Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Svět Akbaru je v nebezpečí. Prokletý bůh Ramor se brzy uvolní a zaklínadlo na jeho uvěznění zabere víc času, než mají hrdinové k dispozici. Je jediné řešení. Najít mýtického tvora, který dokáže zpomalit plynutí času. Kouzelnice Mara posílá dceru Pelissu za svým bývalým milencem a bývalým hrdinou, stárnoucím Bragonem, aby se ještě jednou vydal na cestu za dobrodružstvím.

1. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Scénář
Serge Le Tendre
Art
Régis Loisel
Obálka
Régis Loisel
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-009-5 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
683 g
Stran
224
Cena
549 Kč
Originál
La Quête de L'Oiseau du Temps (Dargaud, 1992)
Varianty
Výprava za ptákem času (paperback) (2010)
Výprava za ptákem času (pevná vazba) (2010)
  • faster86
    Klasické fantasy s ničím co by mě oslovilo aby se vymanilo z šedého průměru. První dvě kapitoli někam pro něco hlavni hrdinové jdou, ve třetí je lov s celkem příjemným překvapením, poslední sešit je ukončení, žádný velký zvrat, nic nečekaného. Prostě průměr od začátku do konce.
  • adevr
    Myslím, že malý formát ve kterém komiks u nás vyšel, mu docela uškodil. Obrázky jsou mnohdy dost nepřehledné. Občas jsou až na lupu... :) Ve větším komiksu Petr Pan, to bylo docela v pohodě... Myslím že je chyba, vydávat takto výpravné komiksy ve zmenšených formátech. Jinak je to celkem fajn příběh o putování po rozmanitých místech zvláštního světa.
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš22.2.2021 07:50Výprava za ptákem času (paperback)
    Jedná se o výborný fantasy kousek, který se vymyká svým úžasným příběhem.
  • Norri
    Norri mecenáš22.3.2020 23:53Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Děj tohoto fantasy příběhu začíná docela tuctově. Družina charakterově nesourodých lidí jde za úkolem, aby zachránili svět. Třenice mezi nimi jsou, ale trvá docela dlouho, než se jejich vzájemné vztahy “vykrystalizují” a než celé vyprávění začne správně fungovat. Scénář nepostrádá ani humor, ale není ho mnoho - tak akorát aby vyvažoval poměrně temný příběh. Docela dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetl, ale jakmile mě to chytlo, tak jsem se docela bavil. Měl jsem taky trošku problém se jmény. Když jsou v družině tři chlapi, co se jmenují Bragon, Bodias a Bulrog, tak se mi prostě pletou.
    Co se týká kresby, tak tam jsem si Jsem si poměrně jistý, že ji uškodil menší formát MDEKu oproti evropskému albu. Některé panely se mi zdály dost tmavé, ale některé bych chtěl vidět ve velkém. Celkově jsem ale s kresbou spokojený.
  • maco
    Tak toto je komix, ktorý musi mat každý kto ma rad fantasy. Príbeh je nepredvidatelny, kresba úžasná, postavy, rasy, krajina, vsetko je originálne, detily v príbehu sa vám vybavia az po precitaní celej knihy. To vas nuti precitat si ju znovu a znovu. Príklad ,,veštec ktorý v hádankách vesti budúcnosť bragonovi hneď na začiatku,,. A zaver je absolútna chuťovka vďaka ktorému je tento komix na najvyssich miestach v mojom rebríčku.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.1.2018 21:39Výprava za ptákem času (paperback)
    Je opravdu málo kvalitní fantasy, sci-fi je také nutné přehrabovat vidlemi, ale mixů obou stylů je jak šafránu, o kvalitě ani nemluvě. Vybavuje se mi Almuric od R.E. Howarda, a vím, že pro někoho i zde je kvalita sporná (pro mě NE). Proto jsem byl mile překvapen, jak tento komiks skvěle vystihuje oba světy. Zároveň je to opravdu kvalita a vše je to přitom zabaleno do francouzského hábitu. Co víc si přát. Na první pohled v podstatě přehlédnutelný komiks, ale MDEK nastavil svými komiksy tak vysokou laťku, že Pelisa na sebe nenechala dlouho čekat a koupil jsem si ji. Co nejvíce oceňuji, že vyprávění na vás tak skvěle působí, že absolutně nevíte, co bude následovat a jak se budou veškeré reálie a postavy vyvíjet. V každé kapitole netrpělivě čekáte (čtete), jak to dopadne - a pak Finales Grandioses! Věřil jsem a věřil jsem, že Pelisa.... No co bych tu spoileroval, přečtěte si to sami. Stojí to za to. Krásné, výpravné, epické, umělecké - to vše je Výprava za ptákem času.
  • farb
    Nádherná klasická fantasy výprava jak má být.
  • Murphy722
    Než se člověk do toho celkového fantasy mumraje dostal, tak to bylo celkem obtížné, avšak pak to přineslo své plody. Někdy se v tom čtenář ztrácel, pravda. Někdy políčka řádně pozlobila. Ale nakonec z toho vykrystalizoval příběh s velkým poselstvím. Loiselova frankofonní kresba je brilantní, i když jsem autora předtím neznal. Určitě se ke comicsu ještě jednou vrátím, protože po prvním přečtení zkrátka nevychytáte všechno. Konec vyprávění byl trocha uspěchaný, ale jeho vyvrcholení bylo nádherné.
  • mttra
    Po prvnim precteni sem dal hvezdy ctyri..ted,po nejake dobe,sem precetl podruhe,a pridavam jeste jednu navic..fakt supr...
  • brkowycz
    Příběh skoro vypadá, jako by autor po pár partičkách "Dračího doupěte" s kamarády, které se zvláště vyvedly, došel k názoru, že celou tu taškařici musí přenést na papír. Z celkových 224 stránek asi 215 čteme prostý příběh o tom, jak jdou postavy z bodu A, do bodu B, kde získají předmět C a vrátí se do bodu A putují dál jdou splnit další úkol, získat další předmět.
    Závěr, který je zde natolik vychvalovaný, mě zase tak nedostal a to ze dvou důvodů: 1) jsem ho očekával 2) je naprosto odfláknutý. Tam kde by konečně po bojování s nestvůrami a získávání magických předmětů mohlo (a především MĚLO) dojít na emoce, epickou bitvu a skládání účtů, je konec zápletka vyřešena snad na třech stránkách a autor svého velmi dobrého nápadu, jak putování hrdinů zakončit, drasticky nevyužije. Veliká škoda.
    Největším plusem je tak fantastický svět. Zde se zdá, že další autor pochopil, že fantasy není o tom okopírovat rasy a bytosti, které už někdo jiný vymyslel, ale skutečně vlastním úsilím vymyslet nové formy života, což se zde daří a mě se to velmi líbí! Ten svět je barvitý, živý a velmi zajímavý.
    Všeho všudy jsem si z komiksu odnesl pocit, že Le Tendre vymyslel celou řadu skvělých věcí a měl výborné nápady, ale měl je spíš někomu sdělit a měl to napsat někdo scénáristicky zručnější. Lépe propracovat postavy, aby vztahy mezi nimi byli jasnější, zlepšit práci s emocemi, lépe promyslet konec, nějak lépe okořenit putování hrdinů. Koupě komiksu vyloženě nelituji, ale kdybych si ho nepřečetl, asi bych se o nějak výrazný duševní zážitek neochudil.
  • louza
    Začátek knihy je nelehký. Čtenář zahučí přímo do rozjetého děje (později se ukáže, že to mělo svůj důvod), musí se vypořádat s karikaturistickou rozevlátou kresbou hutně odkazující na influenci strýce Moebia i s poměrně atypickým a svérázným fantasy světem, který je na hony vzdálen objevným myšlenkám jimiž nás už dlouhá desetiletí krmí mustr anglosaské fantasy (čest výjimkám). Těžko říct, zdali byla za držkopádem první čtvrtiny příběhu už myšlenka a pointa, která z něj nakonec vyplynula. Pravdou ale budiž, že ve druhé knize se příběh povážlivým způsobem zvedá a po půlce už autoři rozbalí naprosto luxusní provedení svébytného fantasy příběhu o putování za záchranou světa. Kresba se příjemně vyčistí a kreslíř v exteriérech předvádí učiněné divy. To samé se dá říct o scénáři, který se na pozadí příběhu o putování vyvine úplně jinak, než by člověk jako obvykle čekal. Autor skvěle pracuje s postavami, vyvíjí své charaktery a ukazuje, že ne všichni záporáci jsou nutně záporní, ne každý kdo je kamarád je skutečně kamarád, nechává například zemřít některé postavy omylem rukou jejich přátel a jednu potenciální heroickou monumentálně klenutou bitvu pak vyřeší originálně tím, že hlavní hrdinka ukáže nepřátelům kozy. Za zmínku stojí i sympatická dokonavost příběhu, kdy do konce vyprávění opravdu všichni účastníci nějak rozumě zemřou, nebo se logicky vytratí. Někteří ještě v rámci putování, jiní za dlouhá léta poté co příběh vypráví svým potomkům. Výprava za ptákem času je tedy stojí i přes slabší začátek díky skvělému prostředku knihy a emociální gradaci na konci opravdu za to. Určitě dobrá volba, jak nakousnout řadu mistrovských evropských děl.
  • koudy
    koudy mecenáš10.6.2015 14:54Výprava za ptákem času (paperback)
    Konec jsem čekal...jiný...
    Tak někde od půlky mi přišlo, že si autor vymýšlí problémy, jen aby do nich naše hrdiny vrhl a aby měly co řešit.

    Pro mě je to běžná (no dobrá, možná trošku lepší) fantasy, u které jsem se bavil, ale ne zas natolik, až bych brečel a kontroloval zda nemám vlhké spodní prádlo. (viz Smax)
    Nebo byl naopak napnutý co bude na další stránce, že bych to neodložil a pouze svítání by mě upozornilo, že je čas jít spát.

    Kresba příjemně dokresluje svět, ale není to detail, nebo způsob vykreslení, který by tomu příběhu dodal plastičnost.
    Je to někde mezi "za 3" a "za 4" třeba to ještě jednou otevřu a najdu si něco nového, ale teď po dočtení vím, že to nebude nijak brzo.
  • kaylin
    Tvůrcům se podařilo načrtnout zajímavé postavy, a to v podstatě bez výjimky. U Bragona vůbec nevadí, že je starý a možná trochu bláznivý, protože věříte, že to může být největší hrdina. Nechybí ani strašpytel, který má auru tajemství a který možná nebude tak schopný, jak si Pelissa myslí. Pak je tu neotesaný barbar, v kterém je také víc, než se zdá. Každá postava si s sebou nese nějakou minulost, která dříve či později zasahuje do příběhu a výrazněji jej ovlivňuje. Tahle komplexnost je velmi příjemná a díky skutečně nádherným prostředím si komiks opravdu užijete. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/03/869-vyprava-za-ptakem-casu-80.html
  • Flash
    Flash mecenáš5.2.2015 19:06Výprava za ptákem času (paperback)
    Toto dílko je důkazem, jak je těžké udělat kvalitní konec aby sedl více lidem. Je vidět, že je promyšlený ale např. to myšlenka s Pelissou mi tak moc nesedla. Taky mi nesedlo to mezi Bragonem a Bulrogem. To bylo ale o něco dřív,nejdřív si jdou po krku a pak jsou spolu. Taky mě sraly ty dvě jména- Bulrog,Bragon-,než jsem si zvykl, který je, který, tak sem byl na 80. stránce. Tak jsem si furt musel dohledávat,kdo na koho mluví. Co se týče fantasy, tak je to skvělé,někde od druhého sešitu,přes třetí, ten je skvělý, hlavně graficky, až po skoro konec posledního alba. Myšlenky předběhli dobu a vyobrazení postav fantastické. Plno záhadných tvorů,krásné země- fantasy,jak má být. Strašně sem ocenil myšlenku hnízda. Skvělý fantasy prvek. Také, veliký + za ten papír.
  • sedw
    Z počátečního zklamání z první části příběhu se nakonec moje pocity obrátily o 180 stupňů a jsem z komiksu nadšen. Rozjezd je sice o něco pomalejší, ale nejpozději od druhé části mě příběh chytl a až do konce nepustil. Kresba byla album od alba lepší a jak mě v prvním moc nebrala, tak od třetího byla za plný počet. Postavy byly napsány dobře a dokázal jsem se s nimi příjemně sžít, až mi bylo líto, když to vše skončilo. Co mě však bavilo nejvíc, byl výborně vymyšlený svět, každé pomezí bylo diametrálně odlišné, každá rasa jiná. Z pohledu vykreslení světa pak za vrchol považuji třetí část, to bylo něco úžasného. Za mě tedy plný počet a věřím, že Crew v dohledné době vydá i pokračování.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.1.2015 17:47Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Po několika letech jsem se k tomuto komiksu zase vrátil. Pamatuji si moje nadšení v době vydání, kdy trval můj hlad po evropských fantasy komiksech, a který stále trvá (prosím o minutu ticha za Donžon a Thorgala). Ještě nějakou dobu před vydáním Výpravy jsem dostal ve španělštině druhý sešit z tohoto příběhu. Je na poměrně velkém formátu a velice mu to tak sluší. Proto musím znovu zalitovat, že naše evropská řada sráží standard – ale co už, jsme rádi, že to vůbec vyšlo a graficky to vypadá chutně.

    Příběh je prostě fantasácký, mele se v něm dynamika i pomalejší tempo, klasické střídání exotických prostředí, starobylé kultury, tvorové, boje, tajemno a nějaký ten artefakt. Co mi občas pletlo hlavu, bylo nekonvenční řazení panelů. Tu a tam je tvůrce zamíchal a já zjistil, že jsem jeden nebo dva přeskočil. Inu, odpouštím.

    Kresba i barvy komiks slušně oživují, je na co se dívat – trochu mě ale mrzelo, že ty velkolepé výjevy nebyly kresleny na celou stránku; kupříkladu pouštní město nebo zarostlý prales obsahují takové pěkné detaily, že bych se jimi rád pokochal a na chvíli tak zvolnil čtení, ale vypravěč nás honem žene k dalšímu ději, kterého je jinak všude přehršel. Ale možná jsem jenom hnidopich :)

    Co se týče postav, schéma mi sedlo. Horkokrevný bijec Bragon, atraktivní Pelissa (chvílemi na zabití, ale aspoň je její chování na konci vysvětleno), nešikovný pan neznámý a Bulrog, takový ten typ vyděděnce, o kterém si nejste jisti, že do skupiny právem patří. A všichni jsou poměrně hodně ukecaní.
    Ze všech prostředí a jednotlivých příběhů se mi patrně nejvíc líbil ten o Rigovi v pralesních ruinách (bohatá flora i fauna, osamělý, tajemný bojovník). Ve finále knihy je pak cítit trochu toho poepičtění, což na začátku nevypadalo; a dokázal tím u mne vyvolat lepší pocit z četby.

    Když to shrnu, mám z vydání Výpravy za ptákem času pořád dobrý dojem, ale stejně je to jen drobná náplast vyplňující tu komiksovou fantasy proláklinu. Doufám, že časem dospějeme k dalším podařeným kouskům.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš15.1.2015 16:33Výprava za ptákem času (paperback)
    Tenhle příběh obsahuje vše co mám na fantasy rád a přesto si k mému srdéčku příliš cestu nenašel. Možná tím, že ani jedna z postav mi nebyla extra sympatická. Možná, že tam bylo až příliš textu, který toho hodně vysvětloval a často brzdil tempo. Každopádně u tohoto vydání jsem si uvědomil co vše může ovlivnit malý formát. Ta naprosto fantastická kresba je tu totiž smrsklá a epickému nádechu to ubírá. Pro mě něco mezi 3-4 hvězdami.
  • dracula
    „Kdo, řekněte, kdo horší je ? Červ, co hlodá, nebo ovoce co hnije?“

    Ak nerátam Asterixa a Tintina, európsku komiksovú tvorbu som nikdy príliš nepoznal. Na aspoň čiastočné zmazanie tohto restu som siahol po Výprave za ptákem času. Bol som zvedavý ako mi tento francúzsky komiks sadne a či budem schopný nastaviť sa európsky štýl, ktorý je výrazne odlišný od mnou doteraz preferovaného amerického.

    Bragon a Pellisa tvoria základ skupiny, ktorá sa vydala na výpravu po svete Akbaru. Ich vzťah a vzájomná interakcia ťaží najmä z rozdielnosti, ktorá vcelku logicky vyplýva minimálne z vekového rozdielu. Bragon sa snaží riešiť veci triezvo a opiera sa najmä o svoje skúsenosti. Pellisa je pravý opak. Je živelná, nebojí sa využívať svoju príťažlivosť a neraz Bragonovi pridáva vrásky na tvári. Skupina je v priebehu deja doplnená o ďalšie dve postavy, ktoré prinesú v prvom prípade prostoduché odľahčenie a v druhom prípade neistotu a takmer neustálu možnosť zrady. Skupina ako celok je teda správne vyvážená a ponúka tak slušný základ pre dobrodružné putovanie.

    Scénár je typicky dobrodružný, s jasným cieľom a hrdinami, ktorý sa snažia prekonať všetky prekážky a splniť úlohy, ktoré im ich putovanie nachystá. Celkovo je príbeh rozdelený na 4 celky, ktoré v originále vychádzali v rokoch 1983-87. Osobne sa mi najviac páčila tretia časť Rig, ktorá bola pomenovaná po postave, ktorá v tejto časti udávala tempo a vnášala do deja priam predátorovský lov a súboje plné cti, tradícií a noblesy. Veľkým plusom je fakt, že sa Výprava netvári ako vážna fantasy a nešetrí humorom. Celkovo sa na scéne objaví množstvo postáv, ktoré svojím vtipom odľahčujú dej. V tomto smere asi nemá konkurenciu atraktívna Pelissa, ktorá opantáva svojím vzhľadom všetkých zúčastnených a zároveň nešetrí eroticky ladeným vtipom a vystupovaním.

    Rig: „Ne, Goéle, když ten souboj přijal, dobře věděl, co dělá. Byl to starý samec a chtěl využít poslední možnosti...To je vše.“
    Goél: „Možnosti ? Pán říká ? Jaké možnosti ?“
    Rig : „Možnosti zemřít v boji.“

    Kresba o ktorú sa postaral Régis Loisel je ako som už spomenul iná ako tá, na ktorú som štandardne zvyknutý. Adaptácia na formu a tvary mi trvala ale len chvíľku. Najmä vďaka nej vynikol svet Akbaru, ktorý priam srší nápadmi a je skvelé, že zo stránok nevyskakujú tuctoví trpaslíci alebo elfovia, ale rôzne iné originálne bytosti, zvieratá, rastliny a lokácie, ktoré priam vyrážajú dych.

    Dovolím si tvrdiť, že Výprava za ptákem času, bola dobrá voľba na ceste spoznávania európskeho komiksu. Jednoduchý ale chytľavý príbeh, sympatické postavy, skvelé lokácie a celkovo svet Akbaru prispeli k tomu, že aj počas písania tohto komentáru som sa pristihol, ako som si niektoré pasáže čítal ešte raz, aby som si ich vychutnal lepšie ako pri prvom, nárazovom čítaní na jeden dych. Vrelo tento komiks odporúčam, keďže má silný potenciál osloviť aj ľudí, ktorý s komiksom doteraz veľa skúseností nemali.

    „Co ze všech vášní, jež člověka tvoří, ze všech, jimiž mu srdce hoří...Ano...Copak ho osvobodí čile...A až do poslední chvíle?“


    U mňa má Výprava.. plný počet. 100%
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš12.6.2012 23:11Výprava za ptákem času (paperback)
    Nákup spíše z rozmaru a zpětně, neboť edice MD se ukázala být sázkou na kvalitu. Ke kresbě jsem si hledal cestu dlouho, úžasné scenérie se totiž střídají s Uderzovskou poetikou u figur. Nic proti ní, ale k vyspělému fantasy mi přeci jen trochu nejde. Podobné to bylo i se scénářem, ale mám stejnou zkušenost jako mnoho zdejších kolegů. Ta kniha zraje jak víno a vtahuje do sebe čím dál víc až k působivému finále. Působivé. Velká těšba na další zářezy z edice MD, takové doplňování evropských dějin si dám líbit.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.1.2012 18:20Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Nejsem žádný znalec a ani si na něj nechci hrát, chraň bůh - ale jakýsi těžko popsatelný "frankofonní styl" z tohoto komiksu sálá na sto honů a dává o sobě vědět nejen kresbou, ale i humorem. Výprava za ptákem času je krásně nakreslené fantasy a svět fantaskních, podivuhodných tvorů, krajů, měst a kouzel. Prostředí, ve kterém se děj odehrává, se tedy skutečně vyvedlo a položilo základ tomu, na čem dobrá fantasy může stavět. Přesto se mi zdá, že zdaleka ne všechno se nakonec povedlo, přičemž na vině je rozhodně scénář, ne kresba. Příběh a jeho episody, které jak jsem řekl těží z magicky pojatého světa, se bohužel redukují na to klasické fantasy schéma, kdy aby všechno dobře dopadlo, je třeba dojít odtud tam, vzít tam tamto, ale střeží to ten a ten, kterého je třeba porazit. Toto schéma slouží jako kostra, na kterou se nabalí epizody, které však mezi sebou bohužel téměř nijak nesouvisejí, takže to celé připomíná triviálnější pohádky, ve kterých se za sebou vyskytují plejády sice originálních, nicméně lehce uměle roubovaných postav a zápletek. Z tohoto zklamání mě bohužel nevytrhly ani mnohdy nepříjemně přihlouplé hlavní postavy, neustálé erotické narážky na hranici pubertálního humoru, podivné dialogy, ani snahy o dějové zvraty či samotný konec příběhu. Nějaká nepravidelná okýnka v kombinaci s všudypřítomnými bublinami měly dokonce za následek to, že jsem na chviličku ztrácel nit.

    Výprava za ptákem času není špatný komiks, ale rozhodně není dokonalý. Po vyřčených superlativech na tento komiks jsem čekal přece jenom něco víc.
  • blackJag
    blackJag admin14.10.2011 16:39Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Na zadní straně obálky se píše také něco o nostalgii a můžu říct, že toto jediné slovo vystihuje mé pocity po dočtení této fantastické knihy daleko nejlépe. Neurčitá nostalgie a smutek, že už to dobrodružství skončilo, že se rozplynulo. Moc pěkný, komplexní zážitek.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš29.9.2011 17:52Výprava za ptákem času (paperback)
    Tak jo, měnim hodnocení o pár bodů a kaju se. Nakonec sem to přečetl a vlastně mě to docela bavilo. Nicméně Pelissa mě často srala, atmoška tam skoro nebyla (subjektivní já vim) a ačkoliv to mělo pár dobrejch nápadů, něco to drželo v osidlech průměrnosti. Některé kulty jdou mimo mě...Ale sem rád, že sem to nakonec přečetl znova. Byl by to jediný komiks který sem kdy nepřečetl do konce a to bych nechtěl .o)
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš29.6.2011 10:32Výprava za ptákem času (paperback)
    Vlastně bych ani neměl hodnotit, protože sem to nedokázal přečíst. Ale, nezaujalo mě to. Nestává se to často, ale tady se to stalo. Časem to s někym vyměnim za něco, co chci...
  • Kapis
    Kapis mecenáš13.5.2011 13:03Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Jsem nadšen a nehodlám šetřit superlativy. Dlouho se mi nestalo, že jsem se těšil až se znova vrátím ke čtení a opět se ponořím do děje. Dokonce jsem občas místo autem jel do práce MHD, abych si mohl číst po cestě. Fantasy jsem hltal před takovými 13-18 lety, než jsem přešel na SF a jednou za čas si rád nějaké to zajímavé Might&Magic střihnu. A tento velkolepý, výpravný fantasy příběh v monstrózních a propracovaně různorodých kulisách se opravdu povedl. V každém z dílů nacházím diametrálně odlišné prostředí, procházím se s hrdiny bohatým světem různých klimatických podmínek, od pouště přes prales po zimní zombie-krajinu. Rigovo "loviště", prastaré město, mě uchvátilo asi nejvíc.

    Černá krev, tisíc lític, dým a krev, chlapci, chlapci, píšete tu o tom, že to je jednoduchý lineární příběh z bodu A do bodu B, ale on ten náš život, když se ohlídnete zpětně, taky vypadá jako rovná lajna, o které si někteří prosťáčci myslí, že je dána osudem nebo snad ještě něčím vyšším:-) A víme (myslím ty, co už ví, na co mají toho scvrkláka mezi nohama), kolik to stálo úsilí něčeho dosáhnout, kolik nelehkých voleb jsme museli učinit, na kolika životních křižovatkách jsme stáli. Pokud by to bylo dáno nějakým osudem, pak se není třeba nijak snažit, ono by to přišlo samo, ale tak to není a vymlouvat se, že tak něco bylo dáno je zavrženihodná slabost a zhoubný alibismus:-) Proto to není ani zdaleká lineární putování z bodu A do bodu B - natožpak zpátky, protože zpět se dostali jinudy a příběh nekončí přesně tam, kde začínal, i když asi ve stejném "Pomezí", během příběhu se stalo spoustu věcí, kde se události přihodily tak jak se přihodily a kdyby to scénarista vymyslel jinak, lajna by šla úplně jinudy.

    Příběhem se táhne jisté tajemno, některé věci se rozkryjí až v samém závěru a "ukecanost" komiksu mluví jen a jen v jeho prospěch. Postavy jsou uvěřitelné a snadno se dá s nima sžít, akorát Pellisa mě srala, ale to tak ty baby mají dané do vínku. Strážce řeky, lehká asociace s Glumem příběh pěkně zastřešuje, kdyby to nebylo velmi nepravděpodobné, řekl bych, že v některých pasážích bylo čerpáno z našeho Malého Boha a Kruana. Kresba mi vyhovovala, líbila více než většina US-produkce, přece jenom jsem evropan:-) No takže celkově super záležitost v krásném zpracování, plnotučný atmosférický příběh v nádherném prostředí, sem tam skoro kozy venku a ač finále nebylo extra vyhroceno, že bych u toho nedýchal, byl konec velmi působivý. Celkově obrovská, nečekaná, spokojenost. Téměř za plný počet:-)
  • mart.in
    mart.in mecenáš4.4.2011 13:44Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Provedení parádní, kresba moc dobrá, děj vcelku zábavný, i když ne uplně celou dobu. Trochu zklamání, ale za pár let se k tomu určitě vrátím.
  • Final
    Final mecenáš1.4.2011 20:19Výprava za ptákem času (paperback)
    Komiks se moc líbil. Od počátečního oťukávání až po hltání do poslední stránky. Překvapivé rozzuzlení. Dobře že u nás vychází i evropské komiksy!
  • pennywise
    Asi jsem se moc těšil. Čekal jsem něco ve stylu Thorgala. Kresba byla nádherná ,ale dost mě zklamal příběh. Přemlouvaní se, abych vůbec komiks dočetl, to se mi opravdu dlouho nestalo.
  • willis
    Klasická evropská kresba, tzn. příjemná změna. Příběh, postavy, fauna, flora a místa jsou dostatečně zajímavé aby se čtenář nenudil. Škoda jen zmenšeného formátu, i tak je ale možné sledovat kresbu, která se díl od dílu vyvíjí. Možnost výběru vazeb je u Crwe novinka, ale pevnou bych si koupil jen v případě nějakých bonusů navíc.
  • Hulik
    Tady se hype povedl.O Výpravě bylo hodně slyšet.Líbila se,ale nenadchla jak jsem čekal.
  • krvinka56
    Tak jo tohle se Crwi povedlo po létech vytáhla Evropský komiks a dala ho do opravdu perfektního zpracování.Sem rád že se rozhodli udělat dvě verze pokud se budou dělat pořád du výhradně do vázaných.A toto provedení je fakt prefektní kor u někoho kdo jede výhradně v brožovaných edicích.Sundejte obálku a čeká vás nádherný potah knihy.Za tohle sem si schutí připlatil.
    Tento komiks sem vyděl kdysi v polštině (prví sešit) a zaujal mne.Výhoda je u mne že se raději na nic netěším pak sem vždy ze všeho pořádně zklamán.Ale na tohle sem se poravdě trochu těšiil a mněl jistá očekávání(zbožňuji fantasi hned po hororech).A vše se mi perfekně splnilo byl sem opravdu nadšen.Perfektní kresba zajímavé prostředí a někdy opravdu šílené nápady a taky postavy.Troch sem se bál konce ale tady je ta výhoda že se jedná o Evropský komiks a nikoli o Americký tak se dočkáme pár zajímavvćh zvratů a opravdu PŘEKVAPUJÍCÍHO KONCE.
    Tak doufám že od těchto tvůrců se u nás ještě něco objeví konec konců tohle je opravdu perfektní dílko.
  • arnecht
    fantasy jak má být. kvůli tomu humbuku kolem jsem se trochu bál zklamání, ale naštěstí jsem si řikal, že od toho nic nebudu čekat a nakonec se mi to líbilo. a to dost :)
  • matrosh
    dokonalá kresba, která mě strhla do fascinujícího světa. příběh musím dát ješte jednou, protože se mi úplně pod kůži nedostal, ale myslím, že na tom budu stejně jako v případě kůstka. jednou to přečíst opravdu nestačí.
  • Azalin
    Azalin mecenáš31.12.2010 14:33Výprava za ptákem času (paperback)
    Tak jako jo, no, příjemné počtení to bylo, krásná knížka a tak. Nic k čemu by se člověk často vracel, ale bylo to fajn.
  • flipflop
    Provedením krásná kniha. Fantasy jak má být. Zajímavé postavy i protivníci.
  • Mankin
    Mankin mecenáš22.12.2010 09:18Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Výprava za ptákem času je také to fantasy, ktoré ja rád. Komiks má všetko, čo som od neho očakával - záchrana sveta, cesta tam a späť, vyvijajúce sa postavy, humor a sem-tam kozy. Kresba, byť staršieho dáta, je presne podľa môjho gusta - tuš a anilínky, žiadne počítačové excesy. České vyhotovenie s orezaným a zmenšeným formátom zachraňuje výborný preklad a vymazlený lettering. Klobúk dole. Klasická európska fantasy tu chýba ako soľ, takže vďaka za každý príspevok. A Pelissa je proste mňamozna, aj keď... ale to by som už prezrádzal :-)
    Plný percentuálny zisk, u mňa bez debaty.
  • erik
    Na toto som sa tešil. Očakával som, že to bude o chlp dospelejšie, ale evidentne je cieľová skupina vo veku 15-18 rokov. Ide o klasické fantasy s dejom v tvare priamky, za akú by na hodine geometrie na základnej škole rozdávali jednotky. Ale to nie je to hlavné. Veľmi príjemná je kresba, rovnako zaujímavé je aj záverečné mystické pojednanie o vtákovi času. Hlavná hrdinka (ak sa tak dá nazvať) je dosť otravná a dobre jej tak. Záver je vôbec najlepším okamihom celého deja. Nechcem veľa prezrádzať, ale nadržaní tínedžeri si v náznakoch prídu na svoje. Pred takými 15 rokmi by som tomu dal 100 %, dnes dávam iba príjemných 75 %, k čomu prispieva aj veľmi pekné spracovanie celého diela.
  • Lenny
    Lenny mecenáš18.12.2010 13:35Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Po všem tom "nejlepší evropský komiks" a "záasdní dílo" jsem čekal krapet víc. Abych nepředbíhal...
    1) Provedení - to se opravdu podařilo na výbornou. Formát je mi oproti klasickému francouzskému sympatičtější i papír je fajn.
    2) Krebsa - z ukázek se mi to moc nelíbilo, ale jakmile se člověk začte, pohltí ho. Kreslíř se pěkně vyvíjí a je to fajn změna po US mainstreamu.
    3) Příběh (aneb tak trochu kámen úrazu ptáka). Je to takové to klasické fantasy - jdeme z bodu A do bodu B (a zpátky). Postavičky jsou zajímavé, člověk si je rychle oblíbí. Děj se spíš epizodický, ale není to na škodu. Hlavní příběhové mínus pro mě bylo to, že +- všechny významější dějové zvraty jde tušit dlouho dopředu, takže mě například finále vůbec ničím nepřekvapilo. I totžnost Neznámého jde "uhodnout" hnedka - napínání ze strany autora mi tu prostě chybělo.
    I přesto je Pták velmi sympatickým dílem a velké + Crwi, že vstoupilo do evropských vod. Těším se na Incal
  • Awakener
    tak jsem to konecne docetl a musim rict ze jsem prijemne prekvapen, nemam moc duveru v tituly kolem kterych se dela velikej humbuk

    po vsech strankach super komiks, krasna kresba, super pribeh s genialnim vyvrcholenim, jen ta Pelissa je obcas na pest
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš10.12.2010 01:53Výprava za ptákem času (pevná vazba)
    Na to, ze ma book 224 stranek je to poradne hutne ctivo, cekal jsem, ze napoprve zvladnu Vypravu (snazim se vyhnout slovu Ptaka) za jeden vecer a nakonec jsem ji docetl az ted. A jsem spokojeny, uchvaceny ne, jako po precteni druheho dilu Luthera, ale spokojeny... moc.

    Prvni a druhy dil me popravde az tak nebavil, prislo mi to podobne jako Trolli valky, cili humorna fantasy. A me moc fantasy nebere. Ale porad dobry nadprumer, ve tretim a ctvrtem dile, kde se mimochodem vyrazne zlepsi coloring, zacne scenar byt temnejsi, lidstejsi a to uz jsem se zacal spokojene sklebit, ze jsem se na Vypravu tesil popravu. A to je co rici, kdyz se na neco tesim, tak jsem obvykle zklaman. Scenar hezky funguje, zapada do sebe a ma takovou, hmmm, evropskou prichut. To stejne jsem uz zazil u par Thorgalu... Jak to vysvetlit? Hmm, asi takhle, mohla by to by obycejna cesta z mista A na misto B, sem tam nejaky to sekani, forek, lehounce eroticna, na zaver ziskani nejake te kraviny (proste Conan), ale ono to tak neni, je tam proste "neco" moudreho, k zamysleni a jsem moc rad, ze to tam je (porad se bavim o Vyprave, ne o Ptaku vy holomci).

    Mam rad evropskou kresbu vice nez kresby od Alexe Rosse nebo Jima Lee, takze kresba je podle me vytecna.

    Grafici si museli pri nalivani texti do bublin uzit ohromne legrace (stridaji se tri fonty, ktere pocitam nekdo musel udelat, pokud je Crew dostala, tak alespon pocestit) a pocitam, ze prokleli osazenctvo Crwe do pateho kolene. Zpracovani se mi moc libi a jsem uspokojen. A uz ted se tesim na Incal.

    to Kapis: jsem sice stary, ale jeste nejsem senilni, takze nezapominam a savych trenek se znakem batmana na pohlavi nezacinam takove bichle cisti! Ale diky, ze jsi mi je pripomel, clovek nikdy nevi, kdy ho senilita, ta stara svine, majzne pres palici.
  • Light
    nebylo to spatny, ale asi sem cekal trosku dospelejsi pribeh a min vykricniku v dialogach. ale pobavilo, navic provedeni je fakt luxusni ;)
5165293
Četl/a (95)
123peta, adevr, Alikkk, Apucko, Baffman55, Bedou, ben_bella, bierce, binnmode, buscheer, Cabal, Captain Collar, Cemino, cybern, cyboy, dajik, Dalamar, daon, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Destiny666, Doncek4321, emanek, farnhajt, faster86, filemon, Filios dVekerec, Final, foudy, Garp, GeorgeeW, Giskard, Glumal, Golem, guseppe, Hanussen, hellblazer, HellWeber, hypermlok, Infarkt, ivo84, J.Connor, Jabba, james dixon, jiskra, John Wick, Jonathan Arbuckle, Kaaos, kaylin, KdG, Keno, kinak, koudy, lantan1, Lawer de Sanctis, majer, Mamut12, Martinb, Marty_von_Shit, michelangelo, mineralk, monte walsh, monty.cl, MP81, mywiel, namdnas, Nexis, Ozymandias, Paja78, PAK, Paldini, pearlxjam, Philologus, raimi, Rezet, robertsedmik, rockyt, RR, S313, saja, Schirru, Schramm, seezeethree, Sir_Pete, start05, Stlucius, tukak, VanTom, vishnar, vranakx, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(186)
adevr, Alikkk, Apucko, Awakener, Azalin, Baffman, Baffman55, barthez, beanek, BeeSee, ben_bella, bierce, binnmode, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, bmc75, bobo666_2005, bourgeois, Braindead, brkowycz, burzum, buscheer, Cabal, Captain Collar, Caylen-Tor, Cemino, charvos, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dalamar, Dali, daon, Davedd168, davidek, Destiny666, disclose, Doncek4321, Dov, Einstain666 , emanek, farb, farnhajt, felis, Filios dVekerec, Final, Flowtek, Fréza, Garp, Glumal, Golem, gongon44, grinder, Grynca, guseppe, hahahoho, Hanussen, hawkzn, hellw10, HellWeber, Henry108, herbert, herrman, horaczhlinska, Houbař, hugosnowden, Hurvy, hypermlok, ikshorm, Infarkt, ivo84, J.Connor, Jabba, Jak, jakub186, james dixon, jiskra, jjjirik, John Wick, Johnny Sasaki, kaylin, KdG, Keno, kinak, komik.sx, kubanec13, Lamahe, Lawer de Sanctis, lifi, Lobok257, macomix, mAGiic, majer, Mamut12, Martinb, Marty_von_Shit, matohan, matrosh, michelangelo, mikado, mike731, mikki.maser, mineralk, Mistak, Mišulka, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monte walsh, monty.cl, morbn, Moyek, MP, MP81, Mr. Baboon, mstefl, mttra, mywiel, namdnas, Neuro, Nexis, NOD82, nx, o2t2, ohromno, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Paldini, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Pekario, Philologus, PP, pršiplášť, Radek Blacksad, raenius, Ragnarog, raimi, Ricarderon, robertsedmik, Rocksteady147, rockyt, rorymac, RR, S313, Saiffer, san, SASAN_KING, Scaleo1, Schirru, Schramm, seezeethree, Sirius, Sir_Pete, Skot, smazy, Stara.kryta, start05, Stlucius, suricattaontheway, syon, Tarka Daal, timek, Tommy Monaghan, TonyT, Trevelyan, Valdaufinka, vallyslayer, valon, VanTom, Vítek, vranakx, xai, xintax, xspeed, Yaromil, yojimbo, Zbysek2410, Zdendy, Zíďas, zlejzmrd
Chce (12)
Blacklarch, chcita, delsemela, Doppelganger, Fr3d_K, fusnix, Keenkeen, lucmartincova, Premek, punisher, SickNail, stepan.tichy
Shání (4)
delsemela, lucmartincova, SickNail, Sole
Nabízí (9)
16637, bourgeois, filemon, Mr. Baboon, nx, pavel, Rocksteady147, seezeethree, www.foxbazar.cz