Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Storm patří ke kultovním evropským komiksům. Jeho autor, kreslíř Don Lawrence, vytvořil imaginativní svět, v němž je hlavní hrdina vrhán z dobrodružství do dobrodružství v rafinovaných příbězích, které jsou rozděleny do dvou cyklů. Na úspěchu příběhů se významnou měrou podílel i scenárista Martin Lodewijk.
První české vydání Storma uvádíme chronologicky desátým příběhem, jímž začíná cyklus Kroniky Pandarve. Storm ovlivnil celou generaci výtvarníků, věnujících se žánru science fiction a science fantasy, zaslouženě se tedy dostává do rukou i českým příznivcům komiksu.

Scénář
Martin Lodewijk
Art
Don Lawrence
Barvy
Don Lawrence
Obálka
Don Lawrence
Překlad
Martina Loučková
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
fantasy, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7447-205-3 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
207 g
Stran
48
Cena
159 Kč
Originál
Storm #10: De Kronieken van Pandarve - De Piraten van Pandarve (Big Balloon, 1983)
  • choze
    Souhlas s Ivanem. Značně přeceněná záležitost. Pulpová kresba pěkná, ale scénář nudí - postavy s nulovými charaktery procházejí nezajímavým dějem a vedou dialogy, které bolí. Pulpová naivita je jedna věc, nezáživnost druhá. Utkví jen velrybaření na oběžné dráze.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš10.12.2020 09:37Storm #10: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve
    Storm (nemýliť s legendou z Bubliniek) to má u nás komplikované. Hoci ide o európsky kult, prvý raz vyšiel v Čechách iba v podobe malej ochutnávky: v roku 1993 v časopise Comics Arena. Potom sa k postave vrátilo až CooBoo v roku 2012 (!), keď vydalo album Piráti z Pandarve. A potom v roku 2019 Crew vyslalo do sveta zbierku obsahujúcu prvých 5 príbehov. Album z roku 2012 na to išiel podobne čudne, ako svojho času iná európska klasika vydávaná českým vydavateľom - Thorgal. Aj z toho u nás prvýkrát vyšiel prekvapivo nie prvý diel, ale až siedmy (!). U Storma bola situácia podobná, keďže CooBoo sa rozhodlo čitateľov so Stormom zoznámiť prostredníctvom s jeho v poradí až desiatym (!) dielom. U Thorgala to nevadilo, pretože bola rafinovane vybratá časť, ktorá bola v rámci série prequelom a tak paradoxne siedmy diel pôsobil ako prvý. U Storma sa bohužiaľ nič také nekoná a má to približne rovnaký účinok, ako keby ste nikdy nepočuli o Star Wars a zrazu by vám ktosi pustil 20 minút zo stredu Epizódy IV a nadšene sa vás pýtal, čo si o nej myslíte. Viem, že desiaty diel mal byť v rámci ságy novým začiatkom, ale stále to pôsobí ako keď vás hodia do vody a neviete plávať. Album Storm: Piráti z Pandarve je vytrhnutý z kontextu a ak ste o ňom doteraz nepočuli a toto bude vaše prvé stretnutie s ním, tak sa obávam, že bude zároveň aj posledným. Možno ak by som sa s ním kedysi stretol ešte ako dieťa, bol by dnes mojou srdcovkou. Lenže nestretol. Hlavný hrdina je nijaký, ani ostatné postavy nezaujmú. Ukecané, ťažkopádne, napriek množstvu akcie statické a nezáživné. Svet Pandarve je ťažšie zrozumiteľný, často som sa v ňom strácal. Scenár pritom bol paradoxne jednoduchý, povedal by som až naivný (v čele s umelými dialógmi „Ó, mí věrní služebníci!“). Body k dobru dávam za nostalgiu (cítil som sa znova ako chlapec, ktorému otec v 90. rokoch zo zahraničnej cesty doniesol exkluzívny zahraničný fajnový komiks a ja som pri jeho čítaní nedýchal) a za krásnu, podmanivú vizuálnu stránku. Inak si myslím, že Storm fakt poriadne zostarol (asi ako Rahan).
  • Lobok257
    snad jednou vyjde celé např. v MDEK...
  • čozek
    Škoda, že to lidi patřičně nedocenili. Mohly vyjít i další, ještě lepší příběhy....
  • louza
    Klasické pulpové sci-fi dobrodružství jaké známe například z Burroughsovského marsu. Hrdiný rek a lepá děva jsou uneseni zlotřilým panovníkem. Na svých cestách potkávají spoustu zajímavých postav a silou své pěsti se proderou až na vrchol. Pěkně šlapající příběh plný zvratů je poháněn realistickou kresbou, kterou ze soudobých malířů může dostihnout snad jedině Alex Ross. Kresba, nebo spíše v tomto případě malba odkazuje díky ročníku autora na solidní retro práci frazetovského charakteru. Je neuvěřitelné, že pro české čtenáře za téměř tři dekády dosud vyšlo pouze jedno a půl alba této nehynoucí klasiky.
  • lemon_zobak
    Krásně naivní retro sci-fi, plné skvělých a nápadů.Kromě toho má album jen asi 50 stránek takže tam nejsou žádná hluchá místa.A ta krespa je taky pěkná.
  • Norri
    Takový ten styl sci-fi, který je v tak daleké budoucnosti a tak vzdálené galaxii, že tam všichni chodí oblečení jako ve starověku a technologie má design ze středověku. OK, s těmito pravidly hry nemám problém :-) Kresba, která je vychválená v úvodu, je skvělá. Příběh se rozjíždí slibně, ale není je úplná bomba. Škoda že tomu čtenáři nedali šanci anebo že to vydavatel více nezpropagoval. Ale Thorgal je lepší a taky se nechytil, bohům žel. Lov velryby je naprosto geniální!
  • trudoš
    Je úchvatné, jak dokáže být tento osmačtyřicetistránkový komiks nabitý zvraty a akcí víc, než kdejaký moderní komiksový román. Autorům rozhodně nechybí fantazie, což je ve výsledku asi největší kouzlo Storma - nemluvě o naprosto dokonalé kresbě/malbě. Horší je to s příběhem. Když si odmyslím neznalost předchozích devíti alb, je to především nutnost přijmout fakt, že je zde prakticky všechno možné. To by mi ani tak nevadilo, kdyby tím autoři často netahali králíky z klobouku, aby nahráli hrdinům absurdně do ruky. Přesto má komiks nepopiratelné kouzlo, které by bylo o to větší, kdybych měl možnost přečíst si i ostatní příběhy. A taky kdybych se k nim dostal o dvacet let dříve. Je otázkou, nakolik Storm dokáže dnes oslovit současné mladé čtenáře, kteří jsou zvyklí na zcela rozdílný styl vyprávění. Nic to však nemění na tom, že je právoplatně legendou. Škoda jen, že další legendou, kterou nebudeme mít možnost v našich luzích a hájích spatřit kompletní.
  • Schramm
    Příběh vlastně dneska už poměrně obyčejný až fádní, klasická dobrodružka, taková dneska už oldschool sci-fi záležitost. Čte se ovšem dobře a baví. Co je na téhle věci ale špička, to je skutečně excelentní kresba! Komiksovému trhu dominuje americká produkce, které je sama hodně rozmanitá, čas od času je ale vysloveně osvěžující proložit to něčím úplně jiným. Storm mi v tohle strašně sednul a rád bych si to přečetl celé. Což je bohužel asi jen zbožné přání. Byť třeba s ohledem na hodnocení tady po Stormovi jednou sáhne Crew, až nebude čím plnit Mistrovská díla evropského komiksu. Nezlobil bych se.
  • xflori01
    V červnu jsem byl překvapený, když jsem viděl, že tento komiks bude jako bonus v červencové Pevnosti. V životě jsem o něm neslyšel. Ale 84% (zde na comicsdb.cz) mi řeklo, že nebude špatný, takže jsem si ho v červenci s Pevností koupil. A byl jsem mile překvapen. Sice těch 48 stran je málo, ale co. Je vidět, že komiks je evropský, jinačí kresba než z Marvelu, DC či Image; a trošku jiný styl vyprávění. Storm je velice zajímavá postava a mrzí mě, že si o něm víc v češtině přečíst nemohu. A to, že je to 10. číslo vůbec nevadí. Načíná se zde nová velká sága Kroniky z Pandarve a není potřeba znát, co se stalo v minulých dílech. Doporučuji.
  • Flash
    Taky jsem koupil s Pevností a musím říct,že mě to mile překvapilo. Plno zajímavých nápadů, o kresbě se není třeba ani bavit. Ta je úžasná. Žádné odbočky nebo náznaky něčeho nepochopeného. Všecko jede plynule a čte se to výborně. Jelikož dialogy jsou přímé.A comics je spíše založený na kresbě. Pro mě taky skvělý formát,který bohužel už dřív ukázal,že se mu u nás tolik nedaří. Chtěl bych ho podpořit ale kdyby toto nevyšlo v Pevnosti,tak bych ani nevěděl,že to unás vyšlo.
  • J.T.honza
    Svou první zkušenost s evropským komiksem jsem koupil jen proto, že byla jako příloha "skoro zdarma" k Pevnosti. A komiks za pár kaček se přece neodmítá, že ano? Jenže - tenhle výsek z univerza, které v sobě míchá Indiana Jonese, Thora, Prince z Persie i Hvězdné války, není možné nějak srozumitelně uchopit a pochopit.

    Je to desátý díl, který u nás vychází jako první (a vůbec jediný), to znamená, že vůbec nebudete mít páru o tom, co to je za postavy, jaké jsou jejich motivace a proč bychom je měli mít rádi, stejně tak se nedočkáte ani uspokojujícího závěru s alespoň letmým náznakem pointy. A tak těch padesát stránek za půl hodiny přečtete, moc se ani nebavíte a za chvíli už ani nevíte, o čem to vlastně bylo. Kresba je sice fakt pěkná a za to taky dávám hvězdu nahoru, ale jinak absolutně nechápu, proč u nás tohle vůbec vyšlo. Vyhozené peníze.
  • adevr
    Škoda, přeškoda... pro nedostatek čtenářů se v této úspěšné řadě nebude u nás hned na začátku pokračovat.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš21.9.2012 17:17Storm #10: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve
    Extrémní pohoda...potvrzeny zážitky z krátkého nedokončeného příběhu z Comics Areny. Kresba je vynikající, snad jen mírně statická, ale přesto úžasná. Fantazii se tu meze absolutně nekladou, scénář je pulpová space opera, ale rozhodně nic retardovaného, jen se prostě pohybuje v mantinelech žánru a proč by ne. A právě v těchto mantinelech se nebojím absolutního hodnocení. Vydáváno navíc v rozumném formátu za rozumnou cenu... další díly... hned !
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš7.7.2012 10:38Storm #10: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve
    Paráda! Když jsem před lety Storma četl v ComicsArena užíval jsem si ho jako dítě párek v rohlíku a teď si ho užívám stejně. Vynikající kresba a opravdu zajímavej svět kde se příběhy odehrávají. 80% jak vyšitejch a těšení na další díl...
  • mart.in
    Tak tohle mi sedlo, kresba je skvělá, celá ta atmosféra je taková, no, prostě jo, přesně taková jaká má být. Perfektní odpočinkový čtení, mít tohle tak před patnácti lety, sem z toho naprosto hotovej. Má to prostě kouzlo, prosím, všichni kupujte, ať to vychází dál!
  • royan
    Kresba je vynikající, scénář na rozjezd ujde. Celkově příjemných 80 %.
  • Final
    Příběh má pulpové kořeny, jak píše Deckard, děj je svižný, fungování světa Pandarve neotřelé, kresba perfektní. Děj je až tak svižný, že za 15-20 minut je komiks přečten. Přijdou mi některé situace až moc zkratkovitě podány, jak kdyby nebyl na pořádné vykreslení situací a motivací postav čas. To je ale z mého pohledu jediné mínus, na další díl se určitě těším. Když Storma srovnám s fantasy alby Thorgala (stejný rozsah, stejná cena), tak má Thorgal daleko hutnější děj a propracovanější postavy.
  • Deckard
    Kresba je skutečně skvělá, příběh zase klasický pulp ve stylu John Carter z Marsu.
    V rámci oddechového čtiva naprostá spokojenost. Snad bude mít série úspěch a dočkáme se dalších dílů.
  • matrosh
    Vlastnit Storma patří k slušnému vychování. Namluvě o tom, že ta kresba je opravdu dokonalá.
1828116
Četl/a (68)
2Hitman3, 2scha, 81splinter, adevr, bierce, blackJag, calvin10, Captain Collar, choze, čozek, DanQ, daon, Darth Raelchi, Davidos402, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, Django, Doctorow, emanek, Final, flipflop, Fox01, Goldfinch, Golem, hypermlok, invape, Ivan Kucera, J.Connor, James, jankie, Jestrab2, Joshua_T, kaylin, KdG, Keno, kinak, lantan1, Le Porello, Lobok257, majer, Mariohurbanek, mart.in, MEGA, mineralk, misa, monty.cl, NecRoman, Norri, Paldini, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, robertsedmik, Schramm, seneke, snuk, spekktrum, t0mas, tacmud, the.kasztan, Toe, trudoš, Velkej šéf, vranakx, VXP, xflori01, zgrywus
(146)
2Hitman3, 2scha, 81splinter, adam.ra, adevr, afri, Alfred, AlienDr, Ashek, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, Benji, bierce, Black Bro, yo, blackJag, bmc75, bobo666_2005, burzum, buscheer, Caiiiczech, calvin10, calviti, Captain Collar, čozek, CSE_AC/DC, DanQ, daon, Davidos402, DAxik, Deckard, DEmnoG, Devilek, Dezodoo, Dinik, disclose, Doctorow, doophy, DracoAn, emanek, fel68, Final, flipflop, Fox01, Goldfinch, Golem, goodspeed, grinder, gruno, Hebled, holubdema, horaczhlinska, Hulik, hypermlok, invape, Ivan Kucera, J.Connor, J.T.honza, James, jankie, jd., Jestrab2, joehot, Joshua_T, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, kinak, KLAUN_DOMINANT, koniklec, kubosos, lantan1, Le Porello, lemon_zobak, Lenny, Lobok257, majer, Mankin, Mariohurbanek, MartinV, Marvin, matohan, matrosh, MB, mcleek, MEGA, merhyx, MIKER65, Mikko, mineralk, misa, monty.cl, namdnas, NecRoman, Netorack, Nightmare, Nyxxie, o2t2, Paldini, pavel, pechna, Poseidon1978, punisher, Radek Blacksad, RadimNemec, Raijin, raimi, Ricarderon, robertsedmik, royan, Sammael, Saran, SASAN_KING, Schramm, seneke, SiWeX, Skot, sleepless, snuk, songoku, spekktrum, Stara.kryta, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Toe, Toren, tulipstros, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, vranakx, VXP, willis, Wiruss, xai, xflori01, xintax, Zajo original, zdennanek, zdoog, zgrywus
Chce (2)
Braindead, delsemela
Nabízí (3)
buscheer, kinak, MartinV