Příběh o netoleranci a rasové nenávisti.

Publikace je pojata jako pomůcka pro studenty angličtiny, proto jsou texty v angličtině a na konci je krátký slovníček.
Vyšlo rovněž česky pod názvem Člověk zvaný Son.


Scénář
Ivo Pechar
Art
Jiří Petráček (Oskar)
Obálka
Jiří Petráček (Oskar)
Překlad
Norah Hronková
Žánry
drama, ze života
ISBN/ISSN
80-85267-08-X (Knižní podnikatelský klub)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
225 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
183 g
Stran
84
Cena
35 Kčs
Originál
Člověk zvaný Son (Knižní podnikatelský klub, 1990)
Varianty
Sólo #02: Člověk zvaný Son (1990)
Sólo #02: A Man Called Son (1990)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš31.8.2011 15:11Sólo #02: A Man Called Son
    Anglická verze Člověka zvaný Son. V Eng verzi chybí solidní publicistika s tématem Komiks a rasismus (Frank Miller) a článek o West side story. Místo toho je zde slovníček, hádanky a křížovky.
  • choze
    choze24.5.2011 15:08Sólo #02: Člověk zvaný Son
    V půlce 90. let jsem na tenhle komiks narazil v knihovně naší podivuhodné střední knihovnické školy na Hapalce a přečet si ho pod lavicí. Tehdy jsem jej samozřejmě plně nedocenil, ale svou neobvyklou sociálněkritickou tématikou a nepříjemnou brutalitou mi to v mozku přece jen uvízlo. A když jsem si to teď po patnácti letech konečně přečetl znovu, byl jsem velmi mile překvapený, jak kvalitní věc to nejen na svou dobu je, vlastně na svou dobu mi to přijde až jedinečné, asi jako když se mezi všemi těmi Kačery Donaldy a Mickey Mouse zjevili Thorgal a Funky Koval. Inteligentně a věrohodně napsané (se zajímavým polohappyendem), napínavé, drsné, znepokojivé, bezútěšné... a i když Petráček nikdy nepatřil mezi moje kdovíjaké kreslířské oblíbence, tohle si dal dobře. Doufám, že to seženu do sbírky.
  • Psax
    Četl jsem to jako dítě, pro které to jistě nebylo určeno. Silný zážitek a výborné ilustrace od oblíbeného pana Petráčka. Díky.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš30.11.2010 18:59Sólo #02: Člověk zvaný Son
    Poměrně pesimistický záležitost, pokus o glosování společenského problému zvaného rasismus rozhodně oceňuju, v porevoluční době byl již aktuální. Je zajímavé, že jako rasisté zde ještě nevystupují náckové, ale čistokrevní pankáči (viz cover). Matně si pamatuju, že právě pankáči byli v krátké době po revoluci označováni za strůjce rasistických útoků. Těžko říci, čím to bylo, ale netrvalo dlouho a scény se poměrně jasně diferenciovaly i pro většinovou společnost. Slušná publicistika, článku Comics a rasismus vévodí Frank Miller.
  • Woffce
    Woffce12.12.2007 14:04Sólo #02: Člověk zvaný Son
    Už od "Gora" nejsem zrovna uchvácen kresbou pana Petráčka, a ačkoliv jsem se k "Sonovi" vrátil po 17 letech s despektem, jaký mívám k agitkám ("...ach jo, jistě, že jsme všichni LIDÉ, a že jsme si - do prčic - ROVNI, a LÁSKA, a...blablabla"), dočet´ jsem tenhle sešit s lehkým zklamáním z nenaplněnýho (a připravenýho) pocitu opovržení a musel uznat, že čumim: Dobře napsanej UVĚŘITELNEJ příběh (a to to téma přímo škemralo o klišé), z mýho pohledu výtvarně adekvátně (a ne nezajímavě)přetavenej v komiks, který jsem do sbírky včera vracel opatrně - a s omluvou. (Snad jen parta ZLÝCH "Lvích lebek" působila trochu šablonovitě , ale určitýmu zobecnění se asi vždycky vyhnout nedá.)
  • Spider-man
    Spider-man27.5.2006 16:06Sólo #02: Člověk zvaný Son
    Silnej příběh a Petráčkova kresba se dá zkousnout.
  • AZTeck
    AZTeck admin28.3.2006 17:10Sólo #02: Člověk zvaný Son
    Příběh má sice dobrou pointu, ale mohl by být trochu víc propracovaný. To samé se dá říci o kresbě. Snad bych jenom ocenil publicistiku.
471