Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
„Proč ty nejšlechetnější lidi nejvíc trápí svědomí?“

Byl to dokonalý muž – ztělesnění spravedlnosti. Přišel z vesmíru a konal jen dobro. Padesát let bojoval se silami zla, chránil nevinné a byl inspirací pro celý svět. Ale dříve či později musí všechno skončit.
Dokonce i Superman.
Klasický příběh Alana Moora a Curta Swana „Co se stalo s Mužem zítřka?“ představuje konec jedné éry Posledního syna Kryptonu a nastavuje dalším superhrdinským komiksům hodně vysokou laťku.
Moorovy příběhy o Supermanovi, které tu poprvé vycházejí v jednom svazku, ztělesňují ideály, které z tohoto nalezence z jiné planety učinily největšího hrdinu na Zemi.
Jsou to přirozeně smyšlené příběhy.
Nejsou ale takové všechny?

Superman je nejmocnější bytost na Zemi. Jako jediný přežil katastrofu, která zničila jeho rodnou planetu Krypton, a z ochrany svého nového světa učinil celoživotní poslání. Hájil pravdu a spravedlnost… ale všechno má svůj konec. Na to, jak ze světa odchází Ocelový muž, odpovídá v tomto svazku nejlepší komiksový scenárista Alan Moore a kreslíři Curt Swan, Dave Gibbons a Rick Veitch.

Obsahuje sešity sérií Superman (Vol. 1) #423, Action Comics (Vol. 1) #583, DC Comics Presents #85 a Superman Annual #11

Scénář
Alan Moore
Art
Dave Gibbons, Curt Swan, Rick Veitch
Ink
Murphy Anderson, Dave Gibbons, George Pérez, Kurt Schaffenberger, Al Williamson
Barvy
Digikore Studios, Gene D'Angelo, Tom McCraw, Tatjana Wood, Tom Ziuko
Obálka
Brian Bolland
Lettering
Petr Suchý
Žánry
akční, drama, humorný, romantický, superhrdinský, týmovka, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-937-8 (BBart s.r.o.)
978-80-7381-937-8 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
572 g
Stran
128
Cena
399 Kč
Originál
Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow? (DC Comics, 2010)
Varianty
DC komiksový komplet #075: Superman: Co se stalo s mužem zítřka? (2019)
Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? (2011)
  • Spider-man
    Superman je v pohodě, škoda, že pointa hlavního příběhu je odhadnutelná už na druhé stránce a v závěru je ještě naprosto lacině odprezentována. Bažináč mě bavil víc. :-)
  • TakyNečetl
    Superman mě baví jedině v případě, že má halucinace. Tady je má.
  • Delphín
    Klasický superhrdinský průměr. Paradoxně nejvíce mě bavily dialogy, naopak akce místy bohužel dost drhla, zkrátka jsem se při ní nedokázal začíst.
  • Sagikkun
    Budu si to muset někdy přečíst znova, ale takhle napoprvé to je čistý průměr.
    První problém je z části moje chyba, a to byl až moc velký prvotní hype kvůli Mooreovi... ten člověk je génius, tady byl ale (jak je uvedeno v předmluvě) coby spisovatel ještě nováček, a je to vidět. Ať jsem se snažil sebevíc, nějaké geniální linky nebo myšlenky jsem v tom prostě neviděl, a nijak to nezmění fakt, že to psal "ten Moore".
    Další věc je ta, že jsem moc nedokázal uchopit první příběh a nebyl jsem si jistý, jak ho mám číst... je to canon (jak to ale funguje v rámci událostí po Krizi na nekonečnu zemí)? Nebo budoucí canon, či-li návrh toho, jak by někdy mohl Superman ukončit svoji kariéru...? Nebo je to pouze něco symbolického, a příběh se "odehraje v našich představách", jak je uvedeno v Stalo se... (a upřímně je to pro mě wtf fráze, která u mě akorát vyvolala tohle dilema). A číst něco, co ani nevíte, jak má vlastně fungovat, moc zábavné není.
    Oprostím-li se od těchto otázek (protože odpovědi mi na ně sám komiks neposkytl), a soustředím se čistě na samotné příběhy, tak tu mám prostě průměr. Jednotlivé povídky nezobrazují Supermana jako neporazitelného boha, nýbrž bytost, která si kvůli nejrůznějším důvodům sáhne na limit svých sil a pro jednou je to na jeho přátelích, aby mu pomohli. Často se tak blíží svému konci, přičemž je to i konec symbolický, konec jedné éry. Někdy to sklouzává ke klasickému naivnímu retru, někdy se to vytasí se zajímavými nápady. Všechno se to tak sice čte fajn, ale abych to plně docenil, tak bych zřejmě musel mít načteno se Supermanem více - což ale vzniká další problém, o kterém tu už kdysi psal GWB... musíte mít načteno x desítek sešitů a mít lore dané postavy v malíčku, abyste si mohli jeden příběh užít naplno?
    Vážně mám z toho rozporuplné pocity. Tak snad příště.
  • tom173
    Fajn příběhy od mistra Moorea. I když řazení moc nedává smysl, aspoň mi přišlo že mají takto vzestupnou kvalitu. První mi přišel jako hrozný retro a vlastně už si moc ani nepamatuju o čem to celý bylo, ale jako seznámení s Mytxpltkem (nebo jak :D) asi dobrý. Druhý příběh už je o dost lepší, na scénu přichází můj oblíbený Bažináč. Kupodivu mix těchto dvou hrdinů nepůsobí nijak násilně a rád jsem se zase vrátil do Louisiany, i když jen na pár stránkách. Poslední část je nejlepší, vidíme jak by asi vypadal Krypton kdyby nedošlo k žádné katastrofě (mimochodem architektura je krásně prokreselná) a taky vše skončí klasickou bitkou. Na to jak je to jako celek staré je to docela výjimečný komiks, i když jde vidět že se Moore ještě formoval, anebo se tady možná nemohl tak utrhnout ze řetězu. Úplně super je coloring, knížka je krásně barevná a je radost si i jen tak listovat. Co mě trochu zklamalo tak obálka, chápu že vydavatel chtěl mít obálku titulního "co se stalo s mužem zítřka" (i vzhledem k prvnímu českému vydání), ale obálky vzadu jako bonus jsou o hodně hezčí - hlavně ta s Bažináčem. A nebo jsem mimo a DC komplet musí mít ve všech zemích stejnou obálku? Každopádně doporučuji koupit.
  • Spike
    Svůj podrobný názor jsem vypsal již u prvního vydání: http://www.comicsdb.cz/comics/4121/superman-co-se-stalo-s-muzem-zitrka
    Takže co zbývá zmínit zde, snad jen rozdíly - chybí předmluva (pochopitelně) a bohužel není napraveno ani řazení příběhů - ten chronologicky poslední pořád máme jako první.
    Co je zde naopak navíc, to je retro sešit s prvním výskytem Mr. Mxyzptlka (tehdy ještě 'Mxyztplka', ale to nám k čitelnosti asi moc nepomůže :D). Tentokrát z roku 1944 a rovnou od obou Supermanových tvůrců. Co říct, já tyhle odlehčená úsměvná retra mám rád, Superman z nich navíc vychází lépe než Batman. Je to strašně pitomoučké, ale tak tehdy byly komiksy primárně pro děti... A ačkoli vím že se nedočkám, já bych si takový Golden Age omnibus dal klidně líbit. Tyhle výlety ke kořenům mě baví.
  • Spike
    Na tenhle komiks jsem se opravdu těšil až si ho zase zopakuju. Můžu s potěšením říct, že i po několikátém přečtení, mé dojmy zůstávají pořád stejné.
    Tak předně, Alan Moore je bůh, který na co sáhl, proměnil ve zlato. Stejně jako aby se zapsal do Batmanovy síně slávy mu stačil kraťoučký Killing Joke, na to aby nechal nesmazatelný otisk na Supermanovi mu taky stačil nepříliš velký prostor této knihy. I když je toto těžké retro a když nepočítám hostovačky a retro bonusy na koncích DCKK, toto je nejstarší Superman kterého si u nás můžeme přečíst, díky Moorovi zůstává nadčasový.

    Úvodní předmluva nás celkem zdařile uvede do kontextu, a pak už následuje hlavní příběh. A ten je úžasný. Ač my to těžko plně doceníme, starý Superman (před restartem Johna Byrnea který u nás též vyšel) nemohl skončit důstojněji. Kresba Curta Swana tomu naprosto sedne, je to retro, je to nostalgické, ten člověk na Supermanovi pracoval tak dlouho a ovlivnil tolik generací tvůrců i čtenářů že by byla hanba nesvěřit poslední Supermanův příběh právě jemu. Spoustě lidí určitě vadí že neznají kontext a neužijí si to tak jak by měli, ale pochybuji že by měli trpělivost načítat si ty opravdu staré příběhy, které tenhle uzavírá. Postavy už dnes známe, i když spíš v novějších inkarnacích, Krizi na nekonečnu Zemí taky, takže s orientací kdo je kdo tu problém ani není. Jako zápor neberu ani to že spoustu věcí a postav můžou působit směšně - je třeba uvědomit si že Moore postavu a její svět nepřepracovával ani neaktualizoval jako např. Bažináče, jen vše co už tu bylo měl nějak smysluplně propojit a uzavřít v jednom celku, a to vyšlo na jedničku. A to, co je opravdu trapné, je zase neskutečně zábavné, jako zbabělá Legie superpadouchů z budoucnosti, ti byli (záměrně) tak hrozní až jsem si je užíval. Když člověk, který má tuhle postavu rád, vidí jak jde opravdu do tuhého a postavy jedna po druhé padají jako hrušky, načteno nebo ne, vzbuzuje to přesně ty hořkosladké pocity které má. Závěr není typický happyend, ale i když některé postavy přeci jen skončily trochu moc narychlo, přetrvává pocit že to skončilo přesně jak mělo a muselo. Ten konec, kdy Superman poruší svou nejsvětější přísahu, ačkoli nemá na vybranou, a čest a svědomí ho donutí udělat co musí, krásně shrnuje proč byl a je i bude tím největším superhrdinou všech dob. A úplně poslední stránky? Prostě paráda. Na tak velkou událost by tomu celkově sice slušel tak dvojnásobný rozsah, něco by tam nemuselo být tak zrychlené, ale to jsou jen detaily na jinak vynikajícím příběhu. Takhle mají končit legendy.

    Druhý příběh je crossoverem Supermana a Swamp Thinga/Bažináče, a jedná se o skvělou jednohubku která potěší příznivce obou postav. Pokud znáte obě, není co řešit, jednoduchá ale na dřeň využitá premisa. Kresba super, komu se líbí ve Swamp Thingovi, ví co čekat.
    Třetí příběh je asi nejznámější, v různých podobách a parafrázích byl poté zpracován ještě mnohokrát, ať už v komiksu nebo TV, ale tohle je prostě originál. Skvěle tu fungují i na malém prostoru lehké interakce mezi postavami, fungující humor i klasická mlátička. Hlavně je tu ale originální (tenkrát) nápad se symbiotickou rostlinou která vás uvězní ve vaší hlavě ve vlastním ideálním světě, takže v podstatě nejpříjemnější forma vězení. Ale i z letmých pohledů do této alternativní reality (která by si zasloužila i víc prostoru) je krásně ukázáno, že problémy existují všude a i po splnění největších přání, i utopie se může velmi snadno obrátit v antiutopii. Kromě toho že to funguje skvěle jako akční jednohubka, je tu i dost prostoru k přemýšlení. To je prostě Moore, ten se nespokojí s příběhem co nemá minimálně několik vrstev.

    Mám li něco vytknout, tak řazení příběhů. Ten hlavní, jelikož se jedná o poslední příběh se Supermanem a i chronologicky je z těch tří poslední, by fungoval lépe kdyby byl umístěn až na konec. Takhle dočtete posledního Supermana, a pak tam máte další dva příběhy co se odehrávají předtím... To se nevychytalo. Dále některé stránky jsou mázlé a rozostřené, není jich moc ale třeba zrovna u předmluvy to dost snižuje čitelnost. Jinak české vydání, vazba, záložka, přebal, papír, ražba na deskách, vše je luxusní.
    Tenhle komiks je srdcovka a ač si ho asi neužije každý tak jak by měl, nemůžu než doporučit. Komu nevadí starší věci a má aspoň zběžně přehled o Supermanovi, jasná volba. 9,5/10
  • SomeOne
    Komiks jsem si hodně užil, i když Superman není moje oblíbená postava a nemám s ním téměř nic načteno.
  • ArmadOon
    ArmadOon mecenáš5.2.2020 14:16Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    První příběh mně bavil, ale zbytek ? Těsil jsem se až to dočtu....
  • hroubek
    Komiks už jsem četl, takže sem pak zkopíruji komentář, který jsem ke komiksu napsal. Dodám, že bonusový příběh je fajn a i přestože komiks mám, tak mě těší, že v DCKK vyšel, protože se zde ukazuje zas jiná stránka Supermana.

    Chápu všechny, kterým tento komiks nesedl. On je to trochu podvod a vábí na něco co úplně, tak nepřijde. Nicméně to ale nic nemění na kvalitách, které komiks má. Alan Moore je komiksový bůh a zde se hezky baví. Curt Swan má nádhernou kresbu, na kterou se krásně kouká. A co se týče příběhů, tak ty jsou zajímavé, a i působivé. Moore se zbytečně nezdržuje a jeho texty jsou srozumitelné a stručné. Čte se to velmi příjemně a je to dobrý komiks. Čím menší očekávání, tím je to lepší.
  • kaylin
    Alan Moore vytvořil tři příběhy, které se dívají na Supermana jako na člověka s pochybami, který má slabiny a který trpí. Alanovi se opět podařila dekonstrukce stávajícího světa, ale nikoli takovým způsobem, aby byly změny nenávratné. "Co se stalo s Mužem zítřka?" je jen jedním příběhem, který může být snadno přeskočen. Superman zemřel, ať žije Superman. Nakladatelství DC Comics by samozřejmě svou dojnou krávu jen tak zemřít nenechalo. Alan Moore ale naznačil, že konec by mohl být krásně nostalgický. Kniha "DC komiksový komplet 75: Superman - Co se stalo s Mužem zítřka?" představuje jedny z nejlepších příběhů, které se Supermanem můžete číst.
  • rewkon
    Jo ve své době to byla pecka na dnešní poměry těžko hodnotit prostě je to už klasika vždyť je to starší než já.
  • Spacecore
    Naprostá klasika, jeden z nejlepších Supermanovských příběhů, co zahřeje. Přidám sem svůj komentář z původního českého vydání (to je jeden z primárních problémů kompletu, že vydávají něco, co už tu vyšlo a v hojné míře) a k tomu doplním, že příběh s Mxyzptlkem (tady Mxyztplk) mě potěšil velice, je to jeden z mých oblíbených DC záporáků. Cituji svůj původní komentář:

    "Toto spolu s All-Star Supermanem od Morrisona řadím mezi nejlepší Supermanovy komiksy. I když je All-Star Superman modernější, opírají se oba o ty až absurdní, cartoonové, "dětinské" prvky Supemana, které naspřádal za x desetiletí a v obou případech s nimi vychází ryze dospěle a ikonicky. První příběh o konci Supermana je naprosto perfektně postavený, kde snad každý panel má své místo a vše spěje do excelentního ukončení jedné Supermanovské éry, kde spolu jsou postavy jako Toyman, Brainiac i můj oblíbený Mr. Mxyzptlk. Vše funguje. Druhý příběh s Bažináčem je jedinečný právě propojením obou postav. No a třetí příběh je dnes již klasický, objevil se mimo jiné i jako epizoda Justice League seriálu."
  • Fimi
    Klasika od Můra, prostě klasika, žádná sláva ani průser. Ono se Supermanem je to těžký, pořádnej příběh abys pohledal.
  • Spacecore
    Toto spolu s All-Star Supermanem od Morrisona řadím mezi nejlepší Supermanovy komiksy. I když je All-Star Superman modernější, opírají se oba o ty až absurdní, cartoonové, "dětinské" prvky Supemana, které naspřádal za x desetiletí a v obou případech s nimi vychází ryze dospěle a ikonicky. První příběh o konci Supermana je naprosto perfektně postavený, kde snad každý panel má své místo a vše spěje do excelentního ukončení jedné Supermanovské éry, kde spolu jsou postavy jako Toyman, Brainiac i můj oblíbený Mr. Mxyzptlk. Vše funguje. Druhý příběh s Bažináčem je jedinečný právě propojením obou postav. No a třetí příběh je dnes již klasický, objevil se mimo jiné i jako epizoda Justice League seriálu.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin29.1.2019 18:26Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Zatímco hlavní příběh mi přijde až moc průhledný (i když jak si Supřík na konci rýpe sám do sebe, to je fajné), Superman ztracený v šílenství a zachráněný Bažináčem naplňuje vzorce obou hrdinů, pak Supermana ztraceného ve svém ideálním světě jsem si vychutnala. A ta drobná delikatesní tečka s Batmanem na závěr! Škoda, že Wonder Woman je taková blbá *píp*
  • hroubek
    Chápu všechny, kterým tento komiks nesedl. On je to trochu podvod a vábí na něco co úplně, tak nepřijde. Nicméně to ale nic nemění na kvalitách, které komiks má. Alan Moore je komiksový bůh a zde se hezky baví. Curt Swan má nádhernou kresbu, na kterou se krásně kouká. A co se týče příběhů, tak ty jsou zajímavé, a i působivé. Moore se zbytečně nezdržuje a jeho texty jsou srozumitelné a stručné. Čte se to velmi příjemně a je to dobrý komiks. Čím menší očekávání, tím je to lepší.
  • karl173
    karl173 mecenáš1.9.2018 12:59Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Jsem velice překvapený z této knihy a jak moc mě bavila. Každý příběh má své kouzlo a svůj vlastní styl a všechny mě hodně bavili. Až jsem si uvědomil, že možná mě Superman bude víc bavit v těchto starších příbězích než v tich moderních. Kdo ví, ale tohle je rozhodně zatím nejlepší kniha se Supermanem co jsem četl. 85%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.6.2018 21:43Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Nerad to říkám, ale kdyby nikdo nenapsal Alan Moore na obálku, tak to nikdo nekoupí. Ne, že by to byla špatná sbírka, ale Moore zde není ještě rozpoznatelný. Je to další řadový zámořský komiksový nádeník. Takových v té době bylo v Americe. Nechci na tuto sbírku házet špínu, ale kdyby tam nebylo to zvučné jméno, tak by trvalo mnohem déle, než by si tohoto Supermanovského klenotu někdo všiml. To jen tak na úvod.

    Sbírka nabízí doprovodný materiál a 3 samostatně příběhy. Opravdu jeden lepší než druhý. Supermana jsem do té doby opravdu nečetl a pouze jsem ho bral jako kvalitního etablovaného hrdinu ve filmech. Samou náhodou narazím na tuto sbírku a wow. Narozeninový souboj s Mongrulem byl velmi povedený a nejednalo se o úplnou mlátičku. Zvlášť ta alternativní verze Kryptonu, kdyby nevybuchl. Duet se Swamp Thingem byl velmi povedený. Mám rád týmovky, kde to není předem zaujaté, aby se všichni milovali a byli hned bratia. No a pomyslné zmizení Supermana bylo víc než skvělé. Velmi smutný příběh a opravdu jsem věřil, že končí a už se nikdy nevrátí. Daleko smutnější než Smrt Supermana od Jurgense. Obzvlášť oceňuji, že Mooreovi komiksy nejsou jenom o mlácení a rubačkách mezi postavami. Za mě skvělá práce. Je jenom pár tvůrců na světě, kteří dokážou využít každou postavu nebo příběhovou linii tak, že je originální a Moore mezi ně patří. Král pastiche a eklektik v jednom. Smekám.
  • PKD
    Perfektní! Měl jsem obavy,že mi Mooreův Superman přijde trochu směšný,ale opak byl pravdou. A hostování Kary,jako vždy,potěšilo.
  • autokineton
    Trošičku slabší mistr Moore, ale pořád velmi slušný nadprůměr a popral se s nudnějším Supermanem dobře - 80%
  • mearez
    Málem jsem brečel... Ale mohlo být delší. Příběh s Bažináčem byl krátký, ale pořád mě, jak fandu komiksu, uspokojil.

  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš27.9.2016 22:12Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    NE! Tenhle superhrdina prostě NE! ! ! A na to jaká má být Alan Moore jakože kapacita, tohle byla prostě čistokrevná sračka. Ale kresba je hezká...
  • jh666
    Minimálně titulní část tohoto komiksu se opravdu povedla. Tento Supermanův konec rozhodně patří k těm nejlepším koncům, co jsem kdy četl. Scénář tady nemá jedinou chybičku a k tomu všemu na svou dobu neskutečně dobrá kresba. Příběh s Bažináčem mi bohužel tolik nesedl, přišel mi trochu zmatený a tak trochu o ničem, ale měl taky přijemnou kresbu. Poslední příběh se líbil už více, ale na ten první přesto neměl. 80 %
  • louza
    Diskutabilní kniha. Má nezpochybnitelný oldschool feeling, který ocení jistě všichni pravověrní čtenáři klasického věku supermana, jichž bude v ČR asi tak pět a půl. Moore se snaží dodat postavě svůj tradiční osmdesátkový rozměr, ale místa je málo času už moc nezbývá. Jako perličku pro fanoušky a nadšené archiváře prosím...ale na náš trh celkem dlouho po přelomu tisíciletí mělo přijít asi něco trochu jiného. Komix vysloveně pouze pro fanšmejkry do Moora nebo Supermana - ne opravdu to není totéž.
  • baatcha
    GENIÁLNÍ. Miluju oldschool a tohle je prostě absolutní dokonalost. Nemusíte mít žádného Supermana načteného, a přesto pochopíte, že tímhle končí jedna dlouhá epocha. Vedeni scénáristou ohromeně sledujete, jak se bortí jedno supermanovské status quo za druhým a víte, že to celé nejspíš špatně skončí. A přitom se nemůžete odtrhnout od čtení.

    Četl jsem komiks hned po vydání, ale ještě teď mě dojímá, když o tom píšu, což jen potvrzuje jeho sílu. Takhle si představuji ideální příběh se Supermanem. Intenzivní, emotivní, nic v něm nechybí, a pochybuji, že u nás kdy vyjde lepší supermanovský příběh. Tak, jako má Batman "Kameňáka", má Superman "Co se stalo s Mužem zítřka". Rozhodně není náhoda, pod obojím je podepsaný ten samý machr.
  • kaylin
    Alan Moore vytvořil tři příběhy, které se dívají na Supermana jako na člověka s pochybami, který má slabiny a který trpí. Alanovi se opět podařila dekonstrukce stávajícího světa, ale nikoli takovým způsobem, aby byly změny nenávratné. "Co se stalo s Mužem zítřka?" je jen jedním příběhem, který může být snadno přeskočen. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/689-superman-co-se-stalo-s-muzem-zitrka.html
  • luky.kuky10
    Velice dobre retro. Scenar me hodne zaujal a kresba, ktera ma hezke barvy, se mi libi. Myslim ze jako ctenar, ktery nikdy necetl nic co by bylo pred timto comicsem, asi nedokazu tolik docenit vyznam tohoto dila. Ale vsechny pribehy maji sve kouzlo. U knihy jsem se bavil.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš14.8.2013 23:56Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Superman je pro mě pole neorané, stejně jako drtivá většina ze světa DC a upřímně kromě Netopýra a Kenta se s tím ani nechystám nic moc dělat. A Kent to má teď taky nahnuté, i když ne úplně spravedlivě. Přeci jen nemůžu docenit prakticky nic ze scénáře těžícího z dlouholeté historie, nicméně sám o sobě žádná sláva není, zvláště pokud člověk očekává mistrovu prácičku. Druhý příběh s bažináčem pak dost zachraňuje situaci a příjemné retro na závěr, což se dá vlastně vztáhnout na celej book, jen holt ty nenaplněný očekávání... A mimochodem vždycky, když si Kent sundá brýle a stane se Kal-Elem vzpomenu si na Haló Haló - To jsem já Leclerc !
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš30.10.2012 10:13Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Daleko víc než hlavní příběh mě baví dva doprovodné příběhy. Superman a Bažináč má takové zvláštní kouzlo, že zvažuju dát Bažináčovi po třetí šanci. V Supermanovském universu mám mezery a neznám moc záporáků, ale přesto mi zakončení přišlo dobré. Béčkové a osumdesátkové, ve starém stylu a to už vlastně člověk pozná ze zběžného prolistování, takže by neměl být překvapen a já nebyl...
  • krvinka56
    No tak co to je?Tady se mi asi ze všeho nejvíc líbila úvodní obálka za tu dávám velké plus.Obvykle se mi nestává že bych si zjišťoval kolik mi chybí stránek do konce daného příběhu ale tady se mi to bohužel stalo u všech.
    CO SE STALO S MUŽEM ZÍTŘKA?:No poravdě sem čekal něco víc mnohem víc.Nápad je to super ač hodně předvídatenej.Ale přišlo mi to nějak nedotažené mohlo se z toho dostat víc.Místy obludně zdlouhavé ale na svou dobu to mohlo být něco.Ale dnes to působí jako pěkná blbina.ale proč ne kresba a barvy sou fakt na dobré úrovni sem spokojen.
    SUPERMAN A BAŽINÁČ:No jednak mi leze krkem překlad Bažináč a druhak je to totální úlet.Autoři si řekli dáme toho rostliného týpka víc do podvědomí čtenářů a prskli ho k Supermanovi.Jako jo de to ale zase sem asi tak po třech listech začal odpočítávat stránky kdy už to konečně skončí.Bažináče mám rád to jo i Supa ale todle to fakt nemusím.Opět se tu najde pár zajímavých nápadů s fajn kresbou ale nic co by dokázalo nadlouho zaujmout.
    SUPERMAN:PRO MUŽE KTERÝ MÁ VŠECHNO...-Co říci asi nejlepší příběh.Navíc se tu objeví Batman a Vonedrvomen(netuším jak se to píše a je mi to fuk).Bohužel i Robin i když nebýd něj nooo.Nápad super no jak asi ničit někoho koho nejde asi nejzásadněší problém,že?No tady mne nejvíc vadila ta snová část ale zas to plnilo svůj účel.Super nápad bezva průběh a fajn konec.
    Ale i po tomto zklamání si dalšího Supermana pořídím.
  • Kabukiman
    Na oldskůlového supermana jsem se dlouho těšil a jsem tím pádem malinko nekritický. Kdybych to hodnotil objektivně,tak bych dal tak 70%, ale jako malý jsem měl pár německých supermanů a vždycky jsem toužil mít českého a...no,zpět k supermanovi..:) Prostě tuhle barevnou rozjásanou kresbu miluju víc,než všechny ty moderní "temné" rytíře:) Ta veselá naivita mi prostě přijde zábavná. A očividně i Alan Moore ji má rád a často ji ještě s nadsázkou zdůrazňuje. Jediné co bych tedy možná vytkl- první příběh bych dal jako poslední- když je to tedy to rozloučení,tak proč po něm číst další dva o rok starší příběhy. A pak druhé dva příběhy mi přišli podobné. V obou superman podléhal halucinacím ze zákeřné rostliny a to mi u druhého příběhu už trošku nebavilo... Každopádně i tak oldskůlový komiks dle mého gusta,takže dobrý...:)
  • Azalin
    Azalin mecenáš27.9.2011 17:53Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Alan Moore určitě nezklamal. Supermana načteného nemám, přesto se mi to hodně líbilo. Vysoké hodnocení nedávám rozhodně jen z nostalgie.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin31.8.2011 12:44Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Přiznávám poněkolikáté, otevřeně a upřímně, že superhrdinové mě až na pár výjimek nikdy moc nebrali (lhostejno zda Marvel či DC). Superman už vůbec ne, a to ani komiksy, ani filmy, ani seriály, když jsem byl menší. Taktéž jsem si myslel, že Moore není schopen napsat vyloženě špatný scénář, a to jsem se tentokrát mýlil. Co se stalo s mužem zítřka u mě vyloudilo leda tak shovívavý úsměv nad naivitou klasického komiksu. Naprosto chápu nadšení skutečných znalců a milovníků Supermana, kterým neunikne ani jeden detail a všechny postavy univerza vyjmenují i o půlnoci. Domnívám se však, že dílo (a to jakékoli umělecké dílo, nejen komiks) musí do jisté míry umět obstát i stojící nezávisle na všech ostatních faktorech, jakými je obludně velká historie daného světa, reputace autorů, apod. Hranice džungle a Pro muže, který má všechno mě bavily už o něco více, představovaly takový svěží vánek a zlepšení. Ale jako všechny názory, i ten můj je nechutně subjektivní, takže peace and respekt, bros.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.8.2011 04:02Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    „Když budeš třít železnou tyč dost dlouho jedním směrem, zorientuješ magnetické póly částic a proměníš ji v magnet...“
    (Superman osvětluje Lois sexuální praktiky Kryptoňanů)

    V zemi, kde má Supermanovo universum bohatou historii a zázemí v podobě nespočtu vydaných komiksů, působí Moorovo dílo důstojně, svěže a zároveň nostalgicky. Ovšem v zemi Čtyřlístku, kde jsou Bizarro, Hračkář, Šprýmař, Brainiac, Metallo, Kryptonitový muž, Pete Ross nebo Mxyzptlk pouze dlouhou rovnicí o spoustě neznámých, může vzbuzovat dojem nesourodého mixu plného podivností. Co se stalo s Mužem zítřka? je zkrátka v našich končinách nedocenitelné dílo a i pro těch pár orientujících se čtenářů nebude mít nikdy takovou váhu jako pro fanouška odkojeného příběhy Muže z oceli. Já se sem tam k nějaké vykopávce se Supermanem dostanu (a nebudu to tajit - superhrdinský mainstream ze stáje DC je můj šálek kryptonitové kávy), takže tohle mě opravdu potěšilo. Může to působit trochu přeplácaně, ale tak je to správně, je třeba nasolit co nejvíc nostalgie do každého políčka a do rozsahu dvou sešitů se toho musí sakra nahustit, aby to u srdíčka píchlo. Alan Moore je frajer, nedělá z toho žádný směšný tuctový doják. Postavy rube jak na běžícím páse, povrtá se v pár vztazích a celé to zakončí nenápadným mrknutím. Pasáž, kdy se plačící Lois a Lana vzájemně utěšují v objetí dokud obě vyčerpáním neusnou by si zasloužila vlastní speciál. Lois a Lana za tlumeného světla v jedné posteli, do toho se ozve zaklepání na dveře a vejde Kara... všichni tušíme jak vlhký potenciál se za tím jediným obrázkem ukrývá :)
    Miluju Bollandovu předělávku Swanovy obálky z Action Comics, jež zdobí toto vydání.

    Hranice džungle s hostujícím Bažináčem je už slabší kousek. Taková ta variace na téma 'Bažináč vyčkává v křoví a v pravou chvíli zasáhne do děje', kterou jsme už párkrát viděli. Tentokrát je ústřední postavou skomírající hrdina v modrém, lehký nadprůměr, nic zásadního.

    Ve třetím Moorovském zářezu Pro muže, který má všechno... se společně s Batmanem, Robinem a Wonder Woman zúčastníme Supermanovy narozeninové párty, na kterou se však vetřel i nezvaný záporák Mongul. Tenhle příběh se mi z těch tří zamlouval nejvíce. Bravurní linka pana Gibbonse skvěle doplňuje odlehčený scénář s výborným fórkem nakonec (předání Dianina dárku).

    Vydání sebraných supermanovských příběhů z pera Alana Moora v Česko(slovensku) je velice odvážný, ale přesto chvályhodný počin. Hold tentokrát náleží BB/Artu, pro který mám tajný tip na vydání dalšího komiksu pro pár vyvolených - Whatever Happened to the Caped Crusader?. Srovnáme-li totiž příběh Co se stalo s Mužem zítřka? s Batmanovou rozlučkou, pak Moore dostává od Gaimana takový direkt na zarostlou bradu, až diváci v prvních řadách v euforii chytají mágovy vyražené zuby.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš3.8.2011 10:47Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Superman byl první komiksový superhrdina, kterého jsem poznal. Proto mám k němu jakýsi nostalgický vztah, díky němuž si Supermanovy příběhy kupuju, pokud výjdou česky ještě dnes, přesto že už dávno nemůžu říci, že by patřil mezi mé nejoblíbenější.

    Z těchto důvodů jsem sáhl i po této knize. Navíc jméno Alana Moora jako autora vždy vyvolá jisté očekávaní. Jako vzpomínka na minulost působí komiks celkem fajn, i přesto však nesnese jakékoliv srovnání se slavými Strážci, kteří vznikali ve stejné době. Z dnešního pohledu je děj velmi staromilský, jednoduchý a plný "trošku trapných" záporných a vlastně i kladných postav. Jediný světlý okamžik jsem nalezl v příběhu se Swamp Thingem, zbytek knihy mě ve větší míře nezaujal...
  • erik
    Supermana som spoznal niekedy v 80. rokoch minulého storočia, začiatkom 90. rokov som mal možnosť vzhliadnuť filmy a nemecké „Taschenbuchové“ vydania komiksov. Pravda je, že ma nijak moc nezaujal. Väčšinou bojoval s nejakými zúfalými mimozemšťanmi a ako tak čítam Moorovu snahu o vysporiadanie sa s legendou, nič sa nezmenilo. Komiks s hlavičkou Superman jednoducho nie je nič moc a ani vcelku príjemný stret s Bažináčom na tom nemá šancu niečo zmeniť. Posledný príbeh je najlepší, Batman nemá chybu a Robin sa nabehá, čo je komické. Som zvedavý na Red son, ale inak so Supermanom v budúcnosti nerátam. Tento komiks je určený fanatickým obdivovateľom písmena S na hrudi, inak hrozí nuda.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen17.7.2011 14:52Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Můj první Superman.
  • brkowycz
    Nedá se říct, že by odchod Supermana byl špatný. Ne, je řemeslně pěkně zvládnutý. Superman, po boku svých nejlepších přátel, milenek a rodičů, čelí v Pevnosti Samoty útokům svých "nejhorších" nepřátel. Většina z nich je buď naprosto retardovaná, mrtvá, zbabělá nebo rozbitá. A konec toho všeho zcela prohlédnutelný a očekávatelný. Není to vyloženě zklamáním, ale člověk se neubrání dojmu, že na vymyšlení zcela průměrného zakončení serie (tedy takového, kde se hrdina mlátí se všema záporákama) není potřeba Moora, ale jakéhokoliv zručnějšího scénáristy. Navíc absence erotických scén a fakt, že se ani nedozvíme, kdo byl celou dobu skrytým homosexuálem, z toho dělá na Moora netypicky průměrné dílo. Neil Gaiman "odchod" Batmana zvládnul tedy mnohem, mnohem lépe.
    Co ale je naopak typicky Moorovského v této knize, jsou dva bonusy. Superman je zde blouznící, neschopný, nemocný, nad hrobem, pološílený. V druhém příběhu žije dál svůj život, jako by jeho planeta ani nevybouchla a ukazuje se, že to není zas až taková idylka (tuto dějovou linku bohužel už známe z W.I.L.D.Cats, a tak nás nechává chladnými). I v druhém příběhu je blouznící a neschopný. To se mi fakt líbilo, nevím jak vás, ale mě o "Muži z oceli" baví jen ten příběhy, kde je takový.
  • Fry
    Supermana jsem dostal a nebyl to až tak špatny darek!

    Superman: Co se stalo z mužem zítřka? - Dvou příběhový epos mě ze třičtrvrtě bavil a z jedné čtvrtiny ne, protože jsem si to nedokázal celé vychutnat. Místami to bylo nudné, ale jen tak 2 až 3 obrázky, jinak jsem si bez pochyby vychutnal tento příběh.
    Co pokládám za nej?: Nejsmutnější pro mě bylo úmrtí Krypta - Supermanův pes. Nejzajímavější bylo jak se nemohli ostatní super hrdinové dostat k Supermanovi.

    Superman a Bažináč - nejlepší příběh ze všech, tohle je legenda naprostá legenda. Celý příběh mě perfektně vtáhl do děje.
    Co pokládám za nej?: Nejlepší je celý příběh!!

    ANNUAL Superman - Další legenda která pro mě byla ale sklamání - ale když to vezmu kolem a kolem byl to zajímavý příběh.
    Co pokládám za nej?: Nejhorší bylo protínání mezi současností a svěm který mnímáte kdyš na sobě máte tu rostlinu. Nejlepší bylo jak Batman atd. na začátku přišli do úkrytu a vše co se stalo v přítomnosti dokut se neoběvilo žluté monstrum.

    Nějak jsem se rozepsal - celkově jsem si to užil.
  • royan
    Přestože má tato kniha pouze 128 stran, nepůsobí jako jeden jednolitý příběh. První část knihy mě bavila, taková stará dobrá superhrdinská klasika ( 80 % ). Ale druhá část počínaje příhodou s Bažináčem mě zklamala, vůbec mě nevtáhla do děje a musel jsem se přemáhat to vůbec dočíst nebo lépe řečeno dolistoval do konce (40 % ). Celkově tedy 60 %.
  • Big G
    Tohle mě minulo...
  • Komiksák
    Až na nový coloring maX.spokojenost. Swanova kresba je přesně to na čem jsem vyrostl a přesně to co já osobně můžu.
    OLDschoolové comicsy mě braly až na vyjímky vždycky víc než dnešní moderna. Jsem SStaromilec :-)
  • The Genius
    Kvalitní dílko, ze kterého na vás dýchne dávka nostalgie - jak ze scénáře, tak kresby. Moore zde předvádí svůj standard, rozhodně nenudí, ale je zde svázán charakterově plochou postavou s hrstkou nudných protivníků. Nerovný scénáristický boj s "dušínovským" Supermanem ale zvládá líp než Azzarello v u nás vydaném Superman: Pro zítřek.

    Více na http://mygenius.blog.cz/1106/superman-co-se-stalo-s-muzem-zitrka
  • choze
    Taky nemám Supermana naštudovaného, takže mě stejně jako yojimba překvapilo, jak ubohou má galerii záporáků. Každopádně, ač na takto malém prostoru Mooreova genialita nevynikne v celé své epičnosti jako ve Watchmenech nebo Vendetě, pořád mu nelze upřít hafo parádních scenáristických nápadů a vyšponované emoce. A k tomu taková ta moje oblíbená osmdesátková mainstreamová kresba. Poslední příběh je jednoznačně nejlepší.
  • yojimbo
    Jak hodnotit takovouhle klasiku? Nejsem žádný fanoušek Supermana a mám velké mezery v jeho historii a protivnících, což mě při čtení jeho "posledního" příběhu hendikepovalo, navíc si dost často ani neumím poradit s naivitou starých komiksů, ve které zde Moore pokračuje. To, co pro některé může být posmutnělé a osudové zakončení Supermanova příběhu, pocta legendě, bylo pro mě jen poněkud zmatené a neuspokojivé rozloučení ozvláštněné směšnými protivníky. Ale Moore je Moore, odvedl skvělou práci, o tom žádná (když to srovnám například s o dva roky staršími Tajnými válkami...)! Navíc další dva příběhy, které kniha obsahuje (a které nevyžadují znalosti předchozích událostí v Supermanově životě) mě skutečně bavily, skvělá je i celkově kresba, zpracování, vůně, obálka, Bažináč s Batmanem i příležitostný humor. Tudíž - jako odpověď na svou první otázku, zcela subjektivně hodnotím 75%.
35653671
Četl/a (104)
2scha, adevr, Al0f0k, Alfred, ArmadOon, Ash Pointak, autokineton, Babany, Benny, binnmode, calvin10, Clarkos, cybern, cyboy, Darth Raelchi, Davidos402, dbar, Deckard, Delphín, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, erik, farnhajt, Fox01, Fry, Georgíno J., Goldfinch, Golem, Hawwwran, HellWeber, hroubek, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kaaos, kallenved, Kaluž, karl173, kaylin, Killingjoke, Kouzelnik7, Lachvos, lacoste, lantan1, Librarian, Light, luky.kuky10, mart.in, Mart74, mearez, Mercurio, mineralk, mozzu, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, Ozymandias, pearlxjam, Peppa, Petrisko911 , Philologus, PKD, punisher, raenius, RaptoR, rewkon, rockyt, roswelll, RudyRod, Schirru, Schramm, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, Spider-man, Spike, Symbi, terrordemon, the.kasztan, TheDoctor, Tiba, Tommar, Tomski, trudoš, TZcomics, Ukko, vita, vrazdinek, VXP, Vyjebanec17, ZD3H, Zek, zlejzmrd
(287)
2scha, adam.ra, adevr, afri, Al0f0k, Alfi, Alfred, amazing_k, antiimini, ArmadOon, asgardpepa, Ash Pointak, autokineton, Azalin, Azbest, Babany, barthez, bboorreekk, beanek, BeeSee, Benny, binnmode, blackJag, Blair, bmc75, BreakingAway, brkowycz, bronxik, burzum, calvin10, calviti, Cassidy, Caylen-Tor, charvos, choze, Clarkos, CoupeC, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, DAN478, Davidos402, DAxik, dbar, Deckard, DEmnoG, disclose, Django, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, Draug, dre, dr_benway, dvoracekpetr1, Dzoglik, emanek, erik, fanik, farnhajt, FatMonster, fel68, felis, fifas, filosh, Fimi, firesnake, Fox01, FrankieOndatra, Fréza, Fricki, Fry, fujsant, fusnix, Garp, Georgíno J., Godsmacker, Goldfinch, goldschmidchen, Golem, goodspeed, grinder, hahahoho, Hamichal, Hawwwran, Hebled, HellWeber, herrman, Holmwood, holubdema, hroubek, hugosnowden, Hulik, husakpetr93, hyba1991, hypermlok, I.am.geek, Indy, Infarkt, invape, isildur heir, J.Connor, J.T.honza, Jabba, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jiskra, jjjirik, johx, JORDY, Josh, Joshua_T, Kaaos, Kabukiman, kallenved, Kaluž, Karel Sec, karl173, kaylin, KdG, Keenkeen, kendor007, KINIMODUS, KLAUN_DOMINANT, komik.sx, koniklec, konous, Krvavý Patejl, krvinka56, kubanec13, Lachvos, lacoste, Leland, Lenny, Librarian, Lijem24, listr, Lobok257, luky.kuky10, maara, Malachias, malejmates, Mankin, markic, mart.in, Mart74, Marthy76, Martin Buchal, martintuna, Marvin, Masinfira, Matio, Maty48, MB, me, Mercurio, merhyx, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, MikeZ, mikki.maser, mimo_provoz, mineralk, misa, Mitak, Mitthrawnuruodo, Mleako, monty.cl, moris.cz, mozzu, MP, MP81, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, mywiel, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, Olesh, pacient, palo, paulhunter, pavel, Pavouk01, pearlxjam, pechna, perper, Petr, Petrisko911 , Philologus, PKD, Poseidon1978, pršiplášť, punisher, RadimNemec, radiohead99, Radkos, raenius, Raikou, raimi, RaptoR, rewkon, Ricarderon, rockyt, roswelll, royan, RudyRod, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schirru, Schramm, Šedo, seneke, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, Sněhurka, songoku, Spacecore, Spider-man, Spike, stanleystar, Suchman, superheroesstuff, suricattaontheway, Symbi, tacmud, Ted15, Ter, tertr556, The Genius, TheDoctor, TheWrecker, Tialster, Tiba, tomastrejbal, Tombal, Tomket.Tom, Tommar, Tommy Monaghan, TommyBOYER, tomntp, Tomski, Tony TwoDee, Traum, trudoš, tulipstros, TZcomics, Ukko, utresyby, vasek, Velkej šéf, Viking, vita, Vítek, vrazdinek, VXP, Wiruss, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, ZD3H, zdoog, Zek, Zíďas, zlejzmrd
Chce (13)
Azik2586, Benji, Braindead, delsemela, Drbo Jebo, Druid, EvilvsGod, Hauzina, Kiko, kubik1991, Miriyak, Odal , Sebastian the wise
Shání (1)
Hauzina
Nabízí (7)
Al0f0k, Draco nobilis, firesnake, Fox01, Librarian, Masinfira, MB