Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Tir Nan Og je brutální svět, domov válečných kmenů, kteří uctívají zlomyslné a lhostejné bohy. K jednomu z takových kmenů patří mladý barbar Sláine Mac Roth, který kromě své sekery ovládá i "křeč obludnosti" díky které se dokáže změnit v zuřivé monstrum.
V tomhle sborníku vám přinášíme úplně první Sláineova dobrodružství. Poprvé se setkáte jak s ním, tak s trpasličím parťákem jménem Ukko... a poprvé se pustíte do boje proti hrůzám jejich světa, temným mágům a armádám nemrtvých.

Scénář
Pat Mills
Art
Massimo Belardinelli, Angie Kincaid, Mike McMahon
Obálka
Mike McMahon
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-007-1 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 260 mm
Tisk
černobílý
Váha
535 g
Stran
208
Cena
329 Kč
Originál
Sláine: Warrior's Dawn (Rebellion, 2008)
  • Pán rostlin
    Pán rostlin9.8.2021 21:13Sláine: Válečníkův úsvit
    Sláinea jsem si zamiloval (moje malá individuální keltománie) už na ZŠ na konci ´90tek (Crew, excerptum z Pokladů Británie) a po 20+-letém hiatu jsem se k němu vrátil. A nelitoval jsem. Něco jsem sice četl díky... no to je teď jedno. Album je kompaktní, sevřené, nevím, jaká adjektiva ještě použít. Nejvíce se mi líbila kresba Mikea McMahona. Nutí mne hledat další.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.6.2018 21:54Sláine: Válečníkův úsvit
    Tohle je velmi těžké hodnotit, zvlášť nějak nezaujatě a odtrženě od všeho se Sláinem souvisejícího. Pro lidi, kteří znají Sláina je toto povinností, ale zároveň něco naprosto neuvěřitelným, že to kdy existovalo. Když to srovnám s tím co jsem četl jako první dostupné ze Sláina, je opravdu těžké uvěřit, že se jedná o tu samou postavu. Angela Kincaid předvedla zajímavou kresbu, ale v této knize má pouze jeden příběh a k tomu tzv. origin. Nelze dostatečně docenit její kvality a přínos, krom vytvoření vizuálu dané postavy, která se zhruba drží svého konceptu i doteď. Belardinelli je srozumitelný a uchopitelný, protože to je vlastně Marvel Conan. Není to špatné, ale jenom drsnost Sláina z něho dělá trošku něco jiného než je Conan. Je to fakt jak přes kopírák. Příběhy se drží zhruba podobného rozložení. McMahon je z celé sbírky nejzajímavější. Jeho kresba prochází vývojem a naprostým přerodem v detailech a proporcích postav. Z dříve méně rozpoznatelných lidí se vynořují naprosto zajímavé a ryze originální postavy. Když srovnám jeho první příběh s tím posledním na té lodi a v lese, tak je to sto a jedna. Fakt se mi Sláine lépe uchopuje v jeho počátcích jako černobílý. Stejně jako u Dredda lépe vynikají příběhy. Je to jen můj subjektivní názor, ale já jsem byl naprosto spokojený. Jenom určité příběhy se mi hůře četly, ale jinak výborná práce.
  • Syndrom
    Syndrom19.2.2017 21:18Sláine: Válečníkův úsvit
    Důstojnost superbojovníka. Lehkost Ukkova vyprávění, které Mills začne naplno využívat až později. Neopohanství do každé rodiny. McMahon mě taky bavil nejvíc. Ukazuje barbara a jeho svět se surovou, tvrdou a neotesanou poetikou. Takhle má žánr vypadat, ačkoli některé obrazy kreslířů ilustrátorů jsou skutečně boží. (Pokroucenec se chladí u vodopádů, hadí démon, pokroucenci obecně, bitevní montáž...) Jako odpočinkový to je, vo tom žádná, uspěchanější, ale v duchu komiksových sešitů, médiu obecněji a dobrodružným chlapeckým kořenům to dělá čest s rozhodně nikoli banálními pointami. ("uvízl v příbězích o vlastní slávě...nedokážete žít z potu vlastní práce-musíte ho ždímat z ostatních...provozovat obchod s otroky není jen o práskání bičem....přijímám život tak, jak každým dnem plyne. Politika mě nudí...Za Sláinových časů byly urážky ceněny stejně jako meče"...a tak) Elegantně jednoduché a silné. Mně se prostě ta stará škola líbí víc. Přijde mi, že tehdy si dospělí uměli hrát, zatímco dneska si puberťaci hrajou na dospělí. Čtyři hvězdy bez pardónu.
  • louza
    louza9.11.2015 13:42Sláine: Válečníkův úsvit
    Sláine je keltský Conan se super schopností stát se neporazitelným berserkrem. Je koncipovaný jako několikastránkový příběhový fragment tvořící pár stránek z velké kontinuální ságy o putování hlavního hrdiny za svou láskou. Přitažlivost knihy je ve výborné kresbě stejně jako v pohanské atmosféře, která tu funguje podobně jako slovanské legendy v zaklínačovi. Přiznám se, že tyhle počátky Sláineho se mi líbí víc, než ten barevný prefabrikát, který vyšel v krvi a mistrovských dílech. Příjemná odpočinková četba k vodě.
  • Schramm
    Schramm25.10.2014 17:44Sláine: Válečníkův úsvit
    Můj první Slaine. Nečekal jsem moc, že mě tenhle žánr bude ještě bavit, ale krutě jsem se zmýlil. Teď abych shánel zbytek...
  • brkowycz
    brkowycz22.9.2014 13:08Sláine: Válečníkův úsvit
    Není to vůbec špatné, ale na zadničku jsem si z toho teda nesledl (narozdíl od Pokladů Británie). Sláine prožívá dobrodružství se svým trpaslíkem a jednotlivé kapitoly nám nabízejí pohledy do minulosti, do doby, kdy byl Sláine ještě se svým kmenem, a jak k tomu vlastně došlo, že se teď sám potuluje krajinou. Pat Mills ve svých scénářích nepřehání, nesnaží se o žádné složité dějové kombinace, přesto však sem tam nezapomene na žánrovou sebekritiku (krásná panna, která je zachráněná před obětováním je naštvaná, protože chtěla být obětována). Sláine je zkrátka jednoduchý sebevědomý barbar (není nouze o hlášky jako: "Ani bych se nedivil, kdybych vás dnes všechny pozabíjel".), který se vysmívá smrti a největší odměnou za jeho činy je čest. Proti němu Mills staví do kontrastu trpaslíka Ukka, který má na krutý svět kolem sebe daleko realističtější pohled, ve kterém si uvědomuje, že bude raději živý hajzlík, než mrtvý hrdina. Jak už někdo psal, Sláine by bez Ukka nešel a vzhledem k tomu, že příběhy vypráví právě trpaslík, přijde mi, že je takovou skrytou hlavní postavou celého příběhu. Jestli vás zajímá příběh cynického trpaslíka, drobného podvodníčka a srabíka, který zaznamenává život drsného barbara v dobách temných čar a kouzel, je to komiks právě pro vás. Jestli další díly nevyjdou, je to škoda, ale tahle kniha nabízí příběhy uzavřené a není tedy důvod, proč si jí nekoupit.
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.2.2014 13:18Sláine: Válečníkův úsvit
    Párkrát tu zaznělo srovnání s Conanem. Během čtení mě napadlo totéž - Sláine je prostě lepší. A to určitě proto, že je to komiksová postava a jeho příběhy jsou psané přímo pro komiks. Adaptace není nikdy lepší než originál, možná až na pár výjimek. Komiksový Conan prostě nemá Howardovu šťávu. Navíc Pat Mills je šílený scénárista, i když tady ještě jeho šílenství nedosahuje vrcholu, jako třeba v sérii Requiem. Výtvarná stránka je poněkud slabší, zejména protože štafetu převzal Mike McMahon, jehož kapitoly jsou ze začátku naprosto odfláklé a ošklivé. Že kreslit umí, to ukázal až v Nebeských vozatajích, kde šla kvalita jeho kresby rapidně nahoru.
  • karel
    karel mecenáš5.1.2014 19:17Sláine: Válečníkův úsvit
    tisk by mohl být i lepší, ale jsem ochoten případně uvěřit že podklady nemusely být žádnej zázrak, parádní kresba McMahona. celkově dost dobrý
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš6.10.2012 12:20Sláine: Válečníkův úsvit
    Díky za úvodník ohledně kresby, jinak bych asi remcal. Každopádně Kincaid mi příliš nesedla a McMahonova linka mi někdy přišla příliš světlá, zajímalo by mě, zda je to specialita jen českého vydání. Navíc Slaina jsem měl podle dosavadních zkušeností zafixovaného jako luxusně zpracované čtení, což ho odlišovalo od další spotřební sword & sorcery recyklující R.E.Howarda (černovlasej svalouš, kořeny v reálné mystice, jednou bude král atp.). Jenže kdyby se to tak krásně nečetlo... jedním dechem. Naprosto skvělé odpočinkové čtení, tohle budu kupovat.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.2.2012 15:34Sláine: Válečníkův úsvit
    Hned po Dreddovi jsem měl tu čest poznat další komiks z dílny 2000 AD. Sláine je poctivá fantasy, takový guláš barbara Conana, Dračího doupěte a keltských bájí čerpajících z neolitické kultury předků. Není to však žádný parazitující mišmaš, ale originální syntéza, která mě po pár stránkách začala i docela bavit. Hlavní postava, která umí ledajaké kousky, zejména se ohánět sekerou, skákat do výšky či házet štíty ála Captain America, je takový obyčejný barbar, který spoléhá na svaly a jednoduchá řešení. Jeho společník, trpaslík Ukko, je však postava o dost zábavnější a myslím si, že bez něj by celá série nebyla tím, čím je. (Ach, to jsem zase vypotil moudro... no nic.)

    Obálka je ošklivá, ale černobílá kresba vevnitř je parádní. Nejdřív mě sice neustálé střídání realistického Bellardiniho a o dost expresivnějšího McMahona dost otravovalo, ale nakonec jsem si zvykl a bylo to - jak podotkl někdo pode mnou - osvěžující.

    Celkový dojem: 70%
  • Knihomol0303
    Knihomol03032.4.2011 17:12Sláine: Válečníkův úsvit
    Vynikají počin. Jak mě nikdy předtím Sláine moc nebral, tohle je parádní syrové dobrodružství ve styly sword and sorcery, jakoby ze stránek Weird Tales, kterému černobílý kabátek krásně sekne. Chci víc!
  • mart.in
    mart.in mecenáš1.4.2011 14:50Sláine: Válečníkův úsvit
    Velká paráda, kromě obálky, která se mi teda vážně nelíbí, nemám co vytknout. Sláine mě nikdy nebavil, ale tyhle starší kousky sou fakt perfektní. Už se těším, až si je přečtu znova, a doufám že budou i další.
  • felis
    felis mecenáš25.3.2011 09:02Sláine: Válečníkův úsvit
    Vynikající fantasy se silnými kořeny v keltské mythologii. Propracovaná černobílá kresba, krátké a úderné povídky, prostě paráda. Akorát ta kresba na obálce mohla být hezčí.
  • doophy
    doophy12.3.2011 15:23Sláine: Válečníkův úsvit
    Sláina jsem četl přibližně ve stejné době jako CL 20 - Conan a tak se neubráním srovnání ve kterém Conan jasně prohrává
  • Lenny
    Lenny mecenáš8.3.2011 12:29Sláine: Válečníkův úsvit
    Velmi příjemné překvapení. Sláina jsem v Crwi nikdy rád neměl, tyto začátky jsou však super. Chci víc Ukka ^^.

    Recenze na: http://thunderbolts-mountain.blogspot.com/2011/03/slaine-valecnikuv-usvit.html
  • erik
    Naozaj skvelý fantasy komiks, ktorému čiernobiele prevedenie pristane hádam viac, než farebné. Sláine ako tulák, čo si chodí krajom a seká (doslova) dobrotu, mi je bližší, než to, čo bolo v našich končinách doteraz vydané. A tak sa Sláine občas stane majiteľom väzenia, inokedy lieta vzduchom ako osobný strážca a tak podobne. Kresba mi je sympatická, najmä tie neandertálske McMahonove tváre stoja za to.

    Celá kniha ma jediné mínus, fakt netuším, prečo sa v keltskej fantasy vyskytuje obrázok, kde prší a text hlása - Venku padaly trakaře. Fakt trakaře? To by ma zaujímalo, čo tam bolo v originále.

    Výnimočné fantasy.
  • flipflop
    flipflop16.2.2011 01:04Sláine: Válečníkův úsvit
    Naprosto parádní komiks, kam se hrabe Conan.
  • pennywise
    pennywise6.2.2011 16:32Sláine: Válečníkův úsvit
    Nevím proč, ale tyhle klasiky jsou pro mě naprostá bomba. Kresba je nádherná a dobrodružství bezchybná. Tohle už v dnešní době nikdo nenakreslí. pro sběratele povinost.
1623151
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.7.2018 21:05Sláine: Válečníkův úsvit
    Scarface: to jsem nevěděl se přiznám a máš pravdu, jsem si to už i sám dohledal. Díky moc za opravení. Já totiž viděl kdysi nějakej starej příběh Dredda a kresbou mi to sedělo na tuto dobu a už to bylo barevný. Tak jsem si myslel, že to tak bylo vždycky :-(. Takže jsem vlastně rád, že mám původní verzi :-)
  • Scarface
    Scarface2.6.2018 23:17Sláine: Válečníkův úsvit
    Darth Raelchi: Sláine nebyl od začátku barevný. Původně bylo celé 2000 AD černobílé. Barvu získalo až později, nejprve jen nějaké komiksy, později všechno.
  • erik
    Ajhľa, to je viac ako možné. Vďaka za upresnenie.
  • Scarface
    Scarface25.3.2011 11:31Sláine: Válečníkův úsvit
    Erik: Nepleteš si náhodou traktor s trakařem? To je něco úplně jiného! Trakař je dřevený vozík s jedním kolečkem - traktor je takové to velké s motorem. Ty skutečně tehdy nebyly.
  • erik
    A používalo sa to aj v období pred Kristom, kedy ešte žiadne traktory neboli? V historickom diele očakávam aspoň akú takú vernosť vyjadrovania.
  • felis
    felis mecenáš25.3.2011 09:05Sláine: Válečníkův úsvit
    Erik: ty trakaře, to se u nás tak říká. Když je venku fakt hrozný počasí, tak zkrátka padají trakaře.
Četl/a (53)
2Hitman3, Alikkk, autokineton, binnmode, calvin10, Chaolinek, charvos, cobe, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, erik, Final, flipflop, Fox01, Grrr, house192, hromotlk, hypermlok, J.Connor, James, james dixon, jankie, Kaaos, kinak, lantan1, Lawer de Sanctis, Librarian, Light, Lobok257, mart.in, monty.cl, mywiel, NecRoman, oleav, Ozymandias, Paldini, Pán rostlin, Petrisko911 , raenius, RaptoR, Rezet, RudyRod, Schirru, Schramm, SHORTY, Sir_Pete, start05, terrordemon, the.kasztan, Ukko, Velkej šéf, Zbysek2410
(138)
2scha, adam.ra, afri, Alikkk, arsan, autokineton, Azalin, Azbest, Benji, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, bobo666_2005, Braindead, brkowycz, calvin10, Caylen-Tor, Chaolinek, charvos, cobe, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, davidek, DEmnoG, disclose, doophy, Dov, DracoAn, erik, farb, felis, Final, flipflop, Fox01, Golem, goodspeed, Greyman, grinder, Grrr, Hades, Hamichal, hedgehog, hellblazer, house192, hromotlk, Hulik, hypermlok, imro, invape, J.Connor, James, james dixon, jankie, Johnny Sasaki, Kapis, karel, Kazumaki, KdG, kinak, koniklec, krvinka56, kucik, Lawer de Sanctis, Lenny, Librarian, Lobok257, maara, Mankin, markic, mart.in, Martin D. Antonín, Marvin, Masinfira, MB, merhyx, mikado, MIKER65, mikki.maser, Mikko, misa, Mistak, monty.cl, mostlysilly, mrkirby, namdnas, NecRoman, Nightmare, noMster, Nyxxie, octobersa, padre_negro, Paldini, pavouk, pechna, pennywise, Petrisko911 , Poseidon1978, q, RadimNemec, Radowan, raenius, RaptoR, renhoek, Ricarderon, RudyRod, Saiffer, Saran, SASAN_KING, Scaleo1, Schirru, Schramm, SHORTY, Sir_Pete, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, Tombal, Tominos, trudoš, Ukko, VanTom, VasaX, Velkej šéf, vranakx, willis, Wiruss, xintax, yogi, yojimbo, Zajda, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas
Chce (13)
Blacklarch, delsemela, Draco nobilis, Druid, fusnix, Grynca, gwen666, Infarkt, isildur heir, Lobodlak, Lojza, Odal , Yefery
Shání (1)
Draco nobilis