Ukázka
Ukázka
Ukázka
Obžerství, lakota, lenost, smilstvo, pýcha, závist a hněv. Sedm smrtelných hříchů, které se v roce 1995 rozhodl ve filmu Sedm potrestat člověk známý jako John Doe. (Jméno John Doe se v anglicky mluvících zemích používá jako označení pro neznámého). Film byl prvním velkým úspěchem režiséra Davida Finchera a dodnes je citován a napodobován.

Jedenáct let po premiéře filmu vznikl neobvyklý projekt inspirovaný filmem Sedm. Sedm tvůrčích týmů vytvořilo sedm příběhů na motivy jednotlivých hříchů. Projekt SE7DM koordinovali výtvarník David Seidman a scenárista Mike Kalvoda, kteří do každého příběhu vytvořili několik stránek z deníků Johna Doea. Tím vznikla mozaika příběhů dokreslujících svět filmu Sedm, která dokáže čtenáře skutečně dostat do hlavy sériového vraha Johna Doea. Může tak sledovat jeho život, vzpomínky a činy.
Kniha SE7DM není comicsovým zpracováním známého filmu, ale rozvedením jeho motivů.
V sedmi částech nazvaných podle jednotlivých hříchů se střídají různé výtvarné styly, vybrané vždy s ohledem na charakter konkrétního příběhu. Předmluvu ke knize napsal Ahmet Zappa, syn Franka Zappy.

Obsahuje sešity série Se7ven #1-7 (září 2006 - říjen 2007)

Vyšlo v sedmi různých variantách v pevné vazbě s přebalem s motivy jednotlivých hříchů.


Scénář
Christian Beranek, Adam Beranek, Joe Brusha, Raven Gregory, Mike Kalvoda, David W. Mack (Mack), Ralph Tedesco, David Wohl
Art
Arcana Studios, Tommy Castillo, Jason Craig, Leif Jones, Steven Perkins, David Seidman, Brett Weldele
Ink
Arcana Studios, Tommy Castillo, Leif Jones, Nick Nix, Steven Perkins, David Seidman, Brett Weldele
Barvy
Leif Jones, Thomas Mason, Mark McNabb, Steven Perkins, David Seidman, Rex Stabbs, Brett Weldele
Obálka
David Seidman
Překlad
David Záleský
Redakce
Václav Dort
Žánry
noir, ze života
ISBN/ISSN
978-80-86839-36-3 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
681 g
Stran
216
Náklad
77ks
Cena
777 Kč
Originál
Se7en (Zenescope Entertainment, 2007)
Varianty
SE7DM (varianta Hněv) (2009)
SE7DM (varianta Závist) (2009)
SE7DM (varianta Smilstvo) (2009)
SE7DM (varianta Pýcha) (2009)
SE7DM (varianta Lenost) (2009)
SE7DM (varianta Lakota) (2009)
SE7DM (varianta Obžerství) (2009)
SE7DM (paperback) (2009)
  • Skot
    Skot mecenáš16.3.2019 11:43SE7DM (varianta Hněv)
    Těšil jsem na komiks po výborném filmu , na rozšíření informací. Bohužel filmu nesahá ani po kolena, scénář je průměrný a nenabízí mnoho nových informací , střídaní kresebných stylů mnoho nepřináší a nejvíc jsme zklamán deníkem, od kterého jsem očekával osvětlení myšlenkových pochodů hlavního hrdiny. Dalo to jistě hodně práce ale vcelku nic neříkající hromadění slov na mě nepůsobí ani mysteriozně ani objevně . Velké očekávání průměrná četba.
  • Wiruss
    Wiruss8.10.2013 09:01SE7DM (varianta Hněv)
    No na tu knihu jsem se dost těšil, pak mě dobu ležela doma, čekal jsem až budu mít tu správnou náladu, tak asi nenastala, nebo to fakt není moc dobré... První část obžerství je super, docela koresponduje s filmem, ale pak to jde dolů a začne to být celkem o ničem, sice to má popisovat Doea a jeho pochody, ale to se moc nepovedlo, konec je o trochu lepší, ale přijde mi to až trochu násilně naroubováno...
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš20.1.2012 12:27SE7DM (paperback)
    Kolega Kaluž to tu za mě docela vystihl. Aura mystéria kolem Johna Doe se naprosto rozplynula a stal se z něj tuctový úchyl z každé druhé kriminálky. V tom také dost nekorespondují jeho vzkazy Somersetovi... "jen si mě analyzujte, já nejsem jen další řadovej úchyl trápenej v dětství". Stejně tak samotné vraždy ztratily na působivosti, protože ve filmu se hrálo pouze s náznakem a útržky a to je činilo ještě děsivějším, zde je vše pěkně popisné a opět vede k tuctovosti. Tedy vše až na smilstvo, na to už samozřejmě oni hustý autoři plodící komiks s obříma koulema (což tvrdí v předmluvě Zappa Jr.) koule neměli. Grafické zpracování mě rovněž nebere, komerční komiksová kresba napodobující styl Steva Dillona se střídá s rádoby alternativou ve stylu třeba Bena Templesmithe, ale zde nemusím ani originál, takže opět nic. Problém je také to, že když už mě náhodou některá pasáž trochu vtáhla, hned jí vystřídala jiná - o něčem jiném a jinak zpracovaná. Pro neznalé filmu totální chaos, pro znalé filmu naprosto zbytečný bonus, který parazituje na kultu. Se7dm se dá přečíst a může jemně "pobavit", ale odéru naprosté zbytečnosti se obávám většina čtenářů nezbaví. Obálky jsou fajn.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.10.2011 23:39SE7DM (varianta Hněv)
    Film se mi líbil, byť z něho nejsem tak odvařený jako většina ostatních lidí. Tahle kniha je jistě zajímavá, zpracování některých kapitol po výtvarné stránce je dokonce vynikajicí, ale tak nějak jsem čekal, že nic dalšího skutečně výjimečného nedostanu, což jsem také nedostal. Mám dojem z lehkého parazitování na úspěšném filmu.
  • Hulik
    Hulik6.3.2011 23:29SE7DM (varianta Hněv)
    Pro mě zklamání,zpracování našláplé s těma deníkama muselo být práce a práce.Ale spíš mě tam štvaly,než co jiného..A kvalita jednotlivých hříchů byla taky rozdílná.Znova už číst nebudu.
  • brkowycz
    brkowycz18.12.2010 12:30SE7DM (paperback)
    Pane Kaluž, obžerství se vám také nelíbilo? To zrovna mě přišlo jako jediný že s filmem docela koresponduje a všem doporučuju si to v Luxoru přečíst.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2010 14:08SE7DM (paperback)
    „John Doe byl díky nevelkému prostoru, který ve filmu Sedm dostal, strašidelná a tajemná postava.“, píše se na přebalu knihy. Já jen dodám, že tímto komiksem byla zcela zničena magická aura monstra, jenž ve filmu ztvárnil Kevin Spacey. John Doe z komiksu je tuctový náboženský fanatik s komplexy z dětství. Takových je v šestákových thrillerech nespočet. Výtvarná stylizace jednotlivých hříchů je vcelku nezajímavá a občas i příšerná (fotografie Davida Seidmana). Deníkové výtažky jsou tam za trest. Ti, kteří film neviděli, se v ději budou ztrácet, protože tam prakticky ani pořádný děj není a spousta je nedořečena. Ti, kteří film viděli, by se měli tomuto paskvilu zdaleka vyhnout (nebo si dole přečíst brkovyczův koment s převyprávěním obsahu, který je tu nejspíš proto, aby ostatní odradil od nákupu). Tenhle komiks je naprosto zbytečný.
  • Woffce
    Woffce17.8.2010 08:35SE7DM (varianta Hněv)
    Oproštěn od všech souvislostí s filmem musím zajíkavě vyjeknout: Výborná kniha ! Ať je to její luxusní provedení, ať scénáře, proložené deníkem J.D., ať výtvarno, všechno to - i přes autorskou rozmanitost - funguje jako celek, u kterýho jsem prostě nepotřeboval záložku. Snad jen "Lenost" mě až tak výtvarně nenadchla - fotokomiksy v dceřině Bravíčku mě kdysi vyrobily těžkou fóbii. Když se ale KRESLÍ, je to lahoda - ať už se hřeší "Obžerstvím", "Pýchou", "Lakotou" nebo "Závistí".

  • Kapis
    Kapis mecenáš1.3.2010 13:43SE7DM (varianta Hněv)
    Tak na tohle jsem se opravdu moc a moc těšil, což se mi standartně vymstilo, protože jsem trochu zklamán, bohužel, ale je to tak. Nejdřív jsme měl problém s vazbou, měl jsem smůlu na nějaký kazový výtisk - ale CC se k tomu postavilo čelem a přes MdS mi book vyměnilo – za což jsem moc vděčný;-) Co vím, tak nikomu jinému se to nerozpadlo. Podívám-li se na obsah, preciznost a vypiplanost, musím si pochrochtávat spokojeností. Koupil jsme si obálku s Leností, protože jak psal už Cervantés ve svém nejzásadnějším díle o jednom bláznivém starci v brnění, “lenost je nejpřirozenější vlastností člověka“ a obálka mi ze všech sedmi přišla nejbrutálnější. Líbí se mi, že každý hřích maloval někdo jiný a způsob kresby je navíc citlivě volen podle toho o jaký hřích se jedná - dodává to celé knize takovou temnější atmosféru. Fragmenty deníků pěkně podkreslují psychopatický, chorobně bigotní Johnův pohled na svět a podle té fajné maminky si za své problémy evidentně nemůže sám. Dobře, že ji zapálil, kurvu, ta mě srala ze všeho nejvíc;-) Před čtením jsem si ještě zhlédl film, ať mi nic neuteče a komiks ho pěkně doplňuje, i když v podstatě nic zásadního, kromě rodinného “zázemí“ nepřidává. Rozhodně je to pěkný kousek na našem komiksovém trhu a je mi líto, že mám z něj trochu rozporuplné pocity, jelikož přidaná hodnota mi přišla opravdu zanedbatelná.
  • Mleako
    Mleako mecenáš25.1.2010 20:09SE7DM (paperback)
    Je to koncipované jako doplnění příběhu samotného filmu a samo o sebě by to nemělo šanci obstát, takže pro čtenáře, kteří film moc nežerou to moc záživné čtení nebude. Ale já mám film rád a tak jsem si hezky prohloubil celý ten děj a po dočtení dostal znouv chuť se na film podívat.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf17.1.2010 16:09SE7DM (varianta Hněv)
    Takový nemasný neslaný hřích...
    Musím říct, že jsem se na to, jakožto příznivec filmu, dost těšil a v tomto směru mě to zklamalo. Samo o sobě by to podle mého názoru ustálo, ale v porovnání s předlohou to je nedůstojné. Jasně, je hezký si přečíst příběh filmu z pohledu vraha, ale zase to tomu ubírá ten nádech tajemna a nevědomosti, jestli s Johnem fakt Bůh rozmlouvá, nebo jestli to je jenom další holohlavej psychouš (vím, že tyto varianty od sebe nemají daleko, ale což...) a dalších otázek ohledně jeho života. Takže: Za přečtení to určitě stojí, je to vcelku čtivé, ale nic převratného to není. +5 % přidává provedení a úpravy knihy, které musely dát ohromnou práci.
  • Kabukiman
    Kabukiman6.12.2009 11:51SE7DM (varianta Hněv)
    No...špatný to nebylo,ale dobrý taky ne... Nutno podotknout,že jsem asi jeden z mála lidí, co nemusí film Sedm. Vzhledem k tom,že film nemám nijak v lásce, přistupoval jsem ke komiksu se značnou lhostejností. Přečetl jsem ho a taky nějak nemám pocit,že bych si to chtěl dát někdy znovu. Děj vlažnej, kresba vlažná...Závěr: Na jedno přečtení dobrý, pro fanoušky filmu asi jasná volba a pro sběratele komiksů jsou tu ty hezký obálky.
  • erik
    erik4.12.2009 07:06SE7DM (paperback)
    Komiks ma nelákal, pretože film mám rád. Nakoniec som zvolil cestu lacnejšieho (menšieho) zla.

    Sedem príbehov v podaní siedmich autorských tímov, vizuálne je to rozhodne zmeska, ktorá sa mi páči, ako to už býva, zmiešane. Lenivosť, Smilstvo, to sa mojim očiam dosť bridilo.

    Príbehy ukazujú časť detstva hlavného hrdinu a časť scén, ktoré sa vo filme odohrali mimo kamier. Dá sa to čítať, ale extáza z toho moc nevyviera, neviem, či je to tým, že zo všetkých sedmich hriechov dôverne praktizujem šesť a komiks mi nič naviac neponúka.

    Čo som ani neprečítal celé, sú vsuvky z denníka, ktoré sa poflakujú v každom príbehu. Na nich krásne vidieť, ako celé vysvetľovanie ústrednej postavy nefunguje. Na rozdiel od filmu, kde nie je vyjavené takmer nič a divák má šancu využiť svoju fantáziu.

    Verdikt - fádne doplnenie známeho kultu, stojí za prečítanie, druhýkrát sa k tomu asi tak skoro nevrátim.

  • brkowycz
    brkowycz1.12.2009 15:56SE7DM (paperback)
    Chm, jak na tom dělalo více lidí, je to trochu rozporuplné. Za prvé - pokud náhodou existuje někdo, skutečně stát se může všechno, kdo neviděl film, je pro něj tenhle comics naprosto bezcenej. Je to pro mě jakýsi bonusový disk na novém vydání DVD Se7dm. Doufal jsem, že zde najdu příběh filmu z pohledu Johna Doe. A začátek tomu naznačuje.
    OBŽERSTVÍ má kromě slušné kresby i překvapivé morální vyústění, ze kterého bychom si všichni měli vzít příklad. 100%
    LAKOTA je spíš o tom, jaké byla druhá oběť Johna Doe hajzl, prakticky celej comics se nás snaží (narozdíl od Obžerství) přesvědčit, že jeho oběť je jen cosi nelidského a odporného. Samotný akt donuceného sebezmrčaný je tady na pár panelech a je vidět, že John Doe na právníka spěchá, nutí ho k tomu aby se okamžitě zmrzačil. Ve filmu bylo vidět že na to měl celý víkend a nechával si svojí obět rozmyslet , co si chce uříznout, netlačil tolik jako zde. Jsou úplně vynechané drobnosti jako jsou krvavé brýle manželky mrtvého ve filmu, obracení obrazu atd.
    LENNOST: Kresba fotografická, samotný příběh v celku slušný, jediné co mě mrzí je, že se zde úplně utopí fakt, že byla oběť k posteli přivázaná rok. Nicméně halucinace, ve kterých se drogový dealer topí a sahá po natažené ruce která je mu Johnem Doe useknuta, je perfektní
    SMILSTVO: asi nejhorší čás. Nečekjte pohled na to, jak to provádí, nějaké vyhledávání oběti a promyšlený průnik do bordelu. Ne, je to z Johnova dětsví a je to o tom, jak po něm ve škole jela náctiletá kurva. O tom, jak Johnovi jeho matka tu kurvu zakazovala a pak se sama kurvila a o tom, jak pak ta kurva umřela. Spíš než součást promyšleného plánu vypadá vražda smislstva jako jakási vendetta z dětství
    PÝCHA: Tohle de - facto kopie smilstva a lakoty. Nejdřív vidíme jak je ta modelka hezká ale zlá, pak náhled do Johnova dětsví a o jeho další lásce, o tom jak byl zase zrazen svou matkou a následně na pár panelech odbytá "vražda".
    ZÁVIST: Vůbec nejlepší část celého příběhu. Asi jediný scénář, kde myšlenky Johna Doe zní opravdově. V tomto příběhu je to on - ten vrah z filmu Se7en. Jediná škoda - ve filmu mě vždycky hrozně zajímalo, jak vypadala návštěva Johna u manželky Milese. Jak spolu mluvili, kdy se to zvrtlo, jestli spolu nějak bojovali, jestli ji nutil k tomu, aby si "vyzkoušel roli normálního mažela". Bohužel samotná návštěva je to velice povrchově shrnutá a vražda tu ani není vidět. I tak všek výborné.
    HNĚV: Nemastné, neslané, zase to dělá z Johna něco, čemu prostě nevěřím. Kresba nijak zvlášť úchvatná, spíš nastavování kaše, opět Johnovi problémy s jeho matkou.
    VERDIKT: Mnoho postav zde je jednobarevných, spíš než jako dloudobý a promyšlený kazatelský plán se Johnovo vraždění v některých kapitolách jeví jako řádění ubožáčka, na kterého křičela maminka, jeptiška ve škole a strýc který jebal jeho máti. Jeho charakter se mění, mrzí mě že se takhle někdy zbytečně odkryla jeho minulost. Obálky skvostné, úryvky z deníku Johna Doe povedené. Celkově spíš zklamání, čekal sem víc, i tak však musím uznat grafické ztvárnění celké knihy, pár povedených scénářů. Pěknej bonusík k filmu, ale mrzí mě že víc příběhů nebylo jako OBŽERSTVÍ.
121527129