První strip Peanuts se objevil v novinách před neuvěřitelnými šedesáti lety, přesně 2.10. 1950, a od té doby komiks o hloubavém bíglovi a tak trochu zvláštních dětech doslova obletěl celý svět. V době své největší slávy byl vydáván v dvaceti šesti jazycích v sedmdesáti pěti zemích světa a komiksové stripy vycházely v 2 600 různých periodikách, a teď přichází – díky této knize – konečně i do České republiky. A jaký je tedy svět podle Snoopy? Co má Snoopy rád, čeho se bojí a čím vším se ve svém fantazijním světě stává? Rozhodně miluje všechno jídlo a pití, ale pozor – nesmí v něm být ani kousek kokosu a hlavně ne v jeho milovaných sušenkách. Navíc má nesmírně vytříbený sluch, je schopen detekovat, jak někdo loupe banán nebo někde tajně jí marshmallows. Jeho nejoblíbenější knihou je Vojna a mír, v které si dokáže vychutnat vskutku každé slovo. A v prvním výboru stripů o Snoopym se s ním setkáváme právě v roli „světoznámého spisovatele“, jenž tvoří jedno geniální dílo za druhým.

To nejlepší z komiksových stripů Peanuts 1970 - 1990.

Scénář
Charles M. Schulz
Art
Charles M. Schulz
Obálka
Charles M. Schulz
Překlad
Petr Onufer
Žánry
humorný, stripy
ISBN/ISSN
978-80-00-02483-7 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
777 g
Stran
200
Cena
249 Kč
  • trudoš
    trudoš editor6.11.2020 09:14Svět podle Snoopyho
    „Miluješ mě? Musím to vědět hned teď!“
    „Ne, nemiluju tě.“
    „To jsem klidně mohla počkat do zítřka...“
    Jestli kocoura Garfielda zbožňuji pro jeho přímočarý, častokrát až cynický humor, psa Snoopyho zas pro tu širokou paletu radosti i smutku, jakou Charles M. Schulz dokáže svými stripy zachytit. Dejme tomu, že standardem moderní doby je v psané komunikaci využívat emotikony, aby tak byla slovům dána správná váha a barva. Nikdy jsem tomu nepřišel na chuť, ovšem pravdou je, že úplně stejným způsobem bych mohl systematicky vybírat kousky z Peanuts a přestat zcela používat vlastní vyjadřovací schopnosti. Naštval mě Karel? Jsem v existenciální tísni? Pochybuji o lásce? Mám radost ze života? Na cokoliv by se dalo reagovat obrázkem hloubavého bígla a jeho party přemoudřelých přátel. Je v tom úplně všechno a ke každé příležitosti. Až se jednou stanu zenovým mistrem, postavím svou vnitřní rovnováhu právě na opakovaném pročítání této knihy. A všech dalších, které nakladatelství CooBoo a Plus vydalo.
  • Delphín
    Delphín30.12.2019 16:48Svět podle Snoopyho
    Jak jsem na díl Snoopy po škole prskal, tady můžu spíš chválit. Stripy mi přišli plné pravdivých myšlenek ze života s kterými jsem se stotožnil. A navíc byly některé opravdu vtipné
  • p3tris
    p3tris14.2.2019 07:03Svět podle Snoopyho
    První ze Snopyho výběrů, který u nás vychází. A jelikož je to bezesporu kult (mimochodem, věděli jste, že kódová označení Snoopy a Charles Brown byly použity i v programu Apollo při přípravě letu na Měsíc?), muselo být pro editora sakra těžké z těch 18 000 stripů vybrat ty nejlepší. I proto se soustředil na "zlaté období", tedy éru let 1970-1990. Podle mě se mu to celkem povedlo. Jako bonus pro neznalé pak je představení hlavních postav. A mimochodem, je normální, že si člověk dávkuje ve čtyřiceti letech čtení "od velkého obrázku k velkému obrázku"?
  • kaylin
    kaylin20.12.2013 09:10Svět podle Snoopyho
    "Peanuts" je ten druh stripu, který se vám buď bude líbit, a nejspíš se do něj rovnou zamilujete, anebo budete jen hledět na místy až dětinskou kresbu a říkat si, co je na tom tak úžasného. Vždyť to ani vtipné není. Ano, i já jsem si myslel, že by měl být strip primárně vtipný, ale jak člověk čte dál a dál, má toho čím dál víc načteno, uvědomí si, že umění je prostě mnohem širší, než si kdy myslel. "Peanuts" ukazují, že vždy je důležitý nápad a to, co se komiks snaží říct. Tohle by mělo být u stripu v první řadě. Kresba vám nemusí sedět na první pohled, ale postupně zjistíte, že ta někdy až překvapivě roztřesená, skoro až dětská linka (později dána autorovou nemocí), má svůj smysl. Tuhle první knihu jsem zhltl skutečně na posezení a nemůžu se dočkat, až se ponořím do "Lásky podle Snoopyho". Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/429-svet-podle-snoopyho-95.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.8.2011 02:19Svět podle Snoopyho
    'Maltézský' bígl alias milovník čokoládových sušenek si společně s partičkou divných dětí opět našel cestičku k českému čtenáři. Vzpomínám na své dětství, kdy se oblíbený strip objevoval v novinách (poctivě vystřihovaný a lepený do sešitku). Vzpomínám na bíglova věrného ptačího přítele, na nekonečné rozmluvy Snoopyho bratra s kaktusem, vpomínám i na tu malou zrzečku. Společně s Charlie Brownem jsme bojovali o její přízeň. Ale nikdy se na nás ani nepodívala. Setkání se stripem Peanuts bylo po letech osvěžující. Albatrosí vydání je důstojné, ale přesto jedna výtka - příliš nerozumím nevzhledným celostránkovým obrázkům a příliš velkým mezerám mezi jednotlivými stripy. Na tyto nevyužitá místa by se rozhodně vešla pěkná řádka dalších Schulzovin. Už se těším na pokračování, snad se jednou dočkáme i ukázky autorovy starší tvorby z 50. let.
  • Kapis
    Kapis mecenáš21.3.2011 11:47Svět podle Snoopyho
    Tak a pokračuji ve své stripoidní smršti, kdy jsem teď nečetl nic jiného, vždy už v posteli jsem si dával před spaním pár okýnek. Snoopyho jsem samozřejmě znal, ale nikdy mě moc neoslovil, ono z kontextu vytžených pár obrázků jednou za měsíc opravdu nemůže utvořit pořádný a ucelený obrázek. Opět tedy musím vynést do nebe tyto stripové booky, které tomu celému odvětví dávají nový rozměr a člověk začíná rozumnět souvislostem, chování jednotlivých postav a kdysi nepochopitelným narážkám. Netušil jsem, že Snoopy, potažmo Peanuts je tak citlivé dílko, uvažující tak hluboko o světě, kde děti řeší opravdu nedětské problémy. Chvíli mi to trvalo než jsem k Snoopymu pronikl, nebylo to zběsilé nadšení jako z Dilberta, ale takové příjemné, rozvážné uspokojení někde vzadu. Snoopy se zařadil za Dilberta a před Calvina, takže tak a už si jdu pomalu pro to růžové pokračování:-)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš12.10.2010 22:32Svět podle Snoopyho
    Moje rec, na to, jak me Snoopy nepresvedcil v deniku, tak takhle pohromade me prijemne a mile prekvapil a pobavil. Calvin a Hobbs me chytnul vice, ale Garfielda s prehledem prevalcoval.
  • Awakener
    Awakener12.10.2010 09:32Svět podle Snoopyho
    snoopy ma pomalej rozjezd, celkem mu trva nez si vas omota kolem prstu, ale muzete mi verit ze nez knihu doctete, ste jeho

    u stripovyho komiksu je to zvlastni ale jednotlive stripy nemaji tu kvalitu jakou se honosi kniha jako celek
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.10.2010 21:17Svět podle Snoopyho
    Já jsem zase Snoopyho nikdy nechápal. Připadal mi nemastný, neslaný... nevtipný. Ale s touto knížkou jsem do jeho světa nahlédl, něco pochopil, a hlavně si ho oblíbil. Věc se měla tak, že komiksy vytržené z kontextu a hozené v jednom kusu do novin, jsou bez celku dost k ničemu. Je třeba poznat kontext, postavy a celý Schulzův svět. Pak se vše pomalu vyjasní a připraví královskou zábavu plnou jemného humoru. I Garfielda je třeba číst zprvu s trpělivostí, protože to trochu dře, ale pak se člověk dostane do všech vtipů, narážek a zákonitostí. Jsem rád, že jsem si díky této knize našel cestu i k Snoopymu.
  • Ruw
    Ruw7.8.2010 08:27Svět podle Snoopyho
    Já měl Snoopyho vždycky za sladkýho psíka pro holčičky v růzových šatičkách a on je je zatím pěkný cynik (kolikrát si nezadá ani s Garfieldem), lenoch a zahleděnec do sebe. Zároveň dovede vyvolat vzpomínky na doby dávno minulé a zaplnit člověka vlnou nostalgie. Velmi mile překvapil. Jen mohli naši vydavatelé víc využívat místa. Stripů na stránku by se klidně vlezlo o jeden dva víc.
148111