Příběh Nového zákona podaný populární formou japonského komiksu.

Scénář
Siku
Art
Siku
Obálka
Siku
Překlad
Klára Břeňová
Redakce
Petr Zenkl
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7207-796-0 (Volvox Globator)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
130 x 205 mm
Tisk
černobílý
Váha
528 g
Stran
340
Cena
349 Kč
Originál
The Manga Jesus: Book 1, 2, 3 ()
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš10.9.2014 13:30Manga Ježíš
    S biblickými komiksovými příběhy je vždycky ten problém, že jdou špatně převést do plynulé řeči bez zásahu vypravěče, zejména ty starozákonní. S Ježíšem je to o něco lehčí možná díky mnoha filmovým zpracováním. Manga Ježíš je na tom prostě lépe; ačkoliv černobílý, má potenciál oslovit i dnešní mladší čtenáře. Z velké části na tom má podle mě podíl ona dynamika mangy.
    Překvapuje mě však, že autor nás vrhne naslepo do vyprávění bez jakéhokoliv úvodního textu; tuto funkci tedy plní komiksový prolog.
    Co se týče kresby, kniha by rozhodně snesla víc detailů a prokreslenější pozadí, obličeje mi místy přišly až moc zkarikované - ale celkově to není nic závažného. Děj postupuje dopředu celkem rychle, což vyústí v absenci některých klasických momentů (např. když Petr v bouři sestoupí na hladinu vody a chce jít naproti Ježíšovi, ale potopí se; nebo uzdravení uříznutého ucha po Jidášově zradě, apod.). Oproti tomu si cením syrovosti a brutality, kterou se autor nezdráhá zobrazit - utínání hlav, kaluže krve - jev neobvyklý v křesťanských komiksech. Za další klad považuji fakt, že tu a tam je možné sledovat příběh z pohledu neznámých postav (např. dva uklízeči na chrámových schodech jdou odklidit mrtvé tělo a potok krve) a s tím spojený situační černý humor.
    Když to shrnu, tak je to čtivé, svižné (někdy až moc), ale stále mám pocit, že by to šlo ještě lépe. Siku na to má. Je zajímavé si to přečíst. Nám křesťanům bych asi víc doporučil nějaké klasičtější zpracování - buď u nás kdysi vyšlý Nový zákon: Obrázková bible, nebo překlad Pavla Mošnera komiksu Příběhy Ježíše Krista z komiks.cz, oba jsou ale dost zatextované :)
  • flipflop
    flipflop27.3.2011 13:09Manga Ježíš
    Konečně příběh Ježíše, který ho trochu více přibližuje realitě. Přečtení Nového zákona tahle kniha nenahradí, jedná se ale o příjemný doplněk, podávající Ježíšovo působení příjemnější formou, než je prokousávání se podobenstvími a složitými větními obraty. Komiks má spíš historicky vypovídající hodnotu. Moc náboženského blábolení tu naštěstí nenajdete. Když připočteme dynamickou kresbu, je to fajn počtení.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.1.2011 11:31Manga Ježíš
    Já jsem taky křesťan, byť nepraktikující... počítá se to?:-P
  • Lucifer
    Lucifer18.1.2011 22:56Manga Ježíš
    Lenny:
    Až si to přečtu, tak ti dám vědět jaký je názor křesťana ;) (ten nick se moc nepovedl, tak ticho!)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.1.2011 18:31Manga Ježíš
    Lenny:
    Znám osobně majitele nakladatelství Volvox Globator, a to je věřící člověk, konkrétně katolík. Kdyby se mu to jooo nelíbilo, asi by to nevydal:)
  • Lenny
    Lenny mecenáš6.1.2011 23:36Manga Ježíš
    Než se pustím do hodnocení dílka, musím dát nakladateli velké + za vydání všech tří děl v jedné knize a v pevné vazbě (za to +5%). Co se obsahu týče, při prvním pohledu jsem se neubránil onomu "WTF", kupodivu je to však podařené dílko. Nový zákon jsem nečetl, znám jen takových těch pár "profláklých věcí". První kniha pro mě asi proto byla strašně chaotická, moc jsem se nechytal, ale nevzdal jsem to. Od druhé už bylo vše v pořádku a asi poprvé jsem pochopil, co že to ti křesťané na tom Kristovi vidí. Kresebně je to sympatické, fajn je i hovorový jazky. Docela by mě zajímal názor nějakého religionisty/zapáleného křesťana =).
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.1.2011 23:28Manga Ježíš
    Mangu rád nemám, buď mi vadí formou či obsahem, často však obojí dohromady. Na tohle dílo jsem koukal na první pohled s velkou skepsí, která přetrvávala i prvních pár stránek. Jenže ouha, začalo to být setsakramentsky poutavé čtení. Nevím, zdali na to má vliv to, že Siku je nigerijský Brit a tedy že jeho styl je odlišný, ale ta manga mi rázem přestala vadit. Navíc uchopil toto vážné téma natolik reálně a zároveň ho doplnil lehkým humorem a nadhledem, že výsledek na mě působí místy až bombasticky. Siku baví, ohromuje i dojímá. Ježíš je vyobrazen jako frajer, moudrý kazatel, nebojácný rváč (v Chrámu proti kupcům), ale i jako zranitelná osoba - vlastně přesně tak, jak ho Nový zákon popisuje. Chápu, že lidé, kteří novozakonní příběhy neznají, budou místy buď tápat a nebudou zcela rozumět, nebo se třeba budou nudit. Mě to však celé příjemně překvapilo...
4421