Ukázka č.1
Koupit
Červ je čaromor. To je nekromant, který se prostřednictvím nejčernějších rituálů vzdal svého srdce a duše a stal se nemrtvým. Díky tomu má obrovskou magickou moc, je v podstatě nesmrtelný, ale nemá emoce a nikdy nepozná lásku.
Nejhorší je, že si Červ vůbec nepamatuje, jak se čaromorem stal. Jednoho dne se prostě s hlasitým prásknutím objevil v knihovně Černovíru - sídle legendárního Bratrstva lovců harpyjí v Praze. Spolu s „Harpyjemi" pronásleduje zlé kouzelné tvory v uličkách starobylé Prahy, kde se to magií a nestvůrami jen hemží.

Scénář
Trimbuon Beladrung
Art
Trimbuon Beladrung
Obálka
Trimbuon Beladrung
Žánry
fantasy, underground
ISBN/ISSN
978-80-905072-0-3 (Blacklichking - Tomáš Drahoňovský)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
250 g
Stran
64
Cena
199 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.2.2018 13:00Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Bylo zde již mnoho řečeno. Já třeba nehodlám jinak hanět kresbu (sám kreslit koneckonců neumím), každý má řekněme "svůj styl" a upřímně, ačkoli to působí dosti dětinsky, je tohle možná poslední, co mi vadí. Naopak, místy mi jednoduchost a expozice připomněla nejoblíbenější večerníček Edudant a Francimor. Ale to byla spíše asociace, srovnávat to raději nebudu.

    Z celé knihy čiší amatérismus (nic proti, kdyby šlo o nějaký smysluplný androš), lettering je úděsný. Po pár úvodních stránkách a expozici, kdy jsem tomu dával ještě šanci, přichází sled jednoduchých a hloupých zápletek, u kterých jsem si říkal, že autor má opravdu asi rád Dračí doupě, ale vypadá to jako hra osmiletých dětí. Ostatně, komiks působí jako by byl stvořen pro děti, dojem však kazí časté "do prdele!" a "kurva!". Ono to totiž není pro děti, ono to je jen infantilní, v negativním slova smyslu. A taky bohužel značně nevtipné.

    Celkový dojem: 20%
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš6.2.2012 23:29Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Jak jsem slibil, tak jsem ucinil a ze zvedavosti a uprimnosti/prostorekosti Trimbuona Caromora zakoupil.

    Na prvni pohled mi prijde, ze autor byl okouzlen starymi casy Excaliburu, kde v kazdem cisle byly silene detailni a ilustrovane mapicky dungeonu od Icemana a Andrewa. Na druhy pohled mam dojem, ze stejne tak byl autor okouzlen Dracim doupetem a velmi rad se staval PJ, protoze Caromor mi prijde jako podklad pro vytvoreni scenare pro DrD. Dozvime se kdo co je, kdo co umi, nejaka to pozadi, mame od zacatku cil, za kterym se grupa zene a masti haldy potvoraku vice ci mene originalnim zpusobem. Plus minus jsem se u scenare pobavil a obcas se i pousmal (treba u Kocoura v botach). A musim se priznat, ze na posledni strance jsem pocitil chvilkovou touhu precist si dalsi dil.

    Kresba, zadny zazrak, amatersky styl, ktery by me ani uz v zminovanem Excaliburu neoslnil. Az z ni pocit, jak kdyby se jednalo o prvni pokusy s tabletem, vzhledem k tomu, co ma Trimboun na svych webovkach.

    Stale plati, ze se mi nelibi obalka, nelibi se mi logo, nelibi se mi coloring, lettering a zlom textovych stranek. Skoro mam dojem, za zlom probihal pouze v Corelu, ktery byl zdarma prilozen k tabletu.

    Sakumprdum si po precteni Caromora rad vratim k Donzonu, ktery je svoji hravosti, kresbou a zpracovani proste neprekonatelny:).
  • doophy
    doophy20.1.2012 17:33Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Tento výtvor jsem přečetl na návštěvě u kamaráda a sorry, ale za tento "paskvil" by jsem nedal ani korunu. Nehezká, chaotická patlanina od dítěte které NEUMÍ kreslit! Jen mě mrzí, že nemůžu hodnotit záporně.
    Sebevědomí stvořitele (o autorovi se snad ani nedá mluvit) je tak obrovské, že mě přinutilo napsat toto hodnocení i když jinak moc nehodnotím.

  • MindReader
    MindReader20.1.2012 15:55Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Ta kresba je opravdu hrozná, včetně barev. Nemám nic proti zjednodušené kresbě, která může vypadat i dětsky (Donžon), tohle je ale prostě jenom amatérský hnus. Nečetl bych to ani jako webkomiks.
  • Drakeus
    Drakeus19.1.2012 18:18Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že kresba není hrozná. S ní jde v ruku v ruce lehká zmatenost při čtení způsobená sem tam špatně řazenýma bublinama s textem . Nicméně příběh je docela zajímavý + skutečné reálie pražské + jména monster = 35%
  • Le Porello
    Le Porello18.1.2012 19:44Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    OK, dlouho jsem se k tomu nemohl odhodlat, ale komentář samotného autora mě k tomu doslova dokopal.
    Čaromor je opravdu unikát.
    Vypadá, jako by ho napsalo a nakreslilo osmi, maximálně dvanáctileté dítě. Děj je sice přímočarý až prostý, ale provedení z něho dělá velice zamotaný a těžko čitelný spletenec, což je u akční fantasy trochu problém. Netvrdím, že v něm nejsou vtipné momenty a i některé souboje jsou celkem zábavné, ale pokud se to pak opakuje víceméně furt dokola, je to pouze únavné.
    Celý komiks je na úrovni kreslení si o přestávkách na základní škole, ale to je podle mne v pořádku, pokud si to někdo pak vydá vlastním nákladem, jak jsem pochopil i u tohoto dílka.
    Zajímavé je neumětelské kresbičky z komiksu srovnat s velkoformátovýmy kresbamy, které má autor na své webové stránce, to je docela velký rozdíl.
    Dále mě zarazilo sebevědomí a drzost autora, ohodnotit si vlastní výtvor sto procenty...
    Jinak jsem si naštěstí Čaromor koupil s předvánoční slevou, dát za to dvě stovky by mě asi dost zamrzelo, za 150,-Kč i s poštovným to beru jako raritu:-)
126
  • Trimbuon
    Trimbuon24.2.2012 18:26Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Díky Demnogu :) Jsem rád že se ti Kocourek líbil. S dračím doupětem ses taky trefil, to mám opravdu moc rád :) S tabletem ale nepracuji, kreslím vše růčo a skenuji.

    Jinak sem Čaromorovi udělal stránku na facebooku. Jsou tam detaily ze světa Čaromora, ale i věci o komiksu obecně (v rubrice "Komiksová policie" se vždy zaměřím na výtvarnou kritiku jedné konkrétní stránky z vybraného komiksu. V příspěvku "Slepice nebo vejce" přináším nezvratné důkazy :) že podstatou dobrých komiksů je kresba atd.

    Jinak tam bude v internetové podobě vycházet na pokračování 2. díl Čaromora - Obléhání Prahy, líčící okskou invazi v Praze. Už sem tam dal, jak asi bude vypadat obálka. Budu rád za vaše připomínky a srdečně vás zvu na návštěvu:

    http://www.facebook.com/pages/%C4%8Caromor/237074826375129?sk=wall
  • Drakeus
    Drakeus3.2.2012 13:35Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Trimbuon: ackoliv jsem se puvodne nechtel do teto "prestrelky" zapojit....po precteni vsech komentaru proste musim na vas komentar:Scénáře mě vůbec nezajímaj. Když je komiks hnusně nakreslenej, tak ho prostě nečtu pokud by jsme toto aplikovali na vaseho Caromora, momentalne by jsme se tu s vama nebavili, protoze by nebylo o cem. Jak uz jsem vam kdysi napsal, mel by jste zacit rozlisovat mezi publikovanim na internet a publikovanim verejnosti (po ktere navic chcete aby si vas vytvor koupila). Musite cekat ze ne vsichni budou obdivovat vase umeni...a zustanete tak hluboce nepochopen ve sve snaze otevrit ostatnim komiksovym fanum oci a donutit je vylezt z ulity vsednosti.
    Jen pro vasi informaci Caromora jsem chtel videt kvuli pribehu.
  • Kapis
    Kapis mecenáš30.1.2012 08:46Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    by mě zajímaly ty "jadrnější termíny" :D

    Myslím si, že kdybych něco nakreslil a vydal, tak bych hlavně nechal hodnocení na ostatních......
  • Trimbuon
    Trimbuon29.1.2012 22:04Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    to doophy: Já miluju fantasy (boje s meči a sekyrami, magii, kouzelný předměty a zvířata). Hlavně teda akční fantasy. Z knížek mám strašně rád třeba Zabíječe od W.Kinga, z her Diablo II...RPGéčka, boje v tunelech plných skřetů... Chtěl sem proto udělat komiks pro všechny fandy takovýhle fantasy a hlavně pořádných masiček (v komiksu se objevují bojovní trpaslíci, skřeti, čarodějnice, vlkodlaci, nekromant, kocour v botách, magické poklady, nestvůry, nemrtví, démoni, draci...).
    Pravdou je, že kvůli „jadrnějším termínům“ v zápalu boje, je komiks spíš pro starší děti, ale horní věková hranice není stanovená.
    Čaromor je ale prostě určenej pro všechny komiksový fandy jako sem já sám. Mě osobně taky nezajímá, co je to za žánr, nebo jestli je to pro děti nebo dospělé, nebo jakým stylem kresby je komiks nakreslený. Jak už sem napsal, mám rád, když je kresba dobrá a autentická, to je pro mě hlavní a o to sem se snažil i při kreslení Čaromora.
    O kresbě Čaromora už bylo řečený dost. Já sem se snažil, aby byla co nejlepší a s výsledkem jsem 100% spokojenej (jinak bych to ani nevytisknul:). Je to prostě přesně takový, jaký sem chtěl, aby to bylo, a to sem dost velkej puntičkář:). Zda se mi to povedlo, posuďte sám, i když váš názor už znám :)
    to MindReader: je mi líto, ale váš způsob uvažování je na mě trochu moc komplikovaný. Při hodnocení komiksů je pro mě nejdůležitější, jestli je kresba dobrá nebo špatná a je mi úplně jedno, jestli já nebo kdokoliv jiný je nebo není „z branže“, nebo jestli jde o „světovou kresbu“ či lokální dílko.
    to Draco nobilis: rád vám nějaké půjčím... ale raději nakreslím:) Trollové jsou pakáž.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin29.1.2012 21:41Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Trimbuon: Já Vám upřímně závidím Vaše sebevědomí. Pár deka by se mi taktéž hodilo, na válku s trolly.
  • MindReader
    MindReader29.1.2012 19:58Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Tenhle argument se ale většinou používá na někoho, kdo nepracuje v branži a kdo při porovnávání své a světové kresby dokáže s vážnou tváří říct, že se mu jeho kresba líbí více. :D
  • doophy
    doophy29.1.2012 19:56Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Máte to v hlavě asi srovnané, ale bohužel jsem Vašemu géniu nějak neporozuměl a tak jsem se chtěl zeptat. Pro jakou cílovou skupinu je Vaše "dílo" určeno?
  • Trimbuon
    Trimbuon29.1.2012 18:40Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Hmm, to by tedy znamenalo, že abyste mohl komiksy hodnotit, musíte umět skvěle kreslit (například i vy?:). Toto je mé skromné hodnocení co by komiksového fandy a sběratele. To, že se mi Čaromor líbí také, může a také nemusí být moje osobní zaujetí, to je pravda. Na mém hodnocení komiksů to ale nic nemění :)
  • MindReader
    MindReader29.1.2012 18:13Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    To kritizování 99% produkce všech comicsů bych si, s vaším výkonem na této knize, raději rozmyslel.
  • Trimbuon
    Trimbuon29.1.2012 17:43Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Co mi na komiksech nejvíc vadí

    Píšu tohle obecný hodnocení, protože většinu komiksů řadím pro jejich „průměrnost“ spíš do určitých skupin a příjde mi ztráta času každý z nich mechanicky hodnotit 1-40%. Komiksy hodnotím ZÁSADNĚ z výtvarné stránky (tj. styl kresby a míra autenticity obrazového zpracování). Scénáře mě vůbec nezajímaj. Když je komiks hnusně nakreslenej, tak ho prostě nečtu, i kdyby ho napsal sám Bůh (nedělá mi to dobře:). Tady sou věci, který mi na obrazový stránce komiksů nejvíc vaděj:

    1.) Inťošárny (Intelektuální snobismus). Tyhle komiksy se tvářej jako strašný umění. Styl kresby vychází z trendů současného umění, kde je kritérium kvality divnost a „ŠMOUHA“ = neurčitý tvar z rozostřenými obrysy. Typickými inťoušskými komiksy jsou třeba Alois Nebel, Ještě jsme ve válce, Chyba. Typickým znakem „umča“ je taky samoúčelnost tvarů. To mi vadí třeba na Hellboyovi nebo na některejch Sin City. Inťošský témata se taky rekrutujou z uměleckejch VŠ. Upřímně mě zaráží jak dlouho už se drží trend myslivců, lesů, honů, a vůbec obdiv k postavám z 19. století, indiánům a kovbojům či „banální témata z všedního života“.

    2.) Mainstream (komiksový průmysl a konzum). Valná většina komiksů. Komiksy vypadaj jako by je kreslil jeden člověk, vše ve smyslu „neurazí ani nepotěší“. Je to totální průměrnost a klišé (= kopírování zažitých schémat a vzorů). Efektní obálka od profíka maskuje často až amatérský obsah, nakreslený ryze za účelem sériové výroby a zisku. Sem pro mě spadá třeba 100 nábojů, když to vemu podle abecedy, až po všechny Preachery, Punishery, Hitmanny, taky Omnibusy, některý Batmanny a Spidermanny nevyjímaje... Komiksům taky neprospívá, když se na nich podílej „týmy odborníků“. Ztrácí se tak jednotný výraz a autentičnost. Barevnost není vybarvování.

    3.) Rutina (zmechanizovaná kresba). Typickým příkladem je Asterix. Skvěle stylizované postavy, skvělá jména, ale totálně mechanicky nakreslený příběhy. Nic mě nikde nepřekvapí, furt jedno a to samý. Základní schémata jsou jenom variována a kopírována. Patří sem taky třeba CL – všichni ti černobílí Conani... Taky Simpsnovi, Futurami – ty nemaj s původním výtvarníkem vůbec nic společnýho a příběhy, to je zas holý řemeslný kopírování bez šťávy.

    4.) Jde mimo mě – okruh komiksů, kterým neupírám sílu a autentičnost, ale z hlediska kresby nebo námětu mě prostě nezajímaj (Garfield, Tintin...).

    A co je podle mě kvalitní? Díla skutečných tvůrců, která se vyznačují jedinečností až solitérností. Syrovou pravdivostí a originálností kresby. Upřímností bez snahy cokoliv kopírovat nebo si na něco hrát (z těchto pohnutek jsem také vytvářel komiks Čaromor:).
    Seznam kvalitních komiksů (je krátký, protož dobrých věcí je málo:): Rychlé šípy (J.Fišer), Čtyřlístek (do 90.let), ABC (F.Kobík: Galaxie, Vzpoura mozků, Žlutá planeta), Kája Saudek (Arnal, Lips Tullian), J.Grus (i když po 2 stránkách čb Volemana dostávám epileptickej záchvat, to se prostě nedá číst:). Ze zahr.autorů: Bryan Talbot, Moebius.
  • Trimbuon
    Trimbuon27.1.2012 10:25Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    :) dík. Ale abych text taky kreslil to bys fakt nechtěl, píšu strašně:) A kreslit jenom tužkou už mě taky nebaví :) Navíc si myslim, že dělat černobílý komiksy je škoda a tak trošku ztráta času :)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš22.1.2012 11:45Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Libilo by se mi fakt vic, kdyby bylo jen v tuzce a lettering byl rucni, jak jsi zvykly:).
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš22.1.2012 11:44Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    to Trimbuon: videl jsem v Krakatitu, potezkal v ruce, nekoupil:). Odradily me coloring a lettering, kresba by podle me bez tech barevnych ploch byla ok. Ale jak si ctu tvoje komentare, tak az budu mit cestu kolem, tak si Caromora koupim i pres to super-dupr giga hnusny logo na obalce. Mam z toho pocit, ze Caromor zije v kanale.
  • Trimbuon
    Trimbuon21.1.2012 13:19Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Rozhodl jsem se odtajnit poslední zákoutí mé komiksové laboratoře a zabít tak poslední hřebík do rakve komiksového fainšmekra.
    Tohle je Dub komiksových rozkoší – opravdová komiksová lahůdka jen pro ty nejnáročnější...

    http://www.blacklichking.com/dub_komiksovych_rozkosi.html

    ... a komu ještě neslezly nehty a nevylínaly chlupy na zádech, je tu něco pro uklidnění – Peklo:

    http://www.blacklichking.com/peklo.html

    Doufám, že se mi podařilo posunout laťku zase o něco výš :)
  • doophy
    doophy20.1.2012 17:24Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Sorry, ale te
  • brkowycz
    brkowycz20.1.2012 17:11Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Trimbuon: Koukal jsem se na tvoje stránky do galerie na ty černobílé kresby, skoro se ani nechce věřit že by je kreslil stejný člověk jako Čaromora. Ty se mi líbí a evidentně kreslit umíš, ale ten Čaromor je prostě příšernej. Těžko říct, možná by byl snesitelnej ještě černobílej, ale ty barvy, to je jak z malování.
  • Trimbuon
    Trimbuon20.1.2012 13:27Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Tak sem ještě na Čaromorův web dal pár „těch nejhustších“ stránek z Čaromora v super kvalitě pro ty kdo ho ještě neměli v ruce (mrkněte i do galerie):

    http://www.blacklichking.com/komiks.html

    A ať už mi nikdo neříká, že neumím kreslit!!! :) :) :)
  • Trimbuon
    Trimbuon18.1.2012 19:56Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Jak už sem napsal, to ohodnocení 100% jsem bral s velkou nadsázkou,
    už sem to dal pryč a jestli sem tím kohokoliv pohoršil, tak se tímto omlouvám.
    Jinak pokud chcete, si můžete Čaromora objednat přímo u mě na www.blacklichking.com
    a je možný se domluvit na nějaké té "předvánoční slevě",
    jak poznamenal kolega Le Porello :)
  • Trimbuon
    Trimbuon18.1.2012 19:30Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    :) to byl fór
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš18.1.2012 19:28Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Tak dodatečné vysvětlení autora beru, ale dát si sám sobě 100% ? Nezlobte se mistře, ale to nevypadá moc košér :-(
  • Trimbuon
    Trimbuon18.1.2012 19:09Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Poslední dobou jsem sklidil kritiku za výtvarné zpracování a styl kresby mého komiksu Čaromor. Shrnu teda a doplním to,
    co už sem napsal v reakci na recenzi http://www.komiks.cz/clanek.php?id=1803

    1.) to sawtooth: cílová skupina – jsou všichni fandové (akční) fantasy. Je to akční fantasy se spoustou bojových scén, magie, kouzelných tvorů a předmětů.
    + díky používání jadrnějších výrazů k popisu bojového zápalu je Čaromor spíš „Čtyřlístkem“ pro starší děti a dospělé.
    + prostředí zasazené do současné Prahy (i koalice lidí a démonů má svá slabá místa).

    2.) Styl a kresba. Při tvorbě Čaromora byla pro mě nejdůležitější jeho výtvarná podoba. Jako pro výtvarníka je pro mě základem dobrého komiksu vysoká úroveň výtvarné stránky. Jenom ilustrovaný příběh mi prostě nestačí. Proto sem chtěl aby Čaromor byl hlavně „uměleckým“ zážitkem a pastvou pro oči. Než jako ilustrované příběhy chápu komiks spíš jako obrázky s dějem.

    Zkoušel sem, kam až je možný v kresbě zajít a tady je přehled mých základních (byť trochu neortodoxních) postupů:

    a) jednotlivé scény neodděluju klasicky předem předrýsovaným rozčtverečkováním. Někdy je mezi scénama třeba jen čára, někdy (turnaj Temná výzva) třeba vůbec nic. Okénka mě nebaví rýsovat ale rovnou kreslit, takže jsou pokřivená, někdy schválně padají (a to se mi MOC líbí :)) někdy posloupnost určí prostě logika děje.

    b) každá stránka je originál: každá stránka vyžaduje specifický způsob čtení. V Čaromorovi chybí jednotný systém, který by řídil způsob čtení, posloupnost okének a bublin. Převládá ale klasika zleva doprava a když už, tak šipky a číselné pořadí.

    c) v jednotlivých okýnkách mě baví experimentovat s různými pohledy a s „kamerou“. Baví mě měnit měřítka (velké vs. malé postavy).

    Obecně tyhle věci sice brání úplně plynulému a pohodovému čtení, zase je to ale výtvarně zajímavé a o to mi hlavně šlo.
  • sawtooth
    sawtooth20.12.2011 07:30Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    Nechci to nějak odsuzovat, když sem to neměl v ruce, ale vypadá to na první pohled opravdu hrozně a zajímala by mě cílová skupina. I nad tím příběhem mi zůstáva rozum stát.
  • karel
    karel mecenáš13.12.2011 19:00Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    TO VYPADÁ PEKELNĚ