Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Všechno, co jste kdy od SF komiksu chtěli, ale netroufli jste si o to říct.

Incal je jeden z nejslavnějších a nejzásadnějších komiksů našeho kontinentu. Je to monument, který s neskutečnou výtvarnou nápaditostí zachycuje všechno od androidů až po zkázu světa, ale navíc přidává velikou porci poezie, humoru a mystiky.
Do přetechnizované a despotické galaktické budoucnosti je zasazen příběh bezvýznamného detektiva Johna Difoola, který se stane groteskně nepatřičným „vyvoleným“, nositelem a mluvčím magického předmětu, Incalu, který jediný může zachránit vesmír přes útokem Temnoty.
Série jeho bleskových dobrodružství nás zavede napříč galaxií a ještě dál, až za hranice úžasu.

2. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"
Identický dotisk pouze brožované verze v září 2017

Souborné vydání všech šesti alb v jednom svazku.


Scénář
Alejandro Jodorowsky
Art
Moebius
Obálka
Moebius
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7449-029-3 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
916 g
Stran
308
Cena
689 Kč
Originál
L'Incal ()
Varianty
Incal (paperback) (2011)
Incal (pevná vazba) (2011)
  • Django
    Django mecenáš17.1. 15:04Incal (paperback)
    Jodorowskyho vážně nepochopím, to si jako řekl a kromě Johna budu týrat i čtenáře. Incal je dílo úžasné fantazie, spousta postav a exotických světu ale hlavní linka scénáře mě doslova ubíjela, tohle prostě nezachrání ani moebiova kresba.
  • faster86
    faster8631.12.2022 00:28Incal (paperback)
    Moebiova kresba jde bokem mě a s Jodem to mám na divoko- Borgia nenadchne, neurazí, Kasta je super a Bouncer je super sračka. Incal je zmatený, škaredě letterovaný blábol který od pouhé jedné hvězdy dělí celkem dobré první dvě kapitoly. Nejlíp to popíšu když řeknu že se mě partnerka asi v půlce zeptala co čtu a o čem to je a já nebyl schopný říct víc než "Já vlastně nevím co se tam děje." Prej to je nejzásadnější evropské dílo, asi su málo meta, nevidím to v tom.
  • massilia
    massilia28.6.2022 23:36Incal (paperback)
    Takže po přečtení Před Incalem přichází na řadu revize samotného Incalu, který jsem poprvé četl před jedenácti lety a tehdy ve mně nechal spíše rozpačitý dojem. Napodruhé to ale vychází mnohem lépe. Jedním z důvodů je, že jsem si díky zmiňovanému prequelu mohl najít cestu k hlavnímu hrdinovi, který zde často působí málo sympatickým dojmem. Z odsýpající, dobře odvyprávěné detektivky Před Incalem přecházíme ke krkolomnému mišmaši, kde se zběsile ubíhající děj mísí se zvláštní snahou o mystický příběh o hledání sebe sama. Nadužívání všech možných esoterických a mystických symbolik na mne působí místy až trochu školometsky, ale ve finále to celé funguje a zapadá do sebe, i když někdy s odřenýma ušima. S druhým čtením a s odstupem času chápu i autorův záměr, proč se John DiFool projevuje tak antihrdinsky, všímám si i poťouchlého humoru. Je zřejmé, proč po čtyřiceti letech od svého vzniku působí tento komiks na spoustu dnešních čtenářů trochu mimo a nezáživně, ale stále v něm lze rozpoznat rysy přelomového díla, které oslní nespoutanou fantazií obou autorů - Jodorowského i Moebia. Pro srovnání historického kontextu - ze stejné doby máme na našem trhu k mání díla jako Zpráva pro Adolfa z Japonska, nebo Moorova Bažináče (s přimhouřením oka i trochu pozdější Watchmen) z USA. Osobně mi to srovnání na různých komiksových trzích přijde velmi zajímavé.
  • Palebras
    Palebras16.2.2022 18:49Incal (paperback)
    Z Incalu jsem měl docela strach a vlastně jsem tak nějak neplánoval ho vůbec číst. Každopádně jsem si řekl, že to alespoň zkusím a uvidím. Co by se mohlo stát? Ve výsledku jsem velice mile překvapen, protože se jedná o opravdu skvělou záležitost. Už jen všudypřítomné nano, techno, hyper, super mě sice lehce odrazovalo a hlavně nejsem úplným fanouškem fyziky, astrofyziky a dalších těchto libůstek, tudíž před samým začátkem čtení jsem měl mírné obavy, do jaké míry budu těmi termíny zahlcen. A zahlcen jsem dozajista byl, ale postavy a samotný svět Incalu je tak neskutečně pestrý, skvěle navržený a zajímavý, že se mi vše četlo naprosto hladce. Během čtení jsem přišel na to, že není nutné rozumět každému super hyper názvosloví a pochopit na jakém principu pracuje nebo v které dimenzi se ten či onen momentálně nachází, aby jsem si tuhle výpravu neskutečně užil. Kresba v dnešní době působí opravdu hodně retro, ale v mém případě to není nic proti ničemu, protože já mám retro komiksy hodně rád a dokonce v tomto případě mi jednodušší, i když opravdu skvělá a osobitá kresba přišla vhod, protože dokonale pomáhala svou jednoduchostí soustředit se na vyznění příběhu. Velice se těším na další příběhy z tohoto univerza, poněvadž tento svět je opravdu neskutečně bohatou záležitostí. Ve finále jsem neskutečně rád, že jsem k Incalu našel cestu, protože i přes skutečnost, že doba od vydání notně pokročila se pořád jedná o zásadní komiks a v mém případě jej rozhodně řadím k těm opravdu hodně vysoko hodnoceným.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2020 15:42Incal (pevná vazba)
    Na to, o jak slavný komiks se jedná, jsem byl docela zklamán. Což ale neznamená, že jde o chybu komiksu. On asi byl kiks nejdříve číst Kastu metabaronů, protože pak je člověk s očekáváním někde úplně jinde, než Incal může nabídnout. Tohle je dobrodružka plná pronásledování a dalšího pronásledování, to vše na pozadí epických událostí, před kterými hrdina tolik utíká. Dějová linka mi tedy nepřišla nijak ohromující, navíc se opakuje stále ve stejném rytmu v každé jednotlivé části. Přitom nápady rozhazuje Alexandro Jodorowsky plnými hrstmi, až si člověk říká, jakým způsobem tomuhle stvoření vůbec funguje mozek. Jen mě mrzí, že se trochu zacykluje do obdobných motivů, jak jsou mocní prohnilí a chudí ještě prohnilejší, což je návdavkem obaleno metafyzickým balastem, u něhož jsem průběžně usínal. Sem tam nějaká ta bílá ovce v té černočerné temnotě by rozhodně na škodu nebyla. Světlou stránkou je každopádně Moebiova kresba, především když jde o městské konglomerace v různých koutech vesmíru.
  • Norri
    Norri mecenáš30.9.2020 07:42Incal (paperback)
    V rámci dohánění restů ve vesmíru Incalu jsem si po letech dal znovu i samotný Incal. Z děje jsem si pamatoval jen útržky, ale zůstal ve mě pocit zmatenosti a nepochopení, které to ve mě zanechalo. Od nového čtení jsem čekal hlubší porozumění tomu, co chtěl velký Jodo sdělit. A myslím, že se mi to povedlo - nechtěl sdělit vůbec nic. Prostě si udělal hrubou osnovu příběhu o boji s temnotou a tu poté vyplnil tunami skvělých nápadů a vizí. A taky humoru. Když jsem se nesnažil v příběhu hledat něco víc, tak bylo všechno poměrně jednoduché a jasné a já jsem si to vyprávění užíval. Pak jsem ale došel na úplný závěr knihy, pár posledních stran, a opět jsem se nechal vmanipulovat do představy, že je v tom skryté nějaké poselství, vyžadující hlubší porozumění. Příště už se nenechám nachytat.
  • tom173
    tom17310.7.2020 11:37Incal (paperback)
    Napoprvé mě to neuzemnilo tak jako Metabaroni, taky jsem to četl asi trojnásobnou dobu, ale už vím že se k tomu prostě musím vrátit. První půlka čtenáře dostane a děj jde rychle dopředu, bohužel postupně tempo upadá. Ubíjel mě zahlcující symbolismus nad kterým by se člověk asi mohl dlouho rozmýšlet, já ale v tomhle rozpoložení nebyl. Jen mě stále napadá myšlenka jestli všechna ta přirovnání k tarotu, odkazů na spasitele a proroky, božství, zrození atd. takto myslel sám Jodorowsky, nebo si to v tomto díle našli až ti co ho začali do kousíčku rozebírat. Konec mi přišel uspokojující, netušil jsem jak moc jsem k postavám přilnul (Deepo!). Poprvé jsem tady taky četl něco s Moebiouvou kresbou a ta je opravdu úžasná, některé panely by stálo za to pověsit na zeď.
  • VanTom
    VanTom12.9.2019 13:50Incal (paperback)
    Jodorowsky se tradičně nenechává příliš (mno, spíš vůbec :-)) svazovat zákony fyziky či logiky a vymýšlí si čtivou, epickou space operu v bezbřeze fantastickém, svérázném galaktickém universu, kde se v mystickém (esoterickém, spirituálním, symbolickém, metafyzickém, filosofickém) střetu sedmičky nepravděpodobných vyvolených s vesmír požírající temnotou může udát prakticky cokoliv. Jeho svižný, psychedelicky hluboký i (snad?) sebeironický scénář by samozřejmě neožil bez nádherné, detailů plné kresby génia Moebia, který se zejména na posledních dvou albech (ne)skutečně vyřádil.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš27.8.2019 22:45Incal (paperback)
    Moebius to nakreslil pekne a na viacerých stranách som sa nad kresbou pozastavil a pozeral sa na detaily. Horšie je to scenárom, ktorý mi prišiel riadne prekombinovaný. Ešte prvá polovica komiksu ma bavila a páčilo sa mi, že sa stále niečo deje, ale tá druhá polovica je už tak prehnaná, že som sa už nevedel dočkať konca. Metabaroni sa mi páčili oveľa viac. Incal mi ako celok nesadol a som fakt rád, že ho mám s veľkým sebazaprením už za sebou.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš4.12.2018 22:49Incal (pevná vazba)
    Po necelých osmi letech jsem Incal přečetl znovu, abych si oživil tento kultovní artefakt. A zjistil jsem, že po tu dobu několika let, během kterých se u nás postupně objevovala Jodorowského díla a já je se zájmem četl a zkoumal, významně opadlo mé nadšení z Incalu. V době vydání na mne působil jako ohromné zjevení a téměř mýtický komiks (a ano, Incal stojí za přečtení), ovšem nyní už to pro mne není tolik metafyzické sci-fi, jako spíš ezoterický výšplecht autorovy fantazie, ve které míchá všechny možné nápady dohromady, takže ve výsledku mám pocit, že to není ani pro scifisty, ani pro jakékoli věřící (snad vždy je tam rozpor s něčím jiným), ani pro metafyziky či techniky (na tvorbu tohohle příběhu autor fakt nemusí znát ani základní fyziku, aby si mohl vymýšlet). Jako jediná vhodná cílovka mi tak prostě přijdou filozofové nebo ezoterici (neustále otravující dualismus, protipóly samého, splynutí duší apod.). Nic však nebrání tomu, aby různé skutečnosti v příběhu čtenář hodil za hlavu a užil si jej jako humornou pohádku, protože přece jen se tam najdou dobré momenty.
    Nelze však moc spoléhat na postavy, protože autor je schopen je kdykoli dezintegrovat nebo přesunout děj do jiné sféry nebo roviny existence, ačkoliv zrovna ty jsou nejlepšími tahouny děje a pořád bych byl zvědav na prolog Před Incalem, kde se mnohé o nich ještě vysvětluje.
    Nejvtipnější mi přišel nápad s oplodňovacím rituálem a část na planetě Difoolů, kde se John musí potýkat s miliardami stejných zmetků jako je on sám.
    Když tedy odhlédnu od fantazie Jodorowského, kterého mám daleko raději v jiných knihách (např. Metabaroni nebo Technokněží), tak mne ohromí um Giraudův a já žasnu, co všechno dokázal pokreslit a že na to měl vůbec trpělivost. Sice dnes kresba působí dost retro, ale pořád mě baví. Za tu přidávám jednu hvězdu a zájemcům tedy doporučuji Poslední Incal, který na mne působí více dějový a ucelenější.

  • Pej
    Pej3.11.2018 11:39Incal (pevná vazba)
    Kresba skvělá, příběh metafyzický. Ovšem Before Incal je ještě o dost lepší (Dle mě je zdaleka nejlepší z trilogie). Nakonec jsem si nechal jen anglickou verzi, kvalita tisku a papíru je o fous jinde.
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.1.2018 22:28Incal (paperback)
    Něco tak šíleného, chaotického, propracovaného, pompézního a velkolepého jsem ještě nečetl, tohle je bezpochyby jedno z nejlepších scifi, který snad komiks může nabídnout. Opravdu výborné, příběh utíká a pořád se něco děje, člověk se i dobře pobaví. Ty monstrózně velké scény a vyobrazení megalomanských scenerií a vesmírných forem či těles, to se jen tak nevidí. Tohle mě fakt bavilo a vím jistě, že se k tomu někdy vrátím.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.1.2018 22:26Incal (paperback)
    Hned jak jsem tento komiks dočetl, napadla mě myšlenka, že kdo věří v Boha musí mít tendenci po přečtení Incalu v Boha nevěřit. A kdo v Boha nevěří, má tendenci po přečtení Incalu v Boha věřit. Takové rozporuplné pocity jsem měl po 1. přečtení. V podstatě akční a epický space opera, která je tak krásně protkána filosofickými a esoterickými prvky, že jsem nevěřil, že komiks může skutečně nabídnout něco tak přesahujícího, tak myšlenkově náročného, zároveň tak složitého, že nedokážete odolat a musíte se zastavit a celé si to rozebrat. Zajímavé je, že takové "zastavení se" vám nic neodebere od svého tempa a jednoduše navážete tam, kde jste skončili. Celé je to tak krásně epické, tolik krásných detailů a odboček, kdy prostě víte, že chcete na každou sebemenší blbost další samostatný komiks (naštěstí Metabaroni a Technokněží jsou již pokryti). Prostě neuvěřitelné a ta kresba...! Pro mě jednoznačně "eye-opener", mně to otevřelo hlavu do míst, do kterých bych nikdyn ečekal, žese dostanu. Incal zpochybňuje vše a staví nové reálie a nové symboly do našich stávajících pilířů naší reality / dimenze / universa / multiversa. Jinak to prostě nedokážu. Za mě toto patří do TOP 5 v komiksech. Literárně: speechless.
  • baatcha
    baatcha17.8.2016 19:44Incal (paperback)
    Incal u mě bojuje o nejlepší komiks všech dob, spolu s Mausem a Jimmym Corriganem. Z těch tří ovšem vychází nejlíp a může za to virtuozita, s jakou je napsaný a nakreslený.
  • Norri
    Norri mecenáš28.1.2016 15:27Incal (paperback)
    Na tom závěru se shodnu s ostatními. To bez drog nejde pochopit. Ale to je jenom pár stránek na konci a navíc jsou úžasně nakreslené. Stejně jako jako celý komiks. A co se týká příběhu, to je neuvěřitelná jízda ještě neuvěřitelnějšími lokacemi. Jodorowsky rozhazuje nápady plnými hrstmi jako smyslů zbavený a Moebius mu více než zdatně sekunduje. Snad se dočkáme českého vydání "Before The Incal", které celý svět Incalu krásně rozšiřuje a kromě minulosti Johna Difoola ukazuje i všechnu zvrácenost celé společnosti.
  • jirin
    jirin19.10.2015 22:01Incal (paperback)
    To byla hrůza. První komiks, který jsem ani nedočetl. Samé divný názvy, děj který vůbec nevtáhl, žádná postava mi nepřirostla k srdci. Vůbec jsme nechápal, zmatený. Kresba taky žádná extraliga a font byl snad nejhorší co jsem v komiksech viděl. Prostě odpad...
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš27.5.2015 06:55Incal (pevná vazba)
    Tak přemýšlím jestli začít chválou a vyzdvihnout, že ty makové koláče byly božské, ale že vlasy paní kuchařky mě jako "secret ingredience" opravdu neberou.
    Kresba: Když se snaží a mrská obálky nebo Arzacha, je to pastva pro oči, ale jinak mě to prostě nebere. Příběh má spoustu skvělých nápadů, ale je to překombinovaný víc než multifunkční nožík který obsahuje i štětku na záchody. Nejlepší byl asi odkaz na Arzacha a sám betoňák. Co je pro mě osobně ale největší problém je prostě humor. Miluju humor od Divadla J.C. přes Bruna (ale ty vtipy mi přišly jak pro pětileté dítě a to nepočítám názvy jako "Psychobřicho, Technopapež",) ale nemám to rád ve scifáčích. To je ale možná můj problém.
    Celkově mi to přijde strašlivě přešlé časem. Mystika, kritika společnosti, špinavá retardovaná budoucnost. Nicméně jsou to plné tři hvězdy. Nedá se tomu upřít napínavost a jisté kouzlo a co je důležité, vše se prodalo a lidé jsou spokojení. Což přeji každému komiksu :o)
  • louza
    louza23.4.2015 16:02Incal (pevná vazba)
    Na svou dobu možná legenda a věrozvěst. Dnes už docela blud a blábol, který už nezachrání ani zde časem poznamenaná Moebiova kresba. Scénář je v pravdě zhulený a jediné co se dílu nedá odepřít je, že je opravdu meta každým coulem. Metakomix nad nímž se pseudointelektuálové můžou ukájet metafyzikou a nekonečnými theologickými dálavami. Přitom kniha začíná vcelku normálně, pokud si člověk odmyslí opravdu hardcore sci-fi prostředí. Po nějakém čase se však děj zvrhne do naprosto úchylných kolejí z nichž nevybředne až dokonce a moc to nezachrání ani vcelku pěkná i když dnes už celkem provařená pointa. Co mohlo být na přelomu osmdesátek pro Evropu přelomové dílo je dnes už nesmyslné torzo ohryzané časem. Bohužel. I sám autor si s některou z pozdějších látek poradil mnohem lépe, než tady.
  • sedw
    sedw16.10.2014 23:18Incal (pevná vazba)
    Takhle jsem se u hodnocení komiksu snad ještě nezapotil. Na jednu stranu úžasně vystavěný svět a to jak po stránce scénáristické, tak po stránce grafické, na druhou stranu trochu pokulhávající děj. Byla místa, kde jsem nemohl napětím přestat číst a pak byla místa, kdy jsem se do čtení musel nutit. Po dočtení hodnotím příběh kladně, nicméně čekal jsem o něco víc. Rozuzlení bylo poměrně zajímavé, ale upřímně, po prvním přečtení nemůžu říct, že bych závěr úplně pochopil. Nicméně velmi se mi líbila eskalace celého děje, od lokálního příběhu jedné osoby až po globální příběh celého vesmíru. Co se týče kresby, tak tam není co vytknout, mnohdy jsem žasl, co Moebius vytvořil, jakou musel mít představivost a kolik času musel do kresby investovat. Takže suma sumárum, jsem rád, že tento komiks mám, převažují kladné pocity, ale na maximum to není. Možná po druhém přečtení hodnocení zvýším, ale za současné situace jsou 4* tak akorát.
  • mrkirby
    mrkirby21.8.2014 09:13Incal (paperback)
    V tomhle komiksu je všechno mega, hyper, ultra a giga. A taky že jo. Úžasné dobrodružství nádherným světem plným výplodů té nejzábavnější fantazie. Škoda jen občasné zkratkovitosti a urychlování děje. Sice by to pak všechno mělo dvakrát tolik stránek, ale komu by to vadilo?
  • kaylin
    kaylin17.7.2014 15:39Incal (paperback)
    Jodorowsky je docela známý tím, že se snaží příběh pořád rozvíjet, rozvíjet, až najednou zjistí, že vlastně neví kudy kam. Děje se to i "Incalu", kde jsou některé prvky a dějové linie řešeny příliš jednoduše, aby tak mohly být rozvíjeny méně významné epizodky. Nic to však nemění na tom, že "Incal" je jedinečné dílo, které vám pomůže, pokud potřebujete inspiraci, pokud chcete rozvíjet svou fantazii. Nečekejte ale něco amerického, čekejte něco jiného, propracovaného, nového. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/688-incal-75.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš4.3.2014 19:06Incal (pevná vazba)
    Kapis: Moji právníci se ti v nejbližších dnech ozvou.
  • Kapis
    Kapis mecenáš3.3.2014 10:52Incal (pevná vazba)
    Ten John Difool je horší než Megasyfilis.....a já si říkal, že se nikdy nebudu opičit po Kalužovi v jeho "úvodníkovém" stylu

    No...kdo by řekl, že kniha, která je nacpaná bizarními názvy jako Technopapež s psychobřichem a technotechnika může být tak zábavná. Veškerou tu symboliku, dualitu, koloběh života atd.. která je v tom narvaná jsem asi nepobral, ale to nebrání tomu abych si tuto legendu naplno neužil. Přečetl jsem si pár recenzí, jestli náhodou někdo trochu celé dílo trochu neosvětlí, ale narazil jsem povětšinou na přechytřelé, nicneříkající, kecy nebo oslavné převyprávění děje. Já sám nemám žádné ambice se pouštět do nějakého rozboru, řeknu ale jen, že mě to dost bavilo, kresba úžasná, ze začátku kupodivu detailnější, špinavější, propracovanější, ke konci je už moc uhlazená. Tuny skělých nápadů, do detailů propracovaná sociální struktura světa, skvělé do nejmenších podrobností promyšlené bokovky a důsledky hlavní dějové linie, úžasná kresba, jo to už jsem říkal a skvělý, sympatický John Difool s betonovým Deepem, kteří zajišťují odlehčení přílišné vážnosti ostatních postav a povedený humor. Moc se mi nelíbil použitý lettering, především, když byli písmo dvojité a S se ztrácelo v sobě. Pár věcí mi přišlo nelogických, časovými souvstažnostmi jsem si taky nebyl jist a místy se to trochu omílalo dokola, nudit jsem se ale nestihl, protože příběh sviští bez hluchých míst.

    Nedařilo se mi to ani pořádně dostat z hlavy, budil jsem se v horečnatých snech a propocen jsem se snažil vyslovit to nevyslovitelné zasrané Imperoratrix. Ke konci jsem si tipoval jak to dopadne a "jestli neumřeli, budou žít šťastně až doteď" a svým způsobem to tak asi je. Takže celkově šílená zábavná a hodně propracovaná jízda, která funguje perfektně. Za mě poctivých 95%. A těším se na Metabarony.
  • brkowycz
    brkowycz24.8.2013 14:24Incal (paperback)
    Co sem to právě přečetl?
    Byl jsem vržen do podivného směsice sci-fi, mystiky, komedie, akce, hororu, detektivky, politického thrilleru... snad prostě úplně všechno, napasované do jednoho obrovsky komplexního a neuvěřitelně překombinovaného příběhu. Příběh plyne tak nějak podivně a zašmodrchaně. Incal dost často hraje roli určitého deus ex machina. Všichni se hrozně snaží, bojují a trpí a když už to vypadá, že jsou ztracení, Incal, který celou dobu jen tak přihlížel, najednou zasáhne a vyřeší celou situaci. Přistihl jsem se, že v určitých částích knihy jsem si říkal "Páni, tohle je super, wow" a jindy mě zase napadlo, jestli náhodou nečtu úplnou sračku. Je to prostě obrovský guláš úplně všeho, sám sem kolikrát zíral, jak neuvěřitelně příběh skáče mezi planetami, mezi hrdiny, mezi rovinami bytí a existence, skáče od sem tam a zase nazpět. A to bez jakéhokoliv uvedení. Musím přiznat, že mám rád, když autor představuje neznámý svět a buď 1) jeho pravidla nastíní v úvodu, nebo 2) pravidla světa čtenář postupně odhaluje. Incal nás prostě vrhne do budoucnosti tak trilion bilionů, kde absolutně nic nedává smysl, budoucnosti, která je zcela odcizená našemu smýšlení a já jen tak sledoval, jak se v téhle neuvěřitelně vzdálené a nemožné budoucnosti odehrává prapodivný příběh v prapodivném světě, jehož pravidla a zákonitosti nechápu.
    Monumentální finále se mi líbilo až do závěrečného rozulení, které jsem prostě absolutně nepochopil. Asi bych potřeboval, aby mi ho Jodorowsky vysvětlil - za předpokladu, že jej chápe on sám, a že konec knihy mu nebyl vnuknut nějakým viděním ve snu nebo konzumací houbiček.
    Kresba jako taková je zcela naprosto bez výhrady, a je luxusní.
    Finální verdikt? Nejedná se o průměrný komiks. To je tak všechno co mohu říct. Incal je zkrátka jinde. Na jednu stranu vykrádá spoustu témat, na druhou stranu je dohromady skládá stylem, který jsem ještě nikdy nikde neviděl. Mám pocit, že místo hvězdiček bych měl hodnotit snad čtverečkama nebo kruhama. A protože mám pocit, že jednu nebo dvě hvězdičky by měli dostávat příběhové paskvily jako jsou ty v prvním omnibusu vetřelců, dávám čtyři. Zkusím si dát pět let, trochu zestárnou a pak si to dát znovu. Třeba do toho víc proniknu, až budu starší. Uvidíme.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.5.2012 13:48Incal (paperback)
    Zaznělo tu mnohokrát slovo "inťošství". Sám v Incalu žádné nevidím, ale nepopírám, že nějaká ambice o stvoření něčeho "hlubšího" tam určitě je a sálá téměř z každé stránky. Každopádně silnější stránky tohoto komiksu budou jinde, vždyť velká část knihy se utápí v hloupostech, ptákovinkách, šílenostech, pokusech o humor a bezbřehé otravnosti hlavní postavy Johna Difoola, který je pro mě typickým představitelem hloupého a nesympatického hrdiny.

    Incal je opravdu zvláštní kniha, takové podivné ezoterické sci-fi, jehož příběh je přes grandiozní finále značně chaotický, ale dokáže do sebe zakomponovat ohromnou míru scénáristické fantazie, která dostává své dokonalé obrysy skrze báječnou kresbu. Na čtení mě skutečně nelákal příběh (naopak místy nudil), ale onen vykonstruovaný svět bizarních planet, ras a vesmírného boje s temnotou - a kdoví, jestli by se s tím popasoval někdo lépe než Moebius.

    Celkový dojem: 70%
  • Absinther
    Absinther7.5.2012 15:43Incal (paperback)
    Absolutní vrchol a dokonalost-O tom žádná-Přes to vlak nejede-Hotovo dvacet !!!!
  • Azalin
    Azalin mecenáš13.4.2012 16:43Incal (paperback)
    Incal není jednoduchá četba. Kvalita kresby je jasně daná jménem autora (akorát mi trošku vadily ty dobové barvy), ovšem příběh rozhodně není záležitost povrchního rychlopřečtení. A ač Jodorowkému jeho koketování s mystikou věřím víc než třeba Straczynskému, přece jen je mi milejší space opera jako Věčná válka, která jde taky celkem do hloubky a nemusí se při tom tvářit kdovíjak tajemně a mysticky.
  • Trimbuon
    Trimbuon20.1.2012 11:13Incal (paperback)
    Incal prostě JE legenda. Můžeme sice nesouhlasit s Moebiovým stylem kresby a s jeho pastelovou barevností, nic to ale nezmění na faktu, že je Mistrem ve svém oboru. Takových jako je on je pekelně málo. Co se týče scénáře, ten je stejně dobře syrový jako kresba. Doporučuju k shlédnutí zejména Jodorowskýho film Krtek.

    Na druhou stranu Incal mírně zavání inťošáctvím, zejména mírně křečovitou snahou obou autorů vytvořit něco „velkého“. Taky by se mi víc líbilo, kdyby se děj držel trochu „víc při zemi“.

    Nutno také pochválit počin Crwe za jejich mistrovská díla. Zpracování komiksů je krásné. Incal je ale zatím nejlepší. Výpravu za ptákem i Věčnou válku považuju z pohledu kresby jako lepší průměr a výtvarná forma obou mě nepřesvědčila o tom, abych si komiksy přečetl natož koupil. Ve Věčný válce sou sice pěkný pohledy do vesmíru, strašně mi ale vaděj obličeje. To prostě ne... O to víc se těším v letošním roce na Arzacha a Blacksad. To je myslím sázka na jistotu.

  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko12.10.2011 14:43Incal (paperback)
    INCAL je všechno, co jsem kdy nechtěl vědet o tom jak si inťoušové představují scifíčko, ale měl jsem naděláno zeptat se (!) inu malověrnost, v které je mi nutno žíti. Je to prokletí, ale abych uvedl fakta na pravou míru: INCAL byla sázka, kterou jsem prohrál a oponent vědom si mé averze k žabožroutům, vytasil se právě tady s tím klenotem (!) ví se, že jsem člověk rovný - a když už své závazky neplním, alespoň se o ně pokusím. V ten den mi však naivita zamlžila zrak a já své schopnosti - nebo jak jim familiérně říkám ´pevné nervy´ - neodhadnul. Co já vím co se s těma všema METABARONama stalo, nebo kde se skrývá VEJCE TEMNOTY, když jsem byl ukrácen minimálně o rok života (ne, nečetl jsem to rok - to jsem o rok sešel) Snad je chyba ve mě a jsem jen s každodenního pojídání kornflejků zakornflexovaný a možná taky ne. Co vím, že s tímto comicsem kamarádit nebudu. Rozloučím se slovy francouzského jídelního kritika Antona Ega: ´každá nová věc, potřebuje přátele´ - dle recenzí jich má INCAL dost, mě nepotřebuje ..
  • erik
    erik21.5.2011 10:35Incal (pevná vazba)
    Napriek tomu, že kresba ma veľmi nezaujala, som bol zvedavý, čo je to za legendárny počin. Incal je sci-fi ako má byť, hlavný hrdina je dostatočný nýmand, ktorý s prehľadom kašle na nejakú záchranu sveta a zaujíma ho akurát tak jeho prežitie a užitie si. Čoho dôsledkom je napokon priama konfrontácia so svojim potomstvom. Čosi mystiky (Piaty element sa mi neustále vynáral pred očami a nútil ma zaostrovať na knihu) a dávka akcie v tvare klasickej naháňačky-prestrelky a tiež netradičnej uspávankovej sejšn, nakoniec som sa prichytil, že ma to baví. Netvrdím, že som to celé pochopil, predovšetkým ten koniec, ale to asi nebol zámer, takže fajn relax, čo stráca oproti Hľadaniu vtáka času na kresbe, to získava na scenári. Incal pre mňa nebol sklamaním a Metabarón bol hustý.
  • matrosh
    matrosh20.5.2011 17:09Incal (paperback)
    incal jsem několikrát letmo prolistoval v obchodě a pokaždé jsem si řekl že ta kresba není nic moc a jestli bude děj podobný jako u výpravy za ptákem času, tak nevím jestli do toho jít. nakonec jsem si ho koupil spíš s povinnosti a udělal jsem moc dobře. je to jeden z nejoriginálnějších sci-fi příběhu, jaký jsem kdy četl, příběh nezestárl a díky skvělému překladu působí pořád moderně, moebiusova kresba si vyžaduje větší pozornost, než jenom prolistování a teď už chápu, že je ten chlap legenda. nakonec se z toho vyklubal komiks roku, který nemá konkurenci a pokud nějakou bude mít, tak jedině drsnou školu - hard boiled od franka millera.
  • flipflop
    flipflop14.5.2011 14:33Incal (pevná vazba)
    Na tomhle komiksu mě ze všeho nejvíc potěšil příběh. Čeká vás dobrodružství plné nepředvídatelných zápletek, zajímavých zvratů a nevšedního prostředí. Jodorowského fantazie je obdivuhodná a zakončení celého příběhu nemá chybu. Propracovaná moebiova kresba je taky super. Naprostá spokojenost. Jen houšť a větší krůpěje!
  • Fry
    Fry admin10.5.2011 13:54Incal (paperback)
    Božské dílo tak by se dal shrnout tento komix.

    Nevěděl bych nikdy že jsi zamiluji takové klasiky ale už to vím Mistrovským dělům se neříká nadarmo Mistrovská díla.
    Všem vřele doporučuji protože tohle si vychutná opravdu každý:

    První část: Jsem si vychutnával uplně skvěle Od Killa až po Metabarona přes Technokněží až k Tanatah ale to není to nejlepší.

    Druhá část: Trošku menší zádrhel - ta občanská válka - hmmmm nebylo to až tak záživné ale zničení Technoměsta a utěk do středu planety to zachránili.

    Třetí část: Pociťuji menší sklamání jako že se to točí pořád dokola - ale netočí je to čím dál zajímavější což je vidět v kapitole Zlatá planeta.

    Část čtyři: Na začátku velice zajímavé ale ke konci se to moc protahuje ale temnota to zachránila.

    Poslední dvě části bych zahrnul jako nejzajímavější vyvrcholení bavil jsem se skvěle ale poslední kapitola byla matoucí a mizivá.

    Celý komix se mi strašně líbil a tak dám zase 100.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.5.2011 01:03Incal (paperback)
    Chci "trpět" Jodovou fantazií... a Giraudovou taky.
  • Mr. Terrible
    Mr. Terrible8.5.2011 22:21Incal (pevná vazba)
    Jodorowsky vždycky tvrdil, že by chtěl své filmy natáčet s hollywoodským rozpočtem. To se mu nikdy nesplnilo, i když do zrealizování jeho vize Herbertovy Duny zbývalo již jen málo. Zato v komiksu takový rozpočet nepotřeboval a Incal je výsledkem jeho snažení - na první pohled stokrát omletý omletý příběh o zrození vyvoleného a o následné záchraně galaxie s trochou ironie. Na druhý pohled přichází znejistění, protože vše výše zmíněné je relativní. Přinese vyvolený spásu nebo zmar? Dojde k záchraně vesmíru? Je vůbec možné temnotu porazit? Takové pochyby se sice vyskytují v typických žánrových sci-fi hrdinského střihu, ovšem konec vždy dá jasnou odpověď a pochyby se ukáží být planými pochybami. Incal nikoliv, záchrana je zde věc víry. Buď čtenář v ni uvěří anebo s pochybami půjde po stopách Difoolových a zalistuje na první stranu.
    P.S: Komu se líbil Bessonův film Pátý element, doporučuji přečíst tento komiks, který Besson nehorázně vykradl a zjednodušil až na dřeň a ještě dál. Komu se film nelíbil, doporučuji číst taky.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.5.2011 04:30Incal (pevná vazba)
    Duna, Star Wars, 2001: Vesmírná odysea. Jodorowsky, Giraud, Incal. Vše, co jste kdy chtěli vědět o vědecko-fantastickém komiksu a báli jste se dematerializovat. I po třiceti letech od prvního vydání se Incal dá číst aniž by nudil, děj je nápaditý a dostatečně rozsáhlý (od space opery přes těžkotonážní sci-fi k pseudofilozofii a zpět). A kresba? Přiznávám, koupil jsem to hlavně kvůli Giraudovým ultramonstrübertechnologickým obrázkům, takže se nebudu rozepisovat nějak obšírně, jsou to zkrátka vizuální orgie. Pokud sci-fi žánr z nějakých nepochopitelných důvodů kategoricky odmítáte, raději se téhle bichli vyhněte. Ostatní by si to měli načíst, nechtějí-li být za difoola.
  • Lenny
    Lenny mecenáš27.4.2011 00:50Incal (pevná vazba)
    No... nevim. Nijak mě to nenadchlo, nevidím v tom žádnou zásadnost/kultovnost/atp. a na druhé přečtení asi nehrozí. První čtyři části jsou taková klasická scifárná, mísí se tu spoustu dějových a je to vcelk fajn (ale opět v tom nevidím nic zásadního 8/10). Velkým plusem oproti Ptáku je, že se tu prostě pořád něco děje a nejsou tu hluchá místa. Pak přišla pětka - začíná tu celostránková kresba, která je super! Příběhově se to jevilo na finále, útok na hvězdu války, fajn, spokojenost roste pomalu směrem k devítce... a začíná skomírat ke konci. (A teď budou spoilery). První zklamání přišlo s uberovitostí Incalu a Solama - dva hlavní záporáky tam sejme jakoby nic na jednu ránu (fajn, pak ho pohltí sama temnota, ale vyvázne bez škrábnutí...). No budiž... čekám co přinese šestka... A tam mi zničila z celé knížky dojem a patrně jsem nepochopil, co tím vším uspáváním a hlavně úplným koncem chtěl pan autor říct... Evropa asi není nic pro mě.

    Jináč opět musím pochválit moc pěkné crwovské provedení.

70652895
Četl/a (141)
2Hitman3, 2scha, AlmightyMates , Apucko, autokineton, aza, BadBoy, Baffman55, Bedou, Benny, ben_bella, Berry669, besikv, Bubákolog, buscheer, Cabal, Captain Collar, Cemino, charvos, čozek, cybern, dajik, Dalamar, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Django, Doly, Doppelganger, dvory, electricfret, Elfo.here, emanek, farnhajt, faster86, Filios dVekerec, filosh, Final, Fr3d_K, Franta z Čokolády, Fry, Garp, Giskard, Glumal, Goldfinch, Grrr, guseppe, Hades, HellWeber, hromotlk, Infarkt, ivo84, J.Connor, james dixon, jindroush, Johny87, kapicka, kaylin, Keno, kinak, Kiwi1902, Koci, Kocour, Kokuun, kubosos, Lachvos, lacoste, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lobok257, maco, majer, Mamut12, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, Martinb, Marty_von_Shit, massilia, Matthew, mineralk, monte walsh, monty.cl, mostlysilly, Moyek, MP81, MurinWolf, mywiel, namdnas, Nexis, Nezbi, Norri, Onkel 1928, Ozymandias, Paja78, PAK, Palebras, paulmuaddib, pearlxjam, petad, petrSF, Poniczech, ppilch, Qvestor, radimisko, rafannn1, rewkon, Rinter, robertsedmik, rockyt, S313, SASAN_KING, schefik, seneke, sercial, Sharick, Sir_Pete, smazenapikantniskeble, Spacecore, start05, SteveCZ, t0mas, tankgirl, terrordemon, tom173, tricky, Troyoun, tukak, Ukko, VanTom, VasaX, vita, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Yaromil, zbynek, Zbysek2410, Zdendy, Zeebonk, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(275)
00sedm, 123peta, 2scha, adam.butch.kubik, AlienDr, AlmightyMates , antiimini, Anton Whatever, Apucko, Artigas, Ashek, autokineton, Awakener, aza, Azalin, Baffman, Baffman55, barthez, beanek, Bedou, Benny, ben_bella, Berry669, besikv, bierce, birkoff13, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, bmc75, bobo666_2005, bourgeois, Braindead, BreakingAway, brkowycz, Bubákolog, burzum, buscheer, Cabal, camper, Captain Collar, Caylen-Tor, Cemino, charvos, Choky86, choze, čozek, CSE_AC/DC, cybern, D.K.Logic, Dalamar, Dali, daniel.cermak, Darth Raelchi, Davedd168, davidek, Davispear , DAxik, Deckard, Devilek, Dinik, disclose, Django, Doly, Doncek4321, Doppelganger, dr_benway, dvory, ebbe_voe, Einstain666 , electricfret, Elfo.here, emanek, Eodeon, Erich, farnhajt, Filios dVekerec, filippo, filosh, Final, Flowtek, Fr3d_K, FrAnK, Franta z Čokolády, Fréza, Fry, Garp, gehorak, Glumal, Golem, GORERATED, grinder, Grrr, guseppe, Hades, hahahoho, hellblazer, hellw10, HellWeber, herbert, herrman, HevyEli, horaczhlinska, Houbař, hromotlk, hugosnowden, ikshorm, Infarkt, ivo84, J.Connor, jakub186, james dixon, jjjirik, Johnny Sasaki, Johny87, kapicka, karel, Karel Sec, kaylin, Keenkeen, kendor007, Keno, kinak, Kiwi1902, knizemyskin, Koci, Kocour, Kokuun, komik.sx, Kouzelnik7, kubosos, lacoste, Lamahe, Lawer de Sanctis, Le Porello, ledman, lifi, Lízátko, Lobok257, Loxin, maco, macomix, majer, Majkl, Malachias, Mamut12, Mariohurbanek, Martinb, Marty_von_Shit, Marvin, matohan, matrosh, Matthew, Mauzr, mcleek, mgeralt, mike731, Mikei, mikki.maser, mineralk, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monte walsh, monty.cl, morbn, mostlysilly, Moyek, MP81, mrkirby, mstefl, MurinWolf, mywiel, namdnas, Netorack, Nexis, Niaz, nixtreme, Norri, ohromno, OldaB, Olesh, Onkel 1928, padre_negro, Paja78, Paldini, Palebras, paulhunter, paulmuaddib, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Pekario, petad, petrSF, petrsimcik, pilchowski, pk123x, Plumm, ppilch, Premek, pršiplášť, rafannn1, Ragnarog, Rawen616, razielus, Redlum, rewkon, Ricarderon, Rinter, robertsedmik, rockyt, rorymac, S313, Saiffer, SASAN_KING, Scaleo1, schefik, Schramm, seneke, sercial, Sharick, Sick666, SickNail, Sir_Pete, Skot, smazenapikantniskeble, smazy, Sněhurka, Spideyy, StanleyHu, Stara.kryta, start05, SteveCZ, Stlucius, suricattaontheway, svobyy, syon, t0mas, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, timek, tom173, Tomasino79, Tomket.Tom, TonyT, Toren, Traum, Trevelyan, Trimbuon, Troyoun, tukak, Ukko, vallyslayer, VanTom, VasaX, vita, Vojtěch 393, vranakx, Wasps, willis, xai, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zavulon, Zbysek2410, ZD3H, Zdendy, zebedee, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (17)
Blacklarch, ComicBookGuy, deadpool, delsemela, fusnix, Fylyppos, Jabba, jakouback, JamesRamone, Kamoš, lucmartincova, polika36, Rudypav, skepsi, Suši, WEAPONE, xxaannddeerr
Shání (4)
Černá Krysa, iob, lucmartincova, michelangelo
Nabízí (2)
Erich, www.foxbazar.cz