Příběh neobyčejnou mocí obdařených pedersonských dětí se řítí do finiše. Od posledního dílu se toho mnohé změnilo. Síla Zvláštních se mnohokrát zvýšila a stali se mocí, se kterou se prostě musí počítat. Zvláště, když ovládli celé Chicago a když si v podstatě po celém světě mohou dělat co chtějí. Několik z nich, aby zabránili větší tragédii, začnou spolupracovat s vládou a plánují osvobození Chicaga. Jenže nejen sovy nejsou tím, čí se zdají být - a J. Michael Straczynski dokáže s příběhem i čtenáři několikrát pořádně zatřást.
J. Michael Straczynski v něm mixuje monumentální bojové scény s osobními tragédiemi. Je vidět, že měl za sebou obrovské seriálové zkušenosti, protože dokáže perfektně splétat jednotlivé osudy a parádně rozvíjet propracovaný příběh, ve kterém má každý dílek své přesné místo.

Obsahuje sešity série Rising Stars #9-14 (srpen 2000 - květen 2001).
V roce 2020 vychází soubor všech dílů pod názvem A zrodí se hvězdy...


Scénář
J. Michael Straczynski
Art
Stuart Immonen, Ken Lashley, Christian Zanier
Ink
Marlo Alquiza, Alp Altiner, John Livesay, Danny Miki, Steve Nelson
Barvy
Avalon Studios, Brett Evans, Dave Kemp, Matt Milla, Justin Ponsor
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-87083-57-4 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 x 9 mm
Tisk
barevný
Váha
394 g
Stran
144
Cena
459 Kč
Originál
Rising Stars #02: Power (Top Cow Productions, Inc., 2002)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.8.2018 08:22Vycházející hvězdy #02: Síla
    No tak tohle nechápu. Chybí 2 sešity do ukončení 2. ságy - viz anglická verze. Navíc se i dějově posouváme někam dál a i když tam vysvětlení je, je takové plytké a až moc účelové. Tohle je špatně a česká verze tomu ještě dala korunu, že to vydala takto podivně. Nevím, co je k tomu vedlo. Jako jsem rád, že mám dalšího Straczynského, ale ne takhle. Je dost možné, že by to celé nepůsobilo tak lacině a povrchně, kdyby 2. kniha měla zbývající sešity, resp. kdyby se dovydal zbytek sešitů. Pokud tomu tak je, tak pak své hodnocení poupravím. Tak, jak je to tady a je takto nabízeno je pro mě prostě nadstavená vata a naprostá zbytečnost. Nebýt Straczynského, věřím, že by se to ani nedalo číst. Kresba mi zde přišla i díky tomu hodně rušivá, na to jak je tuctová. V předchozí knize mi to až tak nevadilo a tudíž to nebylo nutné vytahovat. Tady je prostě něco špatně. I překlad mi přišel odlišný, ano, je jiný překladatel, ale i jazykově to v této knize drhne. Není to už plynulá četba a přijde mi to občas kostrbaté, jakoby česky nepřirozené. za mě tady palec dolů a pouze Starczynski drží 3. hvězdu.
  • VanTom
    VanTom15.11.2017 21:16Vycházející hvězdy #02: Síla
    Jednodušší akční příběh zároveň znamenal přímější sprint do cílové rovinky, přičemž se karty (= strany) zdály tentokrát být rozdány jasně a přehledně. Asi proto mě "Síla" bavila o něco více než "Zrozeni z ohně". Znovu ovšem nemůžu pochválit generickou bezpohlavní "top-cow" kresbu, i na třetí pohled evokující "Darkness".
  • PKD
    Stejně perfekto jako 1,ale nakopal bych knihárnu doprdele! za tu mizernou ´´vazbu´´ u které se evidentně kurevsky šetřilo lepidlem. To ovšem není nic proti tomu slavnému vydání Darkness od zas.calibre.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.9.2017 18:57Vycházející hvězdy #02: Síla
    Opravdu zklamání. Po prvním dílu, který rozvíjel zajímavé psychologické náměty ohledně lidí, kteří z neznámého důvodu získali superschopnosti, a po zajímavé expozici na prvních stránkách dílu druhého přichází patos a klišé v čemsi, co známe ze všech běžných superhrdinských příběhů. Myslel jsem si, že to Straczynski bere ze zajímavého konce, ale nakonec skončil (použil jsem teď třikrát za sebou třikrát slovo se stejným kořenem a dává to smysl?) v totálním mainstreamu a klasické žánrové jednoduchosti. A to je škoda.

    Celkový dojem: 50%
  • Norri
    Norri mecenáš11.6.2017 23:14Vycházející hvězdy #02: Síla
    Už to jenom čerpá z první knihy a rozvíjí ji to. Ale jinak to nepřináší nic moc nového.
  • Kapis
    Kapis mecenáš29.9.2015 13:29Vycházející hvězdy #02: Síla
    Vrazil jsem do toho nos a po chvíli čtení se mi začaly trhat listy odspodu vzadu. Kurva! Vazba je pouze lepená, papír mnohem horší, než u prvního dílu, no nic, musím to číst opatrně - ale stejně - po prvním dočtení, aby mně za ty prachy od kompletně vypadnuvších listů dělila jen opatrnost srovnatelná s péči o kojence, to se mi nelíbí. No, co už, jsem přece rád, že to Crew vůbec dovydala. Přiznám se, že jsem s koupí prvního dílu váhal, ale když Crew vydala pokračování na krev jen pro fanoušky, musel jsem je podpořit a koupil jsem oba díly dohromady. Ještě minulý týden byly v igelitu balený. Tak a k ději, až na již zmíněnou (ne)kvalitu vydání, jsem si tento kolosální příběh užíval, desetiletý skok mi přišel logický a i vývoj děje a postav dával smysl. Jsem přesvědčen, že Straczynski od začátku moc dobře věděl kam to směřuje, kdo co umí a neumí a čím to všechno bude gradovat. Za mě to akorát zabil tím trapně patetickým a patriotickým koncem, kterým asi sbíral body u amerického publika - to fest zabolelo, ale v rámci "celé" série se to dalo jakžtakž zkousnout. No a jestli to chápu správně, tak tu chybí ještě 2 sešity z booku "Power", je tak? Jestli jsou ve stejném duchu jako poslední díl této knihy, plné "dělání lepšího světa" vražděním kolumbijských rolníků a ochranou bitevních křižníků USA, s chutí si je odpustím, a jsem Crwi vděčný, že je nevydali, ukončili to logickým předělem a nepokazili mi dojem úplně. A to se dívám, že je na světě pak ještě třetí book, dohromady tedy u nás nevyšlo 10 sešitů. Pro ně platí to samé, co pro ty dva poslední z Power. Možná je to dobře.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš20.6.2012 12:05Vycházející hvězdy #02: Síla
    Jistě, dají se asi dohledat fragmenty z různých superhrdinských komiksů, ale nikoli doslovně. Navíc v roce 1999 lze asi stěží očekávat, že někdo napíše superhrdinský flák, který se nebude podobat alespoň z části již něčemu předcházejícímu. Slibná detektivní zápletka jistě navnadila, ale upřímně zas až tak jsem se tím ty 4 roky netrápil a stihl všechno zapomenout, kromě toho, že probíhají nějaké vraždy. Epická druhá část pak pomalou mysteriózní jízdu nažhaví na plné obrátky epochálního akčního špektáklu. Je to sice stále popcorn, ale jeho žánrová rozmanitost či řekněme obsáhlost dějových linek a jejich zvratů je zábavná, i přes pár zvratů či rozuzlení trochu zbytečných (bratři). Bohužel pro mě znamená mínus kresba. Jak už jsem psal u jiných komiksů, je to možná řemeslně v pořádku, ale mě tenhle vizuál krutě nebaví. Sice bez hlubšího studia detailů, ale připadá mi jak kdyby Darkness, Rising stars, Wild cats, Tomb Raider či Witchblade dělala jedna a tatáž osoba. Romantičtí nabušení vlasáči a Kenové a k nim dvoumetrový plastový prsatice, přičemž všichni vypadají skoro stejně. Ať mi nikdo netvrdí, že na druhé straně kapitoly 4 prvního dílu nevychází v bílym kvádru z hospody Jackie Estacado, a vůbec není on vlastně hlavní hrdina i tady, nebo alespoň tedy jeho dvojče.
  • rooty
    O něco slabší než první díl, ale zase je tu o dost více akce, což je pro mě velký klad. Jinak do puntíku souhlasím s komentářem Chozeho, který to přesně vystihl.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš24.8.2010 12:35Vycházející hvězdy #02: Síla
    Absolútne parádne. Skvelé na Straczynskom je, že dokáže meniť ešte aj to, O ČOM komiks vlastne je - resp. predpokladáte, že bude - a on to zmení počas deja.
    Všetky otázky z predošlého dielu sú zodpovedané, všetky malé príbehy každej postavy vypointované a hlavná myšlienka silná. Každá postava dostane zmysel ešte aj v inom význame. No proste je vidno, že Straczynski je PÁN scénarista.
    Kresba je priam dokonalá a technická stránka bezchybná.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2010 14:29Vycházející hvězdy #02: Síla
    První dva sešity to vypadá, že Straczynski prodělal lobotomii, ale pak se vrátí do zajetých kolejí a děj dokodrcá zdárně do finále. Kresba je úděsná, ale to k Image Comics už jaksi bohužel patří. A jen na okraj, přeložit 'Special' jako 'Zvláštní' je v tomto pojetí krapet kostrbaté. Označení 'Vyjímečný' by bylo možná příhodnější, netahalo by tak za uši.
  • willis
    Před přečtením jsem sjel ještě jednou první knihu, přeci jenom po 4 letech člověk leccos zapomene. Jednička má stále svou kvalitu, končí v nejnapínavější chvíli a tak jsem se těšil na pokračování. To, že mezi knížkami je střih a druhá začíná až o deset let později byl docela šok (měl jsem si tady nejdřív přečíst komentáře, abych se připravil). Těch deset chybějících let je, až příliš stručně, shrnuto na úvod v článku jakéhosi časopisu. Straczinski úplně přehodil výhybku a celý příběh je v podstatě jenom souboj těch hodných proti těm zlým. Překvapivá odhalení a zvraty jsou občas za rozum tahající, přesto se najde pár zajímavých scének a i nadějeplné zakončení mně dávalo smysl.
    V prvním dílu byla laťka nasazena asi příliš vysoko, naděje na výjimečné pokračování se nějak nepotvrdily, scénář se až příliš drží klasického superhrdinského hlavního proudu.
  • yojimbo
    yojimbo25.7.2009 14:03Vycházející hvězdy #02: Síla
    Možná je to tím dlouhým čekáním, které zvýšilo očekávání na maximum, ale faktem je, že vystřízliv+ní přišlo záhy po rozečtení příběhu. První díl, který stavěl především na osobních a notně nahnutých osudech hrdinů, zůstal nepřekonán. Pokračování se z nějakého důvodu soustředilo jen na megabitky a podivně uspěchané vyvrcholení/vyřešení. Dojem propracovanosti tu úplně chybí, spíše se zdá, jako by si Straczynski nevěděl rady a tak se uchyluje k různým berličkám a podvodům. Některá náhlá zjištění vlastně vůbec nezapadají a ani nepomáhají v hlubším prožitku. Ale abych jen nehanil - i v zde se najde pár momentů, které čtenáře dostanou a vyvolají v něm podobné pocity jako v "jedničce".
  • choze
    A navíc kde jinde uslyšíte superhrdinu nasraně říct: "Chcípněte." :)
  • choze
    Emocemi a akcí narvaný masakr a orgáč pro superhero fany. Po melancholické detektivní rozehrávačce a tichu před bouří v první knize přináší kniha druhá avizovanou bouři, kdy si to hodní vyříkají se zlými (kteří vlastně nejsou zlí, o což je to těžší) a roztrhají přitom Chicago na cucky. Kritizovaný desetiletý odstup od prvního dílu není vůbec samoúčelný - umocňuje zoufalství nad tragickým patem, který postavil Zvláštní proti lidem i proti sobě navzájem a navždy nepřehlédnutelně změnil svět a nebylo to k lepšímu. Víte, ona jedna věc je, když se stane nějaký opravdu velký všechny traumatizující průser a věc druhá, když ten průser trvá deset let. Bez toho odstupu by neměla katarze z posledního sešitu, ve kterém se postavy pokusí vše odčinit, zdaleka takovou sílu. Naopak průhledné příbuzenecké odhalení si víc než ty dvě strany nezaslouží, protože je dokonale zbytečné (a zatraceně telenovelozní) a příběh nijak zásadně neovlivní. A co se týče přelévání energie mezi postavami a nesystematického objevování se nových schopností, logiku to má a zeptejte se sami sebe, jestli je zábavnější sledovat superhrdiny s pevně danými a zmapovanými superschopnostmi, kteří když v boji zemřou, tak se nic nestane nebo superhrdiny, jejichž superschopnosti jsou jako nestálá chemikálie, která se co chvíli agresivně rozbublá a může kdykoliv explodovat, kteří když v boji zemřou, zásadně tím ovlivní superschopnosti pozůstalých. To je přece geniální. A zastat se musím i vysvětlení toho, kdo respektive co za tím stojí, které opět vychází z propojenosti všech postav a v důsledku nepochází od Zvláštních, ale od lidí. Co mi ale přivodilo onen výše zmíněný orgáč, to byla stránka, na které se prolíná bitka Jasona a Matthewa se scénou s Matthewova dětství, která ho zformovala v superhrdinu a jeho následná záchranná akce ("Sbohem"). Vlastně obě dvě poslední kapitoly jsou nehorázný doják ("Mají...strach...malé hočlčičky...by neměly mít takový strach...") a koncentrovaný superhrdinský patos tu prýští stejně vrchovatou měrou jako superhrdinská krev ze superčelistí drcených superpěstmi. Jistě, není to dokonalé, stejně jako první kniha je to místy mírně zmatené nebo blábolivé, něco vyšumí (třeba ta romantická linie) a ti dva létající ztepilí romanticky vypadající hoši s bujnými hřívami (jeden je dokonce básník), no, co k nim říct... Ale i když to není dokonalé jako Watchmen, je to super.
  • brkowycz
    brkowycz13.7.2009 10:14Vycházející hvězdy #02: Síla
    *...kteří je kolikrát ani "nechtěli" a ne neměli, sry za chybu
  • brkowycz
    brkowycz13.7.2009 10:12Vycházející hvězdy #02: Síla
    Neuvěřitelný zklamání. Po velice slušném prvním díle, který celý příběh příjemně rozpracovával a dával nám zručně nahlédnout do životů lidí se speciálními schopnostmi, kteří je kolikrát ani neměli a snažili se žít normální životy, druhý díl v těchto stopách vůbec nepokračuje. Nechápu ten skok deseti let, v comicsu prakticky nehraje žádnou roli. Děravej a hloupej scénář, kterej strašně vaří z vody. Straczynski každou chvilkou "domyslí" nějakému Pedersoňákovi speciální sílu. Naopak, poté co jich několik zemřelo, všichni mají najednou schopnost supersíly a téměř nezranitelnosti, a to včetně ženy, jejíž původní schopnost byla "prostě krásná". Snad úplně všichni až na jednu jedinou vyjímku, u který Straczynski potřebuje, aby umřela a mohl tak dát konci kýčovitý vzhled plný náhlého uvědomění. "Překvapivé odhalení" o rodiné příbuznosti dvou Pedersoňáků je tady spláchnuto na jedný dvojstraně a dál se už nijak nerozebírá, úžasné odhalení toho, kdo za tím vším doopravdy stojí nefunguje. Je to hloupá mlátička, ale bohužel hloupá mlátička která si hraje na svého předchůdce, první díl. Jediným kladem zde snad je kresba, která se k tak hloupému mainstreamu hodí. Možná nebýt to pokračování, dal bych o 15 - 20% víc.
  • Big G
    Dost hloupá mlátička, na kterou se čekalo 4 roky...
  • erik
    Tak tu je konečne dokončenie Vychádzajúcich hviezd. A je to, tak ako som konštatoval pri jednotke, príjemný mainstream. Obsahuje toľko nedotiahnutých vecí, až by to nejedno dielo pochovalo pod čiernu zem, Straczynski to ale podáva tak zručne, že mu to v pohode odpustím. Tu sa medzi zošitom "odohrá" desať rokov, tam sa závažný rodinný/vzťahový/globálny zvrat odbije na dvoch-troch paneloch, takže nie je šanca doceniť "hĺbku" udalosti. Postavy sú zväčša anonymné, majú dajaké sily, ale to je v konečnom dôsledku aj tak jedno. Niet tu jedinej postavy, ktorá by bola hlbšie uchopená, aj keď zdanlivo sú ich motivácie a vývoj v čase prítomné. A to je vlastne dobre. Ako superhrdinská oddychovka to pôsobí lepšie než závažná psycho záležitosť.
    Čiže - som rád, že toto torzo (je tu iba 6 zošitov) Vychádzajúcich hviezd vyšlo. A asi by som uvítal aj dokončenie, uvidíme, čo na to predaje.
2129178
  • trudoš
    trudoš editor23.1.2020 21:25Vycházející hvězdy #02: Síla
    Zack: To jsou ty šikovný upgrady, teď už se diskuze sledují jedna báseň. Jen škoda že nejdou vyfiltrovat plačky z Providence.
  • Zack
    Zack admin23.1.2020 15:16Vycházející hvězdy #02: Síla
    Je, sorry, jsem si predloni nevsim :]
  • trudoš
    trudoš editor23.1.2020 09:49Vycházející hvězdy #02: Síla
    Zack: Tak už ani nemusíte ani naznačovat, CC mi to vydá v kompletu. Hurá!
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2018 17:18Vycházející hvězdy #02: Síla
    Zack: Čirou náhodou, nevyzradil byste mi tu pointu, když už se k ní v češtině nedostanu a anglicky umím akorát auf wiedersehen?
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.8.2018 20:46Vycházející hvězdy #02: Síla
    Díky moc za vysvětlení :-). Sám koukám, jak je to vše náročné - to vydávání a to kolem něj. Máte můj respekt.
  • Scarface
    Scarface9.8.2018 09:36Vycházející hvězdy #02: Síla
    Už jednička měla minimální prodeje, ale stejně jsme to chtěli aspoň nějak uzavřít, aby lidi nebyli zpruzení. Tak jsme udělali tlustou druhou knihu, kde se uzavírá detektivní linka. Prodeje to nezvedlo, ale aspoň jsme to uzavřeli. Navíc byly dál příběhy, které na Američany fungují, ale u nás by si z nich dělali lidi spíš srandu, takové ty emo věci plné patosu. Byly to v podstatě pořád ještě naše komiksové začátky, kdy se člověk učil. Dneska už jsme při výběru komiksů opatrnější... a na druhou stranu máme tolik úspěšných titulů, že si můžeme dovolit táhnout i ty řady, o kterých si myslíme, že jsou skvělé, ale nejsou to zrovna prodejní hity... jako Skalpy či Mezi řádky. Ale ne, Vycházející hvězdy dovydávat nebudeme, to už patří do prehistorie.
  • Zack
    Zack admin8.8.2018 23:27Vycházející hvězdy #02: Síla
    Nejenze se neprodavalo, ale on ten zbytek je navic dost spatny a vydavat to jen kvuli roztomile pointe na konci serie neprislo jako dobry napad ani financnim punkacum jako je Litos s Pavlovskym :)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.8.2018 08:23Vycházející hvězdy #02: Síla
    Lenny: Díky za odpověď. Jenom k té Knize 2. Díval jsem se na 16. sešit v AJ, a tam píší, že tady končí 2. sága - nebo tak nějak. Proto jsem z toho mírně rozčarovaný. Máš pravdu, že ucelené je to tak jako tak. Necítím, že bych bez 15. a 16. sešitu nepřežil :-). Jenom jsem to potřeboval trochu osvětlit. Ještě jednou díky.
  • Lenny
    Lenny mecenáš4.8.2018 07:26Vycházející hvězdy #02: Síla
    DR: Neprodávalo se to a víc toho česky nevyjde. Chybějící sešity jsem nikdy nezkoumal, ale v těhle 2 knížkách je uazvřenej příběh.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.8.2018 22:09Vycházející hvězdy #02: Síla
    PROSÍM!!! Dotazy na CREW nebo na informované: Když jsem brouzdal na netu, tak jsem zjistil, že Síla má o 2 sešity méně než její americký protějšek - PROČ?! Dále, dovydají se zbývající části? Nevím, co všechno obsahuje česká verze (resp. nevím, který speciálek česká verze má), ale v USA vyšly 0, 0.5, Prelude, Preview a tři spin-offy a samozřejmě sešity 16-24, které teda zatím nevyšly. Jak to teda je a jak to vypadá do budoucna? Děkuji
Četl/a (78)
2scha, Alfred, Bedou, binnmode, Blacksad, buscheer, calvin10, charvos, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, DEmnoG, Doctorow, Doppelganger, emanek, erik, filosh, Final, Fox01, georg, Grrr, Houbař, house192, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, James, jiskra, Kaaos, Kaluž, Kapis, kaylin, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, Lachvos, Librarian, marek zigmund stanko, mart.in, mgeralt, mozzu, namdnas, NecRoman, Norri, oleav, Paldini, pbabinec, pechna, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, PKD, punisher, RadimNemec, raenius, raimi, rewkon, RudyRod, seezeethree, Shin, Sir_Pete, SlouzimStarymPsum, Spike, strougy, Symbi, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, Tony, trudoš, Ukko, VanTom, vrazdinek, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(195)
2scha, 665+1, adam.ra, afri, Alfi, Alfred, antiimini, Artigas, asgardpepa, Azbest, bboorreekk, Bedou, Bellatrix, Beng.D, Benji, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blacksad, Blair, bmc75, bobo666_2005, brkowycz, bronxik, Bubsy, burzum, buscheer, calvin10, Cassidy, charvos, choze, cobe, CSE_AC/DC, cyboy, DAxik, delsemela, DEmnoG, Dinik, disclose, Doctorow, doophy, Doppelganger, dre, dvoracekpetr1, emanek, erik, fel68, felis, filemon, filosh, Final, Fox01, Fréza, Garp, georg, Godsmacker, goodspeed, GORERATED, grinder, Grynca, guseppe, Hamichal, hanocri, Hebled, hedgehog, hellblazer, holubdema, Houbař, house192, Hulik, hypermlok, Infarkt, J.Connor, Jabba, Jack, James, jiskra, jjjirik, Joshua_T, Kabukiman, Kaluž, kamil, Kapis, kaylin, Kazumaki, KdG, KINIMODUS, koniklec, krvinka56, Lenny, Lobok257, Lojza, lokeren7777, LuckyLjuk, maara, mainman, Majkl, markic, mart.in, Marthy76, Marvin, Masinfira, Matej-29, matohan, matrosh, MB, mcleek, mgeralt, mikado, MIKER65, misa, Mistak, monty.cl, mozzu, MP, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, Netorack, Neuro, Nightmare, noMster, Nyxxie, OldaB, oleav, pacient, Paldini, pavel, pavouk, pbabinec, pdfak, pearlxjam, pechna, pennywise, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, PKD, POLAKST, Poseidon1978, pršiplášť, punisher, Radkos, raenius, RainDamage, rewkon, Ricarderon, Ronik, Rowan, royan, RudyRod, Saiffer, saja, Saran, seezeethree, Shin, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, smazenapikantniskeble, songoku, Spike, stanleystar, Stara.kryta, strougy, suricattaontheway, Symbi, syon, tacmud, tankgirl, Thor, Tombal, Tomek, Tominos, trudoš, tulipstros, Ukko, Valis, VanTom, Viking, vrazdinek, willis, Wiruss, worf, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd
Chce (14)
Braindead, fusnix, gwen666, Hauzina, illy, isildur heir, Lysandra, Maryl, Miriyak, Olesh, Salien, Samurai-Jack, Slaine, Zod
Shání (3)
Hauzina, Mitthrawnuruodo, Olesh
Nabízí (4)
filemon, MB, oleav, raimi