Koupit
Asi každý z nás má jednu kapelu, se kterou se identifikuje a kterou si pouštěl, když mu bylo hrozně nebo naopak skvěle. Pro Mika Dawsona to byli vždy Queen a Freddie Mercury. Jeho Freddie a já se svým způsobem podobá „Bohemian Rhapsody“: bere čtenáře na rockovou pouť – od Mikova dětství v Británii přes středoškolská léta v New Jersey po 90. léta, kterým vládl grunge a Queeni byli naprosto out. Mike prochází zkouškami a strastmi na cestě k dospělosti a Queeni ho ani na chviličku neopouštějí. Musí se vypořádat s dilematy, která všichni dobře známe – navázání celoživotního partnerského vztahu, nalezení vysněného zaměstnání, vyrovnání se s povinnostmi vůči rodině či dokonce s vlastní smrtelností.
Díky humoru, citlivosti a řadě úžasných, byť smyšlených vystoupení Freddieho Mercuryho, Briana Maye, George Michaela a Andrewa Ridgeleyho nám Freddie a já dojemně připomíná, že naše oblíbená muzika je vlastně soundtrackem k mnoha našim nejdůležitějším vzpomínkám a zážitkům. A stačí jediný tón a všechny se nám najednou vybaví.

Scénář
Mike Dawson
Art
Mike Dawson
Překlad
Tomáš Jeník
Redakce
Richard Podaný
Žánry
hudební, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-555-4 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
155 x 235 mm
Tisk
černobílý
Váha
684 g
Stran
304
Cena
399 Kč
  • Alfi
    Alfi8.4.2023 11:43Freddie a já
    Knihu som kúpil za tri eurá v LK ale furt je to za ňu priveľa. Ide o dlhokánsky (300 strán) životopis ktorý ide najlepšie popísať ako banálny. Nič zaujímavé sa autorovi neudialo a čo sa mu udialo nedokáže pútavo podať. Tak tu máme mnohostranové scény kde sa nič nedeje. Ak ste veľký fanúšik Queenu, možno vás to zaujme, inak ruky preč.
  • hroubek
    hroubek2.1.2018 15:00Freddie a já
    Hezký komiks o velké lásce k jedné boží kapele jménem Queen. Komiks je autobiografický a kupodivu nenudí a bohatě si vystačí s několika historkami, snovými sekvencemi a všudypřítomnou realitou a pomíjivostí. Líbilo se mi, že si autor umí ze sebe udělat srandu, nebojí se přiznat, že udělal několik chyb a hlavně staví na obdiv svojí lásku k hudbě jako takové. Freddie a já se mi hodně líbil a rád si za nějak čas přečtu znovu.
  • kaylin
    kaylin28.7.2015 13:27Freddie a já
    Ano, je to místy existenciální, ale většinou to vyznívá jako vzpomínkový deník, kdy si většina čtenářů bude pamatovat hlavně scénu ze školní soutěže. Já si budu pamatovat to, jak Mike psal o vzpomínkách a o tom, jak jsou různorodé, jak se mění, jak se vytváří, aniž bychom je skutečně prožili. Bohužel jinak kniha asi snadno zapadne v knihovně a vy na ní postupem času zapomenete. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/967-freddie-ja-55.html
  • Azalin
    Azalin mecenáš3.2.2012 20:03Freddie a já
    Queeni byli, proč to nepřiznat, na střední škole moje zřejmě vůbec nejoblíbenější kapela. Poslouchat jsem je přestal někdy po Mercuryho smrti, nejspíš proto, že začali být najednou děsně in a hráli je najednou úplně všude (podobný zážitek znechucení prožil také autor knihy). Takže k tomuto komiksu nemůžu přistupovat nezaujatě, nýbrž s notnou dávkou nostalgie. Hudbu této kapely jsem kdysi poslouchal z kazet (někdy i originálních), takže jsem si z Ulozto stáhl několik posledních alb (nutno dodat, že se necítím nijak provinile, dokonce ani nemám pocit, že bych něco ukradl, když si chci jednou nebo dvakrát poslechnout nějaké album) a při poslechu Freddieho božského hlasu jsem se dal do čtení. A teď k samotnému komiksu. Přiznejme si to, existují i zábavnější a zajímavější životopisné komiksy (třeba Pod dekou) a první půlka je poměrně nudná, druhá už ale ubíhá celkem svižně. Kresba je celkem fajn. Celkově příjemný zážitek. Pro komiksáky netknuté hudbou Queen ale spíš nedoporučeníhodná záležitost.
  • Lenny
    Lenny mecenáš4.2.2011 12:54Freddie a já
    Hodnotím po druhém přečtení. Poprvé se mi to vcelku líbilo, podruhé už je to takové... prostě to člověku už moc nedá. Jináč je to fajn příběh o dětství a dospívání kluka co má rád Queeny. Je to sympatické, milé, roztáhlé. Za přečtení to ale stojí (zvlášť když je to v LK). Kresba roztáhlých obličejů mic moc nesedla.
  • Majkl
    Majkl14.1.2011 16:22Freddie a já
    Obětoval jsem za to v LK pajdu a měl jsem si raději koupit sváču. Takovýhle dospívání a ještě se tim chlubí a nejvíc mě rozčiloval ten jeho ksicht s velkym nosem, ale jednou jsem se pobavil. nic než moc a to sem na queenech vyrostl.
  • flipflop
    flipflop11.12.2010 19:54Freddie a já
    Dočetl jsem to před týdnem a jediná scéna, která mi utkvěla byla ta z obalu - to bylo fakt dobrý. Jinak to bylo pěkně nakreslený, ale celkem nuda.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.10.2010 14:28Freddie a já
    Queeny rád nemám, ale na tom celkem nesejde. Dílo tak trochu vyjadřuje obava hlavního hrdiny (samotného autora), který si do deníku zapíše otázku, zdali jeho život není tak trochu nudný. Celkem trefné. Tato "autobiografie" se skládá (podobně jako např. Alanova válka) z krátkých vzpomínek a na první pohled banálních historek. Jenže tady historky skutečně zůstávají v rovině banality. Je to výpověď autora, která jistě vypovídá hodně o jeho životě, ale krom jeho rodiny nebo skalních fanoušku Queenů nemůže čtenáře tolik pobavit či zasáhnout (to je tedy můj ryze subjektivní pohled). Navíc je to zbytečně natažené. Z relativně podobného soudku bych doporučil spíše Pod dekou.
  • Woffce
    Woffce16.8.2010 16:31Freddie a já
    Mám rád "Kvíny", mám rád beletristickej komiks - měl bych jásat. Nejásám. O "Queen" tahle kniha není (což až tak nevadí - muzika se "čte" líp ušima), a života běh pana Dawsona - jakkoli popsanej i nakreslenej vkusně, vtipně a s nadsázkou - není prostě látkou na 300 stran. Ono se na nich totiž NIC NEDĚJE. Nejen fakticky, ale ani autorovo nitro nám neodhaluje žádná zaznamenáníhodná hnutí. Je to ZÁBAVNÝ - a to v dobrým slova smyslu. K tomu ale musím dodat: Bohužel taky trochu nuda...
  • Ninjer
    Ninjer1.2.2010 00:37Freddie a já
    Nejsem žádný fanoušek Queenů. Samozřejmě mám rád některé jejich hity, ale celkově to není můj šálek čaje. A přesto považuju tento komiks za velmi zajímavý kousek, který bych všem rád doporučil. Dojemný, citlivý, upřímný a velmi krásně zpracovaný životopis.
  • kerb
    kerb4.8.2009 09:37Freddie a já
    vcelku originální, vlastně tak trochu životopis Mika Dawsona, viděno a vyprávěno dětskýma očima, místy upadající tempo, pro fanoušky skupiny Queen vcelku příjemné, pro ostatní nevhodné.
2111331