Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Ferda Mravenec komiksovým hrdinou? Skutečně! Obrázkové příběhy s Ferdou, které Ondřej Sekora v letech 1933 - 1941 připravil pro Lidové noviny, nyní v kompletní podobě.
Na své si příjdou jak všichni malí čtenáři, kteří mají rádi dobrodružství veselého a činorodého Ferdy, tak všichni ti, které zajímá důležitá etapa z historie českého komiksu.

Obsah:
Ferda Mravenec
Ferda Mravenec a syn
Ferda Mravenec v cizích službách
Ferda se vrací do mraveniště
Ferda bude vojákem
Ferda a Jeminánek
Nové příběhy Ferdy Mravence
Ferda Mravenec, hrdina do každé doby


Kniha je doplněna doslovem znalce českého komiksu Tomáše Prokůpka.
Kreslené seriály s Ferdou Mravencem vycházely v Lidových novinách (příloha Lidové noviny dětem) v letech 1933 - 1941.


Scénář
Ondřej Sekora
Art
Ondřej Sekora
Obálka
Ondřej Sekora
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Žánry
dětský, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-02431-8 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
245 x 165 mm
Tisk
černobílý
Stran
144
Cena
199 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.2. 12:39Dobrodružství Ferdy Mravence
    Jeee, to bylo hezky. Konecne mam za sebou komiksoveho Ferdu Mravence. Znal jsem jenom knizky a komiks s temi skvory po rodicich, a samozrejme animaky. Ferdu mam obecne rad v jakekoliv podobe, ale tohle jsem nejak opomenul. Vim, ze Tomas Prokupek ma Sekoru moc rad a z teto sbirky je to citit. Z teto sbirky mi v hlave zustaly dve veci po docteni. Valka a jeji znazorneni, ktere je proste uchvatne az dechberouci. Zamrazilo! Druha je az vypiplanost postav v jednotlivych panelech. Malokde je totiz nejake prostredi nebo pozadi a ja cumel, jak puk, ze to funguje a obstoji. Sekora je v tomhle fenomenalni. Jedinou vytku mam k basnickemu pojeti textu pod panely, jde to uz mimo me, ale aspon se to da cist. Druha je ideova, ze to je jen pomyslny komplet (z Lidových novin). Sekora by si obecne zaslouzil neco komplexniho. Monografie sice vysla, ale pomer textu vuci komiksum a umelecke priloze je na muj vkus neumerny. Proto by si Sekora zaslouzil neco velkeho. Napada me Analphabet Books a jejich monografie venovana Tucapskemu. Takovy model mi přijde idealni.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš6.3.2014 09:59Dobrodružství Ferdy Mravence
    Ferda je opravdu geniálně stylizovaný, klobouk dolů před Sekorou jak se s tím popasoval. Tahle kultovní postavička ale musela ujít pěkný kus cesty, než si tvůrce ujasnil jakým směrem se vydá. Anebo je to tím, že jsem zvyklý na korektnost ze všech stran a divím se proč je v stripu o zvířátkách válka a utrhané končetiny? Tak jako tak - výborná knížka.
  • kaylin
    kaylin13.1.2014 09:19Dobrodružství Ferdy Mravence
    Co se Sekorovi musí nechat, to je skutečnost, že do komiksu, který nemusí být nutně primárně určen pro děti, i když je tak dnes chápán a předpokládám, že s tím záměrem byl kreslen, vpašuje sociální a politická témata. Dělá to s vervou sobě vlastní. Když dojde na válku, tak dojde na válku a lítají končetiny. Doslova. Tohle není jen roztomilý Ferda, tohle je Ferda, který vidí svět takový, jaký je, a dokáže v něm prožívat zábavná dobrodružství. Tohle je mimochodem další aspekt Sekorovy tvorby - neopakuje se. Pořád čtete něco nového. Každý příběh se soustředí na něco jiného, každý příběh Ferdu zavádí trochu jinam. Nádherná ukázka toho, jak byl český komiks bohatý a jak krásně může vypadat postava, když se jí dá duše. Ano, někdo by mohl naříkat, že Ferda není pro děti vhodný, ale tohle si nemyslím. Naopak, řekl bych, že je to něco trochu jiného, osvěžujícího, a to i přesto, že to má na krku osm křížků. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/451-dobrodruzstvi-ferdy-mravence-95.html
721