35Koralína (paperback)
    Celkem nuda.
  • mikimachr
    mikimachr30.12.2009 14:13Koralína (pevná vazba)
    Příběh: 8/10
    Kresba: 8/10
    Atmosféra: 9/10

    Tisíckrát omílaný příběh, ale koho by to omrzelo, že? Navíc komiksová adaptace se mi líbila daleko víc než třeba filmové zpracování. S knížkou jsem neměl tu čest.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš17.8.2009 22:17Koralína (pevná vazba)
    Ano, je to strasidelna pohadka, ano je to strasidelana pohadka spis pro mensi deti, ale kdo z nas neni v dusi alespon trochu ditetem i v dospelosti? I presto je vyborne nakreslena, vyborne colorovana, vyborna prace s panely, vyborne zvladnuta mimika a co jsem ocenil skvela prace s fontem. Takhle by mel dobry comics vypadat a koukat na jednotlive strany je pastva pro kukadla. Co mne trosku mrzi je zpracovani obalky, ktera mi prijde zbytecne nevyrazna.

    Pokud srovnam puvodni knihu ci film, tak jako nejzajimavejsi a tedy nejzabavenejsi je pro me prave zpracovani comicsove.

    U luxusnejsi varianty od CC jsem mimo tuhe vazby ocenil i prebal, ale co mi opet schazi jsou bonusove materialy, ktere si myslim jako "narocnejsi" zakaznik, ktery zaplati za knihu 2x nasobou cenu proti brozovanemu vydani, zaslouzim:).
  • DevCageR
    DevCageR24.7.2009 15:04Koralína (paperback)
    brokowycz: to snad neni mozny. Kdyz to nemuzes hodnoit objektivne, tak to nehodnot! Ze to nema atmosféru? Myslim, ze by sis to mel precist cely. Kniha, film i komiks jsou opravdu jiné. Každý z autorů to pojal po svém, což je dost dobře "vidět" na první pohled. Kresba na první pohled nepůsobí temně, ale právě proto ti doporučuju přečíst to celý!!! Prej 15minutový listování v Luxoru - tak to sem nepiš!
  • willis
    willis15.7.2009 11:51Koralína (paperback)
    Tyhle úlety spisovatelů typu Kinga (Dračí oči, Holičička, která měla ráda TG), Barkera (Zloděj duší) nebo Gaimana (právě Koralína), které jsou určeny dospívající generaci mně moc neoslovují. Přeci jen, když je člověk zvyklý na jejich "normální tvorbu" jsou tyhle příběhy takovou light verzí a tím i krokem zpět. Komiks je mé první setkání s Koralínou, nečetl jsem knížku a neviděl film. Předpokládám, že knížka která má jen 160 stránek bude věrně překreslená. Námět příběhu o tajemství za zavřenými dveřmi je uč trošku omletý, je to jen další variace na tohle téma a není špatná. Co se mně ale hodně líbí je už zmiňovaná precizní kresba. A na to, že knížka je určena pro děti 7+, tak jsou některé scény docela drsný.
  • elar
    elar18.6.2009 14:04Koralína (paperback)
    Tahle komiks se mi vážně moc líbil. Krásná pohádková atmosféra, příběh plynulý, kresba krásná. Moc pěkné využití rozdělení panelů a použití textu a komentářů. Bavil jsem se a je to krásná pohádka, hezké odpočinutí od super hrdinských či jiných vážných či nevážných témat. Jak pěkné dílo pro dítě ve mě, tak pro oči.
  • brkowycz
    brkowycz18.6.2009 10:30Koralína (paperback)
    Za prvý sem neřekl, že je Craig Russell špatnej, dokonce jsem napsal že kresba je hezká a povedená, ale přijde mi, že vzhledem k příběhu se mohl Russell v určitých scénách víc odvázat. A možná sice hodnotim nový ferrarri, i když v něm nejezdim, ale aspoň sem se v něm v autosalonu projel. Rozhodně to neprobíhalo tak, že jsem se kouknul na jednu stránku a řekl sem si "hm, to je sračka, pujdu domů a napíšu to na comicsdb". Hledal jsem a pročítal pasáže, které jsou v knížce a filmu MÉ OBLÍBENÉ a ztvárnění těchto pasáží od pana Russella se MĚ NELÍBILO, protože si JÁ myslím že to postrádá atmosféru, kterou PRO MĚ měla kniha. A protože uznávám, že ze zběžnýho 15 minutovýho listování comixem v luxoru nemůžu hodnotit plně objektivně, NEDÁVAL sem žádné hodnocení. Dobře, nemusel jsem nikoho odrazovat od koupě comicsu, to uznávám, zároveň se ale domnivám, že člověk, pro kterého kresba v NIKDYKDE nevystihuje postavy tak, "...jak jsem si je představoval v knížce," nebude spokojen ani s Koralinou.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade15.6.2009 14:25Koralína (paperback)
    4 brkowycz: Myslím si, že vážně nemáš pravdu. Kdo byl zhrozen comicsovou podobou Nikdykde, bude právě nadmíru spokojený s Koralínou, která je jak skvěle scenáristicky přepsaná, tak i dokonale nakreslená. P. C. Russell je několikanásobným držitelem ceny Harveyho i Eisnera a sám comics Koralína je v letošní nominaci na nejlepší knihu pro mládež. Nechápu tvojí averzi a věřím, že až si knihu přečteš, změníš názor. Pokud jí teda nebudeš číst s nechutí a předem zaujatým názorem, jaký tady prezentuješ. Trochu mi to připomíná debatu školáků v tramvaji o tom, že to nový Ferrari je na hovno a Porsche nic moc a ten Mustang fakt válí. Člověk by čekal, že v tom budou jezdit do školy, když tomu tak rozumí. Koralínovský MdS
  • matrosh
    matrosh14.6.2009 22:23Koralína (paperback)
    musim nedřív říct, že gaimana moc nemusím, dle mého názoru hodně často výkráda a je typickým postmoderním autorem, který dokáže skloubit provařené postupy a dodáva jim opravdu velice lehky nádech vlastní originality. ale coralina jako pohádka docela ušla ( i když je to v podstatě alenka v ríši divů skloubená s horrorovými prvky, které stejným způsobem využíva Stephen King ve svých knihách) knihu jsem nečetl, ale u Gaimana mi to příde jedno protože třeba právě zpomínaný neverwhere se stal knihou, až po uvedení tv seriálu, a autor není pevně svázan se žadným konkretním mediem, ale spíš je prolíná navzájem
  • brkowycz
    brkowycz11.6.2009 23:22Koralína (paperback)
    Tu poslední větu sem fakt posral, to se omlouvám, myslím tím že jestli byl někdy čtenář Neverwhere zhrozen jeho předěláním do comicsové podoby, měl by se Koralíně vyhýbat. Je to trochu nadnesené,to uznávám, ale. Třeba uhlavní nepřítel, když "sundá beránčí roucho (nechci spoilerovat těm, co to náhodou neznaj)" tak mě to prostě neohromilo ani nevyděsilo. Kresba je hezký, detailní, ale prostě nevystihuje atmosféru toho příběhu. A jestli se někomu kdo četl Nevewhere nelíbil comics, silně pochybuju že se mu bude líbit comics Coraline, pokud četl předlohu. Ale třeba to zachraňuje sécnář, proto hodnotím jen kresbu a nedávám procenta ;-)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš10.6.2009 16:07Koralína (paperback)
    to brkowycz: co rikas na Neverwhere jsem si uz nasel, hodnotil jsi:).
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš10.6.2009 12:45Koralína (paperback)
    to brkowycz: varovani na konci tveho prispevku se mi vubec nezamlouva. Koralinu necetl, takze nemuzes soudit a malinko se obavam, ze by se mohl najit nekdo, kdo by bral to co pises vazne. To ze se ti kresba nebo ztvarneni nelibi je jedna vec, ale napsat "Pokud jste četli knihu, nebo viděli film, varuju vás. Jestli byl nějakej čtenář Gaimana zhrozen comicsovým přepracováním, tak ať se rovnou Koralíně zdálky vyhýbá." je mimo.

    Koralinu jsem videl jen na Crweconu, kde si ji koupil Slaine a byl ten kluk tak hodnej, ze mi ji na prohlidnuti pujcil a musim rict, ze Russellova kresba se mi sedne. Hodne mi pripomina Talbota = propracovana, detailni kresba. Co se tyce scenare, tak posuzovat nebudu, dokud neprectu.

    Jo, jen pro jistotu, knihu jsem cetl.

    Btw co rikas na Neverwhere?
  • brkowycz
    brkowycz4.6.2009 10:52Koralína (paperback)
    Nebudu sem dávat přímo hodnocení, proto,že jsem tuto knihu pročetl jen velmi zběžně v knikupectví. Také upozorňuji že znám knihu a film. Film je hezky barevný, je tam trochu něco přidaného, Koralina v něm vypadá jako taková ta malá drzá holčička, taky se tak celou dobu chová a když dojde k odhalení zla, je to perfektně vybarvené. Knížka je naopak taková, jako dešťové odpoledne. I když sem tam zahlédnete duhu, víte že prší a že každou chvilkou může začít bouřka. Knížka je oproti Selickově rozjuchané hrůze dosti potemnělá.
    Russelova kresba je dost něco mezi. Kresba sama o sobě není špatná, naopak, ale prostě naprosto nesplňuje očkávání. Není ani temná, ani barevně přeplácaná. Zlo nevypadá nijak hrůzně. Koralína působí jako patnáctileté slušné děvče, než jako desetiletá nadrzlá holčička. Pokud jste četli knihu, nebo viděli film, varuju vás. Jestli byl nějakej čtenář Gaimana zhrozen comicsovým přepracováním, tak ať se rovnou Koralíně zdálky vyhýbá.
1628143