Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Kdysi šťastné a spokojené městečko Kurouzu se pomalu, ale jistě mění v ruiny. Tajfuny změnily ulice k nepoznání a z kdysi živého maloměsta se stává město duchů. Moc spirál útočí plnou silou ze všech stran a lidé i jejich schopnosti se mění doslova před očima. Celá oblast je prokletá, kdo do ní jednou vstoupí, už nemá šanci na návrat. Záchranáři, kteří přicházejí na pomoc z vnějšího světa, jsou předem odsouzeni ke zkáze. Strašlivá spirála ovládá rozum i myšlenky a z lidí se stávají šílené stvůry, schopní činů, při jejich představě by jim dříve tuhla krev v žilách.
Odříznuti od pomoci zvenčí se Kirie se Šuičim snaží o jediné. Přežít. Tajemná síla ovládající celé město má však jiné plány. Sledujte závěr děsivého a odporného hororu Džundžiho Itóa.

Scénář
Džunži Itó
Art
Džunži Itó
Obálka
Džunži Itó
Překlad
Jan Horgoš, Jana Hrčková
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-7413-132-5 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
145 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
327 g
Stran
222
Cena
195 Kč
Originál
Uzumaki #03 (Shogakukan, 1999)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.5.2020 08:55Spirála #03
    A pak je tu trojka, která už pracuje s vláčným a téměř hotovým lidským čtenářským flákem masa. Víc se pracuje s mystikou a tajemnem. Jistá dávka totemismu a starých božstev / pravd / řádu. Ve finále už jen netrpělivě ohlodáváte rožky knihy a nehty, abyste to dočetli a přitom se dočkali kýženého konce. To je na Itovi krásné, že...
  • Spacecore
    Spacecore5.11.2019 05:57Spirála #03
    Došli jsme až do středu spirály a závěr měl vše, co měl mít. Propojení s předchozíma dílama, plno skvělých nápadů, prohloubení mytologie, sci-fi mysticko filozofický tón, jak nadpřirozený, tak jednoduše lidský horor, není co vytknout. Akorát po celou dobu mi vadila naivita obyvatel, stejně jako píše George Walker Bush. Proč odtud neutekl aspoň Šuiči, který to věděl už jako první? To je jen malá vada na kráse (blbě řečeno) téhle série, jinak bych dal plný počet.
  • Netorack
    Netorack23.10.2019 13:15Spirála #03
    Tahle série se mi moc líbila. Jelikož jsem první díl četl hned jak vyšel, ale ke dvojce a trojce jsem se dostal až nyní, musím říci, že jednička je slabý nástin toho, co má přijít, a že tedy gradace příběhu je famózní. Zároveň musím ocenit spousty (občas skutečně velmi neotřelých) nápadů, jak se může spirála projevit a kde je možné ji najít. Co mě při čtení rušilo: u spousty postav jsem nevěřil jejich motivaci a nechápal jejich rozhodnutí něco udělat, nebo naopak neudělat. Takže jsem se s nimi úplně neztotožnil. Váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale nakonec docházím k závěru, že na plné hodnocení to není a dávám všem dílům za čtyři.
    // stejný komentář pro všechny díly
  • Fimi
    Fimi mecenáš8.6.2019 15:30Spirála #03
    Konečně jsem se po dloooouhé době dostal ke třetí knize...no není to tak nechutné a pobuřující jako předchozí knihy, ale pořád je to mrazivé a bizarní. Příběh jde do finále a jsem rád že Ito není žádný troškař, zachoval mrazivou atmosféru, která vám zaleze až do trenek a navíc některé nezodpovězené otázky zde naleznou odpověd. Výborné.
  • Mitsuko
    Mitsuko4.6.2019 17:09Spirála #03
    Opět re-reading. Super, fakt silné...ta beznaděj, a nemožnost něco dělat, navíc šílená atmosféra. Četla jsem to před spaním a teda nemůžu říct, že bych pak mohla v klidu spát.
  • mike731
    mike73127.9.2017 01:52Spirála #03
    Kvůli dílům jako je Spirála si lidé myslí, že jsou Japonci divní.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 19:59Spirála #03
    Lehce úsměvné a řádně ujeté hororové jednohubky, které spojuje motiv jednoho geometrického útvaru, jsou tím pravým ořechovým pro všechny příznivce netradičních nočních můr. Po pár kapitolách to trochu působí jako sled formálních cvičení na zadané téma, ale stejně jsem vždycky zvědavý, jakou nechutnost na mě ten japonský mizera vyplivne v dalším příběhu. Je to lehké, je to stravitelné a konzumuje se to takřka samo, rozhodně doporučuju!
  • baatcha
    baatcha15.5.2016 12:03Spirála #03
    A první cenu za nejpitomější závěr slibně rozjeté série získává...
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.4.2016 20:53Spirála #03
    Celkove je Spirala dobra trilogie, sice uz jsem cetl lepsi horory, ale ne v komiksu. Co me vyslovene zamrzelo, je potreba nalezt smysl a zaver. Ne ze by byl spatny, jen mi prijde zbytecny. Tady by se podle me vic hodil otevreny nebo mnohoznacny zaver, ktery by nechal pracovat ctenarovu predtavivost. Celkovy dojem: 80%
  • kaylin
    kaylin30.3.2016 07:47Spirála #03
    Tohle je skutečně silný hororový zážitek. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/03/1133-spirala-3-95.html
  • Lobok257
    Lobok25714.11.2015 20:25Spirála #03
    SKVOST! Spirála pohltí.... lepší ztvárnění šílenstvi v očích postav jsem v komiksu nepotkal...

  • Černá Krysa
    Černá Krysa29.7.2015 19:14Spirála #03
    Tři díly a tři bezesný noci. Vlastně ne, hůř, tři noci s noční můrou o spirálách. A to nekecám! Fuj, kresba byla snad až příliš dobrá, jak se všechno kroutí do spirály, blé. Nevěřila bych, že komiks může bejt takhle děsivej. To téma mi přišlo takový nanicovatý, co je na spirále strašidelnýho? Že se kroutí tráva? Chachá, po přečtení tohohle vám bude připadat strašidelnej i hrášek se svejma šmátrajícíma úponkama! I teď, po asi půl roce od přečtení jsem uviděla zkroucenej kmen stromu a vzpomněla si na Spirálu! Takže všem milovníkům hororů a podivností, kteří otáleli s četbou vřele doporučuju!
  • sedw
    sedw1.3.2015 23:12Spirála #03
    Pro mě nejslabší díl, ale stejně si zaslouží 5*. Příběhy byly již méně hororové, nejvíc se mi líbil hned první, nejhororovější, ale atmosféru rozhodně neztrácely a vše pomalu ale jistě směřovalo k ukončení celé série. Ač jako celek byly příběhy slabší, obsahoval tento díl scénu, která mě asi nejvíce rozrušila a ještě dlouho ji nedostanu z hlavy. Kresba je opravdu skvostná a hlavně díky ní některé scény vyzněly tak, jak vyzněly, a zaryly se mi do hlavy na hodně dlouhou dobu. Takže moje první setkání s mangou se vyvedlo na jedničku a rozhodně tuto sérii všem doporučuju, je to jízda, která se jen tak nevidí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.9.2014 13:17Spirála #03
    Třetí díl mě už tolik nenadchnul, byť si neustále drží svou atmosféru a makabrózní nádech. Konec je takový... no, už to muselo nějak skončit. Nechápu však myšlenkové pochody některých postav... plno lidí by už uteklo v prvním nebo druhém díle, když spirála jen "zlobila" a neanektovala celé město. Tuším, že v druhém díle zazní "nestvůry? ty přece neexistují! hahaha" - to ty obyvatelé po celou dobu spali nebo si ničeho nevšimli? Nevadí, celkově vzato je to velmi povedená série, která mě bavila, jedna z nejlepších mang, co jsem měl příležitost si přečíst.

    Celkový dojem: 60%
  • xflori01
    xflori0122.7.2014 18:27Spirála #03
    Trojka krásně zakončuje sérii a jede pěkně hustě. Na to, že dvojka trochu zvolnila, trojka znovu nabere rychlost a děsivě ukončuje sérii. Na to, jak se vždycky bojím zakončení, zde jsem se závěrem spokojený. Celou sérii doporučuji. Je to BOŽÍ!!!
  • Kabukiman
    Kabukiman24.3.2014 09:19Spirála #03
    Trojka krutopřísně dobrá! Džundži Itó se s nikym moc nepáře a je mu jedno jestli je to hlavní nebo vedlejší postava a nebo čtenář. Každýho chce brutálně zkroutit do spirály a zlámat mu všechny kosti a nebo nechat sežrat. Konec jsem čekal trošičku vychytanější, ale špatnej uplně nebyl. Každopádně tahle třídílná serie je SKVĚLÁ!!!!!!
  • Absinther
    Absinther31.10.2012 12:22Spirála #03
    Určitě nejlepší díl, který konečně celý příběh semknul do promyšlenějšího celku. I postavy jsou trošku lépe charakterově vykreslené a kdo bude chtít najde si v tom skoropostapo boji o přežití i náznaky nějáké té psychologie či zamyšlení nad občasným morálním dilematem...Samotný epický konec mi přesně sednul do noty a tak si ve výsledku musím spirálu velmi pochvalovat.
  • choze
    choze27.9.2012 22:21Spirála #03
    Po dvojce, která sice tvrdila ouchylně strašidelnou muziku, ale příběh nikam neposouvala, se v závěrečné části kromě obligátní nálože děsu a haluzí konečně dočkáme i nějakého toho vývoje (Kurouzu leží v troskách definitivně ovládané spirálami) a mytologie. Z městečka není úniku, člověk člověku se stává vlkem a jedinou naději lze upínat snad jen k tajemně odolávajícím starým řadovkám... Poslední dvě kapitoly, kdy přeživší hlavní postavy prochází spirálovitým labyrintem (s další spirálou na obloze nad jejich hlavami) do jeho centra odhalit původ toho všeho, jsem byl napnutej jak malý slipy a s vyústěním jsem spokojen. Parádní hororová série.
  • hromotlk
    hromotlk7.9.2012 18:38Spirála #03
    slušné finále, dôstojný koniec...len viac takýchto kníh...
  • willis
    willis21.4.2011 11:19Spirála #03
    Kde je "zakopaná spirála", je naznačeno už v minulých dílech, takže překvapivý konec jsem ani nečekel. Takhle velkolepě rozehrané příběhy se gradují jen velice těžko, o tom by mohli vyprávět i takový mistři bizarních vizí jako Barker, King či Gaiman. A nové nápady jsou tu taky a celkem efetní, přístavby domků vedoucí ke spirále a samotná cesta bludištěm i šikovně vyřešený časový posun. Hodnotím stejně vysoko jako předchozí díly.
  • erik
    erik2.4.2011 13:35Spirála #03
    Človek je tvor, ktorý zvládne aj lietať. Že nie? To by sa na to špirály pozreli. Inak došli nápady. To by nevadilo, keď sa nedá putovať von a autorovi sa nedarí presvedčiť hlavnú hrdinku, že francúzska kuchyňa je vskutku vyhlásená, ostáva už len jediné, nazrieť priamo doprostred. Tak sa tam spolu pozrieme a to je všetko. Nie je to zlé, to nie, ale po prečítaní ostáva pocit - to je všetko?
  • krvinka56
    krvinka562.4.2011 10:25Spirála #03
    Tak poslední příležitost k nástupu na poslední část výletu do malebné vesničky Kurouzu.Prožijete neskutečné zážitky a uvydíte neobviklé věci , v závěru vás pochopitelně čeká šílenství. A nebo ne?To je jen na vás mí mylí cestovatelé.
    Ano stojím si zatím co už sem řekl je to opravdu ta nejlepší sérije jakou Zatím zoner u nás vydal.Jak kresbou ,příběhem a obzvláště šílenýma nápadama autora.Konec se povedl to je to nejlepší ačkoli na mne poněkud sladkej.Ach ta jejich láska.Brr pro mne to nejděsivješí z celé knihy.Byl sem napnutej celou dobu tohle jen tak neodložíte autor vás svým příběhem dokáže perfekně v táhnout do děje a vy nevnímáte nic okolo sebe ani čas natož hlad či potřebu jít spát.Hlaně to musíte přečíst.Ikdyž sem pak dotal neodbytnou chuť na šneky či hlemýždě jedno znich je prý v některém státě považováno za pochoutku ostatně tady si o myslí také.U doslovu sem se tentokrát zasmál poněkud praštěné.A je mi líto že kniha končí dal bych si nášup.Doufám že titul bude úspěšný aby sme se ještě dočkali nějakého toho horůrku od tohoto super autora.A určitě se sem s chutí vrátím.
    A ať vás provázejí spirály nechte si onich snít.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš19.3.2011 18:25Spirála #03
    A „velké“ finále v čestině je tu :)
    Vrtošivé spirálky se zarývají obyvatelům zpustošeného městečka Kurouzu ještě víc pod kůži a kdokoli se dostane do víru maloměsta, už nikdy nenajde cestu ven. Na pomoc zvenku přicházejí bláhově dobrovolníci i záchranáři, protože nikdo neví, co se na tomto místě děje. Nad troskami se prohání víry, které může vyvolat každý silnější pohyb nebo křik. Dochází potraviny i bezpečné úkryty – pouze starší řadové domky odolávají zkáze. I s jezírkem vážek to pořádně točí, většina obyvatel ztrácí příčetnost. Šuiči s Kirie a její rodinou jsou tak neustále vystaveni nebezpečí. Podaří se jim rozluštit tajemství původu spirál a uniknout z jejich zhoubného dosahu?
    Junji Itó jako obvykle dává na rozjezd knihy jednu kapitolku, kde se celkem nic moc neřeší, ale na které se může vyblbnout. Kirie a její blízcí si musí sehnat náhradní bydlení; vlezou proto do řadovky, v níž sousedi na tom nejsou fyzicky ani psychicky tak dobře, aby se dali označit za normální. Že by v domě bylo kromě divných sousedů ještě něco jiného?
    V další kapitolce (Motýli) se příběh zaměřuje na televizní reportérku Čije, která se do městečka dostane z vnějšku a shodou náhod v něm uvízne, aby se mohla „pokochat,“ s čím že to má čest. Trosky, mrtvá těla, víry a malí chuligáni, od nichž by se dnešní děti mohly učit šikaně. A tak se Čije dává do party s Kirie.
    Následuje příběh rozdělený do dvou kapitol (Chaos), kde se naplno rozjíždí iracionální chování obyvatel a přitažlivá síla spirál v Kurouzu. Nejdřív hlavní „hrdinové“ musejí přežít střet s gangem, který se naučil ovládat vzdušné víry a létat na nich (podobné ‚wtf‘ momenty už snad nikoho nepřekvapí), jejich pozornost se také přesune k lido-hlemýžďům. Inu, jídlo došlo a kde jinde ho brát...? Následně, přeplněné řadové (jako jediné stojící) domky vypovídají o tom, že co bylo bezpečné dříve, najednou bezpečné není vůbec a propletenec čehosi mi vnuknul vzpomínku na povídku Polibky z Gymnázia příšer bratrů Tesařů :) Vše pak dovršuje velkolepý příjezd ozbrojeného japonského námořnictva.
    Kapitola s názvem Útěk popisuje... ehm, pokus o útěk. Micuo (malý bratr Kirie) se začíná měnit, stejně jako naprosto všechno kolem, a tak se Kirie, Šuiči a Čije pokoušejí dostat pryč přes nepřístupnou horu. Jenže spirála je holt spirála. A když už se vám zakroutí i ručičky hodinek do spirály, je to fakt bída. To ani nezmiňuji tlupu hladových šnekojedů (nebo mám spíše říci – kanibalů?), co vám jsou v patách a stejně jako šneci, i oni vytvářejí od slin viditelnou cestičku.
    K celkovému rozuzlení teď zbývají jen dvě kapitoly, ale nechci se tím moc výrazně probírat v obavě, abych nevyzradil něco důležitého. Konec je mrazivý, tajuplný a mně osobně sedl. Pravdou je, že nejsem příliš náročný čtenář, ale tady mi to prostě přišlo dobře vygradované.
    Od Itoa jsem četl kromě tohoto pouze sérii Tomie (Azalinem zmiňovaný Gyo se ke mně zatím ještě nedostal), takže nemám moc, s čím bych od něj mohl objektivněji porovnávat, oproti Spirále mi však Tomie přišla na konci useknutá.
    V samotném závěru knihy jsem se ještě zasmál u krátkého doslovu. Někdy bych rád věděl, co se to v té jeho hlavě děje. Nebo vlastně ne, nechtěl. Horory, ve kterých dnes nejde jenom o množství prolité krve a výhled na vnitřnosti, jsou spíše výjimkou. A pak, ty spirály jsou pro oko vlastně docela umělecky přitažlivé :)

232410
  • choze
    choze28.9.2012 17:05Spirála #03
    A co tak strašnýho jsem vyspoileroval?
  • Azalin
    Azalin mecenáš28.9.2012 09:18Spirála #03
    choze: SPOILER warning ti něco říká?
  • Azalin
    Azalin mecenáš2.4.2011 21:45Spirála #03
    erik: Souhlasím. Já jsem měl v prvních dvou dílech pocit. že všechno směřuje k nějakému velkému finále, při kterém mi spadne brada, jenže zakončení je prostě achillovou patou mnoha autorů mangy a Junji Ito není výjimka (ještě víc je to markantní v jeho sérii Gyo).
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.3.2011 19:58Spirála #03
    Kazumaki: Hmmm, budu si to muset znovu přečíst.. ^_^
Četl/a (60)
123peta, Ashek, bierce, binnmode, Černá Krysa, Covenant, cyboy, Darth Raelchi, Davidos402, Doctorow, erik, farnhajt, Fox01, Golem, Grrr, Hønzza, hromotlk, hypermlok, invape, jiskra, Jokke, kallenved, Kaluž, kaylin, Keno, Kerbellos, Khagrael, Light, Lobok257, LookAss, mart.in, Martinb, Mitsuko, Mr.Plysh, NecRoman, Netorack, oleav, Osimchin, Paja78, PAK, Paldini, pechna, PeNNy, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Rinter, Ruw, Saiko-chan, sedw, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, start05, trudoš, VXP, xflori01, zd
(131)
2scha, Alfi, Ashek, Awakener, Azbest, bboorreekk, BeeSee, Bellatrix, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bourgeois, Bozhi, Braindead, BreakingAway, burzum, carlmichael, Černá Krysa, choze, Corvus, cyboy, Davidos402, Doctorow, DoctorWho, doophy, Drekorian, erik, farnhajt, filemon, Fiona Kirshner, fusnix, Golem, goodspeed, grinder, Grrr, Hamichal, HansuruSadako, Holmwood, hromotlk, Hulik, hypermlok, jiskra, Johnny Sasaki, Jokke, KadetJaina, kallenved, Kaluž, Kapis, Kareru, kaylin, Kazumaki, Keno, Kjon, krvinka56, ledman, lelky93, Lenny, listr, Lobok257, LookAss, Mankin, Martinb, MartiusGray, Mauzr, mclusky, merhyx, Michal Opitz, mikolas, misa, Mitsuko, mokkun, Mokonen, monty.cl, moris.cz, Mr.Plysh, MylySaaK, namdnas, NecRoman, Nightmare, o2t2, ohromno, Osimchin, Paja78, PAK, pavouk, pechna, PeNNy, Pepares, Plocan, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Rickettsia, Rinter, Ruw, Saiffer, Saiko-chan, Saran, sawtooth, Scaleo1, sedw, seneke, Shin, Shpeckk, shyANDROID, Sir_Pete, sleepless, Stara.kryta, start05, tacmud, Tialster, Toren, tulipstros, Vrenn, Wakker, WoodySempaii, xai, xflori01, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, zd, ZD3H, zdenur, zebedee, Zod
Chce (6)
besikv, CHester Turner, cybern, disclose, Maty48, panjosef
Shání (3)
besikv, CHester Turner, disclose