Víte, co je to mít špatný den? Určitě jste jich už pár zažili, ale napadlo vás někdy, kolik špatných dnů musel zažít takový starověký Řím? Byly jich tisíce, možná desetitisíce. Jenže vy nemáte čas číst o všem, co se v dějinách Říma stalo… zvlášť když máte na práci mnohem důležitější věci. Postačí vám znát jen deset nejhorších dnů, zkrátka udělat si takový malý výlet po děsivých dějinách Říma. Máte štěstí, milí čtenáři, protože právě to vás čeká v našem dalším komiksovém rychlokurzu.

Scénář
Terry Deary
Art
Dave Smith
Obálka
Dave Smith
Překlad
Martin Hasinec
Žánry
historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-252-1925-6 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
245 x 195 mm
Stran
96
Cena
169 Kč
Originál
Horrible Histories: Rome - A High-Speed History ()
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš30.9.2013 23:51Děsivé dějiny: Řím - komiksový rychlokurz
    Jako malé opáčko římských dějin to funguje, chvílemi se podaří pár žertů, chvílemi rozhodně ne a ke konci už celá "poetika" a koncept začínají spíše otravovat. Na druhou stranu, byť se zdá pozornost na násilí jako laciné lákadlo, není špatné si trochu více uvědomit, kolik civilizací a dějinných milníků je zbroceno pořádnou dávkou krve. A ono, když si i člověk vzpomene na dějepis na ZŠ či SŠ, tak je to v podstatě jen výčet bitev a příměří. Bohužel pro tuhle publikaci se však díky jejímu humorně-historickému zaměření nabízí srovnání s Obrázky z českých dějin či Augustovým Odysseem, o jejichž grácii a vtipu si může nechat jen zdát.
  • Lenny
    Lepší jak rytíři, horší jak Egypt. Knížka vypichuje většinu těch nejprofláknutějších událostí z Říma a snaží se je zatraktivnit nejčastěji popisem různých brutalit. Najdeme tu tak založení Říma, Pompeje, požář Říma, Spartaka, Antonia s Cleopatrou atp. (do této řady mi už chyběl jen Caesar a punské války). Jako doplnění při výuce dějepisu budiž, ale nic moc nového jsem se (na rozdíl od Egypta) nedozvěděl.
    Na to, že je do publikace pro děti mi to však přišlo na pár místech až moc brutální - myslím tím různé popisy jak si dělaly z hořících křesťanů osvětlení a jak masakrovali vše živé v Koloseu.
    Trapný humor, který jsem kritizoval u rytířů tu naštěstí není a dal bych klidně 3*, ale knížka se mi po prvním přečtení takřka rozpadla (totéž se mi stalo i u Egypta), takže generalizuji o označím vazbu? (říká se tak tomu lepení?) za šunt.
    Za 30Kč z LK dobrý