Koupit
'Balzamovač' je příběh o smrti, či spíše o tom, co lidé cítí, když odchází jejich blízká osoba. Smutek, žal, rozhořčení. Bolestně prožité skutečnosti lze jen těžce popsat. Balzamování tělesných pozůstatků poskytuje žijícím možnost se s nimi rozloučit a pomáhá jim zachovat co možná nejlepší vzpomínky na zemřelé.

Být balzamovačem znamená pro Mamiya Shinjurō víc než jen práci. Vděčnost rodinných příslušníků zemřelých a pocit vykonávání něčeho důležitého a pozitivního jsou kladnou stranou tohoto povolání. Je zde však i negativní aspekt, který vyplývá z každodenního přebývání se smrtí... V roce 2007 vznikl na základě komiksu 'Balzamovač' televizní seriál, který odvysílala televizní stanice TV Tōkyō.

Scénář
Mitsukazu Mihara
Art
Mitsukazu Mihara
Obálka
Mitsukazu Mihara
Lettering
Julia Strzyga (Minako)
Překlad
Martina Černáková
Redakce
Radosław Bolałek, Eva Podruhová, Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-83-60740-41-5 (Hanami)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
300 g
Stran
176
Cena
220 Kč
Originál
Shigeshōshi #01 (Shodensha, 2003)
  • wistar
    wistar19.1.2022 14:53Balzamovač #01
    Omylem jsem si myslel, že je to od autora, který taky napsal nebeského orla a proto to koupil. A je to zklamání. Kresba jako taková je ucházející, ale bubliny nejsou uchyceny k postavám a vy nevíte kdo mluví. Balzamovač není nijak sympatický a děj není ucelený, jsou to jen povídky typu Tenhle chlap zemřel a tak ho nabalzamujeme. Autor tím ani nikam nesměřuje. Lidé co jsou balzamováni vás až na jednu výjimku nezajímají a nejsou sympatičtí (dědek co miluje staré hodiny v parku a nechce je nechat sundat, chlap co se utopí ve vodě protože si myslí že je krásný a tak se chce obejmout). A i když každý příběh má končit tím že balzamovač musí něco s tou mrtvolou udělat ( dát hodně make upu, udělat jí neinfekční atd), ale vy ho přitom ani nevidíte a nedozvíte se jak to dělá. Manga má celkem fungující tempo a atmosféru, ale jaksi nenabízí nic zajímavého. 3,5/10
  • perak
    perak27.5.2021 12:40Balzamovač #01
    První díl mne moc nebavil, téma není špatné, ale nějak tomu chybí příběh, cíl, kam tím autor směřuje. Oni to jsou spíše propojené povídky, ale pořád jim schází dostatečná pointa. Působí to tak jako střípky ze života, které vám neukáží, co bylo před ani po. Knihu pak o stupínek níž sráží lettering - je vidět, že už se jedná o vydáním starší mangu. Občas jsem se ztrácel v tom, kdo právě hovoří.
  • cyboy
    cyboy mecenáš21.4.2016 16:10Balzamovač #01
    Tak tohle se mi teda moc nelibilo. Nejen ze kresba je velmi zkratkovita, ale hlavne chybi jakekoliv ukotveni bublin k postavam a vzhledem k tristnimu ceskemu prekladu je nekdy vazne tezko desifrovatelne kdo co rika. Cele je to postavene na fascinaci balzamovanim, ktere se v Japonsku moc nemusi (jak nam autor v serii asi padesatkrat zopakuje) a i pres snahu napasovat na to pribeh, to na me porad pusobi jako reklama na pohrebni ustav.

  • Černá Krysa
    Černá Krysa12.6.2014 07:31Balzamovač #01
    Na tohle jsem se hrozně těšila. Tím víc mě zklamal hroznej překlad a děsnej lettering. Kresba je dost syrová, párkrát mě napadlo, že procvičit anatomii by kreslířce neuškodilo :) Nicméně hlavní postavu jsem si oblíbila asitak na první stránce (u mangy se mi to stává nějak často :)) a celková atmosféra knížky se mi brzo zavrtala pod kůži přesně tak, jak jsem doufala. Moc příjemný. Hned beru do ruky druhej díl - riskla jsem to a koupila všechny na ráz, páč jsem si byla jistá, že to chci.
  • Azalin
    Azalin mecenáš25.2.2011 17:37Balzamovač #01
    Není to úplně blbý, ale určitě nejslabší manga od Hanami, a to jak po grafické, tak po příběhové stránce. Na pokračování se nechystám.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.2.2011 21:51Balzamovač #01
    Souhlasím, lettering je dost hrozný, místy je strašlivý i český překlad. Navíc nesnáším, když musím číst zprava doleva, ale což... ke konci už mě to docela bavilo.
  • fusnix
    fusnix22.11.2010 19:48Balzamovač #01
    Trošku mi trvalo než sem se vcítil do hlavní postavy ale od poloviny už šlo vše jak po másle i když je to podle mě(doufám)jen pomalý rozjezd a že to v druhé knize nabere větší grády no nechám se překvapit.TTéma je každopádně velice zajímavé.
  • Mankin
    Mankin mecenáš22.9.2010 07:49Balzamovač #01
    Ja príliš existencionálne záležitosti príliš nemusím, páč sa mám celkom rád. Ale tentokrát som si pochutnal. Slabinou opäť lettering.
  • krvinka56
    krvinka5615.8.2010 18:10Balzamovač #01
    Rozhodně nejzajmavější z mang co tu vycházejí.S perfektní kresbou a příběhy které trochu chytnou u srdce.Sem zvědav kam se příběh hlaví postavy posune.Já sem tedy spokojen.
35831