Alternativní obálka
Albína zachycuje příběh pětačtyřicetileté ženy, která prožila většinu svého života v romských osadách na východním Slovensku. Hlavní dějová linka začíná během povodní v roce 1998. Albína v té době žije se svým mužem a sedmi dětmi v osadě Hermanovce, která je povodněmi také postižena. Do této osady přijíždí český humanitární pracovník Karel. Karel a Albína se do sebe brzy zamilují. Ve snaze o co nejúplnější obraz dalších událostí se v poslední části knihy střídají pohledy čtyř aktérů příběhu. Nabízí se tak skeptický pohled Jardy, Karlova přítele, který v Hermanovcích prováděl antropologický výzkum, s romantizujícím a přejícím postojem Kláry, tehdejší Jardovy studentky.

Trilogie O přibjehi se skládá z komiksových knih nazvaných podle jmen hlavních hrdinů: Ferko, Keva a Albína.
V roce 2011 vyšlo souborně ve francouzštině pod názvem O Přibjehi - Histoires viz. alternativní obálka.


Scénář
Máša Bořkovcová, Markéta Hajská, Vojtěch Mašek
Art
Vojtěch Mašek
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-904284-4-7 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Stran
112
Cena
249 Kč
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 08:43O přibjehi: Albína
    Těžko hodnotit něčí život...
    Tohle je životopisnej komiks se vším všudy a nějak se mi příčí hodnotit příběh.
    Četlo se to celkem dobře.
    Maškovu kresbu, nebo jak to nazvat moc nemusím.
  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 10:27O přibjehi: Albína
    Souhlasím se všemy ostatnímy komentáři. Vrchol trilogie, který začíná podobně jako Keva příběhem obyčejný holky z vesnice na východnim slovensku, ale postupně ze zvrhne v napínavý thriller, který my nedovoli přestat číst dál, až...byl konec. Pro tentokrát jsem se v kresbě neztrácel, postavy byly jasně charakteryzovaný.
    Ještě bych chtěl ocenit práci s barvou v celé trilogii, kdy každá z knih a tří hlavních postav mají svoji barvu (Ferko žlutou, Keva modrou a Albína růžovou) a v černobílé kresbě jsou jimy vyznačené důležité postavy, předměty a texty.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.3.2011 22:20O přibjehi: Albína
    Souhlasím, i mně se tento díl líbil ze všech nejvíc. Skvěle vyprávěný příběh.

    P.S. Mašek fakt neumí nakreslit Havla:)
    P.P.S. GNWP.
  • aza
    aza19.11.2010 14:07O přibjehi: Albína
    Obyčejný - neobyčejný příběh ženy, která vykročila ven z kruhu... a došla ke svému snu. Albína je vlastně pohádka o princezně. Oceňuju scénář - příběh sestavený jako mozaika z pohledů různých zúčastněných. A taky jeho rytmus. Chvílema vypadá, že dál už nic nebude, najednou se ale dočkáte zvratu.
  • flipflop
    flipflop13.9.2010 09:53O přibjehi: Albína
    Tenhle reportážní komiks se mi z celé trilogie líbil nejvíc, dokonce hodně moc. Příběh se vyvíjí a graduje. Zajímavé je sledovat pohledy různých účastníků. Láska a smrt z poněkud exotického prostředí osad, které máme za humny.
521