Hamlet je třetím svazkem edice Manga Shakespeare, která představuje dílo největšího světového dramatika a básníka prostřednictvím japonské mangy.
„Být, nebo nebýt… to je otázka. Zemřít, spát. Spát, možná snít,“ váhá Hamlet v asi nejslavnějším divadelním monologu všech dob. Adaptace, která propojuje klasický shakespearovský jazyk v brilantním překladu Martina Hilského s moderním, dynamickým grafickým stylem japonské mangy, neočekávaně přesazuje děj hry do budoucnosti. Píše se rok 2107 a ponurý kybersvět zničený globálními klimatickými změnami neustále balancuje na pokraji války…

Scénář
Richard Appignanesi
Art
Emma Vieceli
Obálka
Emma Vieceli
Překlad
Martin Hilský
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7447-024-0 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 210 mm
Tisk
černobílý
Stran
196
Cena
199 Kč
Originál
Manga Shakespeare: Hamlet ()
  • kaylin
    kaylin10.3.2014 08:32Manga Shakespeare: Hamlet
    Sérii "Manga Shakespeare" se nemůže nechat jedna věc - i když se projekt rozhodl adaptovat velmi komplikovaná a komplexní díla, daří se je převádět natolik dobře, že je možné v rámci komiksových adaptací hovořit nadále o nadprůměru. V tomto případě je to dáno především onou zmiňovanou kompozicí stran, kdy se daří zdůraznit slova, která jsou postavami pronášena. Snad kdyby byly kresba ještě trochu méně líbivá, kdyby se trochu víc využívala ona méně ladná, která sem tam probleskne, tak by výsledek byl skutečně výborný. Scénář je v podstatě totožný s hrou, překlad trochu modernější, aby to nebylo pro mladé diváky až tak náročné ke čtení. Shakespeare by se měl dostat k nové generaci. Pokud se to povedlo, cíl je splněn. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/531-manga-shakespeare-hamlet-70.html
  • Plocan
    Plocan25.12.2013 21:44Manga Shakespeare: Hamlet
    Pozor! Text může obsahovat spoilery (ačkoliv je to tak notoricky známá hra, že zápletku zná snad každý) K vánocům mi Ježíšek (fu*k you, Santa) nadělil Hamleta (díky, brácha), a tak jsem se již dnes pustil do jeho čtení. A musím říct, že to bylo moc fajn. Zápletka je známá, takže ji snad ani nemusím říkat, přesto se jedná o to, že dánskému princi Hamletovi se jedné noci zjeví duch jeho mrtvého otce, který Hamletovi sdělí, že byl zavražděn vlastním bratrem, který nyní sedí na trůně společně s Hamletovou matkou. Hamlet tedy předstírajíc šílenství z odmítnutí jeho lásky Ofelie, nechá sehrát před králem divadelní hru, která přesně popisuje události vraždy Hamletova otce. Hamlet je pevně rozhodnut se bratrovrahovy pomstít a jak už to u tragédií bývá, konec je hořko-sladký (ačkoliv je smrt Hamletova otce pomstěna, umírá i Hamletova matka a nakonec i sám dánský princ Hamlet).
    Kresba se mi moc líbila, ačkoliv je manga zasazena do budoucnosti, přesněji do roku 2107, má neobvyklou a přesto moc zajímavou kresbu. Hamlet je nakreslen naprosto dokonale, stejně tak překrásná Ofelie, její bratr Laertes a všichni ostatní. Možná si mohla autorka (spíše ilustrátorka) dát větší práci a udělat menší a více panelů na jednu stránku, přesto byly však velké panely pastvou pro oči. Jediné, co bych mohl vytknout je zasazení do budoucnosti, což podle mě moc nesedí (na rozdíl od moderního pojetí mangy Romea Julie, jejíž téma je tak nadčasové, že jej prakticky zasadit do kterékoliv doby). Tady to dle mého názoru příliš nefunguje (přeci jen si příliš nedokáži představit, že v roce 2107 mohou posílat zprávy zapojením kabelu do zdířky, které máme na těle, ale bojují meči a vraždí otráveným vínem)... Každopádně se mi manga četla docela dobře, jen myslím, že taková (vzdálená) budoucnost do příběhu příliš nesedí. 60%.
256