Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Městečku Kurouzu není dopřána ani chvíle oddechu. Spirály získávají na síle a pod jejich neblahým vlivem se obyvatelé mění. Psychicky i fyzicky. Do noci září podivné světlo z černého majáku, které lidem vymývá mozky, studenti místní školy se mění v hlemýždě. Nad Jezírkem vážek ve spirále krouží mračna komárů toužících po lidské krvi. Kolem nemocnice se začínají objevovat první mrtví, vysátí do poslední kapky, a Kirie začíná pochybovat o své příčetnosti. Neznámé síly jí usilují o život a její okolí se mění v bizarní panoptikum plné strachu a hnusu. Jen díky příteli se jí daří unikat zlověstné moci, která čím dál rychleji mění celé Kurouzu. Začtěte se do druhého dílu grafického románu známého japonského autora hororů, Džundžiho Itóa.

Scénář
Džunži Itó
Art
Džunži Itó
Obálka
Džunži Itó
Překlad
Jan Horgoš, Jana Hrčková
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-7413-116-5 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
145 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
291 g
Stran
200
Cena
178 Kč
Originál
Uzumaki #02 (Shogakukan, 1998)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.5.2020 08:53Spirála #02
    Na druhou stranu kniha druhá už vás začíná jako Spirála polykat a nevyžvejkne vás dokud s nebude jistá, že jste viděli a četli dostatek. Daleko více je to nechutné a nepříjemné. Hned mi blesklo hlavou, jak Ito pracuje s posvátnými či nedotknutelnými motivy lidství a pěkně je předělává a dekonstruuje k obrazu svému. Kult matky, krása porodu, čest ve smrti - i to mu není svaté. Přitom si pořád říkáte, jak to vše se sebou souvisí a kam se to dobere. Hlemýždí lidé, fakt hnus a ta práce s anatomií člověka a její následnou restrukturalizací pro účely Spirály je nádherná, přitom stále rozpoznatelná. Ito má velmi bujnou fantazii.
  • Spacecore
    Spacecore5.11.2019 05:01Spirála #02
    Ito je magor a ví to i jeho terapeut. Každopádně je dobře, že svoje nechutný nápady zformoval do skvělé hororové série a nezačal třeba zabíjet, nebo tak něco. Tenhle díl mi přišel konzistnější, než jednička, která ale lépe otevřela záhadu spirál, tady jenom vidíme další formy a podoby, které na sebe ta proklatá spirála bere, ale příběh se nikam zatím moc nevyvíjí. Místo toho tu máme sérii brutálních povídek, kterým vévodí šnečci a upírské matky, to bylo fakt dost fucked up.
  • Netorack
    Netorack23.10.2019 13:14Spirála #02
    Tahle série se mi moc líbila. Jelikož jsem první díl četl hned jak vyšel, ale ke dvojce a trojce jsem se dostal až nyní, musím říci, že jednička je slabý nástin toho, co má přijít, a že tedy gradace příběhu je famózní. Zároveň musím ocenit spousty (občas skutečně velmi neotřelých) nápadů, jak se může spirála projevit a kde je možné ji najít. Co mě při čtení rušilo: u spousty postav jsem nevěřil jejich motivaci a nechápal jejich rozhodnutí něco udělat, nebo naopak neudělat. Takže jsem se s nimi úplně neztotožnil. Váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale nakonec docházím k závěru, že na plné hodnocení to není a dávám všem dílům za čtyři.
    // stejný komentář pro všechny díly
  • Hønzza
    Hønzza13.10.2019 19:36Spirála #02
    Oproti minulému dílu velký pokles v kvalitě. :(
  • Mitsuko
    Mitsuko14.3.2019 23:53Spirála #02
    Opět re-reading. A teda koukám, že mě tenhle díl chytil ještě víc než před lety. Líbí se mi, že na sebe příběhy začaly navazovat. A proboha, Lidský hlemýžď je jedna z nejnechutnějších kapitol v sérii. Ke spirálám budu mít asi už vždycky velmi rezervovaný přístup... :-D
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.5.2017 11:15Spirála #02
    No do prdele, tohle bylo opravdu nechutný. Ito pokračuje ve svých zvrácených představách a servíruje jednu nechutnost za druhou a já si vždycky řikám, sakra, co zase na mě vyskočí na další stránce. Hlemýždi teda opravdu překvapily, to by nenapadlo ani mě a komáři s pupeční šňůrou mi trochu navodili blivno jelikož nedávno i mně se narodila dcera....Maják bylo jen příjemné zpestření...za mě dobré, zajímalo by mě, co se normálně Itovi honí hlavou, ten člověk je prohnilej jak spirála
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 19:59Spirála #02
    Lehce úsměvné a řádně ujeté hororové jednohubky, které spojuje motiv jednoho geometrického útvaru, jsou tím pravým ořechovým pro všechny příznivce netradičních nočních můr. Po pár kapitolách to trochu působí jako sled formálních cvičení na zadané téma, ale stejně jsem vždycky zvědavý, jakou nechutnost na mě ten japonský mizera vyplivne v dalším příběhu. Je to lehké, je to stravitelné a konzumuje se to takřka samo, rozhodně doporučuju!
  • Kabukiman
    Kabukiman5.9.2015 17:50Spirála #02
    baatcha- spirála je komiks, kterej lidi čtou jen na doporučení a jsou nadšení:) Je na první pohled tak nelákavá,že by si jí v obchodě nikdo nekoupil:) Ale jak je vidět podle komentářů, nikdo koupě nelitoval..:)
  • baatcha
    baatcha4.9.2015 13:45Spirála #02
    Tenhle mix městečka Twin Peaks, Lovecrafta a lidových pověstí mi náramně sedl, stejně jako formát krátkých povídek. Díky za tip, lidi!
  • kaylin
    kaylin28.8.2015 07:17Spirála #02
    Ať už si vyberete první díl, druhý díl anebo třetí díl, myslím, že prostě nešlápnete vedle. Tohle je hororová magie v krásném provedení, v takovém, které skutečně děsí a vytváří nejen hororové představy, ale rovnou předává i hororové obrazy. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/08/990-spirala-2-100.html
  • sedw
    sedw21.2.2015 13:08Spirála #02
    Neméně kvalitní pokračování příběhů o městečku napadenému spirálami. Opět platí, co jsem napsal u předchozího dílu, za nejlepší příběhy v tomto svazku považuji příběhy Lidský hlemýžď, Komáři a Pupeční šňůra, nejméně mě bavil příběh o majáku. Pro mě celkově o chlup lepší, než první díl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.9.2014 13:12Spirála #02
    Zdařilé pokračování poctivého japonského hororu se samými weird věcmi.

    Celkový dojem: 80%
  • xflori01
    xflori0122.7.2014 17:40Spirála #02
    Dvojka trošilinku horší než jednička. V jedničce Itó použil svůj veškerý um a nápady a stvořil něco úchvatného. Zde už jen pokračuje ve své linie; skvělé kapitoly, ale už tolik neuhranou. Ale pořád si to zaslouží vysoké hodnocení.
  • Kabukiman
    Kabukiman24.3.2014 09:08Spirála #02
    Dobře dvojka!!! Jednička byla dost hustá. Dvojka je už hustohustá!!! Obálka je zase jak z holčičí knihovny, ale uvnitř totální hutnej poctivej horáč! Lidští hlemíždi, komářice co maj místo sosáků vrtačky...
  • Absinther
    Absinther31.10.2012 12:08Spirála #02
    Oproti prvnímu dílu Itó trošku přitvrdil(dopad spirály je tělesnější a bizardnější) a člověk se dočká některých velmi roztomlých výjevů..Nadruhou stranu mě začalo trošku otravovat to epizodické vyprávění, které příběh nikam neposouvalo a jde tak vlastně jen o opakované variace strašidelných příběhů se spirálou. I přesto jde ale pořád o velmi povedené bububustory z japanu :)
  • choze
    choze21.9.2012 22:56Spirála #02
    Hrůza (Čertík z krabičky, Pupeční šňůra) i úchylnost (Lidský šnek, Komáři) utěšeně gradují, jen zamrzí to, co jsem kritizoval u jedničky + fakt, že jde jen o zřetězené nápady a ne o komplexní příběh.
  • hromotlk
    hromotlk7.9.2012 18:36Spirála #02
    šialenstvo sa plazí mestom...nikto nieje v bezpečí...ani tehotné matky...
  • erik
    erik2.4.2011 13:31Spirála #02
    A psycho horor pokračuje. Autor zo svojej pokrivenej fantázie tasí naozaj ťažký kaliber - mŕtvolné pružiny, premenu človeka na slimáka, tajomstvo majáka, ale hlavne - absolútne vražedný pobyt v nemocnici (komáre, ich obete, ich potomstvo a delikátna hubová pochúťka, to treba vidieť a precítiť). Záverečné besnenie živlov sa jasne vymyká všetkému racionálnemu a vzbudzuje zvedavosť, ako to skončí.
  • willis
    willis24.1.2011 11:16Spirála #02
    Jestli si něco z téhlé série budu dlouho pamatovat, tak epizodku se šnekem určitě. Morbidní vize autora pokračují v druhém díle a kvalita nových nápadů nijak neupadá. Dusivá atmosféra z prvního dílu se prohlubuje, výborná kresba, pokračování nezklamalo.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš10.1.2011 09:25Spirála #02
    Azalin: je asi pravda, že jsem trošku přeháněl - přece jen je to už nějaký pátek, co jsem to četl naposledy a moje paměť taky není, co bývala :) ...ale ani bych to zas tolik nesnižoval.
    Každopádně nebudeme spoilovat a počkejme si na závěr, tam bude vhodnější rozvinout názory :)

  • Azalin
    Azalin mecenáš27.12.2010 18:19Spirála #02
    Kazumaki: Inu velké finále se zas až tak moc nekoná. Pokud má manga od Junji Ita jako Gyo nebo právě Uzumaki nějakou slabinu, tak je to závěr, což je ovšem případ mnohých manga sérií.. Ale Uzumaki je v tomhle aspoň lepší než Gyo.. ;-)
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.12.2010 16:36Spirála #02
    A přece se točí. Alespoň spirála... a je to dobře, protože co začala jednička, to dvojka rozvádí do ještě absurdnějších nápadů. Kresbu už vychvalovat nemusím, její kvalitu přece čtenáři poznají na pohled sami. Zbývá tedy posoudit děj jednotlivých kapitol.
    Čertík z krabičky možná nevyniká nad ostatní příběhy, ale na rozjezd knihy se hodí. Nad jeho poslední částí jsem se spíš pousmál. Co se týče prvních barevných stran, je zvykem sem tam něco vybarvit u každé delší manga série, aby se čtenář občas mohl pokochat, ale naštěstí se to hned vrátí k černobílé.
    Lidský hlemýžď nám ukáže svět z jiné perspektivy. Celkem průměrná kapitola a závěr předvídatelný, ale jinak pohoda.
    Černý maják je navzdory své vlastnosti mrazivý. Dokonale mě svou gradací vtáhl a na konci jsem trnul, jak skončí. Každopádně Kirie se měla o svého bratra více starat.
    Že komáři jsou potvory, to ví každý. Na vlastní kůži se o tom přesvědčí sestřenka samotné Kirie přímo na nemocničním lůžku. Horší je to v tom, že čeká dítě, stejně jako několik dalších žen. Nevím, co je horší, ale už přítomnost komárů je záruka, že poteče krev :)
    Pupeční šňůra navazuje na Komáry. Kirie je upoutána k lůžku nedaleko své sestřenky s děckem. Nepřál jsem jí to. Závěr kapitoly, odehrávající se na porodním sále, není zrovna optimistický, i když pan doktor měl chvályhodně přehnanou péči.
    Poslední kapitolka s názvem Tajfum číslo 1 mě bavila asi nejvíc. Přišlo mi, že tenhle nápad by se klidně dal využít na celou sérii. Může člověk za globální oteplování a změny klimatu? Tady rozhodně ano. Městečko Kurouzu se zřejmě nenávratně řítí do zkázy. Teď už jen zbývá čekat na poslední velké finále v podobě třetí knihy.
  • Azalin
    Azalin mecenáš18.12.2010 18:44Spirála #02
    Tuhle mangu mám už delší dobu v angličtině, ale proč si nezahodnotit.. ;-) Určitě jedna z nejlepších horrorových mang a asi i mang vůbec. Junji Ito je jedním z mým nejoblíbenějších japonských autorů.
  • krvinka56
    krvinka5613.12.2010 19:31Spirála #02
    Fakt hezoučká obálka.Co říci perfektní knížka na čtení před spaním.Přečetl sem to s chutí o půlnoci.Druhý díl je o něco šílenější než první díl.Výhoda je že je to opět na krátké kapitoly a jen tři knihy.
    ČERTÍK Z KRABIČKY:Tak tohle mnemoc nevzalo až na to jak se ten týpek rozhod své vyvolené ukázat jak ji miluje.Konec této povídky dost trapárna.Taky mi poněkud vadí že to začíná zbytečnýma barevnáýma stránkama.
    LIDSKÝ HLEMÝŽĎ :U mne jedna znejleších povídek této knihy.Co říi fakt super tedy šnečku ,šnečku vystrč růžky.-))A poslední strana této kapitoly nemá chybu.
    ČERNÝ MAJÁK:Druhá opravdu perfektní povídka kterou sem si schutí přečetl .Opravdu napínavá a zajímavá až do konce.
    KOMÁŘI:He asi nejburálnější a nejujetější kapitola.Nejsem si jist tím jestli mám být nadšen nebo pořádně zhnusen .Ale co sto jí rozhodně za přečtení navíc ti spratci sou super.
    TAJFUN ČÍSLO 1. :Hlavní výhodou je její krátkost ale dá se.Má i vcelku zajímavý nápad.
    V doslovu sem se tentokrát dobře pobavyl.Fakt se mu to povedlo.Ikdyž je pravda že je to více méně k ničemu.Ale autor chce asi ukázat že ze spirál a i této knihy může každý zešílet.
    Tak sem zvědav kam to dotáhne je to rozhodně nejlepší kniha a sérije kterou v Zoneru vydali.Rozhodně se pořádně pochlapily a tuto knihu opět s chutí dopručím.Určitě to bude působit perfektně jako celek.Dobrou noc a nechte si zdát pěkné sny o spirálách.
26229
Četl/a (61)
123peta, Ashek, bierce, binnmode, Černá Krysa, Covenant, cyboy, Darth Raelchi, Davidos402, Doctorow, erik, farnhajt, Fox01, Golem, Grrr, Hønzza, hromotlk, hypermlok, invape, jiskra, Jokke, kallenved, Kaluž, kaylin, Keno, Kerbellos, Khagrael, Light, Lobok257, LookAss, mart.in, Martinb, Mitsuko, Mr.Plysh, NecRoman, Netorack, oleav, Osimchin, Paja78, PAK, Paldini, pechna, PeNNy, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Rinter, Ruw, Sagikkun, Saiko-chan, sedw, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, start05, trudoš, VXP, xflori01, zd
(134)
2scha, Agiru, Alfi, Ashek, Awakener, Azbest, bboorreekk, BeeSee, Bellatrix, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bourgeois, Bozhi, Braindead, BreakingAway, burzum, carlmichael, Černá Krysa, choze, Corvus, cyboy, Davidos402, Doctorow, DoctorWho, doophy, Drekorian, erik, farnhajt, filemon, Fiona Kirshner, Fox01, fusnix, Golem, goodspeed, grinder, Grrr, Hamichal, HansuruSadako, Holmwood, hromotlk, Hulik, hypermlok, jiskra, Johnny Sasaki, Jokke, Kabukiman, KadetJaina, kallenved, Kaluž, Kapis, Kareru, kaylin, Kazumaki, Keno, Kjon, krvinka56, ledman, lelky93, Lenny, listr, Lobok257, LookAss, Mankin, Martinb, MartiusGray, Mauzr, mclusky, merhyx, Michal Opitz, mikolas, misa, Mitsuko, mokkun, Mokonen, monty.cl, moris.cz, Mr.Plysh, MylySaaK, namdnas, NecRoman, Nightmare, o2t2, ohromno, Osimchin, Paja78, PAK, pavouk, pechna, PeNNy, Pepares, Plocan, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Rickettsia, Rinter, Ruw, Saiffer, Saiko-chan, Saran, sawtooth, Scaleo1, sedw, seneke, Shin, Shpeckk, shyANDROID, Sir_Pete, sleepless, Stara.kryta, start05, tacmud, Tialster, Toren, tulipstros, Vrenn, Wakker, WoodySempaii, xai, xflori01, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, zd, ZD3H, zdenur, zebedee, Zod
Chce (6)
besikv, CHester Turner, cybern, disclose, Maty48, panjosef
Shání (3)
besikv, CHester Turner, disclose
Nabízí (3)
Corvus, Fox01, www.foxbazar.cz