Alternativní obálka
Keva je mozaikou vzpomínek, úvah, přání a výpovědí dvacetileté Romky z pražského Smíchova. Keva tráví páteční večery po týdenní práci v panerii na diskotékách, a když nejde v sobotu s kamarádkami do hospody, pustí si doma svůj oblíbený film. Na rozdíl od mnoha svých vrstevníků má však Keva jako dítě z mnohapočetné romské rodiny, se kterou prožila většinu života na „špatných adresách“, větší pojem o tom, jakou cenu platí lidé s nízkou kvalifikací za to, aby se udrželi nad sociálním dnem. Sama od sebe by ale Keva o těchto ani o jiných s tím souvisejících věcech zřejmě nemluvila.

Trilogie O přibjehi se skládá z komiksových knih nazvaných podle jmen hlavních hrdinů: Ferko, Keva a Albína.
V roce 2011 vyšlo souborně ve francouzštině pod názvem O Přibjehi - Histoires viz. alternativní obálka.


Scénář
Máša Bořkovcová, Markéta Hajská, Vojtěch Mašek
Art
Vojtěch Mašek
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-904284-3-0 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Stran
120
Cena
249 Kč
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 08:49O přibjehi: Keva
    Stejně, jako jsem psala u Albíny, nemůžu se na tohle koukat jako na zábavnou četbu, jako v případě normálních komiksů. Je fakt, že třeba Pod dekou je taky životopisnej komiks a ten problém ohodnotit nemám, ale tady je mi nějak proti srsti psát, jestli to bylo dostatečně zábavný. Asi proto, že autor nebyl zároveň ústřední postavou...jo asi to bude tim.
    Tohle je prostě reportáž ze života, nic víc a nic míň, není tu prostor pro nějakej autorův osobní vklad. Čteme o jedný romský holce, jak vypráví svůj život ze svýho pohledu. Což je zajímavý, protože spoustě z nás je stále život a hodnoty a vůbec všecko romskýho pořád ještě záhadou.
  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 10:19O přibjehi: Keva
    Kevu jsem četl jako první, nic moc jsem nečekal, ale byl jsem mile překvapen. Reportážní komiks o obyčejném člověku, který je zajímavě vystavěný, takže nenudí. Sám jsem při čtení porovnával svůj život s jejím a shledával rozdíly, které formujou život gadža a romky. Největší klad, že ukazuje Romy jako obyčejné Čechy , kterýmy skutečně jsou, ale mají to mnohem těžší; sice už trochu klišé, ale bojim se že v této době se bude muset připomínat čím dál častěji a stejně to bude prd platné...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.3.2011 12:18O přibjehi: Keva
    Chvílemi jsem si říkal, kdy s tou knížkou mrsknu o zem, že je to o ničem. Je pravda, že celou dobu se kniha pohybuje na velmi tenké hranici mezi slušnou "zábavou" a nudnou snůškou nezajímavých banalit. Nakonec ale vyhrál první pohled, lehce i kvůli tomu, že řadu míst v knize (Panerie) důvěrně znám. Jo a... GNWP.
  • aza
    aza19.11.2010 14:19O přibjehi: Keva
    Vlastně nevím, co si o tomhle komiksu myslet.... připadá mi roztříštěný, o ničem. Keva je asi zajímavá holka, ale její vyprávění podle mě na knížku nestačí. Neodkryla se dost na to, aby byl příběh zajímavý, ani neskrývá dost na to, aby byl příběh čtivý. Ostatně nemá mít příběh zápletku? Při čtení jsem měla dojem, že tvůrci chtěli prostě udělat něco do třetice, ale docházel jim u toho dech.
  • flipflop
    flipflop13.9.2010 09:23O přibjehi: Keva
    Reportáž o životě obyčejné dívky, která má sice příjemnej náhled na svět ale jinak nezažila nic převratného. Pro oživení se neustále přeskakuje v čase. Cílem bylo patrně ukázat, že romská holka žije normální život jako kdokoliv jinej. To ale každej trochu inteligentní člověk ví a toho, kdo má v hlavě nakakáno, to stejně nepřesvědčí.
    Komiksové zpracování reportáže je zajímavé. Pro mě jde o pohodové občas úsměvné čtení, které nepřekvapí, ale ani nezarmoutí a rozhodně zpestří komiksovou sbírku o netradiční žánr.
    Když už jsem do mládí Kevina nahlédnul, fakt by mě zajímalo, jakou cestou se její život bude dál klikatit. Až za 50 let vyjde komiks KEVA2, koupim si ho, abych věděl jak to dopadlo ;-)
52