Ukázka č.1
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 1 další ukázka

Vějíř již potřetí nabízí pohled do světa českého komiksu inspirovaného moderními japonskými trendy. Čeká na vás dvacet komiksů, které vám dají nahlédnout do světa fantazie svých tvůrců. Najdete zde příběhy pro romantické duše, komedie ztřeštěné i konverzační, napínavé akční spektákly a na své si přijdou též fandové scifi či fantasy. Každý autor svým osobitým stylem a vnímáním komiksové řeči přispívá k velké rozmanitosti sbírky, v níž tak můžete najít celou šíři dnešní české mangy.

Comicsy:
Křupani - Marcusss, NeoWorm
Smalltalk - first interlude - Tale
Chuďas z Nippuru - Shinji, Janiko
Anémie a Benjamin - DanQ, Hayath
Preach - Astrak, K-Os (Pleach tým)
Superschopnosti - Sykysan, Ruchie
Ďábelská škola - Hrr, Luc
Plavba - Faqy
Rolničkové requiem - Sakura
Kdo vchází do tvých snů - Antonín Tesař, Zuzana Blaštíková
Kill HIMe - Infera
Prostě úžasná - Abbe
A vzali se - Shinji, Arashi, Janiko
O panenkovi - Pan-Da, Suwa
Perný den - Arisu
Čarodějčin mlýn - Balrog (námět DanQ)
Čokoláda - Temi
Za zrcadlem - ingi
Poslední jednorožec, který nebyl poslední - ingi
Konec světa v úterý čtrnáctého - Jan Liška, Jiří Tesař

Scénář
Infera, Marek Andráši (Marcusss), Ingrid Balušková (ingi), Hana Brychtová (Temi), Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Linh Do (Tale), Veronika Jiráčková (Sakura), Petr Kabelka (Astrak), Veronika Kuncová (Arisu), Jan Liška, Jan Nikrýn (Abbe), Žaneta Pan-Da, Daniel Řezníček (DanQ), Marie Sedláčková (Hrr), Anna Suchomelová (Hayath, Aniko W.), Ondřej Sýkora (Sykysan), Antonín Tesař, Sára Wokounová (Shinji, Míša Wokounů)
Art
Infera, Ingrid Balušková (ingi), Zuzana Blaštíková, Hana Brychtová (Temi), Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Linh Do (Tale), Lucie Duháčková (Ruchie), Veronika Jiráčková (Sakura), Vítek Kovář (Kazumaki), Veronika Kuncová (Arisu), Eliška Lysoňková (Arashi), Jan Nikrýn (Abbe), Karel Osoha (K-Os), Prokop Smetana (NeoWorm), Jan Souček (Balrog), Jana Suchomelová (Janiko), Anna Suchomelová (Hayath, Aniko W.), Zuzana Suwa, Jiří Tesař, Lucie Zavadilová (Luc, Lucák)
Barvy
Jana Suchomelová (Janiko)
Obálka
Mešitka
Redakce
Daniel Řezníček (DanQ), Sára Wokounová (Shinji, Míša Wokounů)
Žánry
magazín
ISBN/ISSN
978-80-904985-0-1 (Kobuta, o.s. (Yatun))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
130 x 190 mm
Tisk
černobílý
Stran
320
Cena
149 Kč
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš29.5.2023 13:52Vějíř 2011 - Sborník české mangy
    Sborník má silné i slabší kusy, ale já jsem rád, že vychází a dává prostor mnoha autorům publikovat své prvotiny.
  • kaylin
    Pouze jeden komiks mě vůbec nezaujal, což si myslím, že je hodně dobré zjištění. Jsou zde slabší kousky a opět žádný, který by mě doslova ohromil, ale líbí se mi smysl "Vějíře" a líbí se mi, že je tu tolik tvůrců, kteří mají co říct a chtějí to říct. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/08/989-vejir-2011-70.html
  • Mitsuko
    Tato sbírka je obsáhlejší, což mě potěšilo, ovšem na začátku jsem váhala, zda to není na úkor kvality. Ve Vějíři 2011 najdete více příběhů než v jeho starším bráškovi z roku 2009 (Vějíř 2010 nevlastním, proto nemohu srovnávat). Některé příběhy byly super, některé slabší. Ovšem kvalitou kresby šla tato sbírka jednoznačně nahoru, mohu jen chválit.

    Z povídek bych vyzdvihla asi tyto:

    Chuďas z Nippuru - Hrozně se mi líbí ten nápad! A kresba...to stínování, oooo, to bych nedokázala, ani kdyby mě políbily všechny múzy na světě.
    Kill HIMe - krásná kresba, i příběh mě zaujal. Jsem holka, takže takovéhle "románky" můžu. :3
    A vzali se - ta kresba, úžasné stínování! Příběh taky super.
    Čokoláda - opět úžasná kresba, příběh super, jeden z mých favoritů :)
    Rolničkové requiem - tady se mi moc líbil námět, podle mě by se dal i rozpracovat do delšího díla. :)
    Kdo vchází do tvých snů - kresba skvělá! A děj mi trochu přijde jako ukázka schizofrenie O.o prolínání snu a reality...ale proč ne, mně se to líbilo :-)
    Čarodějčin mlýn - námět ala Nebojsa, proč by ne.

    Oproti tomu absolutně mimo mě šel příběh Preach, Křupani (vojáci a mecha není zrovna můj šálek kávy) a Smalltalk (tohle mi vyznívalo spíš lyricky, v podstatě taková melancholie. Ovšem kresbu musím pochválit, ta se mi moc líbila.)

    A nakonec ještě pár mých postřehů:
    Plavba - z tohohle "němého" příběhu na mě dýchlo cosi, co mi připomíná Hayaa Miyazakiho. :3
    Prostě úžasná - kresba byla pěkná, jen tedy má autor asi trošku problém kreslit ženské postavy. Když jsem poprvé sborníkem listovala a viděla stránku, kde se postavy líbají, myslela jsem si, že půjde o nějaké shonen-ai :-D
    Perný den - podle písničky od Beatles, výborný nápad!
    Konec světa v úterý čtrnáctého - skvěle zvolená tečna

    Já jsem spokojená :)
  • Azalin
    Azalin mecenáš13.11.2011 15:48Vějíř 2011 - Sborník české mangy
    Obálka na první pohled zaujme. Myslím, že je velmi podařená. Člověk se akorát nesmí koukat té paní na ruce.
    Kazumakiho kresba na první stránce je skvělá. Ruce tentokrát nejsou vidět.. ~_~ Povídky:

    Křupaní - zajímavá pocta mecha žánru, vyznívá ale trošku do ztracena. Nicméně čtivá povídka.
    smalltalk - tak tohle šlo mimo mě
    Chuďas z Nippuru - celkem pěkně nakresleno, ale příběh mě nezaujal
    Anémie a Benjamin - celkem vtipné čtyřpanelové stripy.
    Preach - ambiciózní, ale souhlasím se slečnou na předposlední stránce: "To byl ale pitomej příběh."
    Superschopnost - svěží a vtipné
    Ďábelská škola - he?
    Plavba - perfektní bezeslovná manga
    Rolničkové requiem - kresba trošku skřípe, ale příběh je fajn
    Kdo vchází do tvých snů - zajímavý nápad, ale moc nebavilo
    Kill HIMe - nečitelná emo ptákovina ala Loveless
    Prostě úžasná - velmi dobré, akorát ten konec je podpásovka, ale o to asi šlo
    A vzali se - fajn povídka se zajímavým nápadem
    O panenkovi - pobavilo
    Perný den - myslím, ze by povídce prospěl text v originále, takhle to vyznívá kapku banálně
    Čarodějčin mlýn - žádná pecka, ale dalo seˇ
    Čokoláda - na mě trošku moc holčičí záležitost
    Konec světa v úterý čtrnáctého - zajímavý nápad + dobrá kresba = skvělá tečka na závěr

    Celkově se dá říct, že Vějíř opět potěšil a nezbývá než se těšit na další číslo.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš5.9.2011 02:38Vějíř 2011 - Sborník české mangy
    Jsou tu díla rozdílné kvality, jejich autoři jsou různého věku a různého zaměření. Z celkového hlediska je to pro mě osvěžující, zvláště pak vím-li, že česká manga neroste na stromech a že hlavní editoři leckdy trpí pod návalem kvantity spontánní tvorby nezkušených zájemců. O to je větší radost, když se občas mihne něco a někdo, kdo předčí průměr vytvořený pouhým zájmem o tuto počeštěnou východňařinu :)
    Z mého vlastního skromného pozorování vyplynulo, že ti lepší autoři mívají širší záběr i v komiksovém světě - tedy dokonce dokážou číst (a nakoukat komiksové postupy) i něco mimo Asii, totiž především Evropu, potažmo Ameriku, a vytvořit si unikátní rozpoznatelný styl na slušné úrovni - jinak je to imho spíš postup blízký napodobování.
    Ale teď k tomu hlavnímu - hodnocení. Obvykle raději hodnotím kresbu a příběh je pro mě druhotný, proto mě berte trochu s rezervou. Dovedu si totiž představit, že tvorba komiksu zabere mnoho a mnoho hodin, dohromady v rámci klidně několika dnů.
    Co mě zaujalo nejvíce, ačkoli si editoři stěžovali (stěžují) na nedostatek technických úprav - je Plavba od Faqy; a Preach od Pleach teamu (ehm). Faqy má prostě parádní jedinečný styl (dobře viditelný i na její webové galerii na deviantartu), který dokáže zaujmout už na první pohled a já mu nemám co vytknout, trefil se mi také do nálady. K-Os, kreslíř Preache, by si určitě také zasloužil více pozornosti, neb jeho dovednost je jistojistě taktéž na vysoké úrovni - jím zpracovaný (a docela dlouhý) příběh od Astraka mě neurazil :) Bral jsem děj jako vhodnou příležitost pro K-Ose, aby se mohl předvést v kreslení :D Navíc, zpracování akce i ostatní komiksové aspekty jsou na jedničku.
    Těmito autory rozhodně nekončím, nad průměr míří také Křupani (Neoworm a Marcuss) s jejich nabušenou vojenskou jednotkou (narozdíl od ničení plevele od předchozí dvojice se tady ničí mech), která mi bůhvíproč připomněla animák Cat Shit One :D
    Dál tu máme příběh Smalltalk od autorky Tale. Na první pohled jsem myslel, že se tu opět ukázal Haspien, ale chyba lávky. Tale tu zpracovala celkem příjemně střípek něčeho většího, co bych spíše hodnotil po přečtení celého (doufám, že někdy bude). Doufám, že také předvede víc než jen líbivé postavy.
    Chuďas z Nippuru možná nepatří k tomu nejlepšímu, ale nedá se upřít zápal a snaha autorů (kresba Janiko a scénář Shinji) o lidovou delší podívanou (25 stran, myslím). Měl jsem problém tu rozeznat od sebe dvě hlavní postavy a stínování tomu moc nepomohlo. Ale určitě chvályhodný pokus.
    Malí upírci (Hayath, DanQ) jsou příjemnou změnou ve formě jonkom (stripy na stránce ve vertikálním směru), které mají být především vtipné a to jsou. Jen jich bylo málo.
    Kdo vchází do tvých snů - tak se jmenuje cosi od A. Tesaře a Z. Blaštíkové. Takhle, ono to i vypadá celkem k světu, ale velké 'WTF' nad tím, co se tam odehrává, visí jako Damoklův meč. Pořád čekám, kdy spadne, a zatím nic. Tak, to byla taková vata, protože nevím, jak to zhodnotit :)
    Kill Him(e) od Infery vypadá dobře a zkušeně, i když trochu mainstreamově (což je pro mě spíš negativní jev) a tematika love metalu mě minula v čase i prostoru. Ale bylo to svižné a vtipné.
    Příběh O panenkovi (Suwa a Pan-da) vypadá sice celkem dobře, ale k dokonalosti přece jen trochu chybí. Hlavně většinová absence pozadí. Postavy jsou ale sympatické a odlišný styl chválím.
    Temi vytvořila dlouhý steampunkově laděný příběh Čokoláda, který vypadá i díky její kresbě lahodně a nemám s ní problém.
    A na konec knihy, vtipně vložený Konec světa v úterý čtrnáctého (podle písně českých autorů zpracovali J. Liška a J. Tesař). Bratři Tesařové už za sebou nějaké ty komiksové projekty mají, takže tohle jsem bral jako příjemnou tečku; věděl jsem, co asi tak můžu čekat a dostal to. Plus dávám za vtipný obrázek se jmény na náhrobcích :)
    Zbytek komiksů různé kvality si zaslouží alespoň pochvalu, protože pustit se do jakéhokoli komiksu je běh na dlouhou trať. Někteří by měli ještě nějakou dobu možná počkat, ať se zlepší na adekvátní úroveň, ale rozhodně kreslit a kreslit.
    Celkově mám z Vějíře 3 dobrý pocit (posílám také pochvalu editorům/organizátorům za to, že dali mladým autorům šanci se projevit a ještě na to sehnali finance) a doufám, že bude nějaké příště ;)
521