Francouzský spisovatel Louis Pergaud (1882-1915) napsal Knoflíkovou válku již v roce 1912. Je to bezmála zázračná kniha, protože i sto let po svém vydání se těší oblibě mezi dětmi a dospělými. Urputný letitý souboj mezi partami kluků ze dvou znepřátelených vesnic je popisován vesele i vážně a v lecčems připomíná pokřivený svět dospělých jen s tím rozdílem, že tahle válka naštěstí končí jen utrhanými knoflíky a pořádnou ostudou. V českém prostředí si kniha získala neobyčejnou popularitu v překladu Evy Bezděkové z roku 1968, v roce 1962 byla úspěšně zfilmována v režii Yvese Roberta. Komiks se od knižní předlohy odchyluje, aby autoři mohli využít gejzíru svých nápadů a žertíků i originální komiky kreseb Valérie Vernayové.

Scénář
Mathieu Gabella
Art
Valérie Vernay
Obálka
Valérie Vernay
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Ondřej Müller
ISBN/ISSN
978-80-00-02547-6 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Stran
32
Cena
149 Kč
Originál
La Guerre des Boutons #01: Le trésor (Petit à petit, 2005)
  • kaylin
    kaylin30.12.2013 21:45Knoflíková válka #01: Poklad
    V případě sešitu "Knoflíková válka 1: Poklad" je hlavní problém v tom, že se skutečně jedná o poměrně úzký sešit - má pouze 30 stran (stejně jako druhý díl) a je to znát. Dočtete ho v podstatě hned. Dokončení pak následuje ve druhém díle s podtitulem "Pevnost". Komiksu se ale nemůže vzít, že je vtipný, což je docíleno mimo jiné i tím, jak chlapci mluví. Jsou zde hlášky, které byste v podobném komiksu možná ani nepředpokládali. Skvělé je pak také zachycení toho, jak se chlapci mění ve stratégy, jako kdyby byli skutečnými generály, kteří rozhodují o tom, jak budou jejich národy postupovat ve válce. Přirovnání k Napoleonovi je pak až možná příliš okaté, ale aspoň úplně nakopne. Skvěle zpracovaný scénář pak doplňuje i zajímavá kresba, která se nesetkala s tuší, ale Valérie Vernay rovnou začala komiks kolorovat, což i díky odstínům vytváří velmi specifický styl, který s příběhem skvěle ladí. Dostanete tak sice útlou, ale přesto výbornou komiksovou adaptaci, která se pyšní tím, že má něco navíc, což je obecně u komiksových adaptací nezbytné proto, aby se staly něčím větším, než jen zpracováním originálu. V tomhle případě se to povedlo opravdu na výbornou. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/432-knoflikova-valka-1-poklad-85.html
  • royan
    Vtipné a povedené komiksové zpracování.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.4.2011 19:05Knoflíková válka #01: Poklad
    Příjemná a vtipná adaptace:)
  • flipflop
    flipflop9.5.2010 00:35Knoflíková válka #01: Poklad
    Příjemná kresba a legrace. Ve 12ti bych to ocenil víc. Kde jsou ty časy kdy se děti nezajímaly o to kdo nosí jakou značku a kolik pixelů má jejich mobil... V takové době zbyl prostor pro odvahu a chrabrost.
53