Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Jedné noci v září 1982 v Bejrútu obsazeném izraelskými vojáky příslušníci křesťanských milicí vtrhli do uprchlických táborů Sabra a Šatíla a začali masakrovat stovky Palestinců. Ari Folman byl jedním z těch izraelských vojáků, ale víc než dvacet let poté si nepamatoval vůbec nic z té noci ani z týdnů, které jí předcházely. Pak přišel znepokojivý sen jeho kamaráda a s ním i Ariho potřeba odkrýt pravdu o válce v Libanonu a odpovědět na klíčovou otázku: co dělal během vraždění?
Folman se kolektivní amnézii přátel i druhů ve zbrani vzepře a bolestivě, upřímně skládá dohromady střípky války a snaží se přijít na kloub tomu, jakou roli v ní sehrál on sám. Prázdný prostor postupně zaplňuje scénami z boje a z hlídek, utrpením a krveprolitím i sny a halucinacemi. Vojáky pronásledují nevysvětlitelné noční můry a záblesky minulosti – chňapající, vrčící rafani s vyceněnými zuby a oranžově žhnoucíma očima; opakovaný výjev s třemi mladíky, kteří nazí vstávají z moře a kráčejí na bejrútské bojiště. Tanky s vražednou lhostejností drtí auta i domy, snajpři odstřelují muže na oslech, muže v autech, muže popíjející kávu; voják tančí deštěm kulek; vzduchem zní rockové písničky a pak se noční obloha rozsvítí světlicemi. Vzpomínky se hromadí, až nakonec Ari Folman dorazí do Sabry a Šatíly a jeho pátrání dospěje k děsivému konci.
Výsledkem je strhující rekonstrukce, sonda do nespolehlivé paměti a především působivé odsouzení nesmyslnosti všech válek. Valčík s Bašírem je skutečně originální svou formou i obsahem a zaujme nepominutelné místo mezi velkými svědectvími o válce.

Scénář
Ari Folman
Art
David Polonsky
Obálka
David Polonsky
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
drama
ISBN/ISSN
978-80-7381-694-0 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
547 g
Stran
120
Cena
399 Kč
Originál
Waltz with Bashir ()
  • Skot
    Skot mecenáš5.7.2021 17:00Valčík s Bašírem
    Film jsem bohužel neviděl. Silný dojem na mě komiks neudělal ani po stránce scénáře ani obrazově. Spíš snaha se vyrovnat s vlastní minulostí, sdělení pěšáka o tom jak to viděl on. O situaci na Blízkém Východě nemám žádné iluze a tato kniha je nijak nezměnila. Sdělení , že nejhůře to odnesou ti nevinní a obyčejní lidé uže jsme viděli dost. Pro mě průměr , Joe Sacco mi řekl víc.
  • Kapis
    Kapis mecenáš2.3.2016 15:03Valčík s Bašírem
    Docela se mi líbila kombinace kresby na fotografiích. Dokud jsem se na to nepodíval pod pořádným světlem, tak jsem ani nezaznamenal že to jsou fotky. Papír výborný. To by bylo k formě, ale jako u všech podobných děl, i zde je zásadnější obsah. Mám o tehdejších událostech něco málo načteno a pan scénárista popisuje věci stejně, a to jsem rád - jako přímého účastníka je jeho svědectví o to cennější. I tak mi spousta lidí kolikrát říkalo, že jsou to všechno zase nějaké ty konspirační teorie. A ejhle nejsou - jako u spousty jiných věcí, lidi to ale moc nezajímá. Je však jasné, že Izraeli moc vyhovovalo, že někdo za ně vyvraždí 2000 Palestinců, které před tím vyhnali z jejich země a oni se jakože u toho budou dívat jinam.

    Je to svědectví silné a taky odvážné, protože střílí do vlastních řad. A to se moc, zvlášť v této vyvolené zemi, neodpouští. Mám snad jen jednu výtku, stejnou jako např. u všech amerických filmů o Vietnamu. A to, že "obětí" je účastník na straně agresora. Ano, ti kluci za to nemohli, nechtěli tam být, mají oprávněná traumata, vypovídají o nesmyslnosti války, ale proč, když jsem u toho Vietnamu, někdo nenatočil filmy o milionech obyčejných vesničanů, proti nimž byla rozpoutaná největší chemická válka v dějinách lidstva? Umřelo jich řádově několikrát více, stále se tam rodí postižené dětí, copak tam by se nenašlo dost materiálu? Kapku jsem odbočil, ale snad je princip toho, co jsem měl na mysli, jasný.

    Za mne určitě 5*
  • louza
    louza29.4.2015 16:21Valčík s Bašírem
    Překvapivě docela bída. Tajemná událost vytěsněná ve stresu z mysli přihodivší se během války vede k pátrání které... má možná reálnou, ale rozhodně ne kdovíjak zajímavou pointu. Hrůzy války v podobném kontextu byly zpodobněny už několikrát a párkrát zdařileji. Absolutní šedý průměr. Humbuk, který kolem díla vznikl je docela dost mimo.
  • kaylin
    kaylin22.4.2014 15:22Valčík s Bašírem
    Nedokážu se po přečtení zbavit určitého zklamání, které se prostě dostavilo. Je to silná a niterná zpověď, ale její provedení mohlo být ještě dramatičtější, mohlo být krutější. Je možné, že Ari nechtěl zacházet do detailů. I tak je skvělé, že něco takového veřejně prezentoval a jasně označil, kdo je na vině, která strana, nebál se to říct, i když je to o dvacet let později. Příběh je vlastně jeho terapií, jeho vlastní cestou k tomu, jak se s děsivými vzpomínkami vyrovnat. A jedná se o velmi kruté vzpomínky. Je to událost, která ukazuje, jak jsou lidé nemilosrdní a jak strašně jednoduché je někoho zabít. Jak strašně je to jednoduché, když paměť zafunguje a vy si jenom pamatujete, že se něco zlého stalo, že lidé umírali, ale dělo se to jen kolem vás, někde jinde. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/594-valcik-s-basirem-70.html
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš1.10.2012 18:53Valčík s Bašírem
    Grafická stránka mě spíše nezaujala, byť některé panely jsou velmi působivé, ale na tenhle "fotografickej" vizuál si věru nepotrpím, hlavně u postav (figur). Milion mrtvých je statistika atd. bla, bla. Není to špatná kniha, poodkrývá min. u nás ne úplně známou kapitolu moderních dějin a chválím, že se spíše drží individualit a globálnější politické otázky nechává stranou, protože by si tím zbytečně zadělávala na problémy. Takto je samozřejmě nenapadnutelná. Je taky pravdou, že čím zásadnější téma, tím k většímu výkonu burcuje umělce. Ne nadarmo tak třeba řada filmů o vietnamském traumatu patří k tomu nejlepšímu z americké kinematografie a takto by se dalo pokračovat dál a dál. Každý další příspěvek k tématu nesmyslnosti války a utrpení jedinců pak má ale těžší a těžší pozici, aby zaujal. Valčíku se to sice daří, ale rezervy by byly. A já už bohužel nejsem schopen odhadnout, kde končí má okoralost vůči tématu či nevyužité možnosti Valčíku. Je to mezi 3* a 4*, zaokrouhluju hore (asi kvůli tomu, že jsem narozdíl od Lucifera dal jen 99,- při výprodeji BB/Artových titulů :D )
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin13.11.2010 08:55Valčík s Bašírem
    Lucifer: Nechceš si udělat hezký večer u krbu? Rituální očista ohněm?
  • Lucifer
    Lucifer13.11.2010 08:31Valčík s Bašírem
    Tak jo, řeknu vám to. Tenhle komix je totální srajda! Nekecám, je to největší crap, co jsem kdy koupil. Jak může nějaká svině chtít za tuhle ubohost pět stovek? To jsem si mohl koupit Bažináče, nebo Sandmana nebo cokoli jinýho, co má koule, ale ne! Vyscreenovat film a nalepit ho na papír bych uměl taky. A jestli byl nejdřív komix a pak film, tak ať. Stejně je to hnuj. Klidně ho tu nekomuza symbolickou cenu nechám, tak se ozvěte.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.9.2010 17:08Valčík s Bašírem
    Přiznám se, že film jsem neviděl, ale o to víc mohu hodnotit nezávisle na něm. Komiks hezky plyne, kresba je docela dobrá, zásadní je samozřejmě téma. Ačkoli komiks nejde nijak zvlášť do hloubky a takřka nic neřeší, vystihuje velmi trefně absurditu války, o to konkrétněji absurditu palestinsko-izraleského konfliktu, který přesahuje hranice. Válka, která díky své hrůze vytváří sebeobranné amnézie obyčejných lidí, kteří ji viděli na vlastni oči, je sice lépe zpracována Joe Saccem, ale ten je více zaujatý a řeší jiné období, jinou oblast. Tohle také stojí za přečtení.
  • flipflop
    flipflop24.6.2010 07:41Valčík s Bašírem
    Pěkně se to četlo. Oproti filmu máte větší čas utřídit si a vstřebat jednotlivé scény.
8151531
Četl/a (41)
bierce, binnmode, calvin10, charvos, chcita, cybern, cyboy, deefha, Doctorow, Draco nobilis, Elnie, filemon, flipflop, gumidekmedvidek, Gustik5, hypermlok, invape, J.Connor, James, jankie, Jestrab2, Joshua_T, Kaaos, Kapis, kaylin, Killingjoke, Lobok257, Madmax, namdnas, p3tris, PAK, Paldini, pechna, raimi, RaptoR, Skot, the.kasztan, trudoš, Velkej šéf, yogi, zlejzmrd
(115)
2scha, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, Bellatrix, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Bob, Braindead, calvin10, calviti, Černá Krysa, charvos, chobotnička, Corvus, CP, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, DAN478, deefha, discovery, Doctorow, doophy, Draco nobilis, eseona, fel68, figis, filemon, Flowtek, goodspeed, Greyman, grinder, gumidekmedvidek, Hamichal, hawkzn, holubdema, hypermlok, invape, iob, J.Connor, James, jankie, Jestrab2, jjjirik, Joshua_T, Juseph , Kabukiman, Kapis, Kazumaki, KdG, keyko, Lenny, Lobok257, lostkokots, m.jedle, Madmax, Mankin, Martin Buchal, Masinfira, Matej-29, Matejrychly89, matohan, Mauzr, MB, merhyx, monty.cl, moris.cz, MP, Mr.Plysh, muflon, namdnas, NecRoman, noMster, Odal , Ondraseeek, p3tris, Paldini, pavel, pechna, petrsimcik, POLAKST, Poseidon1978, q, raimi, RaptoR, Redlum, renhoek, Ricarderon, Scarecrow, Skot, sleepless, stanleystar, suricattaontheway, tacmud, Tombal, Trevelyan, trudoš, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, willis, Wiruss, Woffce, xai, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, zdennanek, zlejzmrd
Chce (10)
barthez, chcita, delsemela, Elnie, fusnix, husakpetr93, Nightmare, Paf, sawtooth, yama
Shání (2)
Elnie, Nightmare