Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
V roce 1976 se polský kreslíř Grzegorz Rosiński spojil s významným belgickým scenáristou Jeanem Van Hammem, aby vytvořili společný komiks. Když hledali vhodné téma, rozhodli se pro historickou látku, protože Rosiński měl oprávněné obavy z tehdejší polské cenzury. Oba měli slabost pro Vikingy, a tak Van Hamme napsal třicetistránkový příběh z raně středověkého Norska, který pod názvem Zrazená čarodějka vyšel v roce 1977 na pokračování v belgickém týdeníku Tintin a o rok později také v polském časopise Relax. Vyprávění plné odkazů na severskou mytologii líčilo dobrodružství mladíka jménem Thorgal, který se má proti své vůli stát nástrojem pomsty rusovlasé čarodějky. Příběh měl sice otevřený konec, ale jak Van Hamme později přiznal, s dalším pokračováním příliš nepočítal.

Scénář
Jean Van Hamme
Art
Grzegorz Rosiński
Obálka
Grzegorz Rosiński
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7447-159-9 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
208 g
Stran
48
Cena
159 Kč
Originál
Thorgal #01: La magicienne trahie (Lombard, 1980)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš17.12.2020 06:45Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Historicky prvý diel fenomenálnej európskej ságy bravúrne miesiacej motívy a prvky zo sci-fi, rozprávok a drsných vikingských eposov. Paradoxne, hoci je to prvý diel (vôbec prvý raz vyšiel v časopise Tintin v r. 1977), v češtine vyšiel až v roku 2012, teda 22 (!) rokov po Dítěti z hvězd, ktoré v češtine vyšlo ako prvé v rámci série Thorgal (hoci sa paradoxne jedná až o siedmy diel v poradí). Zrazená čarodějka tvorí spolu s Ostrovem v ledových mořích v podstate jeden dvojpríbeh a navzájom sa šikovne dopĺňajú. Je to nečakané, lebo Rosinski/Van Hamme pri tvorbe jednotky netušili, že sa im to postupne rozrastie na takú gigantickú ságu. Vtedy to žiadna jednotka nebola; malo ísť o jednorázovú spoluprácu. Áno, koniec je síce otvorený, ale faktom je, že páni sa už nemali nikdy viac stretnúť. No po výbornom prijatí medzi fanúšikmi museli. A vytvorili jeden z najlepších európskych komiksov, ktorý dnes má desiatky sequelov, spin-offov a rip-offov. Hoci pri písaní Zrazené čarodějky Rosinski a Van Hamme zrejme netušili, kto je Thorgal v skutočnosti zač, už v nej opatrne naznačili, že s ním nie je všetko v poriadku. Po vizuálnej stránke ide dodnes o podmanivé dielo. Ako som napísal, Zrazená čarodějka pôvodne vyšla časopisecky, až neskôr bola vydaná v samostatnom zošite a aby bola o čosi dlhšia, bol k nej dodatočne pridaný (s hlavným dejom nesúvisiaci) príbeh Téměř v ráji, ktorý dokonale ukazuje silu Thorgalovho sveta: hrdina putuje nemilosrdnou snežnou pustinou, jeho a koňa napadne svorka vlkov a zrazu sa prepadne (doslova) do iného sveta, ktorý je nad naše chápanie. Do sveta rozprávkového, v ktorom existujú čary a mýty (oceňujem brilantný koniec, síce som ho čakal, ale aj tak). Práve táto fantastická žánrová rozmanitosť ságe dodáva chutnú šťavu.
  • trudoš
    trudoš editor18.8.2019 07:47Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Možná ze mě mluví nostalgie, ale podle mého názoru jde o parádní rozjezd jedné z nejlepších fantasy sérií. Příběh možná není dokonalý a spíš než promyšlený scénář připomíná komiksovou adaptaci nějaké povídky Zlatého věku, ovšem v roce 1977 byl Thorgal ještě ve vývinu a jeho největší sláva měla teprve přijít, takže nejistá ruka spisovatelova je zcela pochopitelná. Přesto je znát, že do toho Jean Van Hamme dává všechno, pročež děj Zrazené čarodějky doslova hýří nápaditostí a odhadnout, co bude následovat za dalšími dvěma stranami je prakticky nemožné. Maličkým problémem je, že při zpětné rekapitulaci nedávají skutky některých postav až tak úplně smysl, to však klidně může být jen můj osobní dojem. No, a ačkoli se Grzegorz Rosinski v prvním albu teprve rozjíždí, lze už i tak snadno pochopit, proč po pár letech uhranul celé Evropě.
    Epizoda Téměř v ráji je pak takovou třešničkou, která pěkně definuje charakter dalších Thorgalových dobrodružství - fantasie, zmar a nelehký to lidský úděl.
  • JohnyG
    Jistě, Thorgal je klasika a v dějinách komiksu mu patří uznání, ale dnes už nevzbudí emoce a nemůže v rámci žánru soudobé produkci moc konkurovat. Kresba je prostě dobová a fantasy příběh využívající seversko-mytologické motivy je naservírován jednoduše až naivně.
  • Pán rostlin
    Pán rostlin13.2.2018 13:39Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Není to alespoň pro mně taková bomba jak Dítě z hvězd (Kov, který nikdy neexistoval je děsnej doják, já vim...:), ale dá se to. Ne, já to zlehčuju, ale co se mi tady líbilo byla kresba, dva příběhy v jednom svazku, a proč vlastně Thorgal nezabil toho krále Vikingů? Je to holt charakter...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.1.2018 11:40Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Jako první ze série je to pecka a dobře vyšlo i vydání prvního Thorgala ve dvou příbězích. Kratší dějový rozsah s přičtením 70. kresby a stylu to nenudí. Oba příběhy vás vrhnou do děje a na nic se neptají. Prostě Thorgal JE, tečka, žádná geneze a postupné odhalování. Postava je etablována ve svém světě a my tomu věříme. Navíc máme dva příběhy a každý posouvá hranice kupředu. Za mě slušná práce. Pro mě minus je výraz a kresba samotného Thorgala, je vidět, že to teprve začínalo a až postupně Thorgal získává svoji danou postavu.
  • sedw
    Příjemné čtení, sice se nejednalo o žádnou bombu, kterou jsem čekal, ale úvod povedený a hlavní hrdina je poměrně sympaťák. První příběh však příliš o kvalitách komiksu nepřesvědčil. To druhý již byl o něčem jiném a po jeho dočtení jsem pochopil potenciál této série. Určitě dám šanci i dalším ještě sehnatelným dílům.
  • kaylin
    Mé první setkání s Thorgalem v češtině, což je na jednu stranu trochu smutné, ale na stranu druhou musím říct, že jsem si to neskutečně užil! Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/106-thorgal-1-zrazena-carodejka-80.html
  • Kabukiman
    Kabukiman1.2.2013 17:58Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Souhlas s ostatníma komentářema.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš18.6.2012 22:42Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    V podstatě nemám už moc, co napsat. Druhý příběh již byl v Crwi2 #6, takže je jedině fajn, že ho teď mají Thorgalovci pěkně v albu a je dodrženo původní vydání. Zrazená čarodějka je skutečně v porovnání s pozdějšími příběhy poměrně slabá vizuálně i scénářem, ale mám pro Thorgala prostě slabost. A upřímně tam, kde je Thorgal slabý, stále v pohodě přečůrá spoustu jiné fantasy produkce. Scénář druhého příběhu je sice možná předvídatelný, ale přeci jen už lepší a v kresbě je obrovský skok, především v detailech a propracovanosti figur i pozadí. Další díly vřele vítány, teď už by se konečně mohlo dostat na dokončení cyklu Země Qaa
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš10.6.2012 15:41Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Prvý príbeh je naozaj slabý, málo premyslený a nezáživný. Veľmi na tom cítiť, že sú to ešte len neisté začiatky. Druhý príbeh tento komiks zachraňuje. Síce sa nejedná o nič svetaborné, ale nápad to má dobrý.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš30.5.2012 09:24Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    159,- kaček v základu? Musel bych bejt uslintanej retard nebo milovník leskyma abych tohle nekoupil. Pravda, Rosinsky ještě neni thorgalovsky vykreslenej a Thorgal chvilkama vypadá jako mongol s žabíma očima a je vidět že se ještě hledal (no prostě to ještě tolik neuměl, řekněme to na plnou hubu)ale už to má thorgalovskou jiskru.Druhej příběh je sice klišé na entou a fantasy brak, prostě příběh kterej jsme viděli asi už milionkrát a jeho pointa je lehce uhodnutelná dřív než řeknete "RIKOLAAA", ale přesto je to v podání Van Hamma příjemnej příběh. První příběh lepší průměr, ale opět, je to Thorgal, má to atmošku a chlapci jsou dobré duo a já se ani vteřinu ne(nu)udil...Dobré 75%
  • Toe
    Toe admin22.5.2012 20:50Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Čtyři hvězdičky za druhý příběh, jinak jsem vždycky měl ze Zrazené čarodějky smíšené pocity, hold začátky, no... ;)
  • Fry
    Fry admin1.5.2012 15:48Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Thorgal #01: Zrazená čarodějka - Klasická fantasy, která nezklame. V prvním příběhu "Zrazená čarodějka" se Thorgal stane nástrojem pomsty jedné čarodějky, aby se mu v příběhu druhém ("Téměř v ráji...") naskytla možnost žít věčně, ale pouze pod povrchem země. Ve výsledku se tedy jedná o skvělý sešit a klidně bych si dal hned pokračování ... Za mě 4*!
  • erik
    Obidva príbehy mi silno pripomenuli Conana. Evidentne nevykreslený prvý príbeh predstavuje úplne klasickú fantasy brakovku, druhý, ktorý vznikol neskôr, je vykreslenejší, zato dejovo o nič nejde, je to taká časová hračička. Napriek tomu mi neprekážalo, že som si to kúpil a prečítal.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.3.2012 22:33Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Lehce nekonzistentní, ale jinak celkem sympatické dílko z vikinského prostředí. Komiksů z konce 70. let se vždy docela bojím, ale tady jsem se po pár stránkách bát přestal.

    Celkový dojem: 70%
  • royan
    U Zrazené čarodějky je vidět, že se autoři komiksu ještě trochu hledali. Scénář mi nepřijde úplně zcela logicky poskládaný, Rosinskeho kresba je zde taktéž ještě nevykreslená, přesto se jedná o solidní rozjezd (75%). To druhý, po třech letech dokreslený příběh, aby album mělo standardních 46 stran je už o poznání lepší a vylepšuje tak celkový dojem z celého alba (95%).
  • Azalin
    Azalin mecenáš21.2.2012 19:37Thorgal #01: Zrazená čarodějka
    Jeden z mých nejoblíbenějších Thorgalů. Mám ho sice (jako jediné album) i v polštině, a druhá povídka vyšla kdysi v CRWi (pravda, v o dost horší černobílé podobě), ale Thorgala je potřeba podpořit, snad Albatros vydrží a třeba další díl vydá ještě letos. Navíc je tohle album o dvacku levnější než ty předchozí. No nekupte to.
1940212
Četl/a (100)
2Hitman3, adevr, autokineton, Becko, ben_bella, bierce, binnmode, borknagar1, Bronn, calvin10, cobe, Crics, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Deckard, DEmnoG, Doctorow, Dzoglik, emanek, erik, farnhajt, figis, Filios dVekerec, Final, flipflop, foudy, Fox01, Fry, Georgíno J., Golem, Hades, house192, hypermlok, Ianus, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, james dixon, japes, Jestrab2, jiskra, JohnyG, Joshua_T, kallenved, kaylin, Keno, Kraken, kubosos, Ladinek82, lantan1, Leonardo, Lobok257, Mariohurbanek, mart.in, mgeralt, Michigan, Mitthrawnuruodo, monte walsh, motycond, Moyek, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, Nexis, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Paldini, Pán rostlin, pechna, Posluš, radimisko, RadimNemec, raimi, RaptoR, Raul, rooty, Schirru, Schramm, sedw, SHORTY, Spacecore, spagr, t0mas, T3ss, tacmud, the.kasztan, Toe, trudoš, Velkej šéf, vranakx, VXP, Zbysek2410, zgrywus
(189)
2Hitman3, 2scha, 5555, adam.ra, adevr, Alfred, AlienDr, arnecht, Ashek, autokineton, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, Benji, bierce, binnmode, blackJag, bmc75, bobo666_2005, borknagar1, bourgeois, Bozhi, Braindead, Bubsy, Buchtic, burzum, Cabal, calvin10, calviti, cobe, Corvus, Crics, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Darker, davidek, Davidos402, DAxik, Deckard, DEmnoG, Dinik, disclose, Doctorow, doophy, DracoAn, Dzoglik, emanek, Erich, erik, farnhajt, fel68, felis, figis, filemon, Filios dVekerec, Final, flipflop, Fox01, Fréza, Fry, Georgíno J., goldschmidchen, Golem, gongon44, Grebenda, grinder, Hades, Hamichal, herbert, herrman, horaczhlinska, house192, Hulik, hypermlok, illy, IndyP, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jabba, james dixon, Jestrab2, jiskra, jjjirik, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kapis, karel, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, KLAUN_DOMINANT, komik.sx, krabtech, Kraken, kubosos, Lenny, Leonardo, lifi, listr, Lobok257, Lojza, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, Markyz de Sade, Marvin, matohan, matrosh, MB, mcleek, mgeralt, Michal Opitz, mikado, MIKER65, mikina, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monty.cl, morbn, Moyek, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, Nexis, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, o2t2, ohromno, oleav, Pafnuc, Paldini, pavel, pechna, pennywise, Poseidon1978, pršiplášť, Radek Blacksad, radimisko, RadimNemec, raimi, RaptoR, razielus, Ricarderon, rooty, Rumburaq, Ruw, Saran, SASAN_KING, Schirru, Schramm, sedw, SHORTY, Skot, Slávek, sleepless, spagr, stnly, strougy, suricattaontheway, T3ss, tacmud, the.kasztan, Toe, Toren, trudoš, tulipstros, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, vranakx, VXP, willis, Wiruss, worf, xai, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, Zíďas
Chce (6)
Blacklarch, Černá Krysa, fusnix, Grynca, Mistak, Premek
Shání (2)
afri, Mistak
Nabízí (2)
adam.ra, Fox01